Meer dan 2000 mannen gingen jou voor!💪

Een droge huid rond mijn mond: wat kan ik er tegen doen?

Droge huid rond mond

Een droge huid rond mijn mond: wat kan ik er tegen doen?

Droge huid rond mond

Heb je wel eens van die rode, droge huid plekjes rond je mond? Heel irritant natuurlijk. Helaas kan zijn er veel redenen die dit kunnen veroorzaken. Maar gelukkig zijn er oplossingen voor. In deze blog bespreken we eerst de oorzaken van de droge plekken rond je mond. Verder in de blog bespreken we ook wat jij hier het beste tegen kunt doen.

Veel voorkomende oorzaken droge huid rond mond

Als je een droge huid hebt, maar verder geen last hebt van irritaties, pijn of jeuk, dan is de kans groot dat dit een van de oorzaken is:

1. Uitdroging

Een van de redenen zou kunnen zijn dat je uitgedroogd bent. Hoewel echte uitdroging niet heel veel voorkomt in Nederland, is het goed om voor jezelf na te gaan of je voldoende vocht binnen krijgt. Meestal wordt aangeraden per dag 2 liter water te consumeren.

2. Voedselallergie of -intolerantie

Ook kan het zijn dat je allergisch of intolerant bent voor bepaald voedsel. Een van de bekendste voorbeelden is aardbeienallergie. Hierbij krijg je na het eten van aardbeien rode plekken rondom de huid.

Wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Bij een allergie reageert je lichaam op bepaalde eiwitten en bij een intolerantie op bepaalde koolhydraten. De symptomen zijn echter vaak hetzelfde, dus het is erg moeilijk om deze te onderscheiden.

Later in deze blog bespreken we nog een heftigere vorm van allergieën.

3. Koud en guur weer

Heb je alleen last van droge plekken tijdens de winter maanden? Dan is de kans groot dat het komt door het koude weer.

Zodra de temperaturen zakken, neemt de luchtvochtigheid ook af. Dit betekent dat de lucht droger wordt. Droge lucht zal vocht uit je huid onttrekken. Dit resulteert in een droge huid. Dit is de reden dat je winter vaker last krijgt van droge huidplekken en lippen. Een koude winterse wind kan dit proces nog versnellen.

Veel mensen hebben in de winter ook last van zogenoemde winterhuid en/of winterjeuk.

4. Droge huid als huidtype

Het is ook mogelijk dat je simpelweg een droge huid als huidtype hebt. Je huidtype wordt gedeeltelijk bepaald door je erfelijke genen, maar ook door externe factoren als de zon, stress, voeding, hormoonschommelingen en ziekte. Daarom kan je huidtype altijd veranderen.

Benieuwd wat je huidtype is? Doe hier onze huidtype quiz en kom er direct achter!

5. Verkeerde huidverzorgingsproducten

De laatste mogelijkheid is dat je misschien de verkeerde huidverzorgingsproducten gebruikt. Tegenwoordig zitten in huidverzorgingsproducten veel stoffen die de huid kunnen irriteren en uitdrogen.

Een voorbeeld: een van de meest voorkomende ingrediënten hiervan zijn sulfaten. Dit zijn ontvetters. Deze stoffen zorgen er voor dat je huid schoon wordt.

De meeste shampoos en gezichtsreinigers bevatten sulfaten. Deze stoffen zijn echter zo sterk, dat ze niet alleen je huid schoon maken, maar ze ook je bovenste huidlagen beschadigen. Het resultaat? Je raadt het al: een droge huid.

Hier noemen we nog 4 andere ingrediënten die je ten alle tijden wilt vermijden in de cosmetica producten.

Wat kun je tegen de droge huid rond je mond doen?

Nu we weten waardoor een droge huid rondom je mond kan ontstaan, kunnen we gaan kijken naar wat je er zelf tegen kunt doen.

Bij uitdroging moet je meer water drinken en als je een bepaalde voedselintolerantie hebt, moet je dit voedsel zo veel mogelijk vermijden. Logisch toch?

Hoe zit het dan met de andere oorzaken? Om de andere oorzaken tegen te gaan is het belangrijk dat je de gezondheid van je huid verbetert. Dit kun je doen door gezond te eten en genoeg te sporten. Ook het vermijden van stress speelt een erg grote factor hierin.

De makkelijkste manier om een gezonde huid te krijgen is om een dagcrème of moisturizer te gebruiken. Een goede gezichtscrème hydrateert niet alleen je huid, maar het beschermt je huid ook nog eens! Zeg maar gedag tegen die droge plekken.

Huidaandoeningen die een droge huid rondom de mond veroorzaken

Als de droge plekken rondom je mond ook pijn doen, irriteren, jeuken of schilferen, dan is er een kans dat je last hebt van een van de volgende huidaandoeningen:

1. Dermatitis Perioralis

Dermatitis Perioral is een van de ernstigste vormen van droge plekken rondom je mond. Het is een huidontsteking die alleen optreedt rondom de mond.

Deze aandoening is niet besmettelijk. Een andere naam voor Dermatitis Perioralis is ‘clownsezceem.’

Helaas is de oorzaak van Dermatitis Perioralis nog niet helemaal bekend. Na ongeveer 2 weken zullen de klachten minder worden of geheel weggaan.

Typische verschijnselen hiervan zijn:

  • De gebieden rondom je mond zijn rood
  • De plekjes kunnen jeuken
  • De plekjes kunnen branderig aanvoelen
  • Het bevindt zich meestal aan beide kanten van de mond
  • Het kan irriteren en zelfs pijn doen
  • Kan ook optreden rondom de neus, ogen, kin en op het voorhoofd

Deze huidaandoening ontstaat voornamelijk wanneer de huid in aanmerking komt met corticosteroïden in verzorgingsproducten.

Gebruik je producten waar dit in voorkomt? Stop hier dan direct mee.

2. Contact dermatitis

Contact dermatitis is een huidaandoening die je meestal krijg als je huid in aanraking komt met iets waar je erg allergisch voor bent. De verschijnselen hiervan komen erg overeen met die van Dermatitis Perioralis.

3.Eczeem

Eczeem, ook bekend als Atopic Dermatitis, is een andere mogelijke oorzaak van een droge huid rond je mond. Het is een genetische aandoening die je huid erg droog maakt. Het gevolg hiervan is dat je huid kan gaan schilferen, jeuken of zelfs barsten.

Als je denkt dat je last hebt van een van deze huidaandoeningen, raden wij je aan om contact op te nemen met een dokter of dermatoloog. Er zijn specifieke crèmes tegen deze huidaandoeningen die je huisarts voor je kan uitschrijven.

Gebruik de juiste verzorgproducten

Last van een droge huid (rondom je mond)? Onze Face Moisturizer kan hierbij helpen. Deze gezichtscrème is vrij van schadelijk stoffen zoals: sulfaten, parabenen, PEG’s, siliconen, parfum en microplastics. De gezichtscrème bestaat voor een groot deel uit natuurlijke ingrediënten die goed zijn voor een droge huid. 100% dierproefvrij en vegan.

Last van een droge huid rondom je mond? Probeer de Defense Plus Face Moisturizer!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Wil jij meer informatie over de zelfzorg van de man? Volg ons dan op Instagram of TikTok!

Bekijk de laatste berichten: