Rode vlekken na douchen?

Rode vlekken na douchen

Inhoudsopgave

Rode vlekken na douchen? Een kwaaltje dat misschien helemaal geen kwaaltje hoeft te zijn, maar wel bij iedereen kan voorkomen is het hebben van rode vlekken op de huid na het douchen. De rode vlekken gaan soms gepaard met een trekkend of jeukend gevoel wat niet erg aangenaam is. Vooral als het de eerste keer is dat je de rode vlekken ziet zal je willen weten waar dit vandaan komt. Goed dat je begonnen bent zoeken. In deze blog worden mogelijke oorzaken toegelicht en zal de reactie van de huid worden verklaard. Lees snel verder!

1. Rode vlekken na het douchen voorkomen

Een lange, warme douche kan op zijn tijd enorm fijn zijn. Helemaal na een lange, vermoeiende dag is de verleiding vaak groot om net wat langer en net wat warmer te douchen.

Toch is dit niet ideaal voor de conditie en staat van je huid. Een warme douche verwijdert namelijk vetten en natuurlijke oliën op de huid. Daarnaast verlies je vocht tijdens een lange douche. Datzelfde gebeurt als je in bad ligt.

Probeer de temperatuur niet te hoog te zetten, niet te lang te douchen en maximaal één keer per dag om je huid in tact te houden.

Heb je last van een droge huid? Probeer dan om niet langer dan 5 minuten te douchen en niet warmer dan 37 graden Celsius.

2. Mogelijke oorzaken van rode vlekken na het douchen

Rode vlekken op je benen, je gezicht of hele lichaam kunnen verschillende oorzaken hebben. Dat hoeft niet per se door het douchen zelf te ontstaan. Rode vlekken krijgen na het douchen is in sommige gevallen juist een gevolg van een andere huidaandoening. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijke oorzaken.

2.1. Een droge huid

Niet iedereen heeft hetzelfde type huid. Een droog huidtype kan echter wel de oorzaak zijn van rode vlekken. Probeer je huid voldoende te hydrateren en te beschermen. Zorg er daarnaast voor dat je niet te lang en niet te warm doucht.

2.2. Veel kalk in het water

Naast je huid kan ook de oorzaak ook in het water liggen. Veel kalk heeft een uitdrogend effect op de huid. De een kan daar beter tegen dan de ander. Een waterfilter of waterontharder kan uitkomst bieden.

2.3. Netelroos

Rode vlekken na het douchen kunnen ook ontstaan door netelroos. Bij netelroos krijg je opeens jeukende, rode bulten op je lichaam. Deze bulten worden vaak ook wel galbulten genoemd.

Netelroos komt veel voor. Zowel kinderen als volwassenen kunnen hier veel last van hebben.

Je herkent netelroos aan de volgende symptomen en kenmerken:

 • Plotseling krijgen van jeukende, rode en platte bulten
 • Bulten hebben vaak allemaal een andere vorm en grootte
 • De rand van een bult is vaak iets roder, dan de bult zelf
 • De bulten verdwijnen vaak uit zichzelf
 • Naast rode bulten treed er ook jeuk op en soms een branderig gevoel of zelfs pijn
 • Naast rode bulten kunnen er ook andere lichaamsdelen dik worden zoals: lippen, ogen, gezicht, handen, voeten of geslachtsorganen

Netelroos kan veel verschillende oorzaken hebben:

 • Infectie door een virus
 • Allergisch of overgevoelig voor bepaalde soorten voedsel. Dit kan zijn voor: soja, pinda, noten, vis, ei en melk. Maar ook bij andere voedingsstoffen kan overgevoeligheid optreden.
 • Een insectenbeet
 • Het in aanraking komen met verschillende planten of dieren
 • Medicijnen
 • Zonlicht
 • Strak zittende kleren
 • Opwarming van de huid
 • Afkoeling van de huid

Zoals je hierboven ziet kan netelroos veel verschillende oorzaken hebben. Dit kan dus ook ontstaan na het douchen. Vaak heeft het hier de oorzaak dat de huid te snel opwarmt.

2.4. Shampoo, douchegel, bodywash & wasverzachter

Enorm veel shampoos, douchegels, bodywashes en wasverzachters bevatten tegenwoordig stoffen die je liever niet met je huid in aanraking wilt laten komen. Deze stoffen kunnen zelfs schadelijk zijn.

Probeer eens zonder een bepaalde shampoo, douchegel of bodywash te douchen of een andere wasverzachter te gebruiken. Op die manier kun je uitsluiten wat de oorzaak van je rode vlekken wel of niet kan zijn.

Daarnaast is het verstandig om producten met sulfaten, parabenen en parfum altijd te vermijden.