Wat doen tegen ingegroeide baardharen

Hoe voorkom je ingegroeide baardharen na het scheren?

Inhoudsopgave

Veel mannen die regelmatig hun baard verzorgen en scheren, krijgen er mee te maken: ingegroeide baardharen. In eerste instantie lijken het vaak kleine, rode bultjes als gevolg van scheerirritatie. In sommige gevallen groeien deze bultjes uit tot pijnlijke ontstekingen. Gelukkig zijn ingegroeide baardharen makkelijk te verwijderen en zelfs te voorkomen. Maar eerst vertellen we je meer over wat ingegroeide haren nu eigenlijk zijn en hoe deze boosdoeners ontstaan. 

Wat is een ingegroeide baardhaar?

Een ingegroeide haar groeit terug de huid in, in plaats van dat de haar recht naar boven toe groeit. Dit gebeurt voornamelijk op plekken waar je regelmatig scheert. De hals vormt hierbij een van de meest voorkomende plekken voor het ontstaan van een ingegroeide haar. Veel mannen trekken de huid in de hals een beetje strak om hun baard goed te kunnen scheren, met als gevolg dat het haartje te dicht bij de huid wordt afgeschoren. Het gevolg? Irritante, rode bultjes en veel jeuk. Vooral wanneer je dikke baardharen hebt, loop je een groter risico op het ontwikkelen van ingegroeide baardharen.

De oorzaak van ingegroeide baardharen

De voornaamste oorzaak van ingegroeide haren, is het verwijderen van de haren. Denk hierbij aan scheren, waxen of epileren. We maken onderscheid tussen ‘razor bumps’ en ‘ingrown hairs’.

Razor bumps 

Deze baardharen zijn als normale baardhaar door de huid heen gegroeid, maar krullen na het scheren terug en groeien zo weer terug de huid in. Deze vorm van ingegroeide baardharen komt vooral voor bij mannen met een krullende baard. 

Ingrown hairs

Bij het scheren wordt soms door het scheermes aan een haartje getrokken, waardoor een ‘schuine punt’ kan ontstaan. Deze schuine punt kan in de wand van het haarzakje gaan prikken, waardoor de uitgang geblokkeerd wordt. Het haartje groeit dan door onder het huidoppervlak en blijft vastzitten in de toplaag van de huid. Vaak is dit een gevolg van:

  • Tegen de groeirichting in scheren
  • Een ophoping van dode huidcellen 
  • Botte scheermessen

Zo voorkom je ingegroeide baardharen

Het voorkomen van ingegroeide baardharen is natuurlijk beter dan genezen. Speciaal voor jou hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet. Met deze tips verklein je niet alleen de kans op ingegroeide haartjes, ook je huidconditie zal aanzienlijk verbeteren.

1. Scheer met de haargroeirichting mee
Het tegen de haargroeirichting in scheren is een veelgemaakte fout. Het geeft misschien een wat gladder scheerresultaat, maar het resulteert vaak in vervelende ingegroeide haartjes.

2. Vervang je scheermesje regelmatig
Wees eens eerlijk, ook jij hebt je vast wel eens met een bot scheermesje geschoren. Een bot mesje snijdt de haren niet strak af, maar trekt juist aan de haartjes, waardoor scheerirritatie kan ontstaan. Gemiddeld gaat een scheermesje 5-7 scheerbeurten mee. Gebruik je wegwerpmesjes? Gebruik deze dan ook echt maar één keer!

3. Scrub en reinig de huid
Een goede baardverzorging gaat hand en hand met een goede gezichtsverzorging. Dode huidcellen kunnen de uitgangen van haarzakjes blokkeren. Gebruik daarom één keer per week een milde gezichtsscrub om dode huidcellen te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om de huid goed te reinigen met een gezichtsreiniger. Deze verwijdert vuiligheid en voorkomt verstopte poriën, mee-eters en puistjes.

4. Scheer jezelf na het douchen
Warm water kalmeert de huid, opent de poriën en maakt de baardharen zachter. Hierdoor glijdt het scheermesje een stuk soepeler over de huid. Met name bij dikke en stugge baardharen is dit een echte aanrader. Je kunt eventueel ook gedurende 5 minuten een warme, natte handdoek op je gezicht leggen.

5. Nat scheren
Een goede scheerzeep of scheercrème tilt jouw scheerroutine naar een hoger niveau. Deze producten maken de baardharen zacht en brengen een beschermlaagje aan op de huid, zodat het scheermes soepel over de huid heen kan glijden.

6. Gebruik een pre shave
Een pre shave breng je aan op de huid voor het scheren. Deze verzacht de huid, biedt een extra beschermlaagje en zorgt voor een nóg gladder resultaat.

7. Geef je huid een hydratatieboost
Sluit je scheerroutine af met een een verzorgende en hydraterende balsem of dagcrème om de huid te kalmeren en irritaties te voorkomen. 

Wat kun je doen tegen ingegroeide baardharen?

Ondanks de bovenstaande tips, is het helaas niet altijd mogelijk om ingegroeide haren volledig te voorkomen. Als je nauwelijks last hebt van het haartje, raden we vooral aan om de ingegroeide haar met rust te laten. Het is misschien verleidelijk om met een pincet in de weer te gaan, maar dit kan de huid beschadigen en leiden tot een nare ontsteking. In veel gevallen gaat het vanzelf over. 

Wilt de ingegroeide haar niet weggaan? Probeer dan het haartje los te weken met een warm kompres. Wilt dit niet lukken? Dan kun je altijd een schoonheidsspecialist of huisarts om raad vragen.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Gezichtsverzorging mannen: de ultieme handleiding

Gezichtsverzorging mannen: de ultieme handleiding

Gezichtsverzorging mannen: hoe verzorg jij het beste je gezicht?Gezichtsverzorging mannen? Tuurlijk wel! Gezichtsverzorging is ook voor mannen erg belangrijk. Hier…
Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…