🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna
Wat doen tegen kale plekken in baard

Kale plekken in baard: wat doe je er tegen?

Inhoudsopgave

Kale plekken in baard: wat doe je er tegen?

Heb je geen perfecte baardgroei en kale plekken in je baard? Niet getreurd, want dit is erg normaal onder mannen. Bijna niemand heeft daadwerkelijk een perfecte baardgroei. Maar als je toch je baard wilt laten groeien, kan dit er niet zo mooi uitzien. In dit artikel gaan we kijken hoe het precies kan dat jij kale plekken in je baard hebt en vervolgens geven we je tips mee over hoe je hier mee moet omgaan.

Oorzaak kale plekken in je baard

Onregelmatige baardgroei, hoe komt dat nu precies? Iedereen heeft onder zijn huid zogenaamde haarzakjes. Uit deze haarzakjes kunnen ooit haren groeien. Het aantal haarzakjes op het gezicht is bij iedereen verschillend. Ook hoeveel haarzakjes daadwerkelijk uitkomen kan verschillen. Nu is het ook nog eens zo dat alle haarzakjes niet tegelijk uitkomen. Sommige haren beginnen te groeien in je puberfase, maar sommige haarzakjes kunnen zich ook nog op latere leeftijd ontwikkelen.

Je genen spelen helaas een grote rol hierin. Zij bepalen grotendeels of een haarzakje uitkomt en wanneer. Een andere oorzaak van een kale plek zou een litteken kunnen zijn. Als je een litteken hebt op je gezicht, kunnen de haarzakjes hieronder beschadigd zijn. Een andere grote factor is stress, maar hier komen we straks uitgebreid op terug.

Tip: Stylen & Trimmen

Ondanks dat de kale plekken waarschijnlijk door je genen komen, hebben we een paar praktische tips:

  1. Heb je kale plekken, maar voor de rest wel een goede baardgroei? Dan zou je met de baard de kale plekken kunnen bedekken. Belangrijk hiervoor is dat je baard wel lang genoeg is. Met een baardkam en een baardbalsem of wax kun je je baard gaan stylen. Breng eerst de baardbalsem aan en kam vervolgens de langere baardharen over de kale plekken.
  2. Heb je last van kale plekken op je wang?  Dan zou je je baard wat lager kunnen uitlijnen. Het is belangrijk om dan goed gebruik te maken van de plekken waar je wel baardgroei hebt. Ook door het gebruik van een baardolie en baardbalsem kan een baard voller en verzorgder lijken.
  3. Heb je last van kale plekken op je nek? Hier zou je ook je baard kunnen uitlijnen, maar deze keer onder je kaak. Belangrijk is wel om dit goed bij te houden en om de paar dagen je baard opnieuw uit te lijnen.

Baardgroei stimuleren: baard laten groeien op kale plekken

Tegenwoordig zijn er veel middelen op de markt die je baardgroei zouden stimuleren. Voornamelijk producten als groeiserums, speciale supplementen en dermarollers zie je vaak terug. Of ze echt werken?

Sommige mensen zweren erbij en zeggen dat het echt helpt. Andere mensen noemen dit soort producten weer oplichterij. Wij laten in het midden of het echt werkt. Er is wel nog een andere belangrijke factor om baardgroei te stimuleren.

Gezonde levensstijl

Het is ook erg belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Dit zal er niet voor zorgen dat je ineens een volledige baard hebt, maar het heeft zeker invloed op je baardgroei en de sterkte van je haren. Met een gezonde levensstijl bedoelen we voornamelijk voldoende slaap, gezond eten en stress vermijden.

Gezonde baardproducten

Niet alleen je levensstijl moet gezond zijn, wij raden aan om ook baardproducten te gebruiken met de juiste ingrediënten. Tegenwoordig zijn er veel stoffen te vinden in verzorgingsproducten die niet zo goed voor je zijn. Probeer daarom ten alle tijden siliconen en PEGs te vermijden. Dit zijn synthetische stoffen die je huid namelijk kunnen afsluiten. Hierdoor worden je haarzakjes ook afgesloten. Je kunt je voorstellen dat dit niet al te goed is voor je baardgroei. Mocht je dus een baardolie of een baardbalsem willen gebruiken, controleer altijd de ingrediëntenlijst.

Baardtransplantatie

Heb je toch erg veel last van kale plekken in je baard en wil je hier graag wat aan doen? Dan is de laatste optie toch een baardtransplantatie. Hierbij worden haardzakjes van achter op je hoofd verplaatst naar je kale plekken in je baard, zodat het ook echt jouw haar is en blijft. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, raden wij aan om contact op te nemen met een dokter.

Spontaan kale plekken?

Heb je ineens last van kale plekken in je baard? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van Alopecia Areata. Hierbij kunnen haren zomaar uitvallen. Vaak krijg je dan ronde of ovale kale plekken. Als je denkt dat je dit hebt, raden wij je aan om contact op te nemen met een dokter. Deze auto-immuunziekte is gelukkig niet ernstig of besmettelijk.

 

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…
Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Heb je ook vaak last van droge handen? Veel mannen hebben te maken met een droge, schrale of geïrriteerde huid…