Eiwitpuistjes, wat kan jij er tegen doen?

Eiwitpuistjes

Eiwitshakes zijn populaire producten binnen de fitnesswereld. Deze producten helpen je lichaam bij het opbouwen van spiermassa. Helaas hebben eiwitshakes ook een negatief effect op je huid. Ze zorgen namelijk voor extra eiwitpuistjes. Een veel voorkomend probleem onder (kracht)sporters. 

Hoe zit dat precies met eiwitpuistjes en wat kun jij er vandaag nog aan doen? Dat lees je in deze blog!

Wat zijn eiwitpuistjes?

Eiwitpuistjes zijn eigenlijk precies hetzelfde als normale puistjes. Deze ontstaan doordat er vuiligheid (voornamelijk overtollig talg) verstopt raakt in je poriën. Hierdoor gaan de poriën ontsteken en dit resulteert in een puistje. Het hebben van deze puistjes wordt ook wel acne genoemd.

Omdat voornamelijk producten met veel eiwitten, zoals eiwitshakes bij dit soort puistjes een grote rol spelen, worden dit eiwitpuistjes genoemd.

Wat veroorzaakt eiwitpuistjes?

Eiwitshakes zijn de grote veroorzaker van eiwitpuistjes. Dit komt doordat lactose de grote boosdoener is bij het veroorzaken van eiwitpuistjes. Ook vet speelt een rol bij het ontwikkelen van dergelijke puistjes.

Hoewel deze stoffen zorgen voor een stimulering van je spiergroei, zorgen ze er dus ook voor dat je meer puistjes ontwikkeld. Bij het gebruik van een eiwitshake krijg je een enorme hoeveelheid lactose in één keer binnen. 

Een dergelijke lactose overschot kun je ook krijgen bij het consumeren van veel yoghurt of kwark. Ook in eiwitpoeders zit veel lactose.

Een te grote lactose inname is dus de oorzaak van het probleem

Hoe veroorzaakt lactose deze puistjes?

Lactose stimuleert de productie van het hormoon IGF-1. Hierdoor verandert de normale concentratie van dit hormoon en daar reageert je lichaam weer op.

In dit geval kan er een ontsteking van de talgklier ontstaan. Door deze ontsteking gaan de talgklieren extra talg aanmaken. Talg is ook wel bekend als huidvet.

Talg heeft een beschermende functie op de huid. Alleen kan teveel talg er ook voor zorgen dat de poriën gaan verstoppen. Dit leidt uiteindelijk weer tot puistjes.

Hieronder staat op chronologische volgorde hoe het probleem ontstaat:

  1. Inname lactose
  2. Stimulering productie hormoon IGF-1
  3. Concentratie hormoon IGF-1 verandert
  4. Ontsteking talgklier
  5. Talgklieren gaan extra veel talg aanmaken
  6. Poriën verstoppen
  7. Puistjes

Wat kun je er tegen doen?

Krijg jij vaak last van puistjes na het consumeren van lactose? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

Ten eerste is het verstandig om eiwitshakes te consumeren met water in plaats van melk. Ook zijn er speciale eiwitpoeders zonder lactose op de markt. 

Ten tweede kan je er voor kiezen om voor whey isolaat te gaan. Deze variant bevat minder vet en suiker. Hierdoor kan de kans op puistjes ook verminderd worden.

Ten derde kan je gebruik maken van plantaardige eiwitshakes. Deze zijn gemaakt van plantaardige eiwitten, hierdoor zijn ze lactosevrij.

Een andere manier op deze puistjes tegen te gaan is het mineraal Zinc Gluconate te nemen. Dit stofje zorgt ervoor dat je lichaam beter gezuiverd wordt op afvalstoffen. Deze stof komt zowel voor als supplement als in veel cosmeticaproducten.

Wil jij eiwitpuistjes aanpakken?

Ga aan de slag met de bovenstaande tips en pak eiwitpuistjes aan!

Heb jij last van eiwitpuistjes en wil je deze effectief aanpakken? Bekijk dan de Deep Mint Face Wash. 

Wat doet de Deep Mint Face Wash tegen eiwitpuistjes?

  1. Verwijdert op een milde manier vuiligheid
  2. Zuivert de poriën
  3. Bevat Zinc Gluconate. Dit stofje zorgt ervoor dat de huid beter gezuiverd wordt op afvalstoffen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *