Acne en puistjes zijn twee termen die vaak door elkaar gebruikt worden als het gaat om huidproblemen. Hoewel ze beiden te maken hebben met ontstekingen van de huid, zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee aandoeningen. Als je last hebt van acne of puistjes, is het belangrijk om te weten waar je precies last van hebt, zodat je vervolgens de juiste behandeling voor jouw huidproblemen kunt kiezen. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op het grote verschil tussen acne en puistjes en hoe je ze kunt herkennen. We bespreken ook verschillende behandelingen en tips om deze huidaandoeningen onder controle te houden en de gezondheid van je huid te verbeteren. Lees snel verder om erachter te komen wat jij kunt doen om een heldere, gezonde huid te behouden.
Wat is het verschil tussen acne en puistjes?
Puistjes, ook wel bekend als comedonen, zijn kleine bultjes die ontstaan wanneer de poriën van de huid verstopt raken met talg, dode huidcellen en bacteriën. Ze komen vaak voor op het gezicht, de nek, de borst en de rug. Er zijn twee soorten puistjes: gesloten comedonen en open comedonen. Gesloten comedonen zijn kleine, witte bultjes die onder de huid liggen, terwijl open comedonen kleine zwarte puntjes zijn die op de huid zichtbaar zijn.
Acne daarentegen is een chronische huidaandoening die zich kenmerkt door ontstoken puistjes, roodheid, zwelling en soms zelfs littekens. Acne ontstaat wanneer de poriën van de huid verstopt raken met overtollig talg, dode huidcellen en bacteriën. Deze verstopping kan leiden tot nare ontstekingen. Acne kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt over het algemeen vooral voor op het gezicht, de nek, de borst en de rug.
Het belangrijkste verschil tussen puistjes en acne is de ernst en de omvang van de ontsteking. Puistjes zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf na een paar dagen, mits je er netjes vanaf blijft. Acne is een ernstigere aandoening en kan leiden tot permanente littekens en pigmentveranderingen als het niet op de juiste manier wordt behandeld. Wij raden bij acne dan ook altijd aan om een bezoek aan de dermatoloog te brengen. Deze gaat samen met jou op zoek naar de beste behandeling.
5 tips bij puistjes of acne
Omdat wij maar al te goed weten hoe vervelend puistjes en acne kunnen zijn, hebben wij speciaal voor jou 5 tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen bij het behandelen van nare puistjes of acne.
- Reinig de huid regelmatig: het is belangrijk om de huid goed te reinigen om overtollig talg en vuil te verwijderen. Was je gezicht twee keer per dag met een milde gezichtsreiniger en gebruik geen agressieve scrubs of zepen die de huid kunnen irriteren.
- Gebruik producten met salicylzuur of benzoylperoxide: deze ingrediënten kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van nieuwe puistjes. Overleg wel eerst met een dermatoloog welk product het meest geschikt is voor jouw huidtype.
- Vermijd het aanraken van de huid: probeer je huid gedurende de dag zo min mogelijk aan te raken. Dit kan de ontstekingen namelijk flink verergeren. Probeer puistjes en acne niet uit te knijpen, want dit kan leiden tot littekens en meer ontstekingen.
- Eet gezond: hoewel er geen direct verband is tussen acne en voeding, kan een gezond dieet met veel groenten, fruit en volkorenproducten bijdragen aan een gezonde huid. Vermijd suikerrijke voeding en zuivelproducten, want deze kunnen bij sommige mensen bijdragen aan het ontstaan van acne.
- Verzorg de huid met zonnebrandcrème of crème met UV bescherming: Zonnebrandcrème beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling en voorkomt dat acne verergert door blootstelling aan de zon. Kies een olievrije en niet-comedogene zonnebrandcrème om verstopping van de poriën te voorkomen.
Conclusie
Het is dus belangrijk om goed het verschil te begrijpen tussen puistjes en acne om zo de juiste behandeling te kiezen en de gezondheid van je huid te behouden. Onthoud daarnaast vooral dat iedere huid anders is en dat het soms een kwestie is van volhouden en uitproberen. Dat het ene product voor jou niet werkt, wil niet per definitie zeggen dat alle andere producten ook niet werken. Kom je er zelf echt niet uit? Laat je huid dan onderzoeken door een dermatoloog om zo samen tot een individueel behandelplan te komen.