Droge huid mannen? Droge huid is een veelvoorkomend probleem dat vrijwel iedereen wel eens treft. Ook wij mannen zijn hierop geen uitzondering. Hoewel de volwassen mannenhuid door hormonale verschillen gemiddeld wat dikker en vetter is dan die van vrouwen, waardoor de kans op een droge huid bij mannen iets minder, kunnen externe factoren en leefgewoonten ervoor zorgen dat ook mannen last krijgen van een trekkerige, schilferige of jeukende huid. Denk aan koude winterlucht, heet douchen of veel scheren. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de huid een stuk droger wordt.
In deze blog bespreken we in detail wat een droge huid bij mannen veroorzaakt, hoe je een droge huid herkent, welke behandelingen en oplossingen er zijn en hoe je een droge huid kunt voorkomen met praktische tips.
1. Oorzaken droge huid mannen
Een droge huid ontstaat wanneer de huidbarrière verzwakt is en onvoldoende vocht vasthoudt. Vaak gaat dit gepaard met een tekort aan huideigen vetten (lipiden) in de bovenste laag, waardoor vocht gemakkelijk verdampt.
Zowel interne factoren als externe factoren kunnen hiertoe bijdragen. Hieronder bespreken we de belangrijkste oorzaken, onderverdeeld in interne en externe factoren.
1.1. Interne factoren
Er zijn een aantal interne factoren die een rol spelen bij het krijgen van een droge huid bij mannen. Hieronder worden al deze factoren toegelicht.
1.1.1. Genetische aanleg en huidtype
De ene persoon heeft van nature een drogere huid dan de andere. Dit ligt deels vast in de genen. Als droge huid “in de familie zit”, zal je er zelf ook sneller last van hebben.
1.1.2. Leeftijd
Naarmate we ouder worden, verandert de huid. De huid wordt voornamelijk dunner en ook de activiteit van de talgklieren worden vermindert, waardoor de huid minder talg produceert. Hierdoor wordt de huid droger. Vanaf ongeveer 40 jaar neemt de kans op een droge huid toe.
1.1.3. Hormonen
Hormonale veranderingen spelen ook bij mannen een rol in de verandering van de huid. Zo kan bij mannen op hogere leeftijd een daling in testosteron bijdragen aan het droger en dunner worden van de huid.
1.1.4. Medische aandoeningen.
Bepaalde ziekten en gezondheidsproblemen gaan gepaard met een droge huid. Voorbeelden zijn atopisch eczeem en psoriasis. Ook schildklierproblemen (zoals een traag werkende schildklier of hypothyreoïdie) en diabetes kunnen bijdragen aan een droge huid.
1.1.5. Stress en psychische factoren.
Langdurige stress beïnvloedt het lichaam op hormonaal niveau en kan de huidconditie merkbaar verslechteren. Het stresshormoon cortisol kan de talgproductie verminderen. Dermatologen merken op dat stress en spanningen bestaande huidproblemen (zoals eczeem of psoriasis) kunnen verergeren en daarmee ook een droge huid doen toenemen.
Genetische aanleg, bepaald huidtype, leeftijd, hormonale veranderingen, medische aandoeningen en stress kunnen allemaal invloed hebben op het krijgen of verergeren van een droge huid.
1.2. Externe factoren
Naast interne factoren zijn er ook een aantal externe factoren die een rol spelen bij het krijgen van een droge huid bij mannen. Deze worden hieronder toegelicht.
1.2.1. Klimaat en omgevingsfactoren.
Weersomstandigheden hebben een grote invloed op de vochtbalans van de huid. Koude lucht, gure wind en lage luchtvochtigheid in de wintermaanden onttrekken vocht aan de huid, wat uitdroging veroorzaakt. In de zomer kan juist de zon de boosdoener zijn: overmatige UV-blootstelling beschadigt de huidbarrière, waardoor de huid vocht verliest en droog en ruw wordt. Ook airconditioning onttrekt vocht aan de lucht en kan de huid uitdrogen.
1.2.2. Heet water en overmatig wassen.
Te lang of te warm douchen of baden spoelt de natuurlijke beschermende vetlaag op de huid weg. Zeker in combinatie met sterk reinigende douchegels. Dit verklaart waarom de huid trekkerig en jeukend kan aanvoelen na een hete douche. Ook veelvuldig handen wassen of zwemmen in chloorwater kan leiden tot uitdroging. Chloor heeft namelijk een ontvettende werking op de huid.
1.2.3. Verkeerde of irriterende verzorgingsproducten.
Het gebruik van verkeerde huidverzorging kan een droge huid veroorzaken of verergeren. Verzorgingsproducten die veel alcohol, sterke parfums of andere irriterende stoffen bevatten, kunnen de huid uitdrogen of een contactallergie veroorzaken.
1.2.4. Scheren.
Veel mannen merken dat hun huid vooral na het scheren droog of geïrriteerd aanvoelt. Dat is niet zo vreemd. Scheren verwijdert niet alleen de haren maar schuurt ook de bovenste cellagen en oliën van de huid weg, waardoor de huidbarrière verzwakt. Dagelijks scheren betekent dat de gezichtshuid voortdurend een beetje irritatie ondergaat. Bij onvoldoende verzorging kan dit leiden tot een geïrriteerde huid, rode bultjes en schilferige, ruwe plekken. Een droge huid bij mannen komt met name vaak voor wanneer met een bot of vuil scheermes wordt geschoren, of wanneer men tegen de haargroeirichting in scheert.
1.2.5. Leefstijl en gewoonten.
Onze leefstijl en dagelijks gewoonten hebben een invloed op het krijgen van een droge huid. Voeding en vochtinname spelen hierin de grootste rol. Onvoldoende drinken kan de huid doffer en droger maken. Hoewel de huidvochtigheid vooral van buitenaf geregeld wordt, is het belangrijk dat het lichaam zelf gehydrateerd blijft.
Ook een voedingspatroon dat arm is aan essentiële vetzuren (zoals omega-3 uit vis, noten en zaden) en bepaalde vitaminen (A, D, B-vitamines) kan bijdragen aan een drogere huid. Omega-3-vetzuren helpen normaal de huidbarrière te onderhouden, en een tekort hieraan kan leiden tot droge, geïrriteerde huid. Verder kunnen alcohol en cafeïne de huid uitdrogen.
Roken en een slechte nachtrust kunnen ook invloed hebben op het ontwikkelen van een droge huid.
Zoals je ziet, lopen de oorzaken van een droge huid vrij uiteen. Meestal is het een samenspel van factoren. Het is belangrijk jouw eigen triggers te herkennen. Heb je bijvoorbeeld vooral in de winter last, of juist na het zwemmen of scheren? Door de oorzaak aan te pakken, kun je de droge huid bij de kern bestrijden.
2. Symptomen van een droge huid mannen
Hoe weet je of je een droge huid hebt? Er zijn een aantal kenmerkende symptomen waaraan je dit kunt herkennen. Vaak voelt de huid niet alleen droog aan, maar zijn er ook zichtbare veranderingen:
- Trekkerig en strak gevoel: Een van de eerste tekenen is dat de huid “strak” aanvoelt, vooral na contact met water.
- Ruwheid en schilfering: Een droge huid voelt vaak ruw of schuurpapierachtig aan in plaats van glad. Ook zie je vaak schilfers of kleine velletjes
- Dof uiterlijk: Een gezonde gehydrateerde huid heeft een zekere glans. Bij uitdroging ontbreekt die glans en ziet de huid er dof of mat uit. Fijne lijntjes en poriën vallen meer op, omdat de huid minder volume heeft door vochttekort. Droge huid kan daardoor ouder lijken dan dat de huid is.
- Jeuk: Droogheid gaat vaak gepaard met jeuk. Je huid kan licht tot intens beginnen te jeuken.
- Schilfers, kloofjes en barstjes: Naarmate de uitdroging erger wordt, kunnen er duidelijke huidschilfers ontstaan. In ernstige gevallen ontstaan er kloofjes of barstjes: kleine scheurtjes in de droge huid. Bij milde droogte zijn deze barstjes oppervlakkig, maar bij een extreem droge huid kunnen diepere kloven ontstaan die zelfs gaan bloeden. Dat is pijnlijk en kan ervoor zorgen dat de huid extra gevoelig is voor infecties.
- Roodheid of irritatie: Vaak zien we roodheid of roze vlekken bij een lichte huid als deze erg droog is – bijvoorbeeld rode, schilferige plekken op de wangen.
- Gevoeligheid en branderig gevoel: Doordat de beschermende laag ontbreekt, reageert een droge huid een stuk gevoeliger. Je kunt een branderig of prikkelend gevoel ervaren. De huid kan minder goed tegen weer en wind, en bijvoorbeeld sneller ruw worden bij wrijving van kleding.
Deze symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Bij lichte droogheid merk je misschien alleen wat trekkend gevoel en lichte schilfering. Matige droogheid gaat gepaard met zichtbare schilfertjes, jeuk en een ruw oppervlak. Ernstige droogheid (craquelé huid) herken je aan diepere kloofjes, heftige jeuk, mogelijk pijn en zelfs kleine bloedende barstjes.
2.1. Wanneer is een droge huid zorgwekkend?
In de meeste gevallen is een droge huid alleen vervelend, maar niet erg zorgwekkend. Met de juiste verzorging verdwijnen de klachten vaak direct. Er zijn echter situaties waarin een droge huid reden is om extra oplettend te zijn of een arts te raadplegen:
- Als zelfzorg niet helpt: Blijft je huid ruw, jeukend en schilferig ondanks hydrateren, dan is het verstandig een huisarts of dermatoloog te raadplegen. Mogelijk speelt er een onderliggende huidaandoening of heb je intensievere behandeling nodig.
- Bij ernstige symptomen: Wanneer de huid ontstoken, pijnlijk of kapot is, moet je oppassen. Diep gebarsten huid die pijn doet of bloedt, wijst op ernstige uitdroging die professionele verzorging kan vereisen.
- Functionele hinder: Een droge huid kan zo jeuken dat het je dagelijks leven een stuk moeilijker kan maken. Je slaapt slechter of je hebt de gehele dag last. Als het je dagelijkse leven beperkt, dan is het verstandig om direct naar een huisarts of dermatoloog te gaan.
- Bij vermoeden van onderliggende oorzaken: Soms is een droge huid een symptoom van een andere aandoening. Als je ook andere klachten hebt, laat dit dan nakijken. De arts kan zo nodig bloedonderzoek doen.
3. Behandelingen en oplossingen
Gelukkig reageert een droge huid vaak goed op relatief eenvoudige maatregelen. In de meeste gevallen kun je met aanpassingen in je huidverzorgingsroutine en wat extra aandacht voor hydratatie de droogheid verhelpen.
3.1. Medische behandeling en professionele hulp
Voor de meeste mannen zal een droge huid geen doktersbehandeling vereisen. Heb je echter last van extreme droge huid? Dan kan professionele hulp van een huisarts of dermatoloog nodig zijn.
Dermatoloog of huisarts: Een arts zal eerst nagaan of er een onderliggende oorzaak is die behandeld moet worden. Bijvoorbeeld, bij ernstige uitdroging kan de arts tests doen om te zien of je schildklier goed werkt of of je diabetes hebt. Indien een huidaandoening als eczeem meespeelt, zal de behandeling daarop gericht worden.
Een dermatoloog of huisarts kan ook speciale crèmes op recept voorschrijven.
3.2. Dagelijkse huidverzorgingsroutine
De kern van het aanpakken van een droge huid ligt voor een groot deel in een goede en gezonde huidverzorgingsroutine. Belangrijke pijlers hierbij zijn: mild reinigen, intensief hydrateren en beschermen. We lopen de stappen na:
3.2.1. Reinigen
Kies bij een droge huid altijd voor een milde reiniging. Gebruik lauwwarm water in plaats van heet water bij het douchen of wassen van je gezicht. Beperk de duur van douchen tot ongeveer 5 à 10 minuten. Na het wassen: dep de huid voorzichtig droog met een zachte handdoek, in plaats van hard te wrijven.
3.2.2. Hydrateren
Het moment direct na het douchen of wassen is cruciaal. De poriën staan dan open en de huid heeft nog wat vocht vastgehouden van het water. Smeer je huid meteen in met een geschikte moisturizer binnen enkele minuten na het afdrogen.
Let op dat je een parfumvrije, hypoallergene moisturizer kiest om irritatie te voorkomen.
3.2.3. Specifieke verzorgingstip – het gezicht en scheren
Mannen met een droge gezichtshuid moeten extra letten op hun scheerroutine. Zoals eerder genoemd kan scheren uitdroging verergeren.
- Bereid de huid goed voor op het scheren: Door gebruik te maken van lauw (niet heet) water en eventueel een pre-shave olie of een hydraterende scheercrème die de haren zacht maakt.
- Gebruik een scherp en schoon scheermes: Een bot mesje vereist meer druk en veroorzaakt eerder beschadigingen.
- Scheer bij voorkeur met de haargroei mee: Scheer met je haargroei mee. Dit is meestal van boven naar beneden op de wangen.
- Direct hydrateren na het scheren: Spoel na het scheren met koel water om de huid te kalmeren en breng dan meteen een hydrateren gezichtscrème of aftershave aan.
3.2.4. Beschermen gedurende de dag
Naast reinigen en hydrateren, is bescherming een aspect van de routine. Overdag krijgt je huid te maken met weer, wind en mogelijk zon.
Als je naar buiten gaat, bescherm je gezicht dan niet alleen tegen UV-straling (met een zonnebrandcrème of moisturizer met SPF), maar ook tegen kou en wind in de winter.
3.3. Voeding
Naast wat je op de huid smeert, is ook van binnenuit zorgen voor genoeg vocht en voedingsstoffen van belang.
- Voldoende drinken. Zorg dat je dagelijks genoeg drinkt (richtlijn ~1,5-2 liter vocht, afhankelijk van je activiteiten en klimaat). Water is natuurlijk het beste.
- Eet gezonde vetten. Je huid heeft voedingsstoffen nodig om de lipidelaag en celmembranen op te bouwen. Essentiële vetzuren, met name Omega-3 en Omega-6 vetzuren, zijn cruciaal.
- Vitaminen en mineralen. Zorg voor een gevarieerd dieet met voldoende groenten en fruit. Vitamine A, C, E en zink spelen een rol in huidherstel en vochtbalans. Vitamine C en E zijn antioxidanten die huidcellen beschermen, vitamine A is belangrijk voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en talgproductie. Vitamine D-tekort kan indirect ook samenhangen met een drogere huid.
- Alcohol en cafeïne matigen. Overmatig alcohol gebruik onttrekt vocht uit je lichaam. Hetzelfde geldt (in mindere mate) voor veel cafeïne: een paar koppen koffie per dag kan prima, maar hydrateer voldoende naast elke kop koffie.
3.4. Levensstijl en omgevingsfactoren
Ten slotte is het bij de behandeling van een droge huid belangrijk om ook je omgeving en enkele andere gewoonten aan te passen. Veel hiervan zijn al even aangestipt, maar we sommen ze hier op als checklist:
- Binnenklimaat: Investeer eventueel in een luchtbevochtiger in huis of op kantoor om de luchtvochtigheid op peil te houden (ideaal is ~40-60% luchtvochtigheid). Je kunt ook simpelweg bakjes water aan de verwarming hangen of een natte handdoek in de kamer leggen om wat vocht te laten verdampen.
- Kledingkeuze: Droge huid, zeker als deze schilfert of jeukt, kan geïrriteerd raken door bepaalde stoffen. Draag daarom, als je last hebt van een droge huid, bij voorkeur katoen of zijden kleding direct op de huid.
- Huid met rust laten: Hoe verleidelijk het ook is, probeer niet te krabben aan een jeukende, droge huid. Krabben beschadigt de huid nog meer en verergert droogheid en irritatie.
4. Zo voorkom je een droge huid
Droogheid van de huid kun je in veel gevallen vermijden of beperken door preventieve maatregelen te nemen. Hieronder vind je praktische tips die vooral voor mannen relevant zijn.
- Pas je routine aan per seizoen: In de winter is de lucht droog en koud – gebruik dan rijkere crèmes en smeer vaker. In de zomer droogt de zon je huid uit; gebruik daarom altijd een goede zonnebrandcrème om UV-schade en uitdroging te voorkomen.
- Douche slim: Korter, minder heet en milder zijn de sleutelwoorden. Beperk douche- en badtijd tot ongeveer 5-10 minuten per dag. Gebruik lauw water in plaats van heet water.
- Hydrateer dagelijks (van top tot teen): Smeer je gezicht ’s ochtends en ’s avonds in met een gezichtscrème die past bij jouw huid. Smeer je lichaam in na het douchen met een bodylotion of -crème. Ook je lippen verdienen preventie: gebruik regelmatig een lippenbalsem.
- Scheer verstandig: Bereid je huid voor op het scheren door bij voorkeur na of onder de douche te scheren (dan zijn de haren zachter). Gebruik altijd een hydraterende scheercrème of -gel. Gebruik een scherp mesje en spoel dit regelmatig tijdens het scheren. Scheer met de haargroei mee om minder irritatie te geven. Spoel na met koud water. Zeer belangrijk: gebruik een goede aftershave balsem of moisturizer na elke scheerbeurt.
- Voorkom contact met irriterende stoffen: Sommige beroepen of klussen brengen je huid in contact met uitdrogende middelen. Bescherm je huid hiertegen. Probeer ook hete luchtstromen op je huid te vermijden: recht voor een kachel of open haard zitten kan je huid uitdrogen. Tot slot, spoel chloor of zout altijd van je huid af zodra je klaar bent met zwemmen.
Door bovenstaande tips in praktijk te brengen, kun je veel gevallen van droge huid voorkomen. Merk je toch dat je huid droog wordt, grijp dan tijdig in met extra hydrateren en beschermende maatregelen. In de meeste gevallen voorkom je zo direct dat het erger wordt.
5. Verschillen tussen de mannenhuid en vrouwenhuid
Je vraagt je misschien af: is een droge huid bij mannen anders dan bij vrouwen? Moeten mannen een andere aanpak hanteren of andere producten gebruiken dan vrouwen? Er zijn inderdaad enkele belangrijke verschillen tussen de mannen- en vrouwenhuid. Deze verschillen zijn grotendeels hormonaal bepaald en hebben impact op hoe de huid reageert op omgevingsfactoren en producten.
- Dikkere, stevigere huid: Over het algemeen is mannenhuid ongeveer 20% dikker dan vrouwenhuid.
- Talg- en zweetproductie: Mannen hebben meer actieve talgklieren en doorgaans een hogere talgproductie dan vrouwen.
- Huidoppervlak en pH: De mannelijk huid is vaak wat grover van poriën en textuur. Door meer talg en grotere poriën is de huid-pH van mannen ook iets lager (zuurder) dan die van vrouwen.
- Beharing en scheren: Het meest in het oog springende verschil is natuurlijk de gezichtsbeharing bij mannen. De aanwezigheid van baardharen en het reguliere scheren geeft mannenhuid een unieke set uitdagingen.
- Vatbaarheid voor droogheid: Door de bovengenoemde factoren (dikkere huid, meer talg) zou je denken dat mannen bijna nooit een droge huid hebben. In de praktijk hebben mannen echter zeker last van droge huid, vooral door externe factoren.
De mannenhuid is dus structureel anders (dikker, vetter, meer collageen) en ondergaat dagelijkse stress van scheren, terwijl de vrouwenhuid dunner en droger kan zijn en andere hormonale invloeden kent. Hierdoor loont het dat mannen hun huidverzorging iets anders inrichten dan vrouwen.
6. Aanbevolen producten
Bekijk hieronder troepvrije gezichtsverzorgingsproducten die bijzonder geschikt zijn om een droge mannenhuid te behandelen en te verzorgen.