🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna

Welk eten is goed voor je huid?

Welk eten is goed voor je huid
Inhoudsopgave

We willen allemaal een gezonde huid. Vaak denk je dan meteen aan een crème, maar voeding speelt ook een grote en belangrijke rol in hoe je huid eruit ziet. Welk eten is goed voor je huid? Welk fruit is goed voor je huid? Welke voedingsstoffen moet je daarvoor innemen/eten? In deze blog lees jij hoe je een gezonde huid van binnenuit krijgt!

Voedingsstoffen die nodig zijn voor een mooie huid

Een huid heeft de juiste voedingsstoffen nodig om er mooi en gezond uit te zien. Dit betekent dat een gezonde huid van binnenuit begint. Vitamine A, vitamine B, vitamine C complex, vitamine E, zink en water zijn belangrijke voedingsstoffen die voor een goede huid zorgen. Hoezo zijn deze voedingsstoffen zo belangrijk voor je huid? En welk eten is dan goed voor je huid? Lees het hieronder!

Vitamine A

Vitamine A zorgt ervoor dat je een gezonde huid behoudt en stimuleert de cel vernieuwing. Zo kan de huid sneller herstellen bij beschadiging. Daarnaast zorgt vitamine A ervoor dat de collageenproductie wordt aangewakkerd. Hierdoor wordt de huid soepeler, strakker en egaler. Zodra dit er niet is, zal de huid verslappen en ontstaat er cellulitis en rimpels.

Vitamine A vind je in dierlijke producten, vis en zuivelproducten, zoals boter, eieren en leverworst. Je vindt vitamine A ook in bijvoorbeeld spinazie, andijvie, wortelen en boerenkool. Er zijn dus veel verschillende opties om de juiste hoeveelheid vitamine A binnen te krijgen.

Vitamine B complex

Vitamine B is belangrijk voor het versterken van de huidcellen. Het helpt de huid genezen wanneer het droog of geïrriteerd is of wanneer je huid uitslag hebt en gescheurde mondhoeken. Het is een belangrijke voedingsstof om een gezonde huid te krijgen en behouden. Daarnaast is vitamine B ook een essentiële vitamine, waardoor er maar een klein deel wordt opgeslagen in ons lichaam en we dus afhankelijk zijn van de inname van vitamine B via ons eten.

Vitamine B vind je in bruin en volkoren brood, graanproducten, aardappelen, groente zoals broccoli, spinazie en spruitjes, vis, noten, vlees, vleeswaren, melk en melkproducten. Vitamine B12 komt alleen in dierlijke producten voor, zoals vis, vlees, zuivel en ei.

Vitamine C

Vitamine C zit in veel groente- en fruitsoorten. Het is een belangrijke voedingsstof voor je huid omdat het een essentiële functie heeft bij de aanmaak van collageen, een krachtige antioxidant is en UV schade beperkt.

Veel vitamine C vind je in kiwi’s, spruitjes, aardbeien, boerenkool, rode paprika, bessen, peulen, sinaasappels, broccoli en groene en rode kool. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is 75 milligram. In 1 kiwi zit bijvoorbeeld 59 milligram vitamine C. Genoeg keuze dus om ervoor te zorgen dat je genoeg vitamine C op een dag binnen krijgt.

Vitamine E

Vitamine E zorgt voor een betere doorbloeding waardoor er een betere zuurstofopname is in de huid. Het verlengt ook de levensduur van de huidcellen, verstevigd het huid weefsel en beschermt tegen huidveroudering. Zo zorg je ervoor dat je een goede, gezonde huid krijgt en ook behoudt.

Vitamine E vind je in zonnebloemolie, margarine, eieren, brood, graanproducten, noten, zaden, groente zoals spinazie, broccoli en pompoen, en vruchten zoals kiwi’s en avocado’s.

Zink

Zink is een mineraal die het herstel van de huid bevordert. Doordat het de productie van collageen stimuleert, ondersteunt het zo het herstel van de huid. Daarnaast zorgt het ervoor dat witte bloedcellen worden aangemaakt tijdens een infectie. Zink is ook belangrijk voor het reguleren van het mannelijk hormoon testosteron, aangezien het de talgklieren stimuleert. Een teveel aan talg kan ervoor zorgen dat de klieren verstopt raken.

Belangrijke bronnen van zink zijn zeevruchten, graanproducten, kaas, peulvruchten, rijst en verschillende soorten zaden en noten zoals pompoenpitten, geroosterde pinda’s en pecannoten.

Water

Water zorgt voor een mooie en gezonde huid. Zodra cellen zijn uitgedroogd door een tekort aan water kunnen ze zich slecht vernieuwen. Hierdoor kunnen gifstoffen zich opstapelen waardoor je last krijgt van puistjes, uitslag of een allergische reactie. Om een goede huid te krijgen en behouden is het daarom belangrijk om minstens 1,5 liter water per dag te drinken

Dus, welk eten is goed voor je huid?

Op de vraag ‘welk eten is goed voor je huid?’ zijn veel verschillende antwoorden zoals je hebt kunnen lezen. Er zijn veel soorten voedingsstoffen die je huid nodig heeft om er gezond, goed en mooi uit te zien.

In veel soorten fruit en groenten vind je al meerdere voedingsstoffen die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je gevarieerd eet zodat je de verschillende voedingsstoffen in genoeg hoeveelheden binnenkrijgt. Af en toe iets lekkers is natuurlijk toegestaan, maar suiker breekt het collageen in de huid af waardoor de elasticiteit van je huid afneemt en je sneller rimpels krijgt.

Zorg er ook voor dat je niet teveel inneemt van één soort vitamine. Een te hoge inname van vitamine A, vitamine E en sommige vitamine B’s kunnen het averechts effect hebben van wat je probeert te bereiken. Kijk goed naar welk eten goed is voor je huid. Misschien kom je er zelf achter dat sommige voeding juist zorgt voor meer oneffenheden. Zorg er daarom voor dat je de verschillende voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgt, zodat de huid altijd kan herstellen en jij er met een gezonde huid bij loopt.

Bekijk ook eens hoe jij het beste je gezicht kan verzorgen met onze gezichtsverzorgingsproducten.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Skincare Routine Mannen: Hoe pak je dit aan?

Skincare Routine Mannen: Hoe pak je dit aan?

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…
Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Heb je ook vaak last van droge handen? Veel mannen hebben te maken met een droge, schrale of geïrriteerde huid…