Hoe prik je een puist door?

Puist doorprikken

Inhoudsopgave

Puisten zijn een veelvoorkomend probleem voor mensen van alle leeftijden. Of het nu gaat om een ongewenste uitbraak tijdens de puberteit of om de huiduitslag die op latere leeftijd kan ontstaan, puisten kunnen vervelend zijn en ons zelfvertrouwen aantasten. Maar hoe kun je ze het beste aanpakken? Is het doorprikken van puisten een slimme zet of is het beter om ze met rust te laten? In dit blogartikel nemen we je mee op een diepgaande reis door de feiten en fabels van puisten doorprikken, waarbij we rekening houden met hygiëne, de staat van rijpheid en hoe we pijn en zwelling kunnen verminderen.

Wanneer moet je een puist uitknijpen?

Het is niet altijd verstandig om een puist uit te knijpen. Hieronder staan enkele factoren die kunnen bepalen of het verstandig is om een puist uit te knijpen:

 • Matigheid: Als de puist niet groot of pijnlijk is, is het niet nodig om hem uit te knijpen.
 • Rijpheid: Als de puist rijp is en een wit punt heeft, kan het verstandig zijn om hem uit te knijpen omdat het gemakkelijker zal zijn om de inhoud te verwijderen.
 • Hygiëne: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je handen en het gebied rond de puist schoon zijn voordat je hem uitknijpt.

Houd er rekening mee dat het uitknijpen van puisten het risico op infectie vergroot en littekens kan veroorzaken. Daarom is het het beste om de bovenstaande stappen te volgen en een arts te raadplegen als je niet zeker bent over de hygiëne of als de puist geïnfecteerd is.

Waarom uitknijpen?

Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk kan zijn om een puist door te prikken of uit te knijpen, maar het is niet altijd de meest verstandige keuze. Hieronder staan enkele onderbouwde redenen:

 • Snellere genezing: Als een puist wordt uitgeknepen, kan dit de genezing bespoedigen door het pus te verwijderen en te voorkomen dat het verder uitzet en groter wordt.
 • Verminderen van pijn: Een grote, ontstoken puist kan pijnlijk zijn. Door de puist uit te knijpen of door te prikken, kun je deze pijn verminderen.
 • Verminderde zwelling: Als de inhoud van de puist wordt verwijderd, kan dit de zwelling verminderen en het herstel bevorderen.

Echter, als een puist niet op de juiste manier wordt uitgeknepen of doorgeprikt, kan dit infectie veroorzaken en littekens achterlaten. Daarom is het belangrijk om de bovenstaande stappen te volgen om de kans op infectie te verminderen. Als je niet zeker bent over de hygiëne of als de puist geïnfecteerd is, is het het beste om een arts te raadplegen.

Hoe je een puist moet doorprikken of uitknijpen

Het is belangrijk om een puist op de juiste manier te behandelen om infectie te voorkomen. Volg de volgende stappen om een puist veilig te prikken:

 • Was je handen en de puist grondig met zeep en water.
 • Breng een alcoholische oplossing aan op de puist en de omgeving ervan.
 • Gebruik een steriliserende naald of een pincet en druk zachtjes op de zijkanten van de puist om te zorgen dat het pus naar boven komt.
 • Prik de puist zachtjes en laat het pus eruit lopen. Druk niet te hard, anders kun je weefsel beschadigen en infectie verspreiden.
 • Dep het pus voorzichtig weg met een schoon, droog verbandje of tissue.
 • Breng een antiseptische pleister aan op de puist en dek af met een pleister.

Houd in gedachten dat het niet aanbevolen is om puisten te prikken als je niet zeker bent over de hygiëne of als de puist geïnfecteerd is. In dit geval is het het beste om een arts te raadplegen.