🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna

Parabenen, zijn deze stoffen slecht voor je?

parabenen
Inhoudsopgave

Parabenen. Deze stoffen kom je tegenwoordig veel tegen in verzorgingsproducten. Ondanks dat deze stoffen veel gebruikt worden, zijn er ook veel negatieve verhalen over deze stoffen. Wij krijgen wel eens de vraag waarom wij deze stof vermijden in onze producten. Hoe zit het nou echt met parabenen? Je leest het allemaal in deze blog.

1. Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn conserveermiddelen oftewel bewaarstoffen. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat het product niet bederft en dus langer te gebruiken zijn. Deze conserveermiddelen doden bijvoorbeeld schimmels en bacteriën, zodat ze geen kans hebben om zich te verspreiden binnen een product.

Deze chemische stoffen hebben er dus voor gezorgd dat cosmeticaproducten veel langer houdbaar en werkzaam blijven en niet bederven in de winkelschappen of het magazijn.

Deze stoffen worden al grootschalig gebruikt sinds 1950 en zijn nu dan ook niet meer weg te denken uit de cosmetica-industrie. Het komt voor in veel verschillende persoonlijke verzorgingsproducten zoals shampoo en tandpasta.

Niet alleen in cosmetica worden deze stoffen als conserveermiddelen gebruikt. Ook in voedsel, medicijnen, huishoudelijke reinigers en zelfs bepaalde soorten inkt, lijm en verf worden deze stoffen als conserveermiddelen gebruikt. 

Toch wordt er steeds meer negatieve dingen geschreven over deze chemische stoffen. Dit komt voornamelijk omdat parabenen een vermeend verband zouden hebben met verschillende soorten kanker.

2. Zijn parabenen kankerverwekkend?

Nou de grote vraag: zijn parabenen kankerverwekkend? Om hier snel antwoord op te geven, nee. Uit onderzoeken is nooit een directe link tussen deze stoffen en kanker naar voren gekomen.

Zodra je op het internet gaat zoeken naar informatie, kom je de term kankerverwekkend al snel tegen. Er is al veel onderzoek naar gedaan en momenteel wordt het nog steeds onderzocht. Al deze onderzoeken leiden tot verschillende resultaten. Toch is er een rode draad te herkennen in deze resultaten.

Uit een groot deel van de onderzoeken komt naar voren dat parabenen in theorie een relatie hebben met vorming van tumorenWetenschappers denken dat deze stoffen het hormoon oestrogeen nabootst. Hierdoor kan het in theorie gerelateerd worden aan de vorming van borstkanker.

Ook voor mannen kunnen parabenen nadelig zijn. Sommige wetenschappers beweren dat parabenen een negatief effect hebben op het endocriene systeem (hormoonstelsel).

Een directe link tussen parabenen en kanker is nooit bewezen. Vandaar dat er niet gezegd kan worden dat ze kankerverwekkend zijn.

Er wordt momenteel nog veel onderzoek gedaan naar het effect van deze stoffen op het menselijk lichaam. Medische onderzoekers adviseren wel om zo min mogelijk van deze stoffen binnen te krijgen. Bepaalde soorten parabenen zijn al verboden, en het lijkt erop dat deze selectie alleen maar groter zal gaan worden in de toekomst. Er bestaan veel soorten parabenen en hier zit dus ook een groot verschil in veiligheid in.

Gemiddeld bevat een product een concentratie van ongeveer 0,3% tot 1,3% parabenen. Deze stoffen zijn officieel goedgekeurd voor gebruik door de Europese wetgeving. Dit is vastgelegd in de zogenoemde Cosmeticarichtlijn. Ze worden dus als veilig beschouwd. En nogmaals, een directe link tussen parabenen en de vorming van tumoren is nooit bewezen.

3. Moet je parabenen vermijden?

Ondanks dat ze door de Europese wetgeving als veilig worden gezien, hebben veel mensen bedenkingen bij dit ingrediënt. Ook wijzelf. Daarom gebruiken wij nooit parabenen in onze producten. Denemarken heeft bijvoorbeeld jaren geleden al enkele parabenen verboden in producten voor jonge kinderen.

Vandaar dat wij ook altijd adviseren om zo min mogelijk of helemaal geen producten te gebruiken die deze stoffen bevatten. Dit vooral omdat er toch onderzoeken zijn die aantonen dat deze stoffen invloed hebben op de hormoonhuishouding in je lichaam. Alhoewel dit niet in elk onderzoek naar voren komt, zijn wij hier toch voorzichtig mee.

Veel ingrediënten die het hormonaal systeem nabootsen of veranderen zijn al verboden in Europa. Ook de Consumentenbond geeft aan dat het beter is om parabenen zoveel mogelijk te vermijden.

4. Hoe herken je parabenen?

Parabenen worden gebruikt in verschillende vormen. Deze kun je terugvinden via de INCI op het product zelf. De INCI is de ingrediëntenlijst die vaak op het etiket van een product staat. De INCI laat alle ingrediënten zien die het product bevatten. Het is verplicht om dit op het product zichtbaar te maken. 

De meest voorkomende zijn:

 • Methylparaben
 • Ethylparaben
 • Propylparaben
 • Butylparaben
 • Isobutylparaben.

Bekijk maar eens jouw persoonlijke verzorgingsproducten, grote kans dat je een van deze namen tegenkomt op de ingrediëntenlijst (INCI).

5. Is Sodium benzoate ook een parabeen?

Sodium benzoate, ook wel gewoon natriumbenzoaat, is ook een conserveermiddel. Deze stof wordt veel gebruikt in zowel verzorgingsproducten, als in voedingsmiddelen. In de voedingsbranche staat deze stof bekend als E211. Het wordt in heel veel producten gebruikt en is een relatief onschuldige stof. Producten met natriumbenzoaat zijn veilig te gebruiken.

Het is wettelijk vastgelegd wat voor een concentratie aan natriumbenzoaat een product mag bevatten. Voor producten die niet worden weggespoeld, zoals deodorant en crèmes, is dit 0,5%. Voor producten die wel worden weggespoeld, zoals shampoo, is dit 2,5%. Hiervoor is een uitzondering op tandpasta en mondwater. Voor deze producten geldt een maximale concentratie van 1,7%.

Deze stof wordt vaak gebruikt als alternatief voor parabenen. Vaak wordt gedacht dat dit ook een parabeen is. Echter is sodium benzoate geen vorm van parabeen. 

6. Zijn er nog meer ingrediënten die beter te vermijden zijn?

Er zijn een paar ingrediënten die wij liever nooit gebruiken in onze producten. Dit zijn de volgende ingrediënten:

 • Sulfaten
 • Parabenen
 • PEG’s
 • Siliconen
 • Parfum
 • Microplastics

Veel ingrediënten in verzorgingsproducten kunnen een irriterend effect hebben op de huid. De Europese Unie heeft zelfs een lijst samengesteld van meer dan 1.300 ingrediënten die verboden zijn in huidverzorging en cosmetica. Lees hier de ingrediënten die jij echt moet vermijden in verzorgingsproducten.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Skincare Routine Mannen: Hoe pak je dit aan?

Skincare Routine Mannen: Hoe pak je dit aan?

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…
Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Heb je ook vaak last van droge handen? Veel mannen hebben te maken met een droge, schrale of geïrriteerde huid…