Meer dan 2000 mannen gingen jou voor!💪

Wat is de oorzaak van droge handen?

Droge handen oorzaak

Wat is de oorzaak van droge handen?

Droge handen oorzaak

Droge handen oorzaak? Veel mensen hebben tegenwoordig last van droge handen. Wat zijn de precieze oorzaken? En heb je alleen last van droge handen tijdens de winter of ook na het gebruik van bepaalde producten? In deze blog zullen we deze vragen gaan beantwoorden.

Droge handen? Je bent niet de enige!

Droge handen zijn een veel voorkomend en vooral irritant probleem. Je kunt er erg veel last van hebben. Soms jeuken je handen, maar in extreme gevallen doen je handen ook echt pijn. Je herkent droge handen vooral aan loslatende huidschilfers en rode huidplekken.

Als je last hebt van droge handen betekent dit simpelweg dat je huid niet genoeg vocht vast kan houden. Normaal houdt de bovenste laag van je huid al het vocht vast. Deze bovenste laag heet je huid barrière. Als deze niet goed werkt, kan je huid ook minder vocht vast houden. Laten we eens gaan kijken naar oorzaken van droge handen.

Droge handen oorzaak?

Droge handen kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder hebben wij de meest voorkomende op een rijtje gezet.

1. Beschadigde handen

Droge handen kunnen een gevolg zijn van beschadigde handen. De eerdergenoemde huidbarrière zorgt er voor dat je huid vocht kan vasthouden. Als deze huidbarrière beschadigd raakt, kan het minder goed vocht vast houden en zullen je handen (gedeeltelijk) uitdrogen.

Beschadigingen kunnen door verschillende manieren optreden. Werk je bijvoorbeeld veel met je handen? Dan heb je hier een grotere kans op. Wondjes, scheurtjes of eelt kunnen voor droge plekken op je handen zorgen.

Maar je huid kan ook beschadigd raken door het verkeerd gebruik van een handzeep of een desinfecterende gel. De meeste handzepen tegenwoordig bevatten sulfaten. Dit zijn zeer sterke reinigende stoffen. Zo sterk, dat ze je huidbarrière kunnen beschadigen en een droge huid veroorzaken.

Overtallig gebruik van desinfecterende gel kan er ook voor zorgen dat je handen uitdrogen. Dit komt voornamelijk door de hoge percentages alcohol in deze producten. Probeer dit daarom beperken tot een paar keer per dag.  

2. Verkeerde handcrème

Mocht je last hebben van droge handen, dan ga je al snel een handcrème gebruiken. Zorg er wel voor dat je een handcrème gebruikt met goede ingrediënten. Hedendaagse handcrèmes bevatten schadelijk producten, zoals alcoholen, parfum, PEGs en siliconen. Dit soort stoffen hebben juist een negatieve impact op je huid.

3. Winterhanden

Heb je alleen last van droge handen in de winter? Dan is de kans groot dat je last hebt van zogeheten ‘winterhanden(link: winterhuid)’.  Het weer heeft namelijk een grote invloed op je huid.

In de winter zijn de temperaturen een stuk lager. Dit zorgt ervoor dat de lucht ook droger wordt (lage luchtvochtigheid). Wanneer lucht heel droog is, probeert het vocht te onttrekken uit je huid. Hierdoor zal je huid uitdrogen. Je handen zijn hier in de winter als eerste de dupe van omdat ze vaak niet goed beschermd zijn tegen de kou.

4. Veel zweten

Net zoals andere delen van je lichaam, bevatten je handen zweetklieren. Sommige mensen zweten dan ook erg veel via de handen. Je gaat meer zweten als het warm is, je intensief bezig bent of wanneer gestrest bent. Ook kan het voorkomen dat je genetisch bepaald is dat je meer dan gemiddeld transpireert via je handen.

Hoe zorgt dit dan precies voor droge handen? Zodra zweet op de huid komt, zal het opdrogen. Zweet is in principe ook vocht. Als zweet opdroogt, zal het ook vocht onttrekken uit je huid. Het gevolg hiervan: een droge huid.

5. Medische aandoening

Naast al deze oorzaken is het ook mogelijk dat je droge handen een gevolg zijn van een onderliggende medische (huid)aandoening. Veelvoorkomende huidaandoeningen zijn bijvoorbeeld eczeem of psoriasis.

Mocht je denken dat je last hebt van een (huid)aandoening, dan raden wij ten alle tijden aan om contact op te nemen met een dokter of een dermatoloog.

3 tips tegen droge handen

Nu we de oorzaak weten van droge handen, hebben we nog 3 korte tips die je meteen kunt implementeren.

1. Bescherm je handen

Het belangrijkste om droge handen tegen te gaan, is om je handen goed te beschermen. Zo kun je met koud weer handschoenen gebruiken . Ook als je veel met je handen werkt, is het aan te raden om beschermingshandschoenen te dragen. Een handcrème hydrateert en beschermt je huid ten alle tijden. In de winter kun je beter een vette handcrème gebruiken ter bescherming.

2. Vermijd schadelijke stoffen

Zoals we in deze blog eerder besproken hebben, zijn er een aantal stoffen die slecht zijn voor je huid. Hieronder hebben we de stoffen die je wilt vermijden in je handcrème op een rijtje gezet:

  • Alcohol
  • Parfum
  • PEG
  • Siliconen

Probeer handcrèmes met deze stoffen te vermijden.

3. Was je handen niet te veel en niet te warm

Handen wassen is natuurlijk erg belangrijk, maar probeer het niet te veel te doen. En als het kan, gebruik een sulfaatvrije handzeep. Deze is namelijk een stuk milder voor je handen.

Ook als je je handen wast of doucht, gebruik lauw water in plaats van heet water. Heet water kan namelijk ook je huid beschadigen, vooral als je dit voor een langere tijd doet.

Krijg je droge handen door overmatig zweten, denk je dat je een huidaandoening hebt of doen je droge handen veel pijn? Neem dan contact op met een dokter of een dermatoloog.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Wil jij meer informatie over de zelfzorg van de man? Volg ons dan op Instagram of TikTok!

Bekijk de laatste berichten: