🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna

Je baard laten groeien: het ultieme stappenplan & tips

Baard laten groeien tips
Inhoudsopgave

Als je de dagelijkse TV-commercials moet geloven is het krijgen van een baard een eenvoudige twee-stappenplan: wassen en aanbrengen van een aantal magische baardproducten. Maar als je echt een gezonde, volle baard wilt laten groeien, ligt het iets ingewikkelder dan dat. In dit artikel lees je welke stappen je moet doorlopen en waar je rekening mee moet houden wanneer je jouw baard gezond wilt laten groeien.

Stap 1: Gezonde haren

Om een baard te kunnen laten groeien is het belangrijk dat je gezonde haren hebt. Dit betekent dat je haarzakjes in goede conditie moeten zijn en dat je voldoende vitamine B7 (biotine) binnenkrijgt. Biotine is een vitamine die helpt bij het proces van keratinisatie waarbij het haar sterker en dikker wordt. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je voldoende biotine binnenkrijgt zoals het eten van eieren, noten, zaden, avocado’s, kabeljauw en rundvlees of het gebruiken van supplementen.

 

Stap 2: Stimuleer de bloedcirculatie in je huid

Een andere belangrijke factor voor baardgroei is een goede bloedcirculatie in de hoofdhuid. De bloedvaten die naar de haarzakjes toe lopen moeten goed functioneren zodat de haarzakjes voedingsstoffen en mineralen kunnen opnemen. Er zijn verschillende manieren om de bloedcirculatie in je hoofdhuid te stimuleren.

  • Gebruik een scalp massager of massagesteen
  • Gebruik baardolie om je huid te masseren
  • Zorg voor voldoende beweging
 

Stap 3: Gebruik een baardolie of -balsem

Een goede baardverzorging routine is belangrijk bij het onderhouden van je baard. De olie of balsem zorgt ervoor dat je baard gezond blijft en voorkomt dat je haar uitdroogt. Je baardharen hydrateren werkt als volgt: de olie of balsem trekt in de haren en zorgt er zo voor dat de haren niet uitdrogen. Dit is belangrijk want droge haren zijn broos en kunnen sneller afbreken.

 

Stap 4: Knip je baard regelmatig

Je baard regelmatig knippen, scheren of trimmen zorgt ervoor dat je baard gezond uitziet en voorkomt dat er split ends ontstaan. Het groeien van een baard gaat in stappen. Hoe vaak je je baard moet knippen, is afhankelijk van de lengte van je baard. Als je baard korter is kun je hem elke week of twee weken knippen. Als je baard langer is kun je hem elke drie tot vier weken knippen. Gebruik dus een scherpe schaar of een trimmer. Controleer altijd of de uiteindes van je baardharen niet krullen of een witte punt laten zien. In deze blog nemen we verschillende baard modellen door.

 

Wat je beter kunt vermijden

Ja, er zijn ook zaken die schadelijk kunnen zijn voor de groei van je baard, de haarzakjes kunnen beschadigen en de bloedcirculatie in de huid verstoren. Alcohol zorgt er bijvoorbeeld voor dat haarzakjes verstopt raken en de groei van je baard vertraagd wordt. Roken zorgt op zijn plaats weer voor een verminderde bloedcirculatie wat dus ook effect heeft op de haargroei. Tot slot is stress een belangrijke factor. Stress vertraagd de groei en kan in extreme mate zelfs zorgen voor haaruitval. Een ongezonde levensstijl kan bijvoorbeeld zorgen voor kale plekken in je baard.

 

Welke voeding is bevorderlijk voor haargroei

Voeding is belangrijk voor een gezonde haargroei. Er zijn voedingsmiddelen die de haargroei stimuleren en voedingsmiddelen die de groei remmen. Voedingsmiddelen die de haargroei stimuleren zijn als volgt:

  • Eieren: Eieren zijn rijk aan biotine, een vitamine die helpt bij de aanmaak van keratine. Keratine is een eiwit dat de haren sterk en gezond maakt.
  • Noten: Noten bevatten veel vitamine E, een vitamine die de bloedcirculatie stimuleert. Vitamine E is belangrijk voor een goede haargroei.
  • Zaden: Zaden bevatten veel zink en mineralen die de haargroei stimuleren.
  • Avocado’s: Avocado’s bevatten veel vitamine B.
  • Kippenlever: Kippenlever is rijk aan ijzer, een van de belangrijke mineralen.
  • Kabeljauw: Kabeljauw bevat veel selenium.
  • Rundvlees: Rundvlees bevat veel vitamine B12. Dit wordt vaak ook gebruikt in supplementen voor huid, haar en nagels.
 

Kan je je baard sneller laten groeien of is dit een fabel? 

Het is een fabel dat je je baard sneller kunt laten groeien. De haargroei is genetisch bepaald. Er is dus geen wondermiddel dat jouw opeens een volle, lange baard gaat geven als je daar geen aanleg voor hebt. Wel zijn er zaken zoals op deze pagina beschreven waar je rekening mee kunt houden. Een gezonde levensstijl draagt ook bij aan een gezonde haargroei. 

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Skincare Routine voor mannen

Skincare Routine voor mannen

Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen’ worden beschouwd? Wij wel en wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…
Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Heb je ook vaak last van droge handen? Veel mannen hebben te maken met een droge, schrale of geïrriteerde huid…