Wat is Movember precies?

Movember

Elk jaar in november zie je steeds weer de (verzorgde en onverzorgde) snorren tevoorschijn komen. Veel mannen laten in deze maand hun snor staan ter ere van Movember, een beweging waarbij de gezondheid van de man centraal staat. In deze blog leggen we je precies in waar Movember voor staat en hoe je zelf kunt meedoen.

Ontstaan

De eerste vorm van Movember dateert terug in 2003. In Australië liet een vriendengroep van 30 man 30 dagen lang hun snor staan om het bewustzijn van prostaat kanker en depressie onder mannen te vergroten. Het tweede jaar deden al 500 mannen mee en werd in totaal z’n $40.000 opgehaald voor het Prostate Cancer Foundation of Australia. Na dit succes was er een nieuwe traditie geboren.

Movember

Wat begon met 30 mannen, is nu uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met meer dan 5 miljoen deelnemers (of Mo Bros & Mo Sisters zoals ze zich zelf noemen). De stichting Movember steunt meer dan 1250 projecten wereldwijd die een bijdrage leveren aan de gezondheid van de man.

Het doel van Movember is dan ook duidelijk: Het aantal mannen dat te jong overlijdt met 25% verlagen in 2030.

Pijlers

Mannen overlijden gemiddeld 6 jaar eerder van vrouwen wereldwijd. Movember zet zich in tegen 3 van de belangrijkste oorzaken hiervan:

  • Mentale gezondheid en preventie van zelfmoord

Een groot deel van de mannen loopt rond met mentale problemen. Helaas is het praten over je problemen nog steeds een soort taboe. Ook hebben mannen vaak niet door dat ze mentale problemen hebben of ontkennen ze het. Wereldwijd overlijden er jaarlijks 510.000 mannen  als gevolg van zelfmoord. Dit komt neer op een man per minuut.

  • Prostaatkanker

Prostaatkanker is de een na meest voorkomende soort kanker onder mannen, vooral onder oudere mannen. Jaarlijks worden er meer dan 1,4 miljoen gevallen ontdekt. Behandelingen hiertegen kunnen erg zwaar zijn.

  • Teelbalkanker

Teelbalkanker is een andere vorm van kanker die veel voorkomt bij mannen. Hoewel deze ziekte in de meeste gevallen goed behandeld kan worden, komt er toch veel kijken bij de behandeling en het herstel, zowel fysiek als mentaal.

Wat doet Movember hiertegen?

Movember helpt de oorzaken te verbeteren op twee manieren:

  • Mentale problemen bespreekbaar maken. Ze steunen veel campagnes om het taboe te doorbreken. Ook proberen ze zoveel mogelijk informatie te delen wat je zelf kunt doen als je denkt dat iemand in de omgeving kampt met mentale problemen.
  • Onderzoeken steunen tegen kanker. Veel moet helaas nog ontdekt worden wat betreft het behandelen van kanker.
  • Steun bieden aan mannen met prostaat- of teelbalkanker. Het zijn niet alleen fysiek zware behandelingen, maar ook mentaal. Met juiste steun is de kans groot dat mannen weer hun leven kunnen oppakken.
  • Voorlichting bieden aan mannen over de risicofactoren van de ziekte en de herkenningspunten. Des te eerder een diagnose vastgesteld kan worden, des te groter te kans op overleven en een goed herstel is.

Wat kun jij doen?

Zelf kun je op meerdere manieren een bijdrage leveren aan Movember:

  • Deel informatie. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, is het verspreiden van informatie erg belangrijk. Hoe beter mannen geïnformeerd zijn, hoe beter deze problemen verholpen kunnen worden.

  • Laat een snor staan. Vergroot de bekendheid van Movember door zelf je snor te laten groeien.

  • Zamel geld in. Al het geld dat gedoneerd wordt aan November, wordt geïnvesteerd in een van de 1250 projecten die wereldwijd een bijdrage leveren aan de gezondheid van de man. Geld inzamelen kan op veel manieren. Je kunt een actie houden op je werk of school. Of doe mee met de actie ‘Move voor Movember’, waarbij je 60 km rent in de maand november. Movember organiseert zelf ook een aantal evenementen in Nederland.
Laat jij ook een snor staan?

Meer informatie over wat je kunt doen is terug te vinden op www.movember.com

Doneeractie in Movember

Wij van Rossberck doen ook mee met Movember. Van alle bestellingen die wij krijgen in november, zullen wij 1% van de omzet doneren aan de stichting van Movember. Aan het eind van de maand zullen we bekend maken welk geld bedrag wij hebben opgehaald.

Wij doen mee met Movember, jij ook?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *