🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna
craquelé huid

Craquelé huid, wat is het en wat kun je er tegen doen?

Inhoudsopgave

Het hebben van een droge huid is erg vervelend. In extreme gevallen kan de huid hier zelfs door gaan barsten. Als dit gebeurt, is er spraken van een craquelé huid. In deze blog leg ik je uit wat een craquelé huid precies is en hoe dit ontstaat. Tenslotte geef ik je natuurlijk tips wat je hier tegen kunt doen.

1. Wat is een craquelé huid?

Craquelé is eigenlijk een frans woord. Als we dit letterlijk gaan vertalen naar het Nederlands, komen we uit bij het woord ‘gebarsten’. Dit is letterlijk wat het is, een gebarsten huid. Het is een extreme versie van een droge huid. Het gevolg hiervan kan zijn dat de huid erg gaat jeuken of zelfs pijn kan doen. Ook kun je last krijgen van huidschilfers.

2. Hoe ontstaat een craquelé huid?

Bij een craquelé huid bevinden zich dus vele kleine barstjes in de huid. Als je last heb van een droge huid betekent dit dat je talgklieren niet genoeg talg aanmaakt.

Talg is ook wel bekend als huidvet. Als je niet genoeg talg aanmaakt, zal je huid minder goed beschermd zijn en kan het minder goed vocht vasthouden.

Het feit dat je lichaam minder huidvet aanmaakt, kan meerdere redenen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld in je genen zitten. Ook als je ouder wordt, maakt de huid minder talg aan. Daarom komt een craquelé huid meestal voor bij mensen met een hogere leeftijd.

In de winter is de kans groter dat je last krijgt van barsten in je huid. Dit komt door de droge lucht die vaak gepaard gaat met de koude temperaturen. Hierdoor droogt je huid ook sneller uit.

Ook is het belangrijk om na te gaan of de huidverzorging producten die je gebruikt wel goed voor je zijn. Hiervoor zal ik je straks nog wat tips geven.

Kort samengevat heeft een craquelé huid dus verschillende oorzaken:

  1. Er wordt niet genoeg talg aangemaakt
  2. Droge huid op oudere leeftijd
  3. Droge lucht in combinatie met koude temperaturen

3. Craquelé eczeem

In combinatie met een craquelé huid, kun je ook last krijgen van eczeem. Bij eczeem heb je rode plekken op je huid die erg jeuken. Deze eczeem kan makkelijk in de barstjes van de kapotte huid gaan zitten. Dan spreek je van craquelé eczeem.

Denk je dat je hier last van hebt? Dan raad ik je aan om contact op te nemen met een dokter of dermatoloog. Die kunnen een goede crème voorschijven.

4. Wat kun je er tegen doen?

Hieronder noem ik een aantal belangrijke tips voor het voorkomen én het herstellen van een craquelé huid:

  • Douche niet te warm en te lang. Een lange warme douche klinkt erg verleiding, maar het is erg slecht voor je huid. Warm water zorgt er namelijk voor dat je huid sneller uitdroogt. Hou het kort en douche niet warmer dan 37-38 graden.
  • Vermijd doucheproducten en gezicht reinigers die sulfaten (SLS) bevatten. Sulfaten zijn stoffen die je huid schoonmaken. Maar deze stoffen zijn zo sterk, dat ze ook je huid beschadigen en zelfs kapot maken. Sulfaten worden gebruikt in zowat alle schoonmaak producten die je in de supermarkt kunt kopen, dus controleer altijd op de verpakking of er iets van sulfaat in zit.
  • Vaak lees je op internet dat je meer water moet drinken tegen een droge huid. Dit klopt ook deels, maar dit werkt alleen als je een gezonde huid hebt. Alleen dan kun je het vocht ook vasthouden. Focus daarom eerst op het herstellen van de huid barrière.
  • Maak gebruik van een vocht inbrengende lichaam- of gezichtscrème. Deze producten zorgen voor het herstel van je huidlagen en je talg niveaus. En tegelijk herstellen ze ook nog eens de vochtbalans in je huid. Zorg dat je bij het uitkiezen van het juiste product deze 5 schadelijk stoffen vermijdt.
Skincare Guide banner

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…
Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Heb je ook vaak last van droge handen? Veel mannen hebben te maken met een droge, schrale of geïrriteerde huid…