Sulfaat (SLS & SLES), wat is het en is het slecht voor je huid?

Sulfaat

Sulfaat is een stof die steeds meer ter discussie komt de laatste tijd. Overal op internet is te vinden hoe slecht sulfaat wel niet voor je is. Maar hoe slecht is sulfaat nou eigenlijk echt voor jou en waarom worden deze stoffen nog steeds als ingrediënt gebruikt? Lees er meer over in deze blog!

Wat je kunt lezen in deze blog

  • Wat is sulfaat?
  • Wat heeft SLS en SLES voor een effect op de huid?
  • Kunnen de stoffen als SLS en SLES door de huid heen gaan?
  • Hoe herken je sulfaat op een verpakking?
  • Is sulfaat kankerverwekkend?
  • Is Disodium Laureth Sulfosuccinate ook een vorm van sulfaat?
  • Conclusie

Wat is sulfaat (SLS & SLES)?

Om te beginnen komt sulfaat in vele vormen voor, waarvan de bekendste Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES) zijn.

Stoffen die sulfaat bevatten zijn detergenten (ontvetters). Deze stoffen komen daarom ook veel voor in reinigende producten, die je bijvoorbeeld in de supermarkt of drogisterij kunt kopen.

De stof is terug te vinden in producten zoals shampoo, afwasmiddel en zelfs tandpasta.

Het voordeel van sulfaat is dat het een zeer krachtige werking heeft en dat het een erg goedkope stof is.

Deze stof wordt veel gebruikt als ingrediënt in producten voor persoonlijke verzorging. Hierdoor zou je denken dat het geen schadelijke stof is, maar helaas is het tegendeel waar.

Om een voorbeeld te geven: deze stof wordt ook gebruikt in je afwasmiddel of in autoreinigers. Dit geeft maar aan hoe sterk deze stof is.

Wat hebben SLS en SLES voor een effect op de huid?

Sulfaat heeft een uitdrogend en daardoor irriterend effect. Zoals eerder genoemd, zijn deze stoffen erg krachtig. Zelfs zo krachtig dat het niet alleen vuil verwijderd, maar ook gedeelten van je opperhuid.

De opperhuid beschermt jouw lichaam tegen o.a. ziektes en (slechte) bacteriën.

Sulfaat zorgt ervoor dat dit gedeelte van de huid een bepaalde bescherming verliest. Dit resulteert in uitdroging en irritatie van de huid.

Ook zal het lichaam hierdoor meer talg aanmaken. Het gevolg hiervan is dat je huid vettiger wordt en dat de kans op puistjes verhoogd wordt.

Kunnen de stoffen SLS en SLES door de huid heen gaan?

Een andere ‘gevaarlijke’ eigenschap van deze stoffen is de grootte. Deze stoffen zijn redelijk klein. Zo klein zelfs, dat de stoffen door de huid heen kunnen gaan.

Bij veel gebruik van producten die SLS of SLES bevatten zal je huid door de negatieve lading uitdrogen en gaan irriteren.

Hoe herken je sulfaat op een verpakking?

Als je sulfaat wilt ontwijken in je verzorgingsproducten, is het belangrijk dat je het herkent op de verpakking. Op elk verzorgingsproduct staat een zogenaamde INCI. Een INCI is eigenlijk een ingrediëntenlijst. Deze is terug te vinden op de verpakking of op een folder van het product. Zoek hierbij naar stoffen die eindigen op -sulfate.

En nog een tip: des te hoger een ingrediënt op de lijst staat, des te meer erin zit.

Is sulfaat kankerverwekkend?

Er bestaat een gerucht dat SLS en SLES kankerverwekkend (carcinogeen) zouden zijn, maar klopt dit? In theorie zou dit kunnen kloppen.

Bij de productie van SLES en SLES wordt ook een bijproduct geproduceerd, namelijk 1,4-dioxaan.

1,4-dioxaan is inderdaad kankerverwekkend. Echter, in de vervolgstappen tot het uiteindelijke product wordt zoveel mogelijk hiervan eruit gefilterd.

De hoeveelheid 1,4-dioxaan dat overblijft in de stof, is duizend keer te weinig om kankerverwekkend te worden.

Het dagelijks gebruiken van producten met SLS of SLES als ingrediënt, is dus niet kankerverwekkend.

Is Disodium Laureth Sulfosuccinate ook een vorm van sulfaat?

In onze Deep Mint Face Wash zal je in de ingrediëntenlijst de stof Disodium Laureth Sulfosuccinate vinden. Veel mensen denken dat dit ook een vorm van sulfaat is. Dit is echter niet waar. Disodium Laureth Sulfosuccinate is een veel mildere ontvetter.

Meer over Disodium Laureth Sulfosuccinate lees je in deze blog.

Conclusie

Sulfaat is een stof die zorgt voor een droge en geïrriteerde huid. Dit komt omdat SLS en SLES de opperhuid aantasten. Uiteraard zal dit niet meteen merkbaar zijn zodra je een product gebruikt met SLS of SLES als ingrediënt. Dit hangt ook af van de concentraties, frequentie van gebruik en je huidtype.

Wij vervangen stoffen als SLS en SLES voornamelijk met Coco-Glucoside en Cocamidopropyl Betaine.

Bekijk hier welke stoffen wij nog meer vermijden in onze producten.

De juiste verzorgingsproducten

Opzoek naar sulfaatvrije producten? Wij van Rossberck ontwikkelen verzorgingsproducten met een basis van natuurlijke ingrediënten en zonder schadelijke ingrediënten zoals: sulfaten, parabenen, PEG’s, siliconen, parfum en microplastics. De producten zijn 100% Cruelty-Free en Vegan.

Onze gezichtsreiniger en scrub zijn dus 100% vrij van sulfaten. Gebruik de kortingscode: SULFAAT10 en krijg direct 10% korting op je bestelling!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *