Droge huid: wat is de oorzaak?

droge huid oorzaak

Bijna iedereen heeft wel eens last van een droge huid. De vraag die dan vaak speelt is: wat is de oorzaak van een droge huid? Vooral tijdens de koudere maanden kan dit erg vervelend zijn. In dit artikel worden de verschillende oorzaken van een droge huid beschreven.

Oorzaken van een droge huid

Hieronder worden de meest voor de hand liggende oorzaken van een droge huid beschreven.

 1. Het gebruik van oppervlakte-actieve stoffen die de beschermlaag van de huid aantasten. Stoffen als sulfaten en andere reinigingsmiddelen kunnen zo sterk zijn, dat deze de beschermlaag van de huid kapot maken.
 2. Te lang en/of te warm douchen. Een droge huid komt vaak voor na het douchen. Ook warm water kan de beschermlaag van de huid aantasten.
 3. Allergieën voor bepaalde stoffen. Dit kan bijvoorbeeld een allergie voor parfum, sulfaat of zonnebrand zijn, maar ook synthetische kledingstoffen kunnen een droge huid veroorzaken. Denk je dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen? Laat het dan altijd testen bij de huisarts. Een handige tip is het volgende: wil je nieuwe verzorgingsproducten uitproberen? Test het product dan altijd eerst op de binnenkant van je elleboog. Wacht dan 48 uur tot 72 uur. Krijg je last van rode plekken, zwelling, jeuk of een branderig gevoel? Gebruik het product dan niet.
 4. Koude en droge lucht. In de winter is een koude en droge lucht vaak de oorzaak van een droge huid. Niet alleen de buitenlucht speelt hierbij ook een rol. Veel binnenruimtes worden in deze periode verwarmd. Dit zorgt ook voor veel droge lucht. Hierdoor verdampt het vocht sneller uit de huid, waardoor de huid kwetsbaarder wordt.
 5. Te lang in de zon zitten. Naast de winter, kan de zomer ook de oorzaak zijn van een droge huid. Uv-straling en warmte tasten de huid aan. Dit kan een jeukerige en trekkerig gevoel op de huid veroorzaken. Ook zonnebrandcrème kan een droge huid veroorzaken.
 6. Zwembadwater. De grote boosdoener tijdens het zwemmen is chloor. Chloor heeft een vrij heftige impact op de huid. Deze stof kan naast droge huid ook een schilferige huid en eczeem veroorzaken.
 7. Ouderdom. Helaas speelt ook ouderdom een rol bij het veroorzaken van een droge huid. Dit komt vooral voor op de huid op de onderarmen en onderbenen. Een oudere huid verliest het vermogen om vocht vast te houden. Hierdoor verliest de huid ook elasticiteit en wordt het stugger.
 8. Stress en veranderingen in hormoonhuishouding. Ook een toename van stress of plotselinge veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen leiden tot een droge huid.
 9. Genen. Genen kunnen ook een rol spelen bij een droge huid. Volgens een studie kunnen mutaties optreden in genen die de productie controleren van het eiwit filaggrine. Mensen met deze mutaties, naar schatting zo’n 10 procent van de bevolking, hebben een drogere huid en een grotere kans op eczeem.

Zoals je hierboven kunt zien kan een droge huid zeer verschillende oorzaken hebben.

Symptomen en klachten

Een droge huid kan de volgende symptomen en klachten veroorzaken:

 • Uitdroging. Tekenen van een uitgedroogde huid zijn onder meer een droog en trekkerig gevoel, meer zichtbare fijne lijntjes en jeuk.
 • Schilfers en een ruwe textuur. Wanneer de huid veel vocht verliest, begint het te schilferen. Dit veroorzaakt ook de ruwe textuur.
 • Scheurtjes in de huid. Wanneer de huid uitdroogt, krimpt het. Dit krimpen veroorzaakt scheurtjes. Soms scheurt de huid vrij diep en kan het gaan bloeden. Vaak is er dan sprake van een craquelé huid.
 • Jeuk. Sommige mensen met een droge huid zeggen dat hun huid de hele tijd (of bijna de hele tijd) jeukt. De bijna constante jeuk kan het moeilijk maken om je te concentreren op alledaagse taken. Daarnaast kan de jeuk ook slaapproblemen veroorzaken, omdat het lastigere wordt om in slaap te vallen.
 • Huid voelt pijnlijk of branderig aan. Een droge, gebarsten of ruwe huid voelt vaak pijnlijk aan. Wanneer iets de huid aanraakt kan dit branderig aanvoelen.
 • Gerimpelde huid. Als de huid veel vocht verliest, ontstaan er meer rimpels.
 • Huidontstekingen. Een droge huid kan scheurtjes veroorzaken. Hierdoor kunnen ziektekiemen binnendringen, wat kan leiden tot een huidinfectie. Tekenen van een infectie zijn: gele korstjes op de huid, een deel van de huid lekt pus of een zwelling/verkleuring van de huid.

Risicofactoren

Een droge huid kan bij iedereen voorkomen. Toch kunnen enkele risicofactoren de kans op een droge huid verhogen waaronder:

 • Leeftijd
 • Medische geschiedenis
 • Het seizoen
 • Douchegewoonten

Heb je last van een droge huid en kom je er niet gemakkelijk van af? Maak dan altijd een afspraak bij je huisarts of dermatoloog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *