🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna
Vette Huid

Vette huid? Hoe kan je dit het beste verzorgen. Lees het hier!

Inhoudsopgave

Voelt je huid vaak vet aan? Dan kan het zijn dat je, logisch ook, een vet huidtype hebt. Dit huidtype maakt teveel talg aan. Hierdoor krijgt de huid ook vaak een soort glans en voelt de huid vet aan. Een vette huid komt vaak voor. Het is belangrijk om dit huidtype goed te verzorgen. Hierdoor wordt de kans op onzuiverheden sterk verminderd. Een vette huid is ook vaak onderdeel van een gecombineerd huidtype.

In deze blog lees jij alles over dit huidtype en hoe jij dit het beste kunt verzorgen!

1. Wat is een vette huid?

Een vette huid is te herkennen aan verschillende kenmerken:

 • Door het vet op je huid krijg je een glans op je gezicht
 • Je zweet sneller, ook bij hedendaagse activiteiten
 • Je poriën zullen groter zijn dan normaal
 • De poriën in je huid kunnen sneller verstopt raken door het vet en dode huidcellen. Hierdoor zal je sneller puistjes krijgen en dit kan zelfs leiden tot acne

Een vette huid is een huidtype dat teveel talg aanmaakt. Huidvet is ook wel bekend als talg. Talg wordt geproduceerd in de zogenaamde talgklieren. Talg is erg belangrijk voor je huid. Het heeft namelijk de volgende functies:

 • Het beschermt je huid tegen externe factoren, zoals infecties, bacteriën en kou.
 • Het zorgt ervoor dat je huid vocht kan vasthouden. Hierdoor blijft je huid gehydrateerd en blijf het gezond. Ook gaat je huid hierdoor er beter van uit zien.
 • Talg zorgt er ook voor dat je huid flexibel blijft.

Talg vormt als het ware een laagje om je huid heen. Daarom wordt dit ook wel huidvet genoemd. Hoe werkt dit precies? Daarvoor gaan we kijken naar je huidlagen.

De huid bestaat uit de volgende drie huidlagen:

 • De epidermis (opperhuid)
 • De dermis (lederhuid)
 • De hypodermis (onderhuidse bindweefsel)

In de lederhuid liggen de eerdergenoemde talgklieren. Die produceren de hele dag door talg. Vervolgens verplaatst zich het talg naar de bovenste laag van de opperhuid. Deze bovenste laag noemen de we huid barrière.

Bij een vette huid maken je talgklieren dus teveel talg aan. Dit gaat zich opstapelen in je opperhuid. Hierdoor ontstaat ook het vette gevoel op je huid. De poriën zullen verwijden, omdat deze de overmatige talgproductie niet goed aankunnen. Doordat er veel talg wordt geproduceerd en de huid dikker wordt, kan talg de poriën niet meer goed verlaten. Hierdoor blijft talg achter in de poriën en kan het gaan ontsteken. Met onzuiverheden, zoals puistjes en mee-eters als gevolg.

2. Wat is de oorzaak van een vette huid?

Nu het duidelijk is wat een vette huid precies is, kunnen we gaan kijken naar de oorzaak ervan kan zijn.

2.1. Hormonen

De meest voorkomende oorzaak van een vette huid zijn hormonen. Meestal komt het specifiek door het hormoon Androgeen. Dit wordt ook wel een mannelijk hormoon genoemd, maar het komt ook voor bij vrouwen. Bij hormoonschommelingen van o.a. dit hormoon kunnen de talgklieren getriggerd worden om meer te gaan produceren.

Deze hormoonschommelingen kunnen door een aantal verschillende dingen veroorzaakt worden:

 • Leeftijd. Gedurende je leven veranderen je hormonen constant. Denk hierbij bijvoorbeeld al alleen aan de pubertijd. In deze fase maakt je lichaam veel nieuwe hormonen aan. Daarom komt acne ook bij veel pubers voor.
 • Lichaamsgewicht. Bij overgewicht kan het zo zijn dat je meer ‘slechte’ hormonen aanmaakt en minder ‘goede’. Dit kan invloed hebben op je talgproductie.
 • Stress. Als je stress ervaart, maakt je lichaam het hormoon Cortisol aan. En ja, je raadt het al. Cortisol heeft ook een negatief effect op je talgklieren.
 • Medicijnen. Hoewel medicijnen voor veel mensen noodzakelijk zijn, kunnen ze neveneffecten hebben. Zoals op je hormoonhuishouden.
 • Zwangerschap. Een vette huid kan ook tijdelijk voorkomen bij zwangere vrouwen. Dat zwangerschap een rollercoaster is voor je hormonen, hoef ik je niet uit te leggen hoop ik.

2.2. Voeding en slaap

Een ander hormoon dat de talgproductie kan verhogen, is IGF-1. Dit hormoon staat ook wel bekend als het groeihormoon. Je lichaam kan dit hormoon meer aanmaken als je bijvoorbeeld veel zuivelproducten consumeert. Om deze reden komen bij sporters ook vaak eiwitpuistjes voor.

Ook als je niet genoeg slaapt, kun je last krijgen van een insulineresistentie. Dit fenomeen heeft vervolgens weer invloed op de productie van IGF-1.

2.3. Genen

Het hebben van een vette huid kan ook simpelweg komen door je DNA. Je huidtype ligt namelijk vast in genen. Maar dit betekent niet dat dit niet kunt veranderen. Later in deze blog geven we je tips waarmee je van een vette huid kunt afkomen.

2.4. Verkeerde of schadelijke verzorgingsproducten

De laatste oorzaak die ik wil bespreken is het gebruik van verkeerde of schadelijke verzorgingsproducten. Zo zijn er stoffen die je huid kunnen beschadigen. Sulfaten zijn hier een voorbeeld van. Dit zijn stoffen die je huid schoonmaken en daarbij ook kunnen beschadigen. Hierdoor kan je huid denken dat het meer huidvet moet aanmaken, waardoor je dus te veel huidvet aanmaakt.

Ook zijn er stoffen, zoals de meeste geurstoffen en parfum, die de talgklieren kunnen irriteren. Hierdoor zullen deze klieren ook gestimuleerd worden om meer talg te maken.

Lees hier welke ingrediënten jij het beste altijd kunt vermijden in verzorgingsproducten.

3. De gevolgen van een vette huid

Het hebben van een vette huid kan ook enkele vervelende gevolgen hebben.

3.1. Talgpuisten

Doordat je te veel talg aanmaakt, kunnen poriën sneller verstopt raken. Hierdoor ontstaan puistjes. Maar door simpelweg je huid goed te reinigen, kun je dit tegen gaan. Het talg kan zich ook onder de huid opstapelen. Dan spreek je van een onderhuidse puist. Deze doen meer pijn en zijn moeilijker te bestrijden.

3.2. Acne

Heb je veel last van puistjes? Dan kan het wel eens zijn dat je acne hebt. Deze puistjes kunnen voorkomen in het gezicht, op de borst of op de rug.

Acne komt veel voor bij jongvolwassenen. Vooral mensen tussen de 15 en 25 jaar hebben hier veel last van. Acne wordt daarom ook vaak jeugdpuistjes genoemd. Acne ontstaat doordat talgkliertjes verstopt of ontstoken raken.

Ook bij acne zijn hormonen vaak de oorzaak. Door een verandering in de hormoonhuishouding gaat de huid meer talg aanmaken.

Heb je last van acne, volg dan het volgend advies op:

 • Laat je huid met rust. Probeer je huid niet teveel aan te raken. Dep je huid voorzichtig droog. Reinig het niet te veel en probeer de huid niet te veel te irriteren.
 • Knijp puistjes niet uit. Het is verstandig om van puistjes af te blijven. Door puistjes uit te knijpen kunnen kleine littekens ontstaan. Daarnaast kan vuil van je handen ervoor zorgen dat er weer nieuwe puistjes ontstaan.
 • Een speciaal dieet heeft weinig zin. Heb je echt last van acne? Dan zal een speciaal dieet weinig helpen. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Voedingsmiddelen hebben geen invloed op acne.

Meestal geneest acne helemaal vanzelf na een tijdje. Heb je erge last van acne? Neem dan contact op met je huisarts of een dermatoloog. Deze kunnen verschillende middelen voorschrijven.

Wil je meer lezen over acne? Bekijk dan eens het artikel op Thuisarts.nl.

Acne kan blijvende schade veroorzaken aan de huid in de vorm van littekens.

4. Hoe verzorg jij het beste een vette huid?

Wil je een vette huid voorkomen? Dan is het verstandig om je huid goed te verzorgen. Hieronder leggen wij uit hoe je het beste een vette huid kunt verzorgen.

 1. Reinig je huid dagelijks met een milde gezichtsreiniger. Als je een vette huid hebt, is het goed om je huid dagelijks goed te reinigen. Hierdoor wordt vuil verwijdert en poriën schoongemaakt. Vermijd reinigers met sulfaten. Reinig je gezicht daarnaast meteen nadat je gezweet hebt.
 2. Scrub je huid zeker 1 keer per week. Voor mensen met een vette huid is het slim om minimaal 1x per week te scrubben. Een scrub zorgt ervoor dat je poriën ontstopt worden.
 3. Vergeet de hydraterende dagcrème niet. Het is verstandig om ook als je een vette huid hebt, je huid goed te hydrateren. Gebruik deze crèmes/moisturizers alleen op plekken van de huid die droger zijn.
 4. Kies voor milde verzorgingsproducten. Het is slim om je huid niet te verzorgen met producten die vrij agressief zijn. Dit zijn vaak producten die stoffen als: sulfaten, parabenen, PEG’s, parfum of microplastics bevatten. Bekijk altijd goed de ingrediëntenlijst en vermijd zoveel mogelijk producten met deze ingrediënten. Milde verzorgingsproducten zijn zeer geschikt voor een gecombineerd huidtype, omdat deze door een droge huid als door een vette huid goed worden verdragen.
 5. Raak je gezicht niet aan met je handen. Je handen zijn vet en bevatten vaak veel bacteriën. Als jij je gezicht aanraakt kan dit huidvet en bacteriën overgedragen worden op de gezichtshuid. Hierdoor kunnen poriën sneller verstoppen en ontstaan er meer onzuiverheden. Zorg er altijd voor dat je je handen goed gewassen hebt, voordat je je gezicht gaat verzorgen.
 6. Probeer voldoende te slapen. Zoals we in deze blog beschreven hebben, kan onvoldoende slaap het hormoon IGF-1 verhogen. Dit zorgt er weer voor dat de talgproductie toeneemt. Houdt het hormoon IGF-1 laag en slaap voldoende
 7. Vermijd het eten en drinken van veel zuivel. Ook zuivel kan het hormoon IGF-1 verhogen. Daarom is het verstandig om het consumeren van zuivel te verminderen als je last hebt van een vette huid.

5. Meer weten? Doe de Huidtypentest!

Wil je weten of jij een gecombineerde huid hebt? Doe dan de Huidtypentest van Rossberck. Via deze test kom jij erachter welk huidtype je hebt. Dit kan een droge huid zijn, maar ook een vette huid, gecombineerde huid of een normale huid.

Doe hier de Huidtypentest. Deze test bestaat uit 7 korte vragen. Klik hieronder op de knop “volgende” om de test te beginnen.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…
Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Heb je ook vaak last van droge handen? Veel mannen hebben te maken met een droge, schrale of geïrriteerde huid…