De 5 ingrediënten die je écht moet ontwijken in je verzorgingsproducten.

Te vermijden ingredienten

Tegenwoordig heeft iedereen wel verzorgingsproducten in zijn of haar badkamer staan. Maar wat betekenen al die Latijnse namen op de ingrediëntenlijst nu precies? En wat houden deze ingrediënten precies in? In deze blog komen 5 ingrediënten aanbod die je liever wilt vermijden!

1. Sulfaten

Sulfaten zijn ingrediënten met een reinigende functie. De primaire taak van deze ingrediënten is dus om de huid schoon te maken. Deze stoffen zijn in veel verzorgingsproducten met een reinigende functie te vinden. Dit komt voornamelijk doordat sulfaat een goedkoop ingrediënt is. 

Echter, sulfaten zijn zo sterk dat het niet alleen je huid schoon maakt, maar ook uitdroogt.

Deze stoffen zitten ook in afwasmiddel en reinigingsproducten voor auto’s. Het gevolg hiervan is dat je huid kan gaan irriteren. Denk hierbij aan losse huidschilfers, rode plekjes en acne. 

De meest voorkomende vormen hiervan zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES) zijn. Controleer dus altijd of er stoffen inzitten die eindigen met -sulfate/-sulfaat.

Grote kans dat jij een van deze ingrediënten in je shampoo, bodywash of gezichtsreiniger kan vinden. 

Lees hier meer informatie over sulfaat!

2. Parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen. Deze stoffen zorgen ervoor dat cosmeticaproducten langer goed zijn blijven. Tevens worden deze stoffen ook gebruikt in voedsel.

Parabenen worden in onderzoeken gelinkt aan tumorvorming en schommelingen in je hormoonstelsel. 

Bij een lage dosering van parabenen zal het niet snel schadelijk zijn. Aangezien deze stof in veel producten zit, kan het zijn dat je toch een hogere dosering op een dag binnenkrijgt. 

Controleer de verpakking op stoffen die eindigen op -paraben/-parabeen.

Lees hier meer informatie over parabenen!

3. Siliconen

Siliconen zijn stoffen die zorgen voor bescherming van de huid.

Deze stoffen gaan als het ware over je huid zitten. Op deze manier zorgen siliconen ervoor dat schadelijke stoffen buiten de huid gehouden worden. Dit kan vergeleken worden met een dun laagje plastic over je huid. 

Een nadeel van deze bescherming is dat er ook niets meer vanuit de huid naar buiten kan. Zo kunnen er stoffen ophopen tussen de siliconenlaag en je huid. Dit kan resulteren in ontstekingen, puistjes en huidirritaties. 

Vermijd dus stoffen die eindigen op –cone, -conol of –siloxane.

Lees hier meer informatie over siliconen!

4. Vitamine A

Dit zal je misschien doen verbazen. Vitamine A is inderdaad een gezonde stof voor je huid. 

Het gevaarlijke van vitamine A is dat het een zeer onstabiele stof is. Deze stof is namelijk zeer gevoelig voor licht.

Door bijvoorbeeld zonlicht kan het stofje ontleden, wat volgens meerdere onderzoeken een versnellend effect heeft op tumorgroei. Hierdoor wordt deze stof door verschillende organisaties, waaronder de EWG, als gevaarlijk bestempeld. 

Vitamine A is ook wel bekend als Retinol of Retinyl Palmitate. Deze namen zijn dan ook terug te vinden in de ingrediëntenlijst. Probeer deze stof vooral in dagcrèmes te vermijden. 

Lees hier meer informatie over Vitamine A!

5. PEG’s

PEG is een afkorting voor Polyethylene Glycol. Het wordt meestal gebruikt als oplos- of bindmiddel. Deze stof gaat erg makkelijk door de huid.

Het nadeel hiervan is dat er ook andere (schadelijke) stoffen mee de huid in kunnen gaan. Verder kan deze stof de vochtbalans van de huid aantasten. 

Probeer stoffen te vermijden waarin de term PEG staat. Meestal komen deze stoffen voor met een getal erachter, bijvoorbeld PEG-200.

Lees hier meer informatie over PEG’s!

 

De bovenstaande 5 ingrediënten wil je liever niet in je verzorgingsproducten hebben. Check altijd de ingrediëntenlijst voordat je een product koopt

Mocht je nog een vraag hebben over bepaalde stoffen die je tegen bent gekomen? Laat een reactie achter of stuur een mailtje met je vraag naar info@rossberck.com!

GEEF JE GEZICHT EEN BOOST

Gezichtsverzorging

Cleansing System

42,90 31,95

Gezichtsverzorging

Deep Mint Face Wash

24,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *