Parabenen, zijn deze stoffen slecht voor je?

Parabenen

In veel cosmeticaproducten kom je tegenwoordig parabenen tegen. Ondanks dat deze stoffen veel gebruikt worden, zijn er ook veel negatieve verhalen over deze stoffen. Hoe zit het nou echt met parabenen? Je leest het allemaal in deze blog.

Wat zijn parabenen precies?

Parabenen zijn conserveermiddelen. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat het product niet bederft en dus langer te gebruiken zijn. Deze conserveermiddelen doden bijvoorbeeld schimmels en zwammen, zodat ze geen kans hebben om zich te verspreiden binnen het product.

Deze chemische stoffen hebben er dus voor gezorgd dat cosmeticaproducten veel langer houdbaar en werkzaam blijven en niet bederven in de winkelschappen of het magazijn.

Deze conserveermiddelen worden al grootschalig gebruikt sinds 1950 en zijn nu dan ook niet meer weg te denken uit de cosmetica-industrie. Het komt voor in veel verschillende persoonlijke verzorgingsproducten zoals shampoo en tandpasta.

Niet alleen in cosmetica worden deze stoffen als conserveermiddelen gebruikt. Ook in voedsel, medicijnen, huishoudelijke reinigers en zelfs bepaalde soorten inkt, lijm en verf worden deze stoffen als conserveermiddelen gebruikt. 

Toch wordt er steeds meer negatieve dingen geschreven over deze chemische stoffen. Dit komt voornamelijk omdat parabenen een vermeend verband zouden hebben met verschillende soorten kanker.

Zijn parabenen kankerverwekkend?

Zodra je op het internet gaat zoeken naar informatie, kom je de term kankerverwekkend al snel tegen.

Er is al veel onderzoek naar gedaan en momenteel wordt het nog steeds onderzocht.

Al deze onderzoeken leiden tot verschillende resultaten. Toch is er een rode draad te herkennen in deze resultaten.

Uit een groot deel van de onderzoeken komt naar voren dat parabenen in theorie een relatie hebben met vorming van tumoren. Wetenschappers denken dat parabenen het hormoon oestrogeen nabootst. Hierdoor worden deze stoffen gerelateerd aan borstkanker.

Ook voor mannen kunnen parabenen nadelig zijn. Sommige wetenschappers beweren dat parabenen een negatief effect hebben op het endocriene systeem (hormoonstelsel).

Een directe link tussen parabenen en kanker is nooit bewezen. Vandaar dat er niet gezegd kan worden dat ze kankerverwekkend zijn.

Er wordt momenteel nog veel onderzoek gedaan naar het effect van deze stoffen op het menselijk lichaam. Medische onderzoekers adviseren wel om zo min mogelijk van deze stoffen binnen te krijgen.

Bepaalde soorten parabenen zijn al verboden, en het lijkt erop dat deze selectie alleen maar groter zal gaan worden in de toekomst. 

Hoe herken je parabenen?

Parabenen worden gebruikt in verschillende vormen. Deze kun je terugvinden via de INCI op het product zelf. De INCI laat alle ingrediënten zien die het product bevatten. Het is verplicht om dit op het product zichtbaar te maken. 

De meest voorkomende zijn:

  • Methylparaben
  • Ethylparaben
  • Propylparaben
  • Butylparaben
  • Isobutylparaben.

Bekijk maar eens jouw persoonlijke verzorgingsproducten, grote kans dat je een van deze namen tegenkomt op de ingrediëntenlijst (INCI).

Is Sodium benzoate ook een parabeen?

Een alternatief is de stof sodium benzoate. Dit is ook een conserveermiddel. Vaak wordt gedacht dat dit ook een parabeen is. Echter is sodium benzoate geen vorm van parabeen. 

Bekijk hier welke stoffen wij nog meer vermijden in onze producten.

ONZE PARABEEN-VRIJE PRODUCTEN

Gezichtsverzorging

Face Care System – Level 1

39,95

Gezichtsverzorging

Defense Plus Face Moisturizer

29,95

Gezichtsverzorging

Face Care System – Level 2

59,95

Gezichtsverzorging

Deep Mint Face Wash

24,95

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *