5 tips voor mannen tijdens Movember

Movember

Tijdens november staat de gezondheid van de man centraal. Hierbij is het vooral belangrijk om tijdens deze maand stil te staan bij je eigen mentale en fysieke gezondheid. De stichting Movember schrijft zelf 5 tips voor die een positief effect zullen hebben op je gezondheid. In deze blog behandelen we deze 5 tips!

1. Hou contact met je vrienden en familie

Hoe druk het leven ook kan zijn, het is belangrijk om de juiste prioriteiten te stellen en tijd te maken voor je vrienden en familie. Blijf regelmatig in contact met de mensen die je lief hebt. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen mentale gezondheid, maar ook voor die van een ander. Door regelmatig contact te hebben met hen, kun je eventuele signalen van mentale problemen oppikken.

Bij het hebben van mentale problemen heb je het zelf vaak niet door of is het erg moeilijk om er over te praten. Daarom is het belangrijk dat iemand dit doorheeft en je uiteindelijk kan helpen.

2. Beweeg genoeg

Het hebben van een actief leven is essentieel voor een goede gezondheid. Beweging is hierin zeer belangrijk. Je kunt zelf bepalen wat beweging voor jou is. Je kunt een aantal keer in de week de sportschool bezoeken of gaan hardlopen. Maar je zou ook al eens vaker de fiets naar het werk kunnen pakken, de lift kunnen inruilen voor de trappen of elke middag een rondje gaan wandelen. De keuze is aan jou. Probeer tijdens Movember eens bewuster te worden van hoeveel je werkelijk beweegt op een dag.

3. Praat over belangrijke gebeurtenissen in je leven

Het leven kan snel gaan. Het is daarom erg belangrijk om stil te staan bij grote gebeurtenissen in je leven. Heb je je baan verloren, problemen met je gezondheid of een relatie beëindigd? Praat hierover met je naasten. Het is belangrijk dat je het effect van die gebeurtenissen erkent en dat je weet dat het goed is om erover te praten.

4. Ken je familie geschiedenis

Er zijn een aantal ziektes en aandoeningen die genetisch overdraagbaar zijn. Denk hierbij aan bepaalde vormen van kanker, suikerziekte, hartaandoeningen. Als een van zulke ziektes in je familie voorkomt, betekent niet meteen dat jij dat ook hebt. Maar dit heeft wel invloed op je risico.

Praat dus met je familieleden over zogenaamde ‘familieziektes’. Zodra je weet wat er speelt, kun je zelf ook beter letten op indicatoren van deze ziektes. Vroege opsporing maakt het een stuk gemakkelijker om de ziekte te behandelen.

5. Voel of merk je iets? Onderneem actie.

Movember zet zich o.a. in tegen teelbal- en prostaatkanker, maar dit is een tip die voor meerdere ziektes geldt. Zodra je iets van klachten voelt of merkt, neem contact op met een dokter en laat het onderzoeken. Jij kent je lichaam tenslotte het beste. Ook hier geldt: vroege opsporing van een ziekte kan een de kans op overleven aanzienlijk vergroten.

Tegen teelbalkanker gaat deze tip nog iets verder: controleer met regelmaat je teelballen, bijvoorbeeld tijdens het douchen of in bad. Voel de teelbal met twee vingers en let vooral op of je een zwelling, verharding of andere verandering rondom je teelbal voelt.

Doneeractie in Movember

Wij van Rossberck doen ook mee met Movember. Van alle bestellingen die wij krijgen in november, zullen wij 1% van de omzet doneren aan de stichting van Movember. Aan het eind van de maand zullen we bekend maken welk geld bedrag wij hebben opgehaald.

Wij doen mee met Movember, jij ook?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *