Konjac Spons, wat is het en hoe gebruik je het?

Konjac Spons

De Konjac spons is in de Aziatische cosmetica al een enige tijd erg populair. Nu komt het ook langzaam overwaaien naar Europa. Doordat deze sponzen geheel natuurlijk zijn, hebben ze erg veel goede en variërende eigenschappen. Zo worden ze gebruikt voor de huid, maar de Konjac plant wordt ook zelfs verwerkt in de Aziatische keuken! In deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten van dit product.

Wat je kunt lezen in deze blog

 • Waar komt de Konjac spons vandaan?
 • Van wortel naar spons
 • Eigenschappen van de spons
 • Voeding
 • Hoe gebruik je een Konjac spons?
 • Hoe maak je een Konjac spons schoon?
 • Houdbaarheid

Zoveel mogelijk feiten in deze blog hebben wij proberen te onderbouwen met officiële en externe onderzoeken. Deze bronnen kun je aan het eind van de blog vinden. Veel leesplezier!

Waar komt de Konjac spons vandaan?

Zoals de naam het al verraadt, wordt de spons gemaakt van de wortels van de Konjac plant (Amorphophallus konjac). Deze plant groeit voornamelijk in China, Japan en Indonesië. Daar worden deze planten ook al eeuwen lang gebruikt voor o.a. huidverzorging en medicijnen. Daarom is het ook niet vreemd dat deze sponzen daar zo populair zijn!

Een kleine fun-fact om te veelzijdigheid van Konjac aan te tonen: Eind 1800 werd in Japan Konjac toegevoegd aan geldbiljetten. Dit deden ze om het namaken van geld te voorkomen. Uiteindelijk zijn ze hiermee gestopt omdat ratten het geld gingen opeten.

Van wortel naar Konjac spons

Het is natuurlijk moeilijk voor te stellen dat de Konjac spons enkel bestaat uit de wortels van de plant. Van de wortels wordt ten eerste poeder gemaakt. Hier wordt calciumhydroxide bij gemengd. Dit wordt gedaan om de pH balans te neutraliseren, maar hier komen we later op terug. Van deze poeder wordt vervolgens de spons gemaakt. Tijdens dit proces, kunnen er nog andere natuurlijke oliën, poeders of klei toegevoegd worden. Op deze manier krijgen de sponzen specifieke eigenschappen voor verschillende huidtypen. Op het einde van deze blog leggen we enkele van deze additieven uit. Maar door tijdens de productie alleen natuurlijke stoffen toe te voegen, zijn en blijven Konjac sponzen 100% natuurlijk.

Wat zijn de eigenschappen van een Konjac spons?

Voordat we het over de eigenschappen van Konjac gaan hebben, is het eerst belangrijk om te kijken naar de structuur.

Zowel de wortel als de spons zelf heeft zijn structuur te danken aan 2 ingrediënten: Ceramide en Glucomannan (ook wel Konjac Mannan genoemd). Deze vezels en vetten nemen water op. Dit is ook de reden waarom als je de spons krijgt, het klein en heel hard is. Maar zodra je het laat weken, zal het lekker zacht worden en in volume toenemen. Doordat de vezels een binding maken met water, zal je erg vrijwel geen direct contact zijn tussen de vezels en je huid. Hierdoor kan de spons je huid niet beschadigen, maar houdt het toch zijn exfoliatie eigenschappen. Bij ‘normale’ sponzen is vaak minder het geval. [1]

Exfoliëren en schoon maken op een natuurlijke manier

De konjac spons verwijdert vuil uit je poriën en oude huidcellen. Dit wordt gedaan doordat de spons zelf absorberend werkt. Hierdoor kan de ongewenste stoffen opnemen en vervolgens uitspoelen onder de kraan. Het verwijderen van oude huidcellen, bestaand uit keratine, wordt exfoliëren of scrubben genoemd. Vervolgens maakt je huid nieuwe huidcellen aan, wat een gezonde en frisse uitstraling geeft. Een ander voordeel van het exfoliëren dan het je bloedsomloop onder je gezichtshuid verbetert.

Rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten

De Konjac wortel is, zoals veel wortels, al rijk van zich zelf aan vitaminen A, B1, B2, B6, B12, C, D en E en andere antioxidanten. Maar wij ook erg fan van zijn, is dat het veel mineralen bevat die je huid kan opnemen. Denk hierbij aan ijzer, zink, koper en magnesium. Over de drie laatst genoemde mineralen hebben wij al een eerder een blog geschreven, waarin we uitleggen waarom je huid mineralen nodig heeft.

PH neutraal voor je huid

Door het water laagje om de spons heen, is de pH van de spons een beetje zurig. Dit komt perfect overheen met de pH van de huid, namelijk rond de 5.7. Als deze pH waardes matchen, dan noemt men dit pH neutraal voor de huid.

Werkt tegen huidproblemen, zoals acne, droge huid en eczeem

Een goede verzorging van de huid helpt vaak al tegen huidproblemen, zoals acne, droge huid of zelfs eczeem. Bovenstaande drie eigenschappen vormen hiervoor de basis al en vaak hebben de sponzen ook extra stoffen, zoals oliën en kleien, die erg verzorgend zijn en specifiek probleem oplossende eigenschappen kunnen hebben. Ook is het erg zacht voor de huid doordat de vezels nooit direct in contact komen met de huid. Hierdoor is de spons ook ideaal om een gevoelige huid mee te verzorgen. [2]

Antibacterieel

In de wetenschap wordt de konjac plant ook gebruik voor wondheling. Wat hierbij gebeurt is dat een geprepareerd stukje Glucomannan (ingrediënt van de konjac wortel) in een wond wordt geplaatst. Hierdoor zal de wond sneller genezen. Wat de wetenschappers hierbij ook opviel dat er geen bacteriën groeide op het stukje. Voor de spons geldt dit ook. Bacteriën nestelen zich niet graag in de structuur van de Konjac spons. [3] [4]

Dit is tegenstelling tot synthetische sponzen die veel gebruikt worden. Een onderzoek uit de Journal Of Clinical Microbiology toonde aan dat deze normale sponzen juist een broedplaats zijn voor bacteriën. Dit is ook de reden waarom deze na een tijdje gaan stinken. [5]

Veganistisch & Biologisch afbreekbaar

Eerder in deze blog hebben wij uitgelegd hoe een konjac spons geproduceerd wordt. Is je hier opgevallen dat dit bestaat uit alleen natuurlijke stoffen? Hierdoor is de spons geheel veganistisch en natuurlijk afbreekbaar, dit in tegenstelling tot alle andere moderne gezichtssponzen.

Werkt met en zonder andere producten

Het mooie van dit product is dat het zowel met als zonder andere cosmetica producten gebruikt kan worden. De spons heeft alle eerder genoemde eigenschappen al van zichzelf.

Een product dat goed samen gaat met de spons is een gezichtsreiniger. Samen zorgen ze voor een nog efficiëntere werking, omdat je een kleinere dosering nodig hebt van de gezichtsreiniger. Ook zul je zien dat je met een spons meer schuim kunt maken, wat de beleving van je gezichtshuid schoonmaken nog leuker maakt.

Voeding

Naast het gebruik in sponzen wordt het ook gebruikt voor voeding. Zo wordt de wortel in sommige Aziatische landen zelfs gezien als groente!

In de wereld van diëten en afvallen is het ook geen onbekende. Konjac zelf bevat erg weinig calorieën. Maar zodra je het consumeert en het in je maag komt, veranderd de substantie in een gel en zul je een verzadigd en vol gevoel krijgen. Dit komt door de structuur en voedingsvezels die het bevat. Daarom wordt het vaak geïntegreerd in een dieet.

Ook is bekend dat het een gunstige invloed heeft op je cholesterol. Ook kan het je bloedsuikerspiegel constant houden. Erg gunstig voor mensen met diabetes dus.

Als je Konjac wilt eten, zul je niet de wortel zo eten. Om het eet klaar te maken, wordt er ook eerst poeder van gemaakt. Door dit poeder te mengen met water, zul je een gel krijgen en met deze gel kun je van alles maken, van pasta tot noedels.

Verder raden we uiteraard aan om geen Konjac sponzen te eten 😉

Hoe gebruik je een Konjac spons?

 1. Zodra je je Konjac spons ontvangt, zul je zien dat het nog steen hard is en klein is. Dit betekent dat je de spons nog moet weken in heet water. De eerste keer moet dit ongeveer 5 minuten. Je zult zien dat de spons dan erg zacht wordt en een stuk groter. Als je het wilt gebruiken, zul je aanvoelen dat het nog vol zit met water. Door dit een paar keer goed uit te knijpen zal het meeste water eruit gaan en is het klaar voor gebruik.
 2. Vervolgens kun je de spons aanbrengen op je huid. Het beste resultaat wordt verkregen door je huid vochtig te maken met lauw water of tijdens/na het douchen, dan staan je poriën nog goed open. Als je een gezichtsreiniger of scrub erbij gebruikt, kun je deze zowel eerst aanbrengen op de huid of op de spons. Wat je wel zult zien is dat als je het aanbrengt op de spons, je het efficiënter zult gebruiken.
 3. Wrijf de spons op het gezicht in kleine cirkelvormige bewegingen. Hard drukken is niet nodig. Je kunt op deze manier alle gezichtsgebieden afgaan.
 4. Als je klaar bent, spoel je gezichtshuid af met koud water.
 5. Als je de spons weer wilt gebruiken, begin je gewoon weer vanaf stap 1. Echter, zul je zien dat je dan de spons niet meer 10 minuten hoeft te weken, maar dat de Konjac spons binnen een minuut alweer zacht wordt.

Hoe maak je een Konjac spons schoon?

Het is ook belangrijk om de spons goed schoon te maken, zodat al het vuiligheid wat het heeft opgevangen te verwijderen en de houdbaarheid van de spons te verlengen.

 1. Doe dit door de spons na gebruik goed uit te spoelen met lauw water en het overtollige water eruit te drukken. De spons uit wrijven raden wij af, want hiermee kun je de vezels van de spons beschadigen.
 2. Vervolgens wil je het laten drogen. Dit kan door middel van het op te hangen aan het touwtje wat er aan vast zit of in een speciaal schaaltje. Om de houdbaarheid te verlengen, is het optimaal om de spons op een plek te laten drogen geen of weinig licht komt. De koelkast is bijvoorbeeld hier een optie voor.

Hoelang gaat een Konjac spons mee?

Wij adviseren om een konjac spons 1 tot 2 maanden te gebruiken. Dit is erg afhankelijk van hoe goed je de spons onderhoudt. Zelfs als je de spons telkens grondig schoonmaakt en ondanks het feit dat de structuur van de spons antibacterieel is, zal je de spons niet 100% schoon krijgen. Vandaar dit advies.

Onze Konjac spons

Zelfs hebben wij ook een spons in ons assortiment: de Blueberry Konjac Sponge. Deze spons bevat blauwe bosbes extract. Ze zijn speciaal voor het gezicht, aangezien ze wat kleiner en erg fijn zijn. Ze liggen perfect in de hand en hierdoor zijn alle plekken op je gezicht gemakkelijk bereikbaar. Gebruik ze nu ook in combinatie met onze Face Wash voor een optimaal reinigend resultaat.

Bronnen:

 1. Sudhanshu S. Behera & Ramesh C. Ray (2016): Nutritional and Potential Health Benefits of Konjac Glucomannan, a Promising Polysaccharide of Elephant Foot Yam, Amorphophallus konjac K. Koch: Review, Food Reviews International, DOI: 10.1080/87559129.2015.1137310
 2. Elaheh Bateni, Richard Tester, Farage Al-Ghazzewi, Soheil Bateni, Kamran Alvani, John Piggott (2013) The Use of Konjac Glucomannan Hydrolysates (GMH) to Improve the Health of the Skin and Reduce Acne Vulgaris, American Journal of Dermatology and Venereology, Vol. 2 No. 2, pp. 10-14. DOI: 10.5923/j.ajdv.20130202.02.
 3. Du, Xuezhu & Yang, Lingxiao & Ye, Xiao & Li, Bin. (2013). Antibacterial activity of konjac glucomannan/chitosan blend films and their irradiation-modified counterparts, Carbohydrate polymers. DOI: 92. 1302-7. 10.1016/j.carbpol.2012.10.006.
 4. Honglei Chen, Guangqian Lan, Luoxiao Ran, Yang Xiao, Kun Yu, Bitao Lu, Fangying Dai, Dayang Wu, Fei Lu (2018) A novel wound dressing based on a Konjac glucomannan/silver nanoparticle composite sponge effectively kills bacteria and accelerates wound healing, Carbohydrate Polymers, Volume 183, Pages 70-80,ISSN 0144-8617, DOI: 10.1016/j.carbpol.2017.11.029.
 5. Edward J. Bottone, Anthony A. Perez II, Jamel L. Oeser (1993) Loofah Sponges as Reservoirs and Vehicles in the Transmission of Potentially Pathogenic Bacterial Species to Human Skin, Journal of Clinical Microbiology, p. 469-472, ISSN 0095-1137

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *