Voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf €30
30 dagen Niet Goed = Geld Terug

Welke huidtypen zijn er? Doe hier de huidtypentest!

Huidtypen
Inhoudsopgave

Bestaan er verschillende huidtypen? Jazeker. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Elke huid is anders en er bestaan verschillende huidtypen. Het ene type heeft sneller last van puistjes en het andere type heeft eerder last van een droge en gevoelige huid. Welk huidtype jij hebt, hangt nauw samen met hoeveel talg je huid produceert. Ook de zon, stress, voeding, hormoonschommelingen en ziektes kunnen je huidtype doen veranderen.

Doe de test onderaan deze blog om erachter te komen welk huidtype jij hebt.

1. Doe hier de huidtypentest!

Doe hieronder de huidtypentest van Rossberck. Met deze test kom jij erachter welk huidtype je hebt. Er bestaan 4 huidtypen. Dit zijn: droge huid, gecombineerde huid, vette huid en normale huid. Het is heel handig om erachter te komen welk huidtype je hebt. Als je dit weet, weet je ook welke soort huidverzorging je het beste kunt gebruiken. Deze test is eenvoudig uit te voeren.

Doe hier de Huidtypentest. Deze test bestaat uit 7 korte vragen. Klik hieronder op de knop "volgende" om de test te beginnen.

 

2. Huidtypen, dit zijn de verschillende huidtypen

Er bestaan pakweg 4 verschillende soorten huidtypen. Dit zijn:

 1. Droge huid
 2. Vette huid
 3. Gecombineerde huid
 4. Normale huid

2.1. Droge huid

Droge huid is een dunne huid met poriën die bijna niet zichtbaar zijn. Mensen met een droge huid hebben een huid die een vochttekort heeft. Dit komt, omdat dit huidtype niet genoeg talg produceert. Deze huid voelt na het wassen/douchen vaak ook strak en trekkerig aan.

Wanneer de huid extreem droog wordt, kunnen er schilfers ontstaan. Ook zijn er vaak zichtbare rode plekjes te zien op de huid. Deze rode plekjes zijn met name op de wangen en in de hals snel zichtbaar.

Daarnaast is een droge huid ook erg gevoelig bij verschillende weersomstandigheden. Vooral bij koude temperaturen en wind is de huid extra gevoelig. Ook de zon kan de huid erg droog laten aanvoelen.

De verwarming en de airconditioning kunnen vocht aan de huid onttrekken. Waardoor de huid sneller strak en schraal gaat aanvoelen.

Kenmerken van een droge huid:

 • Ziet er dof en mat uit
 • Voelt strak en trekkerig
 • Wordt snel rood en geïrriteerd
 • Extra gevoelig bij verschillende weersomstandigheden

Vind hier meer informatie over een droge huid en hoe je deze het beste verzorgt.

2.2. Vette huid

Een vette huid heeft een dikke en ruwe structuur. Een vette huid is vooral te herkennen aan de soort ‘glans‘. Deze glans ontstaat doordat er teveel talg wordt aangemaakt door de huid. Deze glans is vooral zichtbaar op de neus, het voorhoofd en de kin. Deze plekken worden ook wel de T-zone genoemd.

Waar mensen met een droge huid juist te weinig talg hebben, hebben mensen met een vette huid vaak teveel talg. Daarnaast zijn de poriën bij een vette huid ook vaak vergroot en goed zichtbaar.

Daarnaast hebben mensen met dit huidtype ook vaker last van puistjes en mee-eters. Mensen met een vette huid kunnen ook een vochttekort hebben.

Een vette huid zorgt er vaak voor dat de huid erg onzuiver wordt. Talg kan in de vergrote poriën terecht komen waardoor poriën gaan ontsteken.

Kenmerken van een vette huid:

 • Ziet er ‘glansig’ uit
 • Zichtbare grote poriën
 • Vaak last van puistjes en mee-eters
 • Voelt vet aan

Vind hier meer informatie over een vette huid en hoe je deze het beste verzorgt.

2.3. Gecombineerde huid

De gecombineerde huid bestaat uit een combinatie van droge en vette huid. De T-zone (gebied rondom de neus en het voorhoofd) bestaat vaak uit vette huid, terwijl de wangen vaak uit droge huid bestaan.

De kenmerken van de vette huid zijn dan vaak te herkennen op de neus en het voorhoofd en de kenmerken van een droge huid op de wangen.

De T-zone is meestal vet, omdat de huid daar teveel talg aanmaakt. Dit komt bij veel mensen voor. Er ontstaat dan een soort ‘glans’ op de T-zone.

Kenmerken van een gecombineerde huid:

 • De T-zone is vetter dan de rest van de huid
 • T-zone heeft een soort ‘glans’
 • Huid op de wangen is vaak droger

Vind hier meer informatie over een gecombineerde huid en hoe je deze het beste verzorgt.

2.4. Normale huid

Mensen met een normale huid hebben weinig last van hun huid. De zogenoemde vocht- en vetbalans is uitstekend. Deze mensen hebben geen last van een trekkerige huid, rode vlekjes of een huid die glimt. De huid is voldoende gehydrateerd.

De huid van mensen met dit huidtype voelt glad en zacht aan.

Kenmerken van een normale huid:

 • Weinig last van huidirritaties en -problemen
 • Huid voelt glad en zacht aan

Vind hier meer informatie over een normale huid en hoe je deze het beste verzorgt.

3. Extra huidtype: Gevoelige huid

Een gevoelige huid kan gepaard gaan met alle bovengenoemde huidtypes.

Een gevoelige huid kan vaak erg heftig en geïrriteerd reageren. Lang in de felle zon, veel koude wind, verschillende schoonmaakmiddelen en stress kunnen allemaal factoren zijn van een gevoelige huid. Deze huid reageert snel, omdat de huid erg dun is. De gevoelige huid bestaat meestal dan ook uit zeer droge huid.

Dit huidtype is vaak te herkennen aan jeukzichtbare rode vlekjeseen branderig gevoel op de huid of schilfers.

Kenmerken van een gevoelige huid:

 • Huid reageert snel heftig en geïrriteerd
 • Huid voelt vaak strak en trekkerig aan
 • Vaak last van jeuk, rode vlekjes of een branderig gevoel
 • Vaak last van schilfers

Er bestaan vier verschillende soorten huidtypen. Dit zijn de droge huid, de vette huid, de gecombineerde huid en de normale huid. Elk huidtype heeft eigen karakteristieken en moet op een andere manier verzorgd worden.

Je kunt eenvoudig achterhalen welk huidtype je hebt door een aantal vragen te beantwoorden. Op basis van de kenmerken van jouw huid geef je antwoord waarna de test je zal vertellen welk huidtype je hebt.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Je baard verzorgen in 5 stappen

Je baard verzorgen in 5 stappen

Een baard is meer dan alleen een stukje gezichtsbeharing. Het is een manier om je persoonlijkheid, stijl en zelfvertrouwen uit…
Je baard wassen: hoe en hoe vaak moet het?

Je baard wassen: hoe en hoe vaak moet het?

Als je een baard hebt, weet je waarschijnlijk wel dat je hem regelmatig moet verzorgen om hem er goed uit…
Exfoliatie en baardverzorging; wat heeft het met elkaar te maken?

Exfoliatie en baardverzorging; wat heeft het met elkaar te maken?

Als je een baard hebt, of van plan bent om er een te laten groeien, dan weet je waarschijnlijk wel…