Wat is jouw Fitzpatrick huidtype?

Fitzpatrick Huidtype

De zon kan een grote impact hebben op je huid. Maar dit is wel voor iedereen anders. Elke huid reageert anders op langdurige blootstelling van de zon. Om de verschillende typen huid te onderscheiden is er de zogenaamde Fitzpatrick huidtype in het leven geroepen. Lees hieronder wat deze verschillende huidtypen zijn en hoe je je het beste kunt verzorgen voor de zon.

Benieuwd wat jouw Fitzpatrick huidtype is? Doe de test onderaan deze blog!

Impact zon op de huid

UV A dringt door tot de diepere huidlagen, terwijl UV B niet door je opperhuid heen komt.

In de zon word je blootgesteld aan UV straling. UV straling bestaat uit meerdere stralingen, maar de belangrijkste twee zijn: UV A en UV B. UV A straling is de sterkste van de twee en deze straling dringt door je huid tot diepere huidlagen. UV B komt niet door je huidlagen heen, maar deze soort straling zorgt er wel voor dat je bruin wordt. Beide stralingen kunnen echter wel gevaarlijk zijn en je DNA beschadigen.

Als je huid veel blootgesteld wordt met UV B straling, gaat het zich zelf beschermen. Je huid maakt dan melanine aan. Melanine zorgt er uiteindelijk ook voor dat je huid bruiner wordt. In principe ben je dan ‘beter’ beschermd tegen de zon.

Ondanks het er mooi uitziet als je een bruin kleurtje hebt gekregen, brengt het ook veel gevaren met zich mee. Zoals eerder genoemd, kan UV straling ook de DNA beschadigen. Ook zal je huid door de zon een stuk sneller verouderen. Je lichaam zal dan minder collageen en elastine aanmaken. Het resultaat hiervan is dat je sneller rimpels zal krijgen en je huid minder elastisch zal worden.

Wat is een Fitzpatrick huidtype?

In 1975 bedacht Thomas Fitzpatrick 6 categorieën huid die verschillend reageerden op UV licht. Dit deed hij om de juiste dosis UV licht toe te dienen aan patiënten vanuit zijn UV therapie. Later is deze verdeling ook gebruikt door doctoren en dermatologen om adviezen te geven over de huid.  

Je Fitzpatrick huidtype is ook genetisch bepaald. Dit betekent dat het je hele leven het zelfde zal blijven.

Hoe verzorg je je huidtype?

Hoe lager je huidtype is, hoe meer kans je hebt om huidziektes te krijgen door de zon. Daarom raden wij aan om zo min mogelijk in de sterke zon te verblijven in de zomer bij lagere huidtypen. Bij hogere huidtypen zul je minder snel of zelfs niet verbranden.

We raden ook aan altijd een zonnebrandcrème te gebruiken met een SPF (sun protection factor), zelfs bij huidtype V en VI. Hier zou je wel een lagere SPF kunnen gebruiken. De zon zorgt er ook voor dat je huid sneller veroudert, ongeacht je huidtype. Probeer ook producten te vermijden die Oxybenzone gebruiken als SPF.

Ongeacht je huidtype, heb je nog steeds de kans dat je je kunt verbranden door de zon. Mocht dit gebeuren, is het belangrijk dat je je huid goed hydrateert.

Wat wij ten alle tijden adviseren, is om regelmatig je huid te controleren op plekjes of moedervlekken die veranderen. Raadpleeg bij twijfel altijd een gespecialiseerde dokter.

De Fitzpatrick classificatie ziet er als volgt uit:

Huidtype IAls je huidtype I hebt, betekent dat je huid altijd erg bleek en wit blijft. Deze huidtype is vaak te herkennen aan rood of heel licht haar en veel sproeten.
Huidtype IIMensen die huidtype II hebben, zijn ook vaak bleker met licht blond haar. Deze huidtype is ook makkelijk te herkennen aan de lichte oogkleuren.
Huidtype IIIBij dit huidtype kan de huid een lichte bruine tint krijgen in de zomer. Dit gaat vaak gecombineerd met donkerblond tot bruin haar en donkere ogen.
Huidtype IVHierbij heeft de huid al van nature een licht bruine tint en dit gaat gepaard met donker haar en donkere ogen. Ook wel het Mediterrane type genoemd.
Huidtype VDit type komt vooral voor bij mensen met een Aziatische afkomst. Hierbij is de huid ook van nature al donkerder en kan daarom al goed tegen de zon en zal niet snel verbranden.
Huidtype VIDit is de meest donkere huidtype. Deze komt vooral voor bij mensen van Afrikaanse afkomst. De huid zal hierbij bijna nooit verbranden en ook huid veroudering treedt een stuk minder snel op.

Weet je niet zeker welk huidtype jij hebt? Doe hieronder onze eigen test!

Fitzpatrick Huidtest

Welk huidtype heb ik op de schaal van Fitzpatrick? Kom er binnen 1 minuut achter!

Je huidtype wordt bepaald op basis van de Fitzpatrick schaal. Deze schaal geeft aan hoe je huid reageert op de zon. Dit is een schaal van type 1 tot type 6. Op basis van de resultaten, krijg jij een advies hoe jij je huid het beste kunt verzorgen.

Deze test bestaat uit 9 vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *