Voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf €30
30 dagen Niet Goed = Geld Terug

Waarom zijn siliconen in verzorgingsproducten slecht voor je?

Inhoudsopgave

Siliconen komen tegenwoordig veel in het nieuws. Dit komt doordat steeds meer mensen implantaten gebruiken ter opvulling van hun lichaam. Wat je misschien niet wist, is dat in een groot gedeelte van alle verzorgingsproducten producten siliconen aanwezig is. In deze blog leg ik jou uit wat de functie hiervan is en waarom dit slecht is voor je huid. 

Wat zijn de negatieve gevolgen van siliconen?

Hieronder zijn 3 negatieve gevolgen te zien en verderop staan ze uitgebreid omschreven:

  • Poriën kunnen ervan ontsteken
  • Je huid kan hiervan gaan uitdrogen
  • Huid kan gaan irriteren en er kan zelfs acne ontstaan

Wat zijn siliconen precies?

Siliconen zijn polymeren, ketens van herhaalde stukjes. Deze stukjes zien er altijd hetzelfde uit. Dit komt omdat het namelijk altijd afwisselende silica en zuurstof atomen bevat. Het verschil tussen verschillende vormen hiervan zit dan in de zijtakken die deze ketens hebben.

Deze stoffen zijn als ingrediënten in verzorgingsproducten vaak te herkennen aan de achtervoegsels –cone, -conol of –siloxane. Je kunt deze stoffen qua eigenschappen vergelijken met plastic.

Verzorgingsproducten die siliconen bevatten, laten meestal een dun laagje op je huid of in je haar achter. Dit komt, omdat deze stoffen niet worden opgenomen door de huid. Dit laagje, wat te vergelijken is met een dun laagje plastic, heeft een aantal positieve eigenschappen. Je huid wordt er zacht van en het werkt beschermend tegen o.a. bacteriën en vuil.

Waarom zijn ze slecht voor je huid?

Echter zijn er ook een aantal negatieve gevolgen van dit laagje.

Door de beschermde factor van siliconen worden er ook geen ‘goede’ stoffen doorgelaten. Doordat de beschermende laag geen vuil doorlaat, betekent dit ook dat er geen vuil uit kan.

Als er bijvoorbeeld nog vuil in je poriën aanwezig is, kan dit niet meer eruit gewassen worden. Als gevolg hiervan kunnen er een puistjes ontstaan.

Ook vocht kan niet door dit laagje heen en dat terwijl het wel vocht wel onttrokken wordt uit je huid. Het gevolg hiervan is dat je huid kan gaan uitdrogen.

Een ander gevolg van deze negatieve eigenschappen is dat je huid kan gaan irriteren en er zelfs acne gevormd kan worden. Zodra de crème of shampoo aangebracht is, is het meestal moeilijk om de siliconen geheel te verwijderen uit je haar of huid. Dit komt omdat het goed hecht met elkaar.

Conclusie

Siliconen hebben enkele goede eigenschappen. Wanneer je deze eigenschappen afzet tegen de negatieve effecten ervan, is het toch slimmer om deze stof te vermijden in verzorgingsproducten. Het is al helemaal slim om deze stof te vermijden als je al een geïrriteerde of gevoelige huid hebt.

Bekijk hier welke stoffen wij nog meer vermijden in onze producten.

Onze Siliconen-vrije producten:

[ux_products columns=”3″]

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Je baard verzorgen in 5 stappen

Je baard verzorgen in 5 stappen

Een baard is meer dan alleen een stukje gezichtsbeharing. Het is een manier om je persoonlijkheid, stijl en zelfvertrouwen uit…
Je baard wassen: hoe en hoe vaak moet het?

Je baard wassen: hoe en hoe vaak moet het?

Als je een baard hebt, weet je waarschijnlijk wel dat je hem regelmatig moet verzorgen om hem er goed uit…
Exfoliatie en baardverzorging; wat heeft het met elkaar te maken?

Exfoliatie en baardverzorging; wat heeft het met elkaar te maken?

Als je een baard hebt, of van plan bent om er een te laten groeien, dan weet je waarschijnlijk wel…