Gratis verzending vanaf €30

Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden

Achteraf betalen met Klarna

Van welk eten krijg je puistjes?

van welk eten krijg je puistjes
Inhoudsopgave

Van welk eten krijg je puistjes? Dit is een vraag die heel vaak gesteld wordt. Veel mensen denken dat voeding een belangrijke rol speelt bij het krijgen van puistjes. Maar is dat ook wel zo? Dat beschrijven wij verder in deze blog.

1. Heeft voeding invloed op puistjes?

Het ontstaan van puistjes kent vele oorzaken. Maar is voeding hier eentje van? Hierover zijn de meningen van verschillende onderzoekers sterk verdeeld.

Sommige onderzoeken beweren dat huidaandoeningen zoals acne niet veroorzaakt wordt door voeding, zoals beschreven staat in dit artikel van de huidarts.com en andere onderzoeken tonen aan dat verkeerde voeding deze irritaties wel kan verergeren.

Ondanks dat er nog geen directe link is gelegd tussen voeding en het veroorzaken van acne, kan voeding wel een negatief effect hebben op de huid.

Dit komt, omdat er wordt gedacht dat voeding met een hoge glycemische index onzuiverheden op de huid kunnen vergroten. Deze index is een maatstaf om aan te geven hoe snel koolhydraten worden verteerd en hoe snel glucose in het bloed wordt opgenomen.

Sommige studies suggereren dat een dieet met een hoge glycemische index, wat betekent dat het rijk is aan koolhydraten en suiker, kan bijdragen aan het ontstaan van puistjes.

Producten met een hoge glycemische index zijn bijvoorbeeld: popcorn, cornflakes, brood en gebakken aardappelen.

Daarnaast hebben hormonen een grote invloed op de huid. Voeding heeft weer invloed op de hormoonhuishouding. Daarom bestaat wel de kans dat voeding een indirecte invloed heeft op het krijgen van puistjes en mee-eters.

Het krijgen van onzuiverheden op de huid is vaak een samenspel van verschillende factoren zoals: genen, hormonen, levensstijl (nachtrust, stress etc.), voeding en het gebruik van verzorgingsproducten.

2. Krijg je van vet eten puistjes?

Vet eten lijkt een trigger te zijn voor het ontwikkelen van puistjes. Maar is dat ook wel zo?

Zoals hierboven beschreven is, zijn de meningen van onderzoekers hierover verdeeld. Toch krijgen veel mensen wel eens last van puistjes en mee-eters in een periode waarin ze meer vette dingen eten. Is hierin een verband te herkennen?

Momenteel wordt het verband tussen vet eten en acne door de meeste deskundigen als een mythe beschouwd.

3. Puisten door chocolade?

Puisten door chocolade? Over chocolade zijn zowel positieve als negatieve gezondheidseffecten te lezen. Deze positieve gezondheidseffecten komen vooral door de cacao.

Cacao bevat van nature veel antioxidanten. Zo zou cacao ervoor kunnen zorgen dat je bloedsuikerspiegel omlaag gaat. Ook zou het de risico op een hartaanval of beroerte kunnen verminderen.

Deze gezondheidseffecten gelden niet per direct ook voor chocolade. Dit komt omdat chocolade vaak meer ingrediënten bevat dan alleen cacao of cacaopoeder.

Nu terug naar de huid. Kan chocolade puisten veroorzaken?

Veel onderzoekers zien nog steeds geen direct verband tussen chocolade en puistjes. Wel is chocolade een voedingssoort met een hoge glycemische index. Daarnaast bevat chocolade meestal ook zuivel.

De link tussen zuivel en acne wordt hieronder verder beschreven.

4. Zuivel en acne?

Zuivel en acne worden vaak in een zin genoemd. Maar heeft zuivel eigenlijk wel invloed op acne?

Zuivel zou wel eens een invloed kunnen hebben op het verergeren van puistjes en mee-eters. Zo is ook ooit de term eiwitpuistjes ontstaan.

Lactose stimuleert namelijk het hormoon IGF-1. Hormonen hebben een grote invloed op de huid. Zo wordt de talgproductie gereguleerd door hormonen. Dit kan weer leiden tot meer puistjes en mee-eters.

Doordat lactose de productie van het hormoon IGF-1 vergroot, verandert de concentratie van dit hormoon in je lichaam. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan in de talgklieren.

Eiwitpuistjes zijn dan ook een veel voorkomend probleem bij mensen die beginnen met het nemen van eiwitshakes. Hierbij krijg je in één keer een grote hoeveelheid lactose binnen.

Heb je veel last van puistjes en mee-eters? Wees dan zuinig met de zuivelproducten zoals: melk, yoghurt, roomijs, vla, kaas en boter.

5. Wat moet je niet eten als je puistjes hebt?

Hoewel uit de meeste onderzoeken dus blijkt dat voeding geen direct verband heeft met acne, puistjes en mee-eters. Is er wel een indirect verband.

Mocht je veel last hebben van acne, puistjes en mee-eters, dan kan het in sommige gevallen verstandig zijn om verschillende voedingsmiddelen toch te vermijden.

Wel is het slim om een voedingsdagboek bij te houden. Zo kan je snel ontdekken welk voedingspatroon zorgt voor meer puistjes en mee-eters.

De onderstaande voedingsmiddelen kunnen een indirecte oorzaak zijn van puistjes en mee-eters:

  • Zuivelproducten zoals: melk, kwark, yoghurt, vla, roomijs, boter, kaas en eiwitpoeders
  • Enkelvoudige koolhydraten en producten met veel suikers zoals: wit brood, witte rijst, pasta’s die niet volkoren zijn, aardappelen, frisdranken, koekjes, snoepjes, zoet broodbeleg etc.
  • Producten met veel zout zoals: kant-en-klare maaltijden en snacks
  • Alcohol

6. Welk voedsel is goed voor de huid?

Je huid is je grootste orgaan, dus het heeft ook veel baat bij een gezond eetpatroon. Met een gezond eetpatroon kan je er ook voor zorgen dat je huid een stuk beter wordt.

Hieronder een aantal voedingstips voor het verbeteren van je huid.

6.1. Antioxidanten

Antioxidanten zijn belangrijk voor je hele lichaam, dus ook voor je huid. Vooral voeding dat rijk is aan vitamine A, C en E is heel belangrijk voor je huid.

6.2. Omega 3 en 6 vetzuren

Omega 3 en 6 vetzuren zijn erg belangrijk voor je lichaam en huid. Dit is terug te vinden in voedingsmiddelen zoals: visolie, vette vis, walnoten en hazelnoten.

6.3. Zink

Zink is een mineraal dat onder andere nodig is voor: opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het immuunsysteem.

Het zit vooral in vlees, kaas, graanproducten en schaal- en schelpdieren.

6.4. Probiotica

Probiotica zijn producten die een grote hoeveelheid goede bacteriën voor je darmflora bevatten. Deze goede bacteriën zorgen er voor dat je weerstand verbetert en dat de hormoonhuishouding in balans blijft.

6.5. Water en groene thee

Je huid heeft voldoende water nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom is het belangrijk om dagelijks genoeg water te drinken. Dit is niet alleen belangrijk voor je huid, maar voor je hele lichaam.

Ook groene thee is goed voor je huid. Deze thee bevat veel krachtige antioxidanten.

6.6. Vitamine D

Vitamine D is ook een belangrijke vitamine voor de huid. Een tekort aan vitamine D kan namelijk voor huidproblemen zorgen. Daarom is het belangrijk om dagelijks genoeg vitamine D binnen te krijgen.

Conclusie: van welk eten krijg je puistjes?

Van welk eten krijg je puistjes? In dit artikel hebben we besproken hoe voeding invloed kan hebben op het ontwikkelen van puistjes en mee-eters.

Hoewel er in veel onderzoeken nog geen directe link wordt gelegd tussen voeding en het krijgen van puistjes en mee-eters, bestaat de kans op een indirecte link wel. Dit heeft voornamelijk te maken met de hormonen in je lichaam.

Daarom is het wellicht verstandig om de onderstaande voedingsmiddelen te vermijden of te verminderen:

  • Bewerkte koolhydraten zoals: chocolade, cruesli, frisdrank, witbrood, witte rijst, wraps etc.
  • Producten die veel suikers bevatten
  • Producten die koemelk bevatten
  • Producten die veel zout bevatten
  • Alcohol

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Wat voor een puistjes heb ik?

Wat voor een puistjes heb ik?

Puistjes, we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Ze kunnen frustrerend zijn en onze huid ontsieren. Maar…
Alles wat je moet weten over puitjes uitknijpen

Alles wat je moet weten over puitjes uitknijpen

Veel mannen besteden vandaag de dag steeds meer aandacht aan hun uiterlijk en willen fris en stralend voor de dag…
Hoe krijg je blackheads weg op je neus?

Hoe krijg je blackheads weg op je neus?

Blackheads, oftewel mee-eters, zijn kleine zwarte puntjes op je neus die ontstaan wanneer talg en vuil zich ophopen in je…