Vitamine A (Retinol) klinkt in eerste instantie erg gezond. Echter is dit toch niet zo. Hieronder onderbouwen we waarom je deze stof eigenlijk het liefst wilt vermijden in je eigen producten.
Wat zijn de negatieve gevolgen van vitamine A?
Hieronder zijn 3 negatieve gevolgen te zien en verderop staan ze uitgebreid omschreven:
- Erg instabiel door zonlicht
- Kan niet zo goed samen gaan met andere stoffen
- Kan een bijdrage hebben aan tumorgroei
Wat is het verschil tussen Retinyl Palmitate en Retinol?
Retinol, ook wel bekend als vitamine A, wordt in de huid omgezet tot vitamine-A-zuur. Tegenwoordig wordt vaker retinyl palmitate gebruikt, een derivaat van retinol. Het is meer een beschermende vorm ervan, aangezien retinol op zich zelf instabiel is.
Hoewel het gebruik van deze stof veel positieve effecten heeft, zijn er afgelopen jaren nieuwe onderzoeken gekomen met negatieve gevolgen ervan.
Lichtgevoeligheid van vitamine A
Retinol is erg gevoelig voor zonlicht. Dit betekent dat zodra er zonlicht valt op dit molecuul, de kans groot is dat het ontleedt. Zelfs bij retinyl palmitate is dit het geval. Deze instabiliteit geldt voor zowel als het op je huid is gedaan als het nog in een (doorzichtig) potje zit.
Er zijn onderzoeken die concluderen dat het uiteen vallen van Retinol een versnellend effect heeft op tumorgroei. Mede om deze reden en toch zeker te zijn, vermijden wij deze stof.
Hoe reageert het met andere stoffen?
De instabiliteit van retinol door zonlicht die eerder werd uitgelegd, geldt ook in combinatie met andere stoffen. Het kan zo zijn dat andere reactieve stoffen reageren met retinol en het zo ook ontleedt. Het effect hiervan is het zelfde.
Ook kan retinol de gevoeligheid van je huid aantasten, waardoor je huid opeens gevoeliger is voor andere stoffen, zoals bijvoorbeeld parfum.
Bekijk hier welke stoffen wij nog meer vermijden in onze producten.