Voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf €30
30 dagen Niet Goed = Geld Terug

Eiwit puistjes? Wat kan jij er tegen doen?

Eiwit puistjes
Inhoudsopgave

Puistjes door eiwitten, oftewel eiwit puistjes, zijn een veelvoorkomende vorm van acne. Dit komt vooral veel voor onder (kracht)sporters. Deze puistjes kunnen zowel op het gezicht, hals, rug als de rest van het lichaam voorkomen. Het consumeren van eiwitshakes speelt vooral een grote rol in het krijgen van eiwit puitjes. In deze blog lees jij hoe eiwit puitjes kunnen ontstaan en wat je er het beste tegen kunt doen.

Deze vragen beantwoorden we in deze blog:

 1. Wat zijn eiwit puistjes?
 2. Wat veroorzaakt eiwit puistjes?
 3. Hoe veroorzaakt lactose deze eiwit puistjes?
 4. Wat kun je er tegen doen?
 5. Moet je eiwit puistjes uitknijpen?

1. Wat zijn eiwit puistjes?

Eiwit puistjes zijn eigenlijk precies hetzelfde als normale puistjes. Puistjes worden veroorzaakt doordat de huid teveel talg gaat aanmaken.

In je huid zitten duizenden talgklieren. Deze klieren maken dus talg aan. Talg zorgt ervoor dat je huid een beetje vet wordt. Hierdoor blijft de huid goed soepel en droogt de huid niet uit. Daarnaast zorgt talg dat de beschermende functie van de huid goed intact blijft. Talg is dus behoorlijk nuttig.

In sommige gevallen wordt er teveel talg aangemaakt. Dit kan weer nadelige gevolgen hebben. Dit talg blijft achter in de poriën, waardoor de poriën kunnen gaan verstoppen en ontsteken.

Zodra een talgklier verstopt raakt, ontstaan er vaak eerst mee-eters. Door deze mee-eters krijgen bacteriën vaak vrij spel. Hierdoor gaan talgklieren ontsteken en ontstaan er dus puistjes.

Bij puistjes door eiwitten spelen voornamelijk producten met veel eiwitten (logisch ook), zoals eiwitshakes een grote rol spelen. Vandaar dat dit soort puistjes ook wel bekend staan als eiwitpuitjes.

2. Wat veroorzaakt eiwit puistjes?

Bij sporters zijn eiwitshakes vaak de grote veroorzaker van eiwit puistjes. Dit komt doordat lactose de grote boosdoener is bij het veroorzaken van eiwit puistjes. Ook vet speelt een rol bij het ontwikkelen van dergelijke puistjes.

Hoewel deze stoffen zorgen voor een stimulering van je spiergroei, zorgen ze er dus ook voor dat je meer puistjes ontwikkelt. Bij het gebruik van een eiwitshake krijg je een enorme hoeveelheid lactose in één keer binnen. Een dergelijke lactose overschot kan je ook krijgen bij het consumeren van veel yoghurt of kwark.

Een te grote lactose inname is dus de oorzaak van het probleem

3. Hoe veroorzaakt lactose deze eiwit puistjes?

Lactose stimuleert de productie van het hormoon IGF-1. Dit hormoon is een zogenoemd eiwithormoon, dat verwant is aan insuline. De aanmaak van IGF-1 wordt geregeld door groeihormonen. De hoeveelheid IGF-1 in je bloed is ook zeer afhankelijk van je leeftijd. In de puberteit is deze hoeveelheid vaak het hoogst. Dit hormoon stimuleert onder andere de groei van botten en de aanmaak van spierweefsel. Hoe ouder je wordt, hoe lager de hoeveelheid IGF-1 in je bloed wordt. Via een bloedtest kan er gemeten worden wat de hoeveelheid IGF-1 in je bloed is.

Doordat lactose een boost kan geven aan de productie van IGF-1, verandert de normale concentratie van dit hormoon en daar reageert je lichaam weer op. De verandering van je hormoonhuishouding heeft vooral een grote invloed op de huid.

Wanneer de productie van het hormoon IGF-1 toeneemt, kan er een ontsteking van de talgklier ontstaan. Door deze ontsteking gaan de talgklieren extra talg aanmaken. Teveel talg kan ervoor zorgen dat de poriën gaan verstoppen. Dit leidt uiteindelijk weer tot puistjes.

Hieronder staat op chronologische volgorde hoe het probleem ontstaat:

 1. Inname lactose
 2. Stimulering productie hormoon IGF-1
 3. Concentratie hormoon IGF-1 verandert
 4. Door deze verandering in de hormoonhuishouding gaan talgklieren meer talg aanmaken en kunnen deze klieren gaan ontsteken
 5. Door te veel talg en ontstekingen van de talgklieren kunnen poriën gaan verstoppen
 6. Verstopte poriën leidt uiteindelijke weer tot mee-eters, puistjes en andere onzuiverheden

Zoals je hierboven kunt zien speelt lactose inname dus een grote rol bij het ontwikkelen van mee-eters, puistjes en andere onzuiverheden.

4. Wat kun je er tegen doen?

Krijg jij vaak last van puistjes na het consumeren van lactose? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

 1. Probeer je eiwitshakes te consumeren met water of een plantaardige melk in plaats van normale melk.
 2. Kies voor Whey isolaat te gaan. Deze variant bevat minder vet en suiker. Hierdoor kan de kans op puistjes ook verminderd worden.
 3. Maak gebruik van plantaardige eiwitshakes. Deze zijn gemaakt van plantaardige eiwitten, hierdoor zijn ze lactosevrij.
 4. Zorg ervoor dat je je huid goed reinigt. Naast het aanpakken van de oorzaak, is het ook slim om het gevolg aan te pakken. Door je huid of gezicht goed te reinigen, zorg je ervoor dat vuil en bacteriën van de huid verwijderd worden. Daarnaast worden hierdoor poriën goed schoongemaakt, waardoor overtollig talg wordt verwijderd en minder ontstekingen kunnen veroorzaken. Hierdoor neemt de kans op het ontstaan van puistjes en andere onzuiverheden aanzienlijk af. Een andere manier op deze puistjes tegen te gaan is het mineraal Zinc Gluconate te nemen. Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam beter gezuiverd wordt op afvalstoffen.

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er dus verschillende manieren om je eiwit puistjes te verminderen.

5. Verzorgingsproducten om de kans op eiwit puistjes te verminderen

Met Rossberck richten wij ons naast het aanbieden van relevantie informatie over huidproblemen, ook op kwalitatieve en eerlijke verzorgingsproducten voor de man.

Wil jij met de producten van Rossberck eiwit puitjes aanpakken? Profiteer dan van de kortingscode: EIWIT10 voor 10% korting bij je eerste bestelling!

Deep Mint Face Wash:

De Deep Mint Face Wash is een frisse gezichtsreiniger en baardshampoo ineen die ervoor zorgt dat het gezicht en gezichtsbeharing op een gezonde en milde manier worden gereinigd. Speciaal ontwikkeld voor de huid van de man.

Is vrij van schadelijke ingrediënten als: sulfaten, parabenen, PEG’s, siliconen, parfum en microplastics. Bevat glycerin, jojoba, pepermunt, eucalyptus, vitamine B5, vitamine E en belangrijke mineralen. Deze Face Wash bevat ook de stof Zinc Gluconate.

Double Duty Face Scrub:

De Double Duty Face Scrub is een milde gezichtsscrub die ervoor zorgt dat dode huidcellen gemakkelijk loslaten en verwijderd worden, waardoor de huid lekker glad en zacht wordt. Speciaal ontwikkeld voor de huid van de man.

Is vrij van schadelijke ingrediënten als: sulfaten, parabenen, PEG’s, siliconen, parfum en microplastics. Bevat glycolic acid, bamboe vezelextract, jojoba esters, abrikozenpitolie, tea tree olie, aloë vera extract en vitamine E.

6. Moet je eiwit puistjes uitknijpen?

Puistjes uitknijpen. Voor veel mensen is dit erg verleidelijk om te doen. Toch is het niet aan te raden om zelf je puisten uit te knijpen. Bij het uitknijpen van puistjes zorg je er niet alleen voor dat er talg vrijkomt, ook wordt talg weer naar binnen geduwd. Dit werkt dus averechts. Hierdoor kunnen er nog meer ontstekingen ontstaan.

Daarnaast zitten onze handen vaak vol met vuil en bacteriën. Door puistjes met onze handen uit te knijpen, komt er weer vuil en bacteriën in de poriën terecht. Deze kunnen opnieuw voor ontstekingen of onzuiverheden zorgen. Verder kunnen er ook kleine littekens ontstaan als je puistjes zelf gaat uitknijpen. Al met al genoeg redenen om gewoon van je eiwit puistjes af te blijven en te wachten totdat deze vanzelf weggaan.

7. Conclusie over puistjes door eiwitten

Eiwit puistjes zijn dus eigenlijk normale puistjes. Ze ontstaan niet zozeer door eiwitten, maar door de lactose die vaak in eiwitrijke producten, zoals eiwitshakes, zit. Lactose kan je hormoonhuishouding verstoren. Om deze puistjes te voorkomen kun je letten op je lactose innamen. Dit kun je bijvoorbeeld door plantaardige melk te gebruiken voor je eiwitshakes en producten zoals melk en kaas in grote maten te vermijden.

Mannen, geef je gezichtshuid een frisse boost met Rossberck!

Niet alleen is het belangrijk om op je lactose inname te letten, maar ook is het belangrijk om als sporter goed je huid te verzorgen na een workout. Hier hebben wij 5 tips onder elkaar gezet en leggen we uit wat sporten met je huid doet.

Het gebruiken van de juiste verzorgingsproducten is ook erg belangrijk om eiwit puitjes zoveel mogelijk te verminderen. Ontdek hieronder onze producten die jou kunnen helpen bij het verminderen van onzuiverheden op de gezichtshuid. Profiteer van 10% korting bij je eerste bestelling met de kortingscode: EIWIT10.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Je baard verzorgen in 5 stappen

Je baard verzorgen in 5 stappen

Een baard is meer dan alleen een stukje gezichtsbeharing. Het is een manier om je persoonlijkheid, stijl en zelfvertrouwen uit…
Je baard wassen: hoe en hoe vaak moet het?

Je baard wassen: hoe en hoe vaak moet het?

Als je een baard hebt, weet je waarschijnlijk wel dat je hem regelmatig moet verzorgen om hem er goed uit…
Exfoliatie en baardverzorging; wat heeft het met elkaar te maken?

Exfoliatie en baardverzorging; wat heeft het met elkaar te maken?

Als je een baard hebt, of van plan bent om er een te laten groeien, dan weet je waarschijnlijk wel…