Meer dan 2000 mannen gingen jou voor!💪

Alles wat je moet weten over een droge huid!

Droge Huid

Alles wat je moet weten over een droge huid!

Droge Huid

Een droge huid is een van de meest voorkomende huidproblemen bij mannen. In deze blog behandelen we wat een droge huid precies is, wat allemaal een droge huid kan veroorzaken en tenslotte wat je er tegen kunt doen. Kortom: alles wat je moet weten over een droge huid!

Inhoudsopgave:

 1. Wat is een droge huid?
 2. Hoe herken je een droge huid?
 3. Verschillende huidtypen
 4. Waar komt een droge huid voor?
 5. Wat is de oorzaak van een droge huid?
 6. Hoe voorkom/verzorg je het (+12 tips)?

Wat is een droge huid?

Laten we makkelijk beginnen. Een droge huid heeft een tekort aan vocht. Om erachter te komen hoe dit precies komt, nemen we je even mee in hoe de huid is opgebouwd.

Opbouw van de huid

De huid bestaat uit 3 huidlagen:

 • De epidermis (opperhuid)
 • De dermis (lederhuid)
 • De hypodermis (onderhuidse bindweefsel)

Normaal wordt vocht opgeslagen in je bovenste huidlagen. Vocht verstevigt je huid en zorgt ervoor dat je huid er gezond uit ziet. De bovenste laag van je epidermis noemen we je huid barrière.

Je huid barrière bestaat voornamelijk uit talg. Talg, ook wel huidvet genoemd, is een lichaam eigen stof en wordt aangemaakt door je talgklieren (die in de lederhuid liggen). Je huid barrière houdt eigenlijk al het vocht tegen en zorgt er dus voor dat je huid niet uitdroogt. Ook beschermt het je huid van buitenaf.

Het is daarom erg belangrijk om een goede en gezonde huid barrière te hebben.

Als je huid barrière er niet meer goed voor kan zorgen dat je huid vocht kan blijven opslaan, spreek je van een droge huid.

Hoe herken je een droge huid?

Over het algemeen is een droge huid makkelijk te herkennen. Hier zijn de meest voorkomende symptomen van een droge huid:

 • Schraal gevoel

Doordat je huid minder vocht kan vasthouden, zal de huid strakker worden. Dit klinkt als een wondermiddel voor tegen rimpels, maar helaas is dit het tegenovergestelde. Als je huid erg strak staat, geeft dit geen fijn gevoel en kan je huid beschadigen. Dit is ook zichtbaar.

 • Geïrriteerde en rode vlekken

Zoals eerder genoemd beschermt je huid barrière je ook tegen factoren van buitenaf. Als deze barrière niet goed functioneert, raakt je huid een stuk sneller geïrriteerd. En zo ontstaan dus rode vlekken. Deze rode vlekken komen ook vaak voor rondom de mond.

 • Losse huidschilfers

Huidschilfers zijn in feite samen geklonterde dode huidcellen. Wanneer je lichaam minder huidvet produceert, laten dode huidcellen makkelijker los. Dit resulteert in deze losse huidschilfers.

 • Kan jeuken

Jeuk is een gevolg van een beschadigde huid en losse huidschilfers. Als dit voorkomt, ervaart je lichaam dit als onaangenaam. Wat gebeurt er dan? Juist, je gaat krabben om de dode huidcellen wel te halen. Maar helaas zorgt dit alleen maar voor meer jeuk.

Ernstige gevallen

Hoewel een droge huid normaal vrij onschuldig is, zijn er ook extreme huidaandoeningen:

 • Craquelé huid

‘Craquele’ betekent letterlijk in het frans ‘gebarsten’. Een craquelé huid is een extreme variant van een droge huid. Wanneer je een enorm droge huid hebt, komt je huid heel strak te staan. Zo strak dat er scheurtjes in komen en uit eindelijk zullen deze scheurtjes barsten worden.

 • Xerose

Xerose is een andere extreme vorm van een droge huid. Deze huidaandoening is meestal het gevolg van veroudering van de huid en daarom wordt het ook ‘seniele xerose’ genoemd.

 • Eczeem

Bij eczeem heb je veel last van droge, rode plekken op de huid. Deze kunnen ook erg jeuken en irriteren. Soms kunnen hier zelfs ook bultjes en blaasjes ontstaan.

Verschillende huidtypen

Er zijn 4 verschillende huidtypen. Dit zijn:

 1. Normale huid
 2. Droge huid
 3. Vette huid
 4. Gecombineerde huid

Ieder huidtype heeft haar eigen verzorging nodig. Ook kan je huidtype door de jaren heen veranderen. Later in deze blog leggen we je uit hoe dit kan.

Huidtype quiz

Benieuwd wat je huidtype is? Doe hier de huidtype quiz en kom er direct achter!

Waar komt een droge huid voor?

 • Droge huid op het gezicht

Droge huid plekken komen meestal voor op je gezicht. Je gezichtshuid is een stuk dunner en gevoeliger ten opzichte van je lichaamshuid.

 • Droge plekken lichaam

Droge huid op je lichaam komt meestal voor in de vorm van droge plekken. Zo kun je last hebben van plaatselijke droge plekken op je armen, ellebogen, benen of schouders.

 • Droge huid handen

Het hebben van droge handen is ook een veelvoorkomend problemen geworden in de afgelopen jaren. Door de corona epidemie zijn we massaal onze handen gaan wassen en desinfecteren met alcohol gels. Hoewel het belangrijk is voor onze gezondheid en onze bescherming, zorgt dit er ook voor dat onze handen enorm uitdrogen.

 • Droge lippen

Lippen hebben een erg dun bescherm laagje. Dit komt omdat lippen geen eigen talgklieren (die klieren die huidvet aanmaken, weet je nog?) hebben. Hierdoor drogen lippen dus ook een stuk sneller uit dan je huid.

Alvast een kleine tip tegen droge lippen: het likken van je droge lippen zal je ze alleen maar droger maken. Het speeksel dat je op je lippen aanbrengt, zal verdampen. Tijdens dit verdampen, zal het vocht van in de lippen meenemen. Dus ook al is het verleidelijk tegen drogen lippen, niet likken!

Wat is de oorzaak van een droge huid?

Nu we weten wat een droge huid precies is en hoe je het herkent, kunnen we gaan kijken naar de oorzaken. Het is belangrijk om te weten wat je droge huid precies veroorzaakt, want dan kun je ook een passende oplossing ervoor kiezen.

Genetisch bepaald

We trappen meteen af met de oorzaak waar je mee geboren bent: het hebben van droge huid zit in je genen. In je DNA staat al vast wat voor een huidtype je hebt. Maar dit betekent niet dat je huidtype niet kan veranderen. Naarmate je ouder wordt, kan je huidtype ook nog een aantal keer veranderen. Dit is vrij normaal. Daar is het altijd belangrijk om te blijven controleren wat je huidtypen is.

Met goede verzorging is het ook mogelijk om je van je droge huid een normale huid te maken. Maar dit werkt ook de andere kant op. Door o.a. onderstaande oorzaken kan je normale huid bijvoorbeeld een droge huid worden.

Hydratatie

Hoe vaak lees je wel niet: ‘Drink genoeg water voor een mooie huid’. In hoeverre klopt dit?

Voldoende water drinken is inderdaad erg belangrijk. Niet alleen kan je meer vocht opslaan in je huidlagen, ook kan je meer afvalstoffen afscheiden. Hierdoor krijg je vanzelf ook een stralendere huid.

Uitdroging komt niet heel snel voor in Nederland. Meestal wordt aangeraden om minimaal 2 liter water te consumeren op een dag. Ga dus voor jezelf na of je hier aan voldoet.

Alleen veel water drinken gaat je helaas niet van je droge huid af helpen. Zoals we eerder hebben gezien, is het belangrijk dat je huid barrière goed functioneert. Als dit niet het geval is, kun je zoveel water drinken als je wilt. Maar je huid kan het vocht dan helaas niet opslaan.

Douchen

Hoe verleidelijk is het om een lekkere warme, lange douche te nemen? Vooral in de koudere winterdagen. Helaas is dit erg slecht voor je huid.

Warm water kan je huid uitdrogen. Als jij lang onder de douche staat, kan het hete water je bovenste huidlaag zelfs beschadigen.

Winter

Veel mensen hebben ook last van een typische ‘winterhuid’. Dit is een droge huid die je alleen krijgt in de winter.

Bij koude temperaturen kan de lucht minder vocht vasthouden. Dan spreek je van een lage luchtvochtigheid. De droge lucht zal vocht uit je huid onttrekken. Het resultaat: een droge huid.

Huidveroudering

Je krijgt niet alleen meer rimpels als je ouder wordt, ook is de kans groot dat je huid een stuk droger wordt. Na de leeftijd van 30 is het al mogelijk dat je tekenen gaat zien van huidveroudering. Dit heeft een aantal redenen:

 • Stofwisseling: als je ouder wordt, wordt je stofwisseling steeds langzamer. Dit betekent dat cellen zich minder snel vernieuwen. Dit geldt dus ook voor huidcellen. Hierdoor kan je huid minder vocht vast houden en wordt het minder elastisch.
 • Afnemende huid barrière: Naar mate je ouder wordt, neemt ook de effectiviteit van je huid barrière af. Hierdoor zal je huid minder goed beschermt zijn tegen externe factoren.

Voeding

Een stralende huid begint van binnen uit! Het rijmt, maar klopt het ook? Het klopt inderdaad dat je voeding invloed heeft op de conditie van je huid. Essentiële vetzuren zijn de bouwstenen van het membraan van je huidcellen. Dit zijn vetzuren die je lichaam zelf niet kan aanmaken en je dus uit voeding moet halen. Voornamelijk omega 3 en 6 vetzuren spelen hier een belangrijke rol in.

Het membraan van je huidcellen moet je zien als de ‘scheidingslaag’ om deze cellen. Deze laag zorgt ervoor dat alles binnen deze cellen blijft. Het zorgt er dus ook voor dat je beter vocht kunt opslaan. Daarom kun je een droge huid krijgen als je te weinig van deze vetzuren consumeert. Dit is dan ook de reden waarom deze omega vetzuren in veel huidsupplementen zitten.

Scheren

Voor veel mannen is scheren een dagelijkse klus. Een veelvoorkomend probleem hierbij is dat je na het scheren last krijgt van een droge huid. Dit kan meerdere redenen hebben:

Het is belangrijk dat je zowel je huid als je haartjes erg zacht zijn voor het scheren. Hierdoor biedt je huid en je haartjes minder weerstand tegen scheermesje, waardoor het makkelijker zal gaan en je minder last zult overhouden.

Als je huid nog erg stroef is en je haartjes erg droog zijn, zal het scheren ook harder aanvoelen en kan het zelfs pijn doen. Het gevolg hiervan is dat je je huid zal beschadigen. Je huid ‘verzet’ zich dan tegen het scheermesje.

Hoe zorg je ervoor dat je huid en haartjes zacht zullen zijn? Een mogelijk hiervoor is je te scheren na het douchen. Ook raden wij aan altijd scheerschuim of scheercrème te gebruiken. Als je een van deze producten niet gebruikt, kun je al gauw last krijgen van een droge of geïrriteerde huid.

Een andere manier waarop je je huid kunt beschadigen met het scheren is het gebruik van botte scheermesjes. Zorg er dus voor dat je regelmatig je scheermesjes vervangt.

Tenslotte is de scheerrichting ook erg belangrijk. Je haartjes groeien meestal één bepaalde richting op. Het is dus verstandig om met deze richting mee te scheren. Onderaan bij de tips leggen we je uit welke richtingen dit precies zijn.

Zon

Heerlijk, een paar uurtjes lekker in de zon liggen. Maar pas op, de zon is een van de grootste gevaren voor je huid. Zowel de Uv-stralingen A als B kunnen je huid erg aantasten. Daarom speelt de zon ook een grote rol bij huidveroudering en eerder zagen we dat dit weer kan zorgen voor een droge huid.

Waarom is Uv-straling precies slecht voor je? Zonlicht bevat erg veel energie. Zodra een Uv-straal je huid binnendringt, kan het een molecuul en atoom kapot kan maken. Je krijgt dan een radicaal deeltje. Het radicaal deeltje kan weer door reageren en iets anders kapot maken. Uiteindelijk kan je huid barrière hierdoor aangetast worden en zal je huid sneller uitdrogen.

Benieuwd hoe je je beter kunt beschermen tegen de zon? Check hier wat je Fitzpatrick huidtype is!

Verkeerde cosmetica producten

Veel mensen gebruiken cosmetica producten om hun huid goed te verzorgen. Maar wat nou als er in deze huidverzorgingsproducten stoffen zitten die eigenlijk slecht zijn voor je huid?

Vooral in producten die je in de supermarkt kunt krijgen, zitten een aantal ingrediënten die je liever wilt vermijden. De reden hiervoor? Het is goedkoop en ze zijn makkelijker te produceren.

Een van de meest voorkomende stoffen zijn sulfaten. Sulfaten zijn stoffen in je shampoo, bodywash of gezichtsreiniger die je huid schoonmaken. Ze verwijderen voornamelijk vuil van je huid en uit je poriën. Maar sulfaten zijn zo sterk, dat ze zelfs ook delen van je bovenste huidlagen kunnen beschadigen. Een beschadigde huid barrière resulteert weer in een droge huid.

Hier bespreken we nog 4 andere stoffen die je absoluut wilt vermijden in je verzorgingsproducten.

Stress & Hormonen

Stress en hormonen spelen een grote rol op de gezondheid van je huid. Stress kun je van heel veel dingen krijgen. Zodra je stress ervaart, maakt je lichaam het hormoon Cortisol aan. Dit hormoon verstoort de balans tussen al je andere hormonen en het gevolg hiervan is dat je lichaam minder goed vocht vast kan houden. Ook heeft Cortisol negatieve invloed op de aanmaak van Collageen. Collageen is het bindweefsel van je huid en zorgt ervoor dat je huid sterk en egaal blijft.

Allergieën & intoleranties

Tenslotte kan het ook nog zijn dat je droge huid een gevolg is van een allergie of intolerantie. Meestal komt dit voor bij voedsel.

Hoe voorkom/verzorg je het?

Nu we alle oorzaken van een droge huid op een rijtje hebben, kunnen we gaan kijken wat we er tegen kunnen doen.

Tips tegen een droge huid

Uit alle oorzaken kan worden geconcludeerd dat een gezonde levensstijl belangrijk is. Daarom hebben we een lijstje met praktische tips gemaakt:

 • Check regelmatig wat je huidtype is. Hierdoor weet je precies hoe je deze moet verzorgen.
 • Drink genoeg water. Meestal wordt aangeraden om minimaal 2 liter water per dag binnen te krijgen.
 • Douche niet langer dan 5 minuten en hou de temperatuur maximaal z’n 37/38 graden.
 • Als je in de winter de verwarming aanzet, zorg dat je bij je verwarming een water bakje hangt. Dit verhoogt de luchtvochtigheid in je huis en zal je huid minder snel uitdrogen.
 • Gebruik ook een vette crème in de winter als je naar buiten gaat. Dit zal je huid goed beschermen.
 • Zorg dat je voldoende omega 3 en 6 vetzuren binnenkrijgt in je dagelijkse voeding.
 • Vermijd producten die sulfaat bevatten. Je kunt dit ingrediënt herkennen aan namen die eindigen op -sulfate.
 • Scheer altijd met de richting van je haartjes mee. Deze zien er als volgt uit:
  • Scheer vanaf je kaak richting naar je kin
  • Scheer vanaf je mond richting je kin
  • Scheer vanaf je hals richting je kin
  • Scheer vanaf je neus richting je mond
 • Probeer na het douchen je te scheren en gebruik altijd scheerschuim of scheercrème.
 • Vervang je scheermesjes met regelmaat.
 • Gebruik altijd een zonnebrand, zelfs in de winter.
 • Vermijd stress ten alle tijden.

Gezonde verzorgingsproducten

De makkelijkste manier om een droge huid te bestrijden is nog altijd het gebruik van een vocht inbrengende crème of moisturizer. Een goede moisturizer hydrateert niet alleen de huid, het herstelt ook je huidlagen en beschermt je huid tegen externe factoren. Tenslotte zal je huid na gebruik er een stuk beter uitzien. Let bij het aanschaffen van een moisturizer wel op dat het geen slechte ingrediënten bevat. Probeer daarom ingrediënten als alcohol, parfum, parabenen, siliconen en PEGs te vermijden.

Moisturizer tegen een droge huid.

Huidlagen afbeelding is gemaakt door brgfx

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Wil jij meer informatie over de zelfzorg van de man? Volg ons dan op Instagram of TikTok!

Bekijk de laatste berichten: