🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna

HANDVERZORGING VOOR MANNEN

Handverzorging mannen: hoe verzorg jij het beste je handen?

Handverzorging voor mannen? Natuurlijk wel! Je handen gebruik je de hele dag en komen zo met veel objecten in aanraking. Ook komen ze dagelijks in contact met veel verschillende bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers. Daarnaast wil je droge handen, kloven en andere huidproblemen ten alle tijden voorkomen. Redenen genoeg om je handen goed te verzorgen.

Bij handverzorging zijn er drie belangrijke stappen: het reinigen en desinfecteren van je handen,  hydrateren en het herstellen van je huidbarrière en hydrateren. Het is essentieel voor het behouden van gezonde handen.

Hieronder leggen wij jou graag meer uit over een goede handverzorging. In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

 1. De 3 stappen van een goede handverzorging
 2. Waarom is handverzorging belangrijk voor mannen?
 3. Zijn er ook goede bacteriën op je handen?
 4. Handverzorging voor ouderen
 5. 4 tips voor een goede handverzorging

1. De 3 stappen van een goede handverzorging

Hieronder worden de 3 stappen van een goede verzorging voor je handen verder uitgelegd.

Handverzorging mannen

1.1. Reinigen & desinfecteren

Je handen wassen is essentieel voor het verwijderen van vuil op je huid. Bij desinfecteren maak je mogelijke bacteriën en virussen onschadelijk. Denk maar eens na wat je met je handen elke dag aanraakt. Deurklinken, leuningen, handen schudden, toetsenbord op het werk en noem maar op. Op één hand kunnen wel 150 verschillende soorten bacteriën leven. Bij elkaar zijn dit miljoenen bacteriën. 

Bacteriën en virussen kunnen er voor zorgen dat je ziek wordt. Verder kan vuil zich weer gaan ophopen in je poriën daarentegen, kan weer voor huidproblemen zorgen zoals ontstekingen en acne.

Je handen wassen en desinfecteren is dus erg belangrijk, maar er is helaas een groot nadeel: je kunt je handen hiermee beschadigen. Als je te vaak je handen wast of desinfecteert, gaat dit de huidbarrière aantasten. Je huid verliest hierdoor veel vocht en kan ook minder vocht vasthouden. Dit kan zelfs chronisch eczeem veroorzaken.  

De volgende twee stappen zijn daarom essentieel om te voorkomen dat je handen beschadigd raken door het wassen of desinfecteren. 

1.2. Hydrateren

Je lichaam slaat vocht op onder je huid. Je huid kun je op twee manieren hydrateren: door genoeg water te drinken en door een hydraterende handcrème te gebruiken.

Waarom wil je je handen hydrateren? Een goed gehydrateerde huid ziet er over het algemeen gezonder uit. Je huid zal er dan ook minder slap uitzien, waardoor rimpels minder goed zichtbaar zijn. Ook is het beter voor je doorbloeding en kunnen voedingsstoffen beter je huid bereiken. 

Heb je last van droge handen? Dan is het erg belangrijk om je handen goed te hydrateren.

1.3. Beschermen

De buitenste laag van je huid noemen we de huidbarrière. Deze huidlaag beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf. Als deze beschadigd is, kun je last hebben van wondjes en kloven. Ook kunnen bacteriën en virussen makkelijk je lichaam binnen dringen.

Je huid barrière zorgt er ook voor dat je meer vocht kunt vast houden. Als je huid barrière niet goed functioneert, kan je huid vocht verliezen.

Dus hoe kun je je handen beter beschermen? Naast hydrateren, ondersteunt een handcrème ook met het repareren van je huid barrière. Vetten helpen namelijk met het herstellen en beschermen van je huid.

Zoals je ziet is een handcrème dus erg belangrijk voor zowel het hydrateren als het beschermen van je handen.

2. Waarom is handverzorging belangrijk voor mannen?

Huidproblemen op de handen komen bij veel mannen voor. Niet alleen komt het onverzorgd over, het kan ook irriterend of zelfs pijnlijk zijn.

De huid op de rug van je handen is vrij dun. Dit komt bijna overeen met je gezichtshuid. Hierdoor is de huid op je handen extra gevoelig. Daarnaast krijgt deze huid ook veel te verduren de gehele dag door. De palmen van je handen zijn juist weer dikker en steviger.  

Negatieve externe factoren zoals: zon, wind, kou en warmte kunnen je dunne huidlaag gemakkelijk aantasten. Daarom ontstaan ook de meeste huidproblemen op de rug van je handen.  

Hieronder hebben we een aantal problemen opgesomd die je kunt voorkomen met de juiste handverzorging:

 • Droge handen: als je handen niet genoeg vocht kan vasthouden, kun je last krijgen van droge handen (link naar blog). Je handen voelen dan ruw en schraal aan en zijn een stuk gevoeliger. Ook kun je dan last krijgen van losse huidschilfers.
 • Kloven: kloven kunnen een resultaat zijn van een droge huid. Als je huid uitgedroogd is, wordt het ook een stuk zwakker. Bij bewegingen van je vingers kunnen er zo scheurtjes ontstaan, genaamd kloven.
 • Craquelé huid: heb je last van extreem droge handen? Dan kun je zelfs last krijgen een craquelé huid. Hierbij krijg je scheurtjes over je hele handen wat erg pijn kan doen. Het komt zelfs voor dat je hierdoor kan gaan bloeden.
 • Huidontstekingen: verschillende huidontstekingen kunnen optreden bij slecht verzorgde handen. Denk hierbij aan rode vlekken, pijnlijke plekjes en puistjes.

2.1. Huidtesten

Huidproblemen gaan vaak hand in hand met je huidtype. Wist jij dat het best gemakkelijk is om te kijken welk huidtype jij hebt? Via een simpele vragenlijst kom jij erachter welk huidtype je hebt.

Wil je erachter komen welk huidtype jij hebt? Doe dan hier de test!

3. Handverzorging voor ouderen

Is handverzorging ook belangrijk voor ouderen? Jazeker, het verzorgen van je huid wordt alsmaar belangrijker. Als je ouder wordt, zal je dit ook merken aan je huid. Je huid gaat namelijk minder collageen aanmaken en ook zal de cel vernieuwing in de huid afnemen. Door de handen goed te verzorgen, kun je tekenen van ouderdom minimaliseren of zelfs voorkomen.

Doordat de huid van je handen over het algemeen vrij dun zijn en weinig vetweefsel bevatten, veroudert deze huid ook sneller.

4. Zijn er ook goede bacteriën op je handen?

Op je huid leven heel veel micro-organismen. Dit zijn bijvoorbeeld bacteriën en schimmels. Sommige van deze micro-organismen kunnen je ziek maken. Deze wil je verwijderen door je huid goed te wassen en te desinfecteren. Ook leven er vele bacteriën op je huid die juist wel goed voor je zijn. Deze bacteriën worden hieronder verder besproken. 

Deze bacteriën noemen we residente bacteriën, ook wel blijvende bacteriën genoemd. Dit betekent dat ze blijvend zijn. Ze bevinden zich namelijk dieper in je huidlagen. Blijvende bacteriën beschermen je juist tegen schadelijke bacteriën en ziekteverwekkers. Ook produceren ze stofwisselingsproducten die weer goed zijn voor je huid! 

Blijvende bacteriën wil je dus intact houden en voeden. Met stoffen als Inuline voed je deze dieper liggende bacteriën (zij gebruiken suikers). 

De ziekteverwekkers worden tijdelijke bacteriën, oftewel transiënte bacteriën genoemd. Dit zijn bacteriën die je ziek kunnen maken. Ze bevinden je op je huid en zijn daarom makkelijk te verwijderen door middel van handen wassen en desinfecteren. Tijdelijke bacteriën wil je juist verwijderen.

5. 4 tips voor een goede handverzorging

Tip 1: Wassen en desinfecteren van je handen is erg belangrijk. Echter wil je dit ook weer niet te vaak doen. Daarom heeft het RIVM richtlijnen opgesteld met daarin 8 situaties waarna je je handen moet wassen:

 1. als je handen vuil zijn
 2. voor het (klaarmaken van) eten; en na aanraken van rauw vlees
 3. na toiletbezoek
 4. na hoesten, niezen in de handen
 5. na neus snuiten
 6. na verschonen van een kind
 7. na aaien of knuffelen van (huis-)dieren
 8. na het schoonmaken. Dus ook nadat je een vaatdoekje hebt gebruikt

Tip 2: Draag in de winter handschoenen buiten. In de winter wordt de lucht niet alleen kouder, maar ook droger. Droge lucht onttrekt vocht uit je huid. Dit resulteert weer in droge handen.

Tip 3: In veel verzorgingsproducten bevinden zich tegenwoordig ingrediënten die je liever wilt niet wilt gebruiken. Zo wil je de volgende ingrediënten ten alle tijden vermijden:

 1.   Sulfaten
 2.   Parabenen
 3.   Parfum
 4.   Siliconen
 5.   PEGs
 6. Microplastics

Tip 4: Douche niet te lang en niet te warm. Warme douchen zijn tegenwoordig een van de grootste oorzaken op het krijgen van een droge huid. Warm water kan namelijk je huidlagen beschadigen.