Meer dan 2000 mannen gingen jou voor!💪

Wat is een vette huid en wat kun je er tegen doen?

Vette Huid

Wat is een vette huid en wat kun je er tegen doen?

Vette Huid

Het hebben van een vette huid is een veelvoorkomend probleem bij mannen. Het kan ook erg vervelend zijn. In deze blog gaan we de volgende vragen beantwoorden:

 1. Wat is een vette huid?
 2. Hoe herken je een vette huid?
 3. Welke verschillende huidtypen zijn er?
 4. Waar komt een vette huid voor?
 5. Wat is de oorzaak van een vette huid?
 6. Wat kan het gevolg zijn van het hebben van een vette huid?
 7. Hoe voorkom/verzorg je het?

Wat is een vette huid?

Een vette huid maakt te veel huidvet aan. Misschien heb je dit wel eens op plekken op je lichaam gevoeld. Dit voelt namelijk niet heel fijn. Om te kijken wat dit precies is en hoe dit komt, moeten we eerst eens kijken wat huidvet precies is:

Wat is huidvet?

Huidvet is ook wel bekend als talg. Talg wordt geproduceerd in de zogenaamde talgklieren. Talg is erg belangrijk voor je huid. Het heeft namelijk de volgende functies:

 • Het beschermt je huid tegen externe factoren, zoals infecties, bacteriën en kou.
 • Het zorgt ervoor dat je huid vocht kan vasthouden. Hierdoor blijft je huid gehydrateerd en blijf het gezond. Ook gaat je huid hierdoor er beter van uit zien.
 • Talg zorgt er ook voor dat je huid flexibel blijft.

Talg vormt als het ware een laagje om je huid heen. Daarom wordt dit ook wel huidvet genoemd. Hoe werkt dit precies? Daarvoor gaan we kijken naar je huidlagen.

Hoe is je huid opgebouwd?

De huid bestaat uit de volgende drie huidlagen:

 • De epidermis (opperhuid)
 • De dermis (lederhuid)
 • De hypodermis (onderhuidse bindweefsel)

In de lederhuid liggen de eerdergenoemde talgklieren. Die produceren de hele dag door talg. Vervolgens verplaatst zich het talg naar de bovenste laag van de opperhuid. Deze bovenste laag noemen de we huid barrière.

Bij een vette huid maken je talgklieren dus te veel talg aan. Dit gaat zich opstapelen in je opperhuid. Hierdoor krijg je huid ook een vettig gevoel. Ook kunnen je poriën makkelijker verstopt raken door dit overtollig huidvet.

Hoe herken je een vette huid?

Als je een vette huid hebt, kun je dit al gauw aan de volgende kenmerken herkennen:

 • Door het vet op je huid krijg je een glans op je gezicht.
 • Je zweet sneller, ook bij hedendaagse activiteiten.
 • Je poriën zullen groter zijn dan normaal (blackheads).
 • De poriën in je huid kunnen sneller verstopt raken door het vet en dode huidcellen. Hierdoor zul je sneller puistjes krijgen en dit kan zelfs leiden tot acne.

Verschillende huidtypen

Over het algemeen zijn er 4 verschillende huidtypen:

 • Normale huid
 • Droge huid
 • Vette huid
 • Gecombineerde huid

Het is erg belangrijk om je huidtype te weten. Elk huidtype moet namelijk op een andere manier verzorgd worden.

Huidtype Quiz

Benieuwd wat je huidtype is? Doe hier de huidtype quiz en kom er direct achter!

Waar komt een vette huid voor?

Een vette huid kan op meerdere plekken voorkomen:

 • Vette huid in het gezicht. Dit is de meest voorkomende plek. Dit betekent niet dat altijd je hele gezicht vettig moet zijn. Zo kan een vette huid ook alleen voorkomen op je neus, voorhoofd, kin of je T-zone.

 • Vette plekken op je lichaam. Verder kunnen plekken huid die vettig aanvoelen overal op je lichaam voorkomen. Dit komt echter niet heel veel voor.

 • Vette handen. Sommige mensen hebben ook last van vette handen. Dit komt omdat je handen met veel dingen in aanraking komen. Onthoud ook dat je vingers ‘vingervet’ hebben.

Wat is de oorzaak van een vette huid?

Nu het duidelijk is wat een vette huid precies is, kunnen we gaan kijken naar de oorzaak ervan kan zijn.

Hormonen

De meest voorkomende oorzaak van een vette huid zijn hormonen. Meestal komt het specifiek door het hormoon Androgeen. Dit wordt ook wel een mannelijk hormoon genoemd, maar het komt ook voor bij vrouwen. Bij hormoonschommelingen van o.a. dit hormoon kunnen de talgklieren getriggerd worden om meer te gaan produceren. Deze hormoonschommelingen kunnen door een aantal verschillende dingen veroorzaakt worden:

 • Leeftijd. Gedurende je leven veranderen je hormonen constant. Denk hierbij bijvoorbeeld al alleen aan de pubertijd. In deze fase maakt je lichaam veel nieuwe hormonen aan. Daarom komt acne ook bij veel pubers voor.
 • Lichaamsgewicht. Bij overgewicht kan het zo zijn dat je meer ‘slechte’ hormonen aanmaakt en minder ‘goede’. Dit kan invloed hebben op je talgproductie.
 • Stress. Als je stress ervaart, maakt je lichaam het hormoon Cortisol aan. En ja, je raadt het al. Cortisol heeft ook een negatief effect op je talgklieren.
 • Medicijnen. Hoewel medicijnen voor veel mensen noodzakelijk zijn, kunnen ze neveneffecten hebben. Zoals op je hormoonhuishouden.
 • Zwangerschap. Een vette huid kan ook tijdelijk voorkomen bij zwangere vrouwen. Dat zwangerschap een rollercoaster is voor je hormonen, hoef ik je niet uit te leggen hoop ik.

Voeding en slaap

Een ander hormoon dat de talgproductie kan verhogen, is IGF-1. IGF-1 staat ook wel bekend als het groeihormoon. Je lichaam kan dit hormoon meer aanmaken als je bijvoorbeeld veel zuivel producten consumeert. Om deze reden komen bij sporters ook vaak eiwitpuistjes voor. Ook als je niet genoeg slaapt, kun je last krijgen van een insulineresistentie. Dit fenomeen heeft vervolgens weer invloed op de productie van IGF-1.

Genen

Het hebben van een vette huid kan ook simpelweg komen door je DNA. Je huidtype ligt namelijk vast in genen. Maar dit betekent niet dat dit niet kunt veranderen. Later in deze blog geven we je tips waarmee je van een vette huid kunt afkomen.

Verkeerde cosmetica producten

De laatste oorzaak die ik wil bespreken is het gebruik van de verkeerde cosmetica producten. Zo zijn er stoffen die je huid kunnen beschadigen. Sulfaten zijn hier een voorbeeld van. Dit zijn stoffen die je huid schoonmaken en daarbij ook kunnen beschadigen. Hierdoor kan je huid denken dat het meer huidvet moet aanmaken, waardoor je dus te veel huidvet aanmaakt.

Ook zijn er stoffen, zoals de meeste geurstoffen en parfum, die de talgklieren kunnen irriteren. Hierdoor zullen deze klieren ook gestimuleerd worden om meer talg te maken.

Wat kan het gevolg zijn van het hebben van een vette huid?

Het hebben van een vette huid kan ook enkele vervelende gevolgen hebben.

Talgpuisten

Doordat je te veel talg aanmaakt, kunnen poriën sneller verstopt raken. Hierdoor ontstaan puistjes. Maar door simpelweg je huid goed te reinigen, kun je dit tegen gaan. Het talg kan zich ook onder de huid opstapelen. Dan spreek je van een onderhuidse puist. Deze doen meer pijn en zijn moeilijker te bestrijden.

Acne

Heb je veel last van dit soort puistjes? Dan is de kans groot dat je acne hebt. Bij acne krijg je regelmatig dit soort puisten en kun je aan deze puistjes zelf littekens overhouden. Er is erg veel verschillende degradaties van acne.

Acne kan blijvende schade veroorzaken aan de huid in de vorm van littekens.

Hoe voorkom/verzorg je een vette huid?

Maar hoe voorkom je nou een vette huid? En als je een vette huid hebt, hoe komt je er dan vanaf? We hebben hieronder voor jou de beste adviezen op een rijtje gezet.

 • Gezonde levensstijl. Zoals je bij de oorzaken al hebt kunnen lezen, is een gezonde levensstijl erg belangrijk. Door gezond te leven, worden de talgklieren niet geprikkeld om te veel aan talg gaan produceren. Denk hierbij vooral aan genoeg slapen, stress vermijden en gezond eten.
 • Raak je gezicht zo min mogelijk aan! Deze tip kan voor sommige mensen goud waard zijn. Als je vaak met je vingers je gezicht aanraakt, kan vingervet je poriën verstoppen. Dit kan resulteren in puistjes. Probeer dit dus zo min mogelijk te doen.
 • Reinig je gezicht met een milde reiniger. Het is erg belangrijk om je gezicht dagelijks schoon te maken. En als het kan met een milde reiniger. Hiermee verwijder je vuil en overtollig talg uit je poriën en zul je ook minder puistjes krijgen.
 • Exfoliëer je gezicht tweemaal per week. Exfoliëren, ook wel bekend als scrubben, is ook belangrijk naast het reinigen van je gezicht. Met een scrub verwijder je ook nog eens de dode huidcellen van je huid. Deze kunnen ook weer voor verstoppingen van je poriën zorgen. Je zult al gauw merken dat als je deze producten gebruikt, je huid al een stuk minder vettig uit zal zien. Wij raden je ook aan om een scrubs of peeling te gebruiken met een hydroxyzuur, zoals salicylzuur of glycol zuur. Deze stoffen werken extra goed tegen een vette huid en acne.
 • Ontwijk bepaalde stoffen. Als je huidverzorgingsproducten gebruikt, wil je geen stoffen gebruiken die een vette huid juist kunnen veroorzaken. Vermijd daarom altijd sulfaten in gezichtsreiniger. In de anderen producten wil je ook geurstoffen en alcoholen vermijden. Die kunnen ook weer de talgklieren irriteren.

Denk je dat je last hebt van erge acne? We raden je dan altijd aan om contact op te zoeken met een dokter of dermatoloog.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Wil jij meer informatie over de zelfzorg van de man? Volg ons dan op Instagram of TikTok!

Bekijk de laatste berichten: