🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna
Rode vlekken na douchen

Rode vlekken na douchen?

Inhoudsopgave

Rode vlekken na douchen? Veel mensen hebben last van dit probleem. De rode vlekken gaan soms gepaard met een trekkend of jeukend gevoel. Dit is natuurlijk niet heel aangenaam. Vooral als het de eerste keer is dat je de rode vlekken ziet, zal je willen weten waar dit vandaan komt. Goed dat je begonnen bent zoeken. In deze blog worden mogelijke oorzaken toegelicht en zal de reactie van de huid worden verklaard. Lees snel verder!

1. Oorzaken van rode vlekken na douchen

Rode vlekken op je benen, je gezicht of hele lichaam kunnen verschillende oorzaken hebben. Dat hoeft niet per se door het douchen zelf te ontstaan.

Rode vlekken krijgen na het douchen is in sommige gevallen juist een gevolg van een andere huidaandoening. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijke oorzaken.

1.1. Een droge huid

Niet iedereen heeft hetzelfde type huid. Een droog huidtype kan echter wel de oorzaak zijn van rode vlekken na het douchen. Probeer je huid voldoende te hydrateren en te beschermen. Zorg er daarnaast voor dat je niet te lang en niet te warm doucht.

Wil je weten welk huidtype jij hebt? Doe dan hier de huidtype test van Rossberck!

Weet je al dat je een droog huidtype hebt? Probeer dan zo kort mogelijk te douchen. Vaak zorgen lange en warme douches voor problemen zoals rode vlekken. Ook is het slim om in dit geval niet te vaak te douchen.

Voor veel mensen met een droge en gevoelige huid kan 1x per dag douchen al te veel zijn. Heb jij last van een droge of gevoelige huid? Probeer dan om de dag te douchen.

1.2. Veel kalk in het water

Naast je huid kan ook de oorzaak ook in het water liggen. Veel kalk heeft een uitdrogend effect op de huid. De een kan daar beter tegen dan de ander. Een waterfilter of waterontharder in de douche kan uitkomst bieden.

Kalk is een natuurlijk bestanddeel in ons drinkwater. Over het algemeen is de aanwezigheid van kalk dan ook niet schadelijk voor onze gezondheid. Hoewel het niet schadelijk is, is het vaak ook geen pretje.

Niet alleen je huid kan ervan uitdrogen, maar vaak heeft het ook een apart smaakje. Dit is niet geliefd bij iedereen.

1.3. Netelroos

Rode vlekken na het douchen kunnen ook ontstaan door netelroos. Bij netelroos krijg je opeens jeukende, rode bulten op je lichaam. Deze bulten worden vaak ook wel galbulten genoemd. Over het algemeen verdwijnen deze bulten weer na een paar uur tot dagen.

Netelroos komt veel voor. Zowel kinderen als volwassenen kunnen hier veel last van hebben. Meer informatie over netelroos? Lees dan eens dit artikel van Thuisarts.nl.

Je herkent netelroos aan de volgende symptomen en kenmerken:

 • Plotseling krijgen van jeukende, rode en platte bulten
 • Bulten hebben vaak allemaal een andere vorm en grootte
 • De rand van een bult is vaak iets roder, dan de bult zelf
 • De bulten verdwijnen vaak uit zichzelf
 • Naast rode bulten treed er ook jeuk op en soms een branderig gevoel of zelfs pijn
 • Naast rode bulten kunnen er ook andere lichaamsdelen dik worden zoals: lippen, ogen, gezicht, handen, voeten of geslachtsorganen. Is dit het geval? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Netelroos kan veel verschillende oorzaken hebben:

 • Infectie door een virus
 • Allergisch of overgevoelig voor bepaalde soorten voedsel. Dit kan zijn voor: soja, pinda, noten, vis, ei en melk. Maar ook bij andere voedingsstoffen kan overgevoeligheid optreden.
 • Een insectenbeet
 • Het in aanraking komen met verschillende planten of dieren
 • Medicijnen
 • Zonlicht
 • Strak zittende kleren
 • Opwarming van de huid
 • Afkoeling van de huid

Zoals je hierboven ziet kan netelroos veel verschillende oorzaken hebben. Dit kan dus ook ontstaan na het douchen. Vaak heeft het hier de oorzaak dat de huid te snel opwarmt onder de douche. Bij netelroos is het bekend dat stress, hitte (een warme douche), pijnstillers en alcohol de jeuk kunnen verergeren.

Ook hiervoor is de tip om niet te lang en niet te warm te douchen.

Heb jij last van netelroos? Neem dan contact op met je huisarts.

1.4. Shampoo, douchegel, bodywash & wasverzachter

Enorm veel shampoos, douchegels, bodywashes en wasverzachters bevatten tegenwoordig stoffen die je liever niet met je huid in aanraking wilt laten komen. Deze stoffen kunnen zelfs schadelijk zijn en je huid doen irriteren of uitdrogen.

Probeer eens zonder een bepaalde gezichtsreiniger, shampoo, douchegel of bodywash te douchen of een andere wasverzachter te gebruiken. Op die manier kun je uitsluiten wat de oorzaak van je rode vlekken wel of niet kan zijn.

Voor veel mensen met een droge en gevoelige huid is het verstandig om producten met sulfaten, parabenen en parfum altijd te vermijden. Dit kan een hoop huidirritatie voorkomen.

2. Rode vlekken na douchen voorkomen?

Een lange, warme douche kan op zijn tijd enorm fijn zijn. Helemaal na een lange, vermoeiende dag is de verleiding vaak groot om net wat langer en net wat warmer te douchen.

Toch is dit niet ideaal voor de conditie en staat van je huid. Een warme douche verwijdert namelijk vetten en natuurlijke oliën op de huid. Daarnaast verlies je vocht tijdens een lange douche. Datzelfde gebeurt als je in bad ligt.

Probeer de temperatuur niet te hoog te zetten, niet te lang te douchen en maximaal één keer per dag om je huid in tact te houden.

Heb je last van rode vlekken na douchen? Probeer dan om niet langer dan 5 minuten te douchen en niet warmer dan 37 graden Celsius. Probeer daarnaast om niet elke dag te douchen, maar om de dag.

Gebruik na het douchen altijd een bodylotion of hydraterende gezichtscrème om huidirritatie zoals rode vlekken en jeuk te voorkomen of te verminderen.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…
Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Heb je ook vaak last van droge handen? Veel mannen hebben te maken met een droge, schrale of geïrriteerde huid…