🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna

Puistjes mannen? Dit moet je weten!

puistjes mannen
Inhoudsopgave

Puistjes mannen, wat kan je er aan doen? Puistjes, ze komen altijd op het moment dat je ze beter niet kunt gebruiken. Niet alleen in de pubertijd komen puistjes bij mannen voor, ook na deze fase kunnen puistjes terugkomen. De meeste mannen hebben last van puistjes tot hun 25e levensjaar. Hierna wordt dit een stuk minder.

Hoe puistjes bij mannen ontstaan en hoe je er weer zo snel mogelijk vanaf komt, lees je in deze blog.

1. Hoe ontstaan puistjes bij mannen?

Net zoals bij vrouwen, ontstaan ook bij mannen de meeste puistjes door hormoonschommelingen. Daarom krijgen ook de meeste mensen last van puistjes tijdens de puberteit.

Dit komt doordat de hormoonhuishouding de talgproductie reguleert. Hierdoor kunnen hormonale schommelingen ervoor zorgen dat er meer talg aangemaakt wordt. Door een verhoogde talgproductie wordt de huid ook een stuk vetter. Hierdoor kunnen ook weer poriën verstopt raken.

Naast hormonale schommelingen heeft het ontstaan van puistjes nog vele andere oorzaken.

Bij mannen hebben puistjes vaak de volgende oorzaken:

  • Hormonen
  • Genetische bepaling
  • Het hebben van een vet huidtype
  • Verkeerde manier van scheren
  • Het eten van veel eiwitten, oftewel eiwit puistjes
  • Verkeerde huidverzorging

Wist je dat verkeerde voeding vaak niet de directe oorzaak is van puistjes bij mannen? Wel kan voeding ervoor zorgen dat puistjes verergert worden.

2. Waarom hebben mannen vaker een vette huid?

Een vet huidtype is een van de belangrijkste oorzaken waarom mannen vaker last krijgen van puistjes.

Een vette huid kenmerkt zich door een dikke en ruwe structuur. De huid heeft een soort glans. Deze glans ontstaat doordat de huid teveel talg aanmaakt. Deze verhoogde talgproductie zorgt uiteindelijk weer voor puistjes.

Een mannenhuid is vaak vetter dan een vrouwenhuid. Hierdoor hebben mannen over het algemeen vaker last van onzuiverheden op de huid dan vrouwen. Dit komt doordat de mannenhuid meer talgklieren bevat.

3. Puistjes na het scheren

Mannen kunnen vaak last krijgen van puistjes na het scheren. Dit komt vooral veel voor bij mannen die een vet huidtype hebben.

Tijdens het scheren van een vette huid, kan er overtollig talg en bacteriën in de poriën of wondjes terecht komen. Deze gaan dan ontsteken. Hierdoor krijgen veel mannen last van huidproblemen na het scheren.

Daarom is het verstandig om je huid eerst goed te reinigen met een gezichtsreiniger voor het scheren. Hierdoor wordt vuil, overtollig talg en bacteriën van de huid verwijderd. Dit kan na het scheren een hoop vervelende huidirritaties voorkomen.

4. Wat voor puistjes heb ik?

Puistjes komen voor in alle soorten en maten. Maar welke soort puistjes zijn er allemaal? We krijgen vaak de vraag: wat voor een puistjes heb ik? De soorten puistjes hebben we hieronder uitgewerkt.

4.1. Mee-eters

Mee-eters zijn een van de bekendste en mees voorkomende puistjes en worden veroorzaakt door verstopte poriën.

Mee-eters komen voor in 2 soorten: microcysten oftewel gesloten mee-eters en open mee-eters.

Gesloten mee-eters (2 tot 3 mm) zijn puistjes met een wit puntje. Hierin wordt talg, bacteriën en keratine opgestapeld. Vaak veranderen gesloten mee-eters naar open mee-eters. Ze kunnen ook ontstoken raken en dan ontstaan er bobbeltjes of pustels.

Open mee-eters zijn te herkennen aan een zwart puntje. Dit puntje kleur zwart doordat er oxidatie van de talg optreed. Deze mee-eters raken niet snel ontstoken. Dit kan wel gebeuren, nadat ze worden uitgeknepen.

4.2. Steenpuist

Een steenpuist is een ontsteking van een haarzakje diep in de huid. Ook wel bekend als: furunkel. Een bacteriële infectie is vaak de oorzaak van deze ontsteking.

Lees hier meer informatie over de steenpuist.

4.3. Onderhuidse puist

Een onderhuidse puist is een puist die eigenlijk onder het huidoppervlakte ontstaat. Een onderhuidse puist wordt ook wel een cystische acne of een onderhuidse ontsteking genoemd.

Lees hier meer informatie over een onderhuidse puist.

4.4. Gistpuistjes

Gistpuistjes lijken erg veel op acne. Echter hebben ze een andere oorzaak. Gistpuistjes ontstaan, zoals de naam al verklapt, door een teveel aan gist. Dit zorgt voor een infectie.

Deze infectie leidt weer tot kleine en harde bultjes. Deze bultjes kunnen jeuken.

Ook zweet en warmte spelen een grote rol in het ontstaan van gistpuistjes. Hierdoor ontstaan gistpuistjes meestal op het gezicht, bovenarmen, borst of rug.

Daarom is het belangrijk om na een sportsessie of na een warme dag goed te douchen.

4.5. Papels

Papels zijn te herkennen als rode bobbels op de huid. Ze ontstaan als gevolg van een ontsteking in een haarzakje. Het haarzakje raakt dan gevuld met talg en dode huidcellen. Zodra dit haarzakje scheurt, komt in het contact met witte bloedcellen. Hierdoor ontstaat de ontsteking.

Een papel bevat vaak geen pus. Hierdoor kan een papel ook niet uitgeknepen worden.

4.6. Pustels

Pustels zijn ontstekingen gevuld met pus en zijn vaak groter dan 5mm. Deze puistjes hebben vaak een etterende inhoud. Vaak verdwijnen pustels weer, maar komen ze ook weer snel terug.

Ze ontstaan vooral op plekken waar zweet zich snel opstapelt. Zoals rug, oksels of het gezicht.

Pustels ontstaan doordat talgklieren teveel talg aanmaken, waardoor poriën uiteindelijk verstopt raken.

5. Puistjes mannen uitknijpen?

Is het goed om een puistje uit te knijpen? Nee, het wordt niet aanbevolen om een puistje uit te knijpen. Hiermee kan je de huid beschadigen en kan er een infectie ontstaan. Het puistje wordt dan meestal nog erger.

Vooral voor mannen is het niet verstandig om puistjes uit te knijpen. Mannen hebben vaker last van een vet huidtype. Hierdoor kan een uitgeknepen puistje sneller ontstoken raken.

6. Puistjes bij mannen verwijderen

Wij krijgen vaak de vraag: hoe kom je van puistjes af? Wil jij zo snel mogelijk van puistjes afkomen en wil je ook vooral de oorzaken aanpakken. Bekijk dan hieronder 5 tips om puistjes bij mannen te verwijderen.

6.1. Reinig je gezicht

Puistjes ontstaan vaak op het gezicht. Daarom is het belangrijk om je gezicht dagelijks goed te reinigen. Hierdoor worden onzuiverheden van de huid verwijderd en verkleint het de kans op vervelende huidirritaties en -ontstekingen.

Gebruik hiervoor een goede gezichtsreiniger. Het is verstandig om ingrediënten als: sulfaten, parabenen, PEG’s, siliconen en parfum te vermijden.

6.2. Scrubben kan helpen

Naast het reinigen met een gezichtsreiniger, kan ook een gezichtsscrub zeker helpen. Een gezichtsscrub kan vaak net iets beter dode huidcellen verwijderen en poriën zuiveren dan een gezichtsreiniger.

Vooral voor mannen met een vethuidtype, kan een gezichtsscrub veel helpen.

6.3. Vervang jij wel eens je kussensloop?

Wist jij dat veel vuil van je huid achter blijft op je kussensloop? Daarom is het slim om je kussensloop om de paar dagen te vervangen. Helemaal wanneer jij een vet huidtype hebt.

Verder is het ook slim om je altijd af te drogen met een schone handdoek. Net zoals op kussenslopen, blijft er ook veel vuil achter op een handdoek.

6.4. Raak je gezicht niet aan

Je handen zitten overdag vaak vol met vuiligheid. Wanneer je je gezicht aanraakt, komt dit vuil op je gezichtshuid terecht. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken en kunnen er ontstekingen ontstaan. Deze veroorzaken uiteindelijk weer puistjes.

Het is daarom slim om vaak je handen te wassen en je gezicht zo min mogelijk aan te raken.

6.5. Let op je voeding

Ondanks dat de meningen verschillen of voeding nu wel of niet een direct verband met puistjes heeft, kan voeding puistjes wel verergeren.

De onderstaande voedingsmiddelen kunnen een indirecte oorzaak zijn van puistjes:

  • Zuivelproducten zoals: melk, kwark, yoghurt, vla, roomijs, boter, kaas en eiwitpoeders
  • Enkelvoudige koolhydraten en producten met veel suikers zoals: wit brood, witte rijst, pasta’s die niet volkoren zijn, aardappelen, frisdranken, koekjes, snoepjes, zoet broodbeleg etc.
  • Producten met veel zout zoals: kant-en-klare maaltijden en snacks
  • Alcohol

Conclusie puistjes mannen

Puistjes komen ook bij mannen voor. Mannen hebben over het algemeen vaker een vet huidtype, waardoor de kans op puistjes groter wordt.

Mannen kunnen last krijgen van verschillende soorten puistjes zoals: mee-eters, steenpuisten, onderhuidse puisten, gistpuistjes, papels en pustels.

Gelukkig kan je als man zijnde ook weer snel van je puistjes afkomen. Daarom is het slim om te beginnen met een goede gezichtsverzorging voor mannen.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Skincare Routine Mannen: Hoe pak je dit aan?

Skincare Routine Mannen: Hoe pak je dit aan?

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…
Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Heb je ook vaak last van droge handen? Veel mannen hebben te maken met een droge, schrale of geïrriteerde huid…