🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna
Gecombineerde Huid

Gecombineerde huid? Zo verzorg je dit huidtype het beste!

Inhoudsopgave

Droge wangen, maar toch een last van een vette huid rondom of op je kin, neus en voorhoofd? Dan is de kans groot dat jij een gecombineerde huid hebt. Dit betekent dat jouw huidtype een combinatie is van een droge huid en een vette huid. Dit huidtype wordt vaak ook wel een gemengd huidtype genoemd.

In deze blog lees jij alles over dit huidtype en hoe jij dit het beste kunt verzorgen!

1. De gecombineerde huid

Zoals hierboven eigenlijk al een beetje verteld is, betekent een gecombineerde huid dat je huid uit 2 huidtypen bestaat. Vaak is dit een combinatie van een droge huid en een vette huid. Het voorhoofd, neus en kin (dit wordt ook wel de T-zone genoemd) bestaat uit een vette huid, terwijl de wangen vaak uit een droge huid bestaan.

In de T-zone gaat je huid ook vaker glimmen. Ook zullen hier sneller puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden ontstaan. Op de wangen kan het juist voorkomen dat er schilfers ontstaan.

Heb je ook last van veel puistjes of oneffenheden in je T-zone? Dan zou het kunnen dat je een vorm van acne hebt. Dit komt vaak voor bij een vette huid. In dit artikel van Thuisarts.nl lees je meer over acne.

2. Oorzaken van een gecombineerde huid

Een gecombineerde huid kan verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn de talgklieren in de T-zone (voorhoofd, neus en kin) actiever dan op de rest van de huid. Hierdoor wordt er op deze plekken meer talg geproduceerd. Met als resultaat dat de huid hier sneller vet wordt.

Hieronder sommen wij de voornaamste oorzaken op:

  • Erfelijk bepaald. Het hebben van dit huidtype ligt vaak al vast in de genen. De meeste mensen worden dus met een gecombineerde huid geboren.
  • Hormoonveranderingen. Ook hormoonveranderingen kunnen de oorzaak zijn van het krijgen van dit huidtype. Veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen een grote invloed hebben op je huid. Daarom komt dit huidtype ook vaak voor in de pubertijd of tijdens de zwangerschap of overgang.
  • Ongeschikte verzorgingsproducten. Het is belangrijk om te weten welk huidtype je hebt. Zodra jij weet welk huidtype je hebt, kan jij jouw verzorging hierop aanpassen. Je huid kan gevoelig zijn voor bepaalde producten of ingrediënten. Hier hebben wij een blog geschreven over welke ingrediënten jij het beste altijd kunt vermijden in verzorgingsproducten.

3. Wat doen talgklieren precies?

Talgklieren hebben dus een grote invloed op een gecombineerde huid. De talgklieren in de T-zone zijn vaak actiever, dan de rest van de talgklieren op je huid.

Talgklieren zijn te vinden in de poriën van je huid. Talgklieren zijn klieren die talg produceren. Dat klinkt heel logisch natuurlijk. Talg is vrij essentieel voor een gezonde huid. Het zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt en maakt de huid een beetje vet en soepel.

Hier komen ook de hormonen om de hoek kijken. Talgklieren worden aangestuurd door hormonen. Deze bepalen hoeveel talg en hoe snel er geproduceerd moet worden. Dit is ook de reden dat hormoonveranderingen een grote invloed hebben op de conditie van je huid.

Bij sommige mensen zijn talgklieren te actief. Hierdoor ontstaat een vette huid. Je talgklieren produceren eigenlijk te veel talg. Daarnaast kunnen talgklieren ook te weinig talg produceren. Deze mensen hebben vaak een droog huidtype.

4. Hoe verzorg jij het beste een gecombineerde huid?

Om een gecombineerde huid op een goede manier te verzorgen, is het belangrijk dat je hier wat tijd en moeite in steekt. Dit omdat dit huidtype bestaat uit een droge huid en een vette huid. Hieronder leggen wij je huid hoe je jouw gecombineerde huid het beste kunt verzorgen.

  1. Reinig je huid 2x per dag. Het is belangrijk om je huid goed te reinigen. Vooral de T-zone kan het beste 2x per dag gereinigd worden. Heb je last van erge droge wangen? Reinig deze dan maar 1x per dag. Het beste is om zowel ‘s ochtends als ‘s avonds te reinigen met een milde gezichtsreiniger.
  2. Kies voor milde verzorgingsproducten. Het is slim om je huid niet te verzorgen met producten die vrij agressief zijn. Dit zijn vaak producten die stoffen als: sulfaten, parabenen, PEG’s, parfum of microplastics bevatten. Bekijk altijd goed de ingrediëntenlijst en vermijd zoveel mogelijk producten met deze ingrediënten. Milde verzorgingsproducten zijn zeer geschikt voor een gecombineerd huidtype, omdat deze door een droge huid als door een vette huid goed worden verdragen.
  3. Vergeet niet om je huid te hydrateren. Naast het reinigen van je huid, is het ook heel belangrijk om je huid goed te hydrateren. Maak 1x per dag gebruik van een hydraterende dagcrème. Op drogere delen van je huid kan je deze crème vaker gebruiken.
  4. Raak je gezicht niet aan met je handen. Je handen zijn vet en bevatten vaak veel bacteriën. Als jij je gezicht aanraakt kan dit huidvet en bacteriën overgedragen worden op de gezichtshuid. Hierdoor kunnen poriën sneller verstoppen en ontstaan er meer onzuiverheden. Zorg er altijd voor dat je je handen goed gewassen hebt, voordat je je gezicht gaat verzorgen.
  5. Scrub de T-zone. Om het nog even te herhalen. De T-zone is het gebied rondom/op het voorhoofd, neus en de kin. Het is verstandig om de T-zone minimaal 1x per week goed te scrubben. Hierdoor zal de huid minder snel vet worden en is de kans dat puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden ontstaan een stuk kleiner. Pas wel op met scrubben op de drogere delen van je gezichtshuid.

5. Meer weten? Doe de Huidtypentest!

Wil je weten of jij een gecombineerde huid hebt? Doe dan de Huidtypentest van Rossberck. Via deze test kom jij erachter welk huidtype je hebt. Dit kan een droge huid zijn, maar ook een vette huid, gecombineerde huid of een normale huid.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Gezichtsverzorging mannen: de ultieme handleiding

Gezichtsverzorging mannen: de ultieme handleiding

Gezichtsverzorging mannen: hoe verzorg jij het beste je gezicht? Gezichtsverzorging mannen? Tuurlijk wel! Gezichtsverzorging is ook voor mannen erg belangrijk.…
Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…