Puistjes zijn een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens de adolescentie. Het ziet er niet aantrekkelijk uit en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot flinke onzekerheid. Puistjes worden veroorzaakt door verstopte poriën in de huid als gevolg van een ophoping van huidolie, dode huidcellen en bacteriën. Deze verstoppingen kunnen leiden tot vervelende ontstekingen. Een groot deel van de mensen heeft de neiging om puistjes uit te drukken of eraan te peuteren.Dit kan echter een averechts effect hebben en de ontsteking verergeren. Wanneer een puist openspringt, kan er namelijk een grote hoeveelheid witte of gele rotzooi uitkomen, wat weer kan leiden tot nieuwe puistjes en littekens. Maar wat is dit vieze spul nu eigenlijk? In deze blog gaan we dieper in op het ontstaan van puistjes, wat je kunt doen om er zo snel mogelijk vanaf te komen en wat je juist beter niet kunt doen. Of je nu te maken hebt met milde of ernstige puistjes, met de juiste informatie en behandeling kun je je huid weer laten stralen.
Wat is het witte spul uit een puist?
Het witte spul uit een puist is pus. Pus is een witte of geelachtige, stroperige substantie die het lichaam produceert als reactie op een infectie of ontsteking. Het bestaat uit witte bloedcellen, bacteriën en afvalstoffen. Wanneer een puist ontstaat, kan het lichaam witte bloedcellen naar de plaats van ontsteking sturen om bacteriën te bestrijden. Hierdoor ontstaat er een ophoping van pus onder de huid, wat leidt tot de zichtbare puist.
Het is niet aan te raden om een puistje uit te drukken of eraan te peuteren, aangezien dit het risico op verdere infectie en littekens verhoogt. Het is beter om te wachten tot het puistje op een natuurlijke manier uitdroogt of om een behandeling te zoeken bij een dermatoloog.
De do’s en don’ts bij puistjes
Heb jij veel last van puistjes en vraag je je af wat je eraan kunt doen om van deze nare ontstekingen af te komen? Hieronder hebben wij de do’s en don’ts voor jou op een rijtje gezet.
Do’s:
- Reinig je gezicht dagelijks met een zachte, niet-uitdrogende reiniger.
- Gebruik producten met salicylzuur of benzoylperoxide om puistjes te bestrijden.
- Hydrateer je huid door dagelijks een goede, verzorgende crème te gebruiken.
- Probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren of regelmatig te bewegen.
- Eet gezond en verminder je suikerinname. Suiker kan de hormonen in het lichaam beïnvloeden, wat de talgproductie kan verhogen en het risico op puistjes kan vergroten.
- Gebruik producten die specifiek zijn gemaakt voor het behandelen van puistjes.
- Bezoek een dermatoloog als je puistjes niet verbeteren met zelfzorgproducten.
Don’ts:
- Druk niet op puistjes, aangezien dit de kans op infectie en littekens verhoogt.
- Gebruik geen producten met alcohol of sterk exfoliërende bestanddelen, aangezien dit de huid uitdroogt en irritatie kan veroorzaken.
- Probeer je gezicht zo min mogelijk aan te raken. De olie en bacteriën op je handen kunnen je huid vervuilen en nieuwe puistjes veroorzaken.
- Gebruik geen producten die niet geschikt zijn voor je huidtype, aangezien dit irritatie of huidreacties kan veroorzaken.
Met deze do’s en don’ts kun je het risico op puistjes verminderen en de huid op een gezonde manier behandelen. Het is belangrijk om de huid zachtaardig en met respect te behandelen, zodat het zich snel kan herstellen.