Gratis verzending vanaf €30

Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden

Achteraf betalen met Klarna

Hoe ziet acne eruit?

Hoe ziet acne eruit?
Inhoudsopgave

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem dat vooral tijdens de puberteit voorkomt, maar het kan ook op latere leeftijd optreden. Het kan zich voordoen als kleine puistjes, rode bultjes of zelfs als grote, pijnlijke ontstekingen, welke in sommige gevallen zelfs kunnen leiden tot littekens. Acne kan een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Vaak wordt acne pas te laat herkend, waardoor de ontstekingen al zodanig erg zijn dat je er dagelijks veel last van hebt. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op wat acne precies is en welke soorten acne er zijn, zodat jij beginnende acne direct herkent en op tijd kunt beginnen met een passende behandeling. Ook bespreken we de meest voorkomende oorzaken.

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening die ontstaat wanneer de poriën van de huid verstopt raken met talg en dode huidcellen. Dit kan leiden tot ontstekingen van de huid en de vorming van puistjes, mee-eters, papels, pustels, knobbels en cysten. Acne komt vaak voor op het gezicht, maar kan ook op andere delen van het lichaam voorkomen, zoals de rug, borst, nek en schouders. Het herkennen van acne kan soms lastig zijn, omdat er veel verschillende soorten en gradaties van acne bestaan.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van acne?

Acne treedt op wanneer de talgklieren in de huid te veel talg produceren. Dit kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, zoals die tijdens de puberteit, zwangerschap of menstruatiecyclus, evenals door stress, verkeerde voeding, bepaalde medicijnen en genetische aanleg. Wanneer talg zich ophoopt in de poriën, kan het zich vermengen met dode huidcellen en bacteriën, wat kan leiden tot ontstekingen en de vorming van puistjes.

Hoewel acne voornamelijk voorkomt bij adolescenten, kan het ook op latere leeftijd voorkomen. Het kan ook verschillende gradaties hebben, van een paar kleine puistjes tot een heleboel grote ontstekingen. De behandeling varieert afhankelijk van de ernst ervan en kan bestaan uit medicijnen, crèmes, cleansers en andere huidverzorgingsproducten.

Waaraan herken je acne?

Acne kan zich op verschillende manieren uiten, afhankelijk van de soort acne. Wij noemen hieronder een aantal veelvoorkomende kenmerken van acne, zodat jij precies weet waar je op moet letten en op tijd kunt starten met een behandeling om verdere verspreiding te voorkomen.

  • Puistjes: kleine rode bultjes op de huid die soms witte of zwarte kopjes hebben, welke veroorzaakt worden door verstopte poriën.
  • Comedonen: kleine witte of zwarte puntjes die ontstaan door ophoping van talg en dode huidcellen in de poriën.
  • Papels: rode bultjes die ontstaan door ontstoken comedonen. Ze zijn gevoelig bij aanraking.
  • Pustels: puistjes met een witte of gele kop gevuld met pus. Deze ontstaan wanneer bacteriën de ontstoken comedonen infecteren.
  • Knobbels: grote, pijnlijke bulten die ontstaan wanneer de ontsteking dieper in de huid doordringt.
  • Littekens: na genezing van de ontsteking kan er een litteken achterblijven op de huid.

Als je een van de bovenstaande symptomen ervaart, is het belangrijk om een dermatoloog te raadplegen voor advies over behandeling en preventie.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Wat voor een puistjes heb ik?

Wat voor een puistjes heb ik?

Puistjes, we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Ze kunnen frustrerend zijn en onze huid ontsieren. Maar…
Alles wat je moet weten over puitjes uitknijpen

Alles wat je moet weten over puitjes uitknijpen

Veel mannen besteden vandaag de dag steeds meer aandacht aan hun uiterlijk en willen fris en stralend voor de dag…
Hoe krijg je blackheads weg op je neus?

Hoe krijg je blackheads weg op je neus?

Blackheads, oftewel mee-eters, zijn kleine zwarte puntjes op je neus die ontstaan wanneer talg en vuil zich ophopen in je…