🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna
Baard modellen

Baard modellen: de 15 populairste baard modellen voor jou!

Inhoudsopgave

Baard modellen? Tegenwoordig kom je allerlei baard modellen tegen in verschillende maten en kleuren. Het is dan ook erg belangrijk om het juiste baard model te kiezen. Zo moet je goed voor jezelf bepalen hoeveel tijd je wilt besteden aan het bijhouden van je baard, dit kan erg verschillen tussen bepaalde modellen. Ook zullen er modellen zijn die goed en niet goed bij je kapsel passen.

Wil je dus een baard laten groeien, maar weet je nog niet welk model? In dit artikel beschrijven we de meeste populaire baard modellen voor een korte en een lange baard.

Korte baard modellen

We beginnen met de korte baard modellen. Het hebben van een korte baard heeft als voordeel dat het relatief weinig verzorging nodig heeft. Ook heb je niet een perfecte baardgroei nodig om een korte baard te krijgen. Heb je nog nooit een baard laten groeien? Dan is een korte baard perfect om mee te beginnen.

We zetten hieronder even alle korte baard modellen die wij behandelen in deze blog op een rijtje:

 • Stoppelbaard
 • Lange stoppelbaard (long stub)
 • Ducktail baard
 • Balbo baard
 • Corporate baard
 • Baardstache
 • Kinbaard
 • Ringbaard
 • Ankerbaard
 • Van Dyke

Alle bovenstaande 10 baard modellen zullen hieronder behandeld worden.

1. Stoppelbaard

We trappen af met de stoppelbaard. Dit is een baard die de meeste mannen al krijgen als ze zich een paar dagen niet scheren, vandaar ook de term ‘3 day beard’ oftewel het 3-dagenbaard. Bij de meeste mannen ontstaat een stoppelbaard na 3 à 5 dagen.

Gemiddeld heeft een stoppelbaard een lengte van 1 tot 3 mm. Door 1 of 2 keer per week te trimmen kun je je stoppelbaard makkelijk onderhouden.

Stoppelbaard model

Heb je geen trimmer ter beschikking? Dan kun je je ook op de ouderwetse manier trimmen: met een kam en scheermes. Door een kam tussen de stoppelbaard en het scheermes te houden, kun je je baardharen tot 3 mm afscheren.

Verder kun je je hierbij ook nog kiezen of je je stoppelbaard in je nek wilt laten staan. Veel mannen kiezen er ook voor om deze helemaal weg te halen, net onder de kaak. Zo kun je je eigen kaaklijn beter accentueren.

2. Korte baard/lange stoppelbaard (long stub)

Wil je wat meer dan een stoppelbaard? Ga dan voor een normale korte baard! Dit noemen ze ook wel een lange stoppelbaard of een ‘long stub’.

Deze baard heeft ook niet veel verzorging nodig. Een korte baard hoef je hooguit maar 1 keer per week bij te trimmen/knippen. Wel raden we aan om bij een korte baard je nek tot aan je kaaklijn te scheren. Hierdoor krijgt je korte baard een veel beter model en dit komt ook meer verzorgd over.

Dit baard model staat ook wel bekend als ’10 day beard’ of een ‘lazy man’s beard’.

Korte baard model

3. Ducktail baard

Na twee vrij standaard baard modellen te hebben gehad, gaan we het nu hebben over de Ducktail baard. Dit is een erg stoere baard stijl die de afgelopen jaren flink in populariteit is toegenomen onder de mannen. De baard heeft wat weg van een eenden staart: de baard heeft een puntig uiterlijk bij de kin. Je krijgt een Ducktail baard door je baard op je kin te laten groeien en aan de zijkanten en bij de bakkenbaarden bij te knippen. Dit baardmodel heeft wel veel verzorging nodig, je zult namelijk je zijkanten regelmatig moeten trimmen en je sik moeten bijknippen. Uiteindelijk heb je wel een stoere baard!

4. Balbo baard

De balbo baard is een baard model die eigenlijk al erg oud is, maar sinds afgelopen jaar zijn comeback heeft gemaakt. Bij een balbo model laat je je snor en je baard rondom je kaaklijn en kin groeien en laat je je wangen en bakkenbaarden kaal. De lengte van deze baardstijl kun je zelf bepalen: van enkele millimeters tot een centimeter of 4.

5. Corporate baard

De Corporate baard is een model dat een beetje uit tussen een korte en lange baard zit. Het is een erg verzorgde baard, vandaar ook de naam (vertaling: zakelijke baard). Hierbij laat je je baard gewoon lekker groeien waarbij je de wangen en bakkebaarden blijft bij trimmen. Een corporate baard is wel een baard die je regelmatig moet bijhouden, want deze wil je niet te lang laten groeien.

Corporate baard model

6. Baardstache

De baardstache is een baardstijl die eigenlijk niet meer heel populair is. Bij dit baard model wordt een prominente snor gecombineerd met een stoppelbaard of kort baardje. Dit baard model creëert een sterk contrast tussen snor en baard.

De snor is vaak dik en vol, terwijl de baard juist een stuk korter is dan de snor. De baardstache straalt wel een uniek mannelijk uiterlijk uit. Een van de voordelen van dit baard model is dan ook zijn uniekheid.

7. Kinbaard

De kinbaard, ook wel bekend als ‘goatee’. Een kinbaard wordt steeds populairder. Vooral onder jongeren neemt de populariteit van een kinbaard sterk toe. Dit komt voornamelijk, omdat steeds meer voetballers dit baard model toepassen.

Dit baard model is een combinatie van een korte snor en een patch haar die de gehele kin bedekt. Het haar op de kin kan variëren van een kort sikje tot een een volle geitensik.

Voor veel jonge mannen is dit de eerste stap naar het groeien van een volledige volle baard.

8. Ringbaard

Van alle baard modellen, is dit wellicht een van de bekendste. Dit baard model kenmerkt zich door haar die zich als een ring om de mond vormt. Het is een van de baard modellen die bijna elke man kan laten groeien.

9. Ankerbaard

De ankerbaard bestaat uit een puntige baard die de kin bedekt, vaak verbonden met een fijne lijn die langs de kaaklijn loopt. De wangen blijven meestal geschoren of heel licht begroeid. De snor en de kin zijn vaak dikker en voller behaard dan de rest.

De naam van dit baard model is ontstaan doordat het een gelijkenis vertoond met een scheepsanker.

10. Van Dyke

Een kort baardje, sikje en een flamboyante snor. Dit zijn de ingrediënten voor de Van Dyke. Dit baard model is een combinatie van een puntige snor en puntig sikje, die niet met elkaar verbonden zijn. Dit type baard is vernoemd naar de Belgische schilder: Anthony van Dyke. Deze schilder portretteerde dit type baard model ook vaak in zijn werken.

Tegenwoordig zie je dit baardmodel ook steeds met een ‘normale’ snor.

Korte baard modellen verzorgen

Gekozen voor een van de korte baard modellen? Ook deze hebben een regelmatige onderhoud nodig.

Trimmen: Het is verstandig om je baard regelmatig te trimmen. Dit voorkomt dat de baard er verward en wild uit gaat zien.

Baardshampoo: Gebruik een milde baardshampoo om je baard schoon te houden. Het is slim om regelmatig tot elke dag je baard te wassen.

Baardolie: Breng dagelijks baardolie aan om je baard zacht en gehydrateerd te houden. Dit helpt ook om jeuk en schilfering te voorkomen. Ook maakt dit je baard zachter.

Kammen/borstelen: Een baardkam en baardborstel zijn 2 belangrijke tools om je baard goed te verzorgen. Gebruik een baardkam om knopen en klitten te verwijderen. Een baardborstel helpt om de baard te verzorgen en baardolie gelijkmatig te verdelen.

Lange baard modellen

Begin je je gezichtsbeharing echt serieus te nemen? Dan is het tijd voor een lange baard. Een lange baard vergt vaak wel iets meer verzorging om jeuk, irritatie en wilde baardharen te voorkomen.

Hieronder een lijstje van alle lange baard modellen die wij behandelen in deze blog:

 • Boxed baard
 • Garibaldi baard
 • Bandholz baard
 • Dutch baard
 • Verdi baard

Alle bovenstaande 5 baard modellen zullen hieronder behandeld worden.

1. Boxed baard

De Boxed baard is tegenwoordig niet meer weg te denken. Met dit model kun je een volle en lange baard laten groeien. Doordat je de lengte van de baard overal even lang houdt en de kaaklijn en wangen scherp blijft trimmen, komt de boxed baard erg verzorgend uit. Het nadeel hiervan is, net zoals bij de meeste lange baard modellen, dat het veel moeite kost om het te verzorgen.

2. Garibaldi Baard

De Garibaldi baard is een oude baardstijl en heeft erg veel weg van een Boxed baard. Het verschil zit hem vooral in de afwerkingen van de baard: de contouren bij de wang en bij de kaaklijn zijn minder scherp. Ook hoeft de baardlengte bij een Garibaldi baard niet overal gelijk te zijn, het mag best wat wilder eruit ziet. Een voordeel van dit baardmodel is dan ook dat het minder verzorging nodig heeft en je tegelijk een mannelijke look overhoudt.

Garibaldi Baard model

3. Bandholz Baard

Tenslotte hebben we de Bandholz baard. Dit model is vernoemd naar Eric Bandholz en het principe achter deze baard is vrij simpel: je laat je baard 1 jaar lang uitgroeien. De gedachte er achter is dat je uiteindelijk je ware baard zult krijgen. Het doel is om je baard minstens z’n 20 centimeter te laten groeien. We raden dit aan bij mannen met een goede baardgroei. Een groot voordeel van dit model is dat je je baard niet hoeft bij te werken. We raden daarbij wel aan om je baard goed te verzorgen. Hierdoor zal de baard er beter uitzien als hij langer is en kan een baard ook makkelijker groeien.
Bandholz Baard model

4. Dutch baard

De Dutch Beard, ook wel bekend als Old Dutch, is een baard model waarbij je geen haren hebt boven de mond. De snor ontbreekt dus bij dit baard model.

Bij een Dutch Beard heb je vrij lange bakkebaarden gecombineerd met een langere baard. De baardlengte is ongeveer tussen de 8 en 25 cm.

Dit baard model is vooral heel bekend door Abraham Lincoln. Deze oud-president van de Verenigde Staten heeft een kenmerkende baard.

5. Verdi baard

Ook dit baard model heeft zijn naam te danken aan een persoon. Dit baard model is vernoemd naar de Italiaanse operacomponist Giuseppe Verdi.

De Verdi baard is een combinatie van een flamboyante snor die naar de zijkanten gekamd is en een normale lengte baard. Meestal ligt de baardlengte ongeveer onder de 10 cm. Hierdoor kan er getwijfeld worden of dit baard model wel onder de lange baarden kan vallen.

Lange baard modellen verzorgen

Net zoals bij korte baard modellen, geldt ook bij lange baard modellen dat deze regelmatige onderhoud nodig hebben.

Trimmen en vormgeven: Ook bij een lange baard is het goed om regelmatig te trimmen. Dit helpt om gespleten haarpunten en wilde haren te verwijderen.

Baardshampoo: Het gebruik van een milde baardshampoo is ook bij lange baard modellen een must. Reinig je baard regelmatig, zodat vuiligheid verwijderd wordt.

Baardolie: Ook bij een lange baard is een baardolie verstandig om te gebruiken. Het houdt de baardharen zacht en glanzend en helpt om jeuk en schilfering te voorkomen.

Baardbalsem: Gebruik baardbalsem om je baard te stylen en extra hydratatie te bieden. Baardbalsem is dikker dan olie en helpt om je baard gemakkelijk in model te houden.

Kammen/borstelen: Een baardkam en baardborstel zijn ook voor een lange baard 2 belangrijke tools. Gebruik een baardkam om knopen en klitten te verwijderen. Een baardborstel helpt om de baard te verzorgen en baardolie gelijkmatig te verdelen.

Grijze baard modellen

We ontkomen er niet aan: elke man zal uiteindelijk grijze haren krijgen. Alleen gebeurt dit vaak onregelmatig. Vaak begint het grijs worden met een paar plukken haar en zal de rest van je kapsel ook langzaam grijs worden. Of soms wordt de baard nog eerder grijs dan het kapsel. 

Heb jij dit ook? Geen probleem! Een grijze baard is tegenwoordig helemaal in! Of je baard nu grijze plukken heeft of helemaal wit is, grijze haren worden tegenwoordig als mannelijk ervaren. 

Welk model past goed bij een grijze baard? Wij raden aan om te kiezen voor een langer baard model.

Ringbaard modellen

Tenslotte hebben we de ringbaard modellen. De ringbaard is een nette baardstijl, die over het algemeen verzorgd en rustig over komt. Een ringbaard wordt altijd goed bijgehouden en hoeft ook niet lang te zijn. Dit is dan meteen ook een voordeel van dit model: je groeit hem relatief snel en je hebt niet een hele goede baardgroei nodig. Dit is ideaal voor wanneer je nog geen volledige baardgroei op je wangen hebt. De ringbaard heeft daarentegen wel veel verzorging nodig. Je moet hem namelijk wel wekelijks bijwerken. De ringbaard staat er namelijk om bekend dat het niet te lang is en de contouren strak zijn.  

Welke baard past bij mij?

Welke baard staat mij? Die vraag zien we vaak terug komen. Om erachter te komen om welke baard model bij je past, raden we je aan om eerst te kijken naar je huidige baardgroei je hebt. Aan de hand hiervan weet je welke baardmodellen je kunt groeien. Daarna is het gewoon een kwestie van proberen. Laat je baard groeien en kijk met welk model je tevreden bent en goed voelt.

Als je je baard wilt laten groeien, is het wel belangrijk om je baard goed te verzorgen. Bij het groeien van je baard kunnen namelijk een aantal irritaties bij komen kijken. Zo kun je last krijgen van jeuk, roos en ingegroeide haren. Ook kan je baard een ander model krijgen dan jij eigenlijk wilt. Met onze baardverzorging sets kun jij jouw baard optimaal verzorgen! 

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…
Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Heb je ook vaak last van droge handen? Veel mannen hebben te maken met een droge, schrale of geïrriteerde huid…