🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna

Wat is jouw Fitzpatrick huidtype?

Fitzpatrick Huidtype
Inhoudsopgave

Fitzpatrick huidtype, wat is dat? De indeling van huidtypen door dr. Fitzpatrick laat zien welke impact de zon heeft op je huid. Hoe groot deze impact is, is voor iedereen weer anders. Elke huid reageert anders op langdurige blootstelling van de zon. Om de verschillende huidtypen te onderscheiden is er door dr. Fitzpatrick in 1975 een indeling gemaakt. Met behulp van deze indeling kan jij inschatten hoe gevoelige jouw huid is voor de zon of de zonnebank.

Lees hieronder welke 6 huidtypes er zijn en hoe jij jouw huidtype het beste kunt verzorgen.

1. Impact zon op de huid

In de zon word je blootgesteld aan uv-straling (ultraviolette straling). Uv-straling bestaat uit meerdere stralingen, maar de belangrijkste twee zijn: UVA en UVB. Zonlicht bestaat ongeveer voor zo’n 95% uit UVA-straling en voor 5% uit UVB-straling.

Verder heb je ook nog UVC-straling. Dit is eigenlijk de meest schadelijke vorm van straling. Echter bereikt UVC-straling de aarde niet vanwege de bescherming van de ozonlaag.

1.1. UVA-straling

UVA-straling is de sterkste van de twee en deze straling dringt door je huid tot diepere huidlagen. Wolken en glas zullen deze vorm van straling niet tegenhouden.

Deze vorm van straling speelt vooral een grote rol bij vroegtijdige huidveroudering. Wanneer je vaak en lang wordt blootgesteld aan UVA-straling, zal je huid dus sneller tekenen van veroudering gaan tonen.

Verder veroorzaakt UVA-straling een vorming van vrije radicalen en speelt een hoge dosering een rol bij het ontwikkelen van huidkanker.

1.2. UVB-straling

UVB komt niet door je huidlagen heen, maar deze soort straling zorgt er wel voor dat je bruin wordt.

Als je huid veel blootgesteld wordt met UVB-straling, gaat het zich zelf beschermen. Je huid maakt dan melanine aan. Melanine zorgt er uiteindelijk ook voor dat je huid bruiner wordt. Ondanks het er mooi uitziet als je een bruin kleurtje hebt gekregen, brengt het ook veel gevaren met zich mee.

Deze straling zorgt er voor dat je naast een bruine kleur, ook kunt verbranden. Verder veroorzaakt UVB-straling DNA schade en speelt het bij hoge dosering een rol bij het ontwikkelen van huidkanker.

2. Wat is een Fitzpatrick huidtype?

In 1975 bedacht Thomas Fitzpatrick 6 categorieën huid die verschillend reageerden op uv-licht. Dit deed hij om de juiste dosis uv-licht toe te dienen aan patiënten vanuit zijn uv-therapie. Tegenwoordig wordt deze indeling van Fitzpatrick ook gebruikt door doctoren en dermatologen om adviezen te geven over de huid.  

Je Fitzpatrick huidtype is ook genetisch bepaald. Dit betekent dat het je hele leven het zelfde zal blijven. Hier kan je dus zelf niks meer aan veranderen.

3. Wat voor Fitzpatrick huidtype heb ik?

In 1975 heeft dr. Fitzpatrick de indeling in huidtypes gemaakt. Je kunt zelf gemakkelijk testen welk soort Fitzpatrick huidtype jij hebt. Bekijk hieronder de Fitzpatrick huidtype test van Rossberck. Klik op de knop: “volgende” om de test te beginnen.

Doe hier de Fitzpatrick Huidtype test. Kom via 8 gemakkelijke vragen erachter welk Fitzpatrick huidtype jij hebt.

Let op! De uitslag van deze test wordt gemaakt aan de hand van de antwoorden op deze vragen. Wil je een uitgebreide test en analyse? Neem dan contact op met je huisarts of dermatoloog.

4. Hoe verzorg je je Fitzpatrick huidtype?

Hoe lager je huidtype is, hoe meer kans je hebt om huidziektes te krijgen door de zon. Daarom raden wij aan om zo min mogelijk in de sterke zon te verblijven in de zomer bij lagere huidtypen. Bij hogere huidtypen zal je minder snel of zelfs niet verbranden.

We raden ook aan altijd een zonnebrandcrème te gebruiken met een SPF (sun protection factor), zelfs bij hogere huidtypen. Hier zou je wel een lagere SPF kunnen gebruiken. De zon zorgt er ook voor dat je huid sneller veroudert, ongeacht je huidtype. Probeer ook producten te vermijden die Oxybenzone gebruiken als SPF.

Ongeacht je huidtype, heb je nog steeds de kans dat je je kunt verbranden door de zon. Mocht dit gebeuren, is het belangrijk dat je je huid goed hydrateert.

Wat wij ten alle tijden adviseren, is om regelmatig je huid te controleren op plekjes of moedervlekken die veranderen. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts of dermatoloog.

De Fitzpatrick classificatie ziet er als volgt uit:

Huidtype I (1)Kenmerkt zich door zeer lichte huid, vaak sproeten, rood/lichtblond haar en blauwe ogen. Dit huidtype wordt nooit bruin en verbrandt altijd bij blootstelling aan de zon.
Huidtype II (2) Kenmerkt zich door een lichte huid, blond haar en vaak grijze, groene of lichtbruine ogen. Dit huidtype wordt nauwelijks bruin en verbrandt snel.
Huidtype III (3) Dit huidtype kan een lichte bruin tint krijgen bij blootstelling aan de zon. Verbrandt soms. Is te herkennen aan donkerblond tot bruin haar en vrij donkere ogen.
Huidtype IV (4)Hierbij heeft de huid al van nature een licht bruine tint en dit gaat gepaard met donker haar en donkere ogen. Ook wel het Mediterrane type genoemd. Dit huidtype verbrandt zelden en wordt bij blootstelling aan de zon bruiner dan gemiddeld.
Huidtype V (5)Dit type komt vooral voor bij mensen met een Aziatische afkomst. Hierbij is de huid ook van nature al donkerder en kan daarom al goed tegen de zon en zal niet snel verbranden.
Huidtype VI (6)Dit is de meest donkere huidtype. Deze komt vooral voor bij mensen van Afrikaanse afkomst. De huid zal hierbij bijna nooit verbranden en ook huid veroudering treedt een stuk minder snel op.

Zoals je hierboven ziet is de Fitzpatrick huidtype indeling in te delen in 6 huidtypen. Hoe hoger je huidtype, hoe beter je huid tegen de zon kan. Hoe lager je huidtype, hoe voorzichterger je moet zijn bij blootstelling aan de zon.

Onderstaand vind jij meer informatie over de huidverzorging per huidtype. Hierbij wordt ook vermeld welk SPF het beste voor je huidtype is. Deze aanbeloven SPF geldt voor de Nederlandse zomerzon. Het algemene advies is om elke 2 uur opnieuw in te smeren.

Ga je op zomervakantie of wintersport? Gebruik dan minimaal SPF 30.

4.1. Huidtype I (1) verzorging

Het advies voor dit huidtype is om zo min mogelijk de zon op te zoeken. Blijf op dagen sowieso tussen 12:00 ‘s middags en 15:00 ‘s middags uit de zon. Ga nooit onbeschermd de zon in. Komt je huid toch in aanraking met zonlicht? Smeer je dan goed in met minimaal SPF 30.

4.2. Huidtype II (2) verzorging

Ook voor dit huidtype is het advies om de zon niet te veel op te zoeken. Blijf op dagen sowieso tussen 12:00 ‘s middags en 15:00 ‘s middags uit de zon. Ga je toch de zon in? Smeer je dan goed in met minimaal SPF 15.

4.3. Huidtype III (3) verzorging

Probeer niet te veel de zon in te gaan. Dit huidtype verbrandt niet snel, maar het is toch belangrijk om altijd waakzaam te zijn. Smeer je goed in met minimaal SPF 15.

4.4. Huidtype IV, V en VI (4, 5, 6) verzorging

Deze huidtypen kunnen de zon goed verdragen en verbranden zelden. Toch is het ook voor deze huidtypen zeer verstandig om je huid goed in te smeren. Heb jij een van deze huidtypen? Smeer je dan goed in met SPF 10 of 15.

5. Is mijn huidtype geschikt voor de zonnebank?

Wij krijgen vaak de vraag of je met bepaalde huidtypes wel onder de zonnebank mag. Om te beginnen is het nooit verstandig om direct onder de zonnebank te gaan, zonder dat je precies weet welk huidtype je hebt.

Daarnaast moeten wij eerlijk toegeven dat wij niet heel fan zijn van de zonnebank. UV-straling, ook van de zonnebank, geeft een verhoogd risico op huidproblemen en op lange termijn zelfs een verhoogd risico op huidkanker. Verkeerd gebruik van de zonnebank kan dus nadelig zijn voor je gezondheid. Wil je toch onder de zonnebank gaan? Bouw dit dan heel langzaam op (begin met 5 minuten max.) en ga niet vaker dan 1x per maand. Verder kan je ook gebruik maken van een zelfbruinende crème of bodylotion.

Verschillende zonnestudio’s bieden ook aan om een huidanalyse te maken. Vaak is dit verstandig om te doen, zodat je meer inzicht krijgt in je eigen huid. Biedt jouw zonnestudio een huidanalyse aan? Maak hier dan zeker gebruik van!

Heb jij Fitzpatrick huidtype 1? Dan adviseren wij jou om zeker niet onder een zonnebank te gaan. Dit huidtype is erg gevoelig voor UV-straling. Hierdoor kan je huid een nare reactie geven na zonnebank gebruik. Heb je huidtype 2? Dan is het ook verstandig om de zonnebank links te laten liggen.

6. Handige links

Bekijk hieronder handige links die betrekking hebben op de Fitzpatrick Huidtypen.

Skincare Guide banner

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Skincare Routine Mannen: Hoe pak je dit aan?

Skincare Routine Mannen: Hoe pak je dit aan?

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…
Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Heb je ook vaak last van droge handen? Veel mannen hebben te maken met een droge, schrale of geïrriteerde huid…