EEN SPONS MET VELE EIGENSCHAPPEN

Konjac Spons

Products not found.

1. Wat is een Konjac spons?

De Konjac spons is een zachte spons die de huid grondig reinigt, dode huidcellen verwijdert en die jouw huid voedt en beschermt.

De spons wordt gemaakt van de wortels van de Konjac plant (Amorphophallus konjac). Deze plant groeit voornamelijk in China, Japan en Indonesië. Daar worden deze planten ook al eeuwen lang gebruikt voor o.a. huidverzorging en medicijnen.

Een kleine fun fact om te veelzijdigheid van Konjac aan te tonen. Eind 1800 werd in Japan Konjac toegevoegd aan geldbiljetten. Dit deden ze om het namaken van geld te voorkomen. Uiteindelijk zijn ze hiermee gestopt omdat ratten het geld gingen opeten.

2. Wat zijn de eigenschappen van een Konjac spons?

De Konjac spons heeft vele eigenschappen die goed voor de huid zijn. Hieronder worden de eigenschappen van de Konjac spons beschreven.

2.1. Exfoliëren en schoon maken op een natuurlijke manier

De Konjac spons verwijdert vuil uit je poriën en oude huidcellen. Dit wordt gedaan doordat de spons zelf absorberend werkt. Hierdoor kan de ongewenste stoffen opnemen en vervolgens uitspoelen onder de kraan. Het verwijderen van oude huidcellen, bestaand uit keratine, wordt exfoliëren of scrubben genoemd. Vervolgens maakt je huid nieuwe huidcellen aan, wat een gezonde en frisse uitstraling geeft. Een ander voordeel van het exfoliëren dan het je bloedsomloop onder je gezichtshuid verbetert.

2.2. Rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten

De Konjac wortel is, zoals veel wortels, al rijk van zich zelf aan vitaminen A, B1, B2, B6, B12, C, D en E en andere antioxidanten. Maar wij ook erg fan van zijn, is dat het veel mineralen bevat die je huid kan opnemen. Denk hierbij aan ijzer, zink, koper en magnesium. Over de drie laatst genoemde mineralen hebben wij al een eerder een blog geschreven, waarin we uitleggen waarom je huid mineralen nodig heeft.

2.3. PH neutraal voor je huid

Door het water laagje om de spons heen, is de pH van de spons een beetje zurig. Dit komt perfect overheen met de pH van de huid, namelijk rond de 5,7. Als deze pH waardes matchen, dan noemt men dit pH neutraal voor de huid.

2.4. Werkt tegen huidproblemen, zoals acne, droge huid en eczeem

Een goede verzorging van de huid helpt vaak al tegen huidproblemen, zoals acne, droge huid of zelfs eczeem. Bovenstaande drie eigenschappen vormen hiervoor de basis al en vaak hebben de sponzen ook extra stoffen, zoals oliën en kleien, die erg verzorgend zijn en specifiek probleem oplossende eigenschappen kunnen hebben. Ook is het erg zacht voor de huid doordat de vezels nooit direct in contact komen met de huid. Hierdoor is de spons ook ideaal om een gevoelige huid mee te verzorgen.

2.5. Antibacteriële werking

In de wetenschap wordt de konjac plant ook gebruik voor wondheling. Wat hierbij gebeurt is dat een geprepareerd stukje Glucomannan (ingrediënt van de konjac wortel) in een wond wordt geplaatst. Hierdoor zal de wond sneller genezen. Wat de wetenschappers hierbij ook opviel dat er geen bacteriën groeide op het stukje. Voor de spons geldt dit ook. Bacteriën nestelen zich niet graag in de structuur van de Konjac spons.

Dit is tegenstelling tot synthetische sponzen die veel gebruikt worden. Een onderzoek uit de Journal Of Clinical Microbiology toonde aan dat deze normale sponzen juist een broedplaats zijn voor bacteriën. Dit is ook de reden waarom deze na een tijdje gaan stinken. 

2.6. Veganistisch & biologisch afbreekbaar

De Konjac spons bestaat volledig uit natuurlijke stoffen. Hierdoor is de spons geheel veganistisch en natuurlijk afbreekbaar, dit in tegenstelling tot alle andere moderne gezichtssponzen.

2.7. Werkt met en zonder andere producten

Het mooie van dit product is dat het zowel met als zonder andere cosmetica producten gebruikt kan worden. De spons heeft alle eerder genoemde eigenschappen al van zichzelf.

Een product dat goed samen gaat met de spons is een gezichtsreiniger. Samen zorgen ze voor een nog efficiëntere werking, omdat je een kleinere dosering nodig hebt van de gezichtsreiniger. Ook zul je zien dat je met een spons meer schuim kunt maken, wat de beleving van je gezichtshuid schoonmaken nog leuker maakt.

3. Hoe gebruik je een Konjac spons?

Stap 1:

Zodra je je Konjac spons ontvangt, zal je zien dat de spons hard en klein is. Dit betekent dat je de spons nog moet weken in heet water. De eerste keer moet dit ongeveer 5 minuten. Je zult zien dat de spons dan zachter en groter wordt. Knijp de spons nog een paar keer goed uit. Hierna is de spons klaar voor gebruik.

Stap 2:

Vervolgens kan de spons aangebracht worden op de huid. Het beste resultaat krijg je door de huid vochtig te maken met lauw water of de spons te gebruiken tijdens/na het douchen. Dit is goed, omdat door het lauwe/warme water de poriën van de huid goed openstaan.

Gebruik je de spons met een gezichtsreiniger of scrub? Dan kan je het product zowel eerst aanbrengen op de huid of op de spons. 

Stap 3:

Wrijf de spons op het gezicht in kleine cirkelvormige bewegingen. Hard drukken is niet nodig. Je kunt op deze manier alle gezichtsgebieden afgaan.

Stap 4:

Spoel de gezichtshuid af met koud water na gebruik.

4. Hoe maak je een Konjac spons schoon?

Het is ook belangrijk om de spons goed schoon te maken. Door de spons goed schoon te maken na gebruik, zal de spons een stuk langer meegaan.

Doe dit door de spons na gebruik goed uit te spoelen met lauw water en het overtollige water eruit te drukken. De spons uit wrijven raden wij af, want hiermee kun je de vezels van de spons beschadigen.

Laat de spons hierna goed uitdrogen. Dit kan door middel van het op te hangen aan het touwtje wat er aan vast zit of in een speciaal schaaltje.

Om de houdbaarheid te verlengen, is het optimaal om de spons op een plek te laten drogen geen of weinig licht komt. De koelkast is bijvoorbeeld hier een optie voor.

5. Hoelang gaat een Konjac spons mee?

Wij adviseren om een Konjac spons 1 tot 2 maanden te gebruiken. Dit is erg afhankelijk van hoe goed je de spons onderhoudt. Zelfs als je de spons telkens grondig schoonmaakt en ondanks het feit dat de structuur van de spons antibacterieel is, zal je de spons niet 100% schoon krijgen.