🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna
gezichtsverzorging mannen

Gezichtsverzorging mannen: de ultieme handleiding

Inhoudsopgave

Gezichtsverzorging mannen: hoe verzorg jij het beste je gezicht?

Gezichtsverzorging mannen? Tuurlijk wel! Gezichtsverzorging is ook voor mannen erg belangrijk. Hier lees je alles wat je moet weten over een gezonde en effectieve gezichtsverzorging voor mannen.

Een gezonde gezichtsverzorging voor mannen voorkomt nare huidirritaties en -ontstekingen. Het zorgt er ook voor dat de huid langer jong en stevig blijft. Je bent nooit te jong of te oud om op een goede manier voor je gezicht te zorgen. 

Voor veel mannen draagt een goede gezichtsverzorging en huidverzorging ook bij aan meer zelfvertrouwen.

Het kan meerdere huidirritaties zoals: acne, puistjes, donkere kringen of rimpels verminderen en voorkomen. Daarnaast is het ook gewoon belangrijk om je huid in een goede conditie te houden.

Je huid is je grootste orgaan, daarom verdient deze af en toe wel eens wat extra aandacht.

1. Dé routine voor een goede gezichtsverzorging mannen

Het beginnen van een effectieve gezichtsverzorgingsroutine kan ook voor mannen een wereld van verschil maken. Een goede gezichtsverzorging helpt om vervelende huidirritaties zoals: een droge huid, rode plekken, scheerirritatie of puistjes te voorkomen.

1.1. Hoe verzorg je je gezicht mannen?

Zoals hierboven beschreven, is gezichtsverzorging ook voor mannen erg belangrijk. Hieronder een kort en beknopt stappenplan voor een goede gezichtsverzorging voor mannen.

Stappenplan: hoe verzorg je je gezicht mannen?

 • Stap 1: reinigen. Het reinigen van je gezicht is de eerste stap in elke huidverzorgingsroutine. Gebruik een milde gezichtsreiniger die geschikt is voor jouw huidtype. Reinig elke dag je gezicht.
 • Stap 2: Exfoliëren (scrubben). Exfolieer (scrub) 1 tot 2 keer per week. Exfoliëren helpt om dode huidcellen te verwijderen en de huidtextuur te verbeteren.
 • Stap 3: Hydrateer je huid. Hydratatie is cruciaal voor een gezonde huid. Kies voor een vochtinbrengende gezichtscrème (moisturizer). Breng de moisturizer aan na het reinigen en exfoliëren om de huid te beschermen en gehydrateerd te houden.
 • Stap 4: Bescherm je huid tegen de zon. Zonbescherming is een van de belangrijkste stappen in huidverzorging. UV-stralen zijn vaak de oorzaak van vroegtijdige huidveroudering en kunnen de kans op huidkanker vergroten. Je kunt ervoor kiezen om een dagcrème met SPF te gebruiken of dagelijks een zonnebrandcrème aan te brengen met minstens SPF 30.
 • Stap 5. Scheren. Gebruik een scheerschuim of -gel om de huid te beschermen en het mes gemakkelijker te laten glijden. Breng na het scheren een kalmerende aftershave balm of een hydraterende gezichtscrème aan om irritatie te verminderen.

Hieronder zullen we dieper ingaan op de stappen om je gezicht als man zo optimaal mogelijk te verzorgen.

1.2. Reinigen

De eerste en meest belangrijke stap voor gezichtsverzorging voor mannen is het reinigen van de gezichtshuid. Veel mannen wassen hun gezicht nog met alleen water en zeep. Het advies is om hier direct mee te stoppen.

Vuil op de huid is hydrofoob. Dit betekent dat het vuil zich niet zal hechten aan water. Hierdoor heeft je gezicht reinigen met alleen water weinig zin.

Ook zeep is niet goed om te gebruiken. De pH-waarde van zeep is over het algemeen een stuk hoger dan de pH-waarde van de huid. Hierdoor kan de huid uitdrogen en gaan irriteren.

Heb je een droge huid? Dan is het verstandig om een face wash te gebruiken die geen sulfaat en parfum bevat. Deze twee ingrediënten kunnen erg irriterend werken op de huid. Ook voor de andere huidtypen is het verstandig om deze ingrediënten te vermijden.

Het is verstandig om je gezicht 2x per dag te reinigen, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Bij een droge huid kan 1x per dag reinigen ook al genoeg zijn.

1.3. Scrubben

Scrubben is een onderdeel dat vaak wordt overgeslagen bij gezichtsverzorging voor mannen.

Elke dag laat je huid gemiddeld 30.000 huidcellen los. Het proces van cel vernieuwing is dus constant gaande. Dode huidcellen kunnen een droge en schilferige gezichtshuid en verstopte poriën veroorzaken. Het niet volledig verwijderen van dode huidcellen kan een doffe en grauwe huid veroorzaken.

Om je huid een extra handje te helpen, is het verstandig om een scrub aan te brengen. Een scrub zorgt er voornamelijk voor dat dode huidcellen sneller de huid loslaten. Hierdoor zal de huid gladder en zachter aanvoelen.

Daarnaast verwijdert een scrub vaak ook diepliggend vuil en reinigt het de poriën grondig. Hierdoor kunnen vervelende huidirritaties en -ontstekingen voorkomen worden.

Voor mensen met een vette of gecombineerde huid is 2 keer per week scrubben ruim voldoende. Voor mensen met een normale of droge huid kan 1 keer per week al voldoende zijn. Heb je een zeer droge en gevoelige huid? Dan kan zelfs al 1 keer per 2 weken scrubben voldoende zijn.

Scrub je huid niet dagelijks!

1.4. Hydrateren

We willen allemaal een zachte en gladde huid, maar het is een hele opgave om het ook te krijgen en behouden. Tenminste dat is wat we denken. Vaak krijgen we te horen dat we de huid moeten hydrateren, maar waarom moet dat eigenlijk? En hoe kun je je huid het beste hydrateren?

Jouw huid kan uitdrogen door een te hoog vochtverlies. Dit kan komen door bijvoorbeeld een beschadigde huidbarrière. Je kunt ook teveel vocht verliezen door het transpireren tijdens het sporten, bij warm weer en te lang en te heet douchen. Het kan ook zo zijn dat er niet genoeg stoffen zijn die het water in jouw lichaam kunnen vasthouden.

Er zijn dus genoeg oorzaken waardoor jouw huid kan uitdrogen. Het is daarom belangrijk dat jij je huid voldoende vocht blijft geven zodat de buitenste laag van je huid beschermd wordt en soepel blijft. Dit is erg belangrijk om rimpels tegen te gaan. Zodra de huid niet goed gehydrateerd is, neemt de kans op rimpels toe. Daarnaast is de weerstand van een gehydrateerde huid veel hoger. Je huid zal stralender en minder dof zijn.

Een goede hydratatie is eigenlijk de key voor een gezonde gezichtshuid en na het reinigen de belangrijkste stap voor een goede gezichtsverzorging voor mannen. Het beste is om een gezichtscrème te gebruiken voor het hydrateren van je gezichtshuid. Dit zijn producten die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn. 

Breng de gezichtscrème aan na het reinigen van het gezicht. Daarnaast wordt het aangeraden om ook je hals te hydrateren. Wees voorzichtig met de huid onder je ogen. De huid is daar erg dun en extra gevoelig.

Het is verstandig om je gezichtshuid 1x per dag de hydrateren met een gezichtscrème/moisturizer. Bij een droge huid is het slim om je gezichtshuid 2x per dag te hydrateren.

1.5. De extra’s voor een goede gezichtsverzorging mannen

Reinigenscrubben en hydrateren vormen de basis van iedere goede gezichtsverzorging voor mannen. Elke huid is echter anders en sommigen vragen een beetje meer aandacht.

Zo kan je verder nog serums, maskers en oogcrèmes gebruiken. Soms kan het ook zijn dat je last hebt van tijdelijke huidirritaties. Hier zijn soms verschillende verzorgingsroutines voor beschikbaar.

Verder is zonnebrandcrème heel belangrijk. Wordt je huid meer dan 10 minuten direct blootgesteld aan zonlicht? Dan is het al nodig om zonnebrandcrème op te smeren. Dit komt omdat Uv-straling een grote negatieve impact heeft op de huid. De schadelijke invloeden van de zon kunnen vroegtijdige huidveroudering, diepere rimpels, pigmentvlekken en in het ergste geval huidkanker veroorzaken. Ook op dagen dat het bewolkt is, is het verstandig om je in te smeren met zonnebrandcrème.

2. De werking van de huid

De huid is het grootste orgaan dat jij hebt. Hierdoor is het een zeer belangrijk onderdeel van ons lichaam.

In de huid gebeuren heel veel processen die een directe invloed hebben op onze gehele gezondheid. Bij een volwassene heeft de huid een oppervlakte van 1,5 tot 2m². Verder kan onze gehele huid wel zo’n 15 tot 20 kilogram wegen. 

De huid heeft meerdere belangrijke taken:

 • Beschermen en bedekken van het lichaam
 • De lichaamstemperatuur op peil houden
 • Aanmaken van vitamine D
 • Uitdroging voorkomen
 • Signalering van pijnprikkels

Zoals je hierboven kunt zien, heeft de huid dus veel verschillende taken. Daarom is een gezonde huid ook erg belangrijk voor jou.

Problemen met je huid kunnen voor je algehele gezondheid gevolgen hebben. Veelvoorkomende problemen zijn bijvoorbeeld: een droge huid, acne, eczeem en pigmentvlekken.

2.1. Opperhuid

De opperhuid, ook wel epidermis genoemd, is het buitenste laagje van de huid. Deze laag vernieuwt zichzelf constant. De opperhuid bestaat ook weer uit twee onderdelen. Dit is de hoornlaag en de slijmlaag.

De hoornlaag ligt bovenaan het oppervlakte en heeft een beschermende functie. Het beschermt de huid bijvoorbeeld tegen uitdroging. Daarnaast zorgt deze laag ook dat bacteriën en virussen moeilijk door de huid heen kunnen komen.

In de hoornlaag bevinden zich ook de hoorncellen. Deze worden constant vernieuwd. De nieuwe cellen ontstaan in de slijmlaag en worden als het ware naar boven geduwd. Deze nieuwe cellen vervangen uiteindelijk de dode huidcellen op de hoornlaag. Dit proces gebeurt dag en nacht. Het zal je hele leven door blijven gaan.

2.2. Lederhuid

De tweede laag van de huid is de lederhuid, ook wel dermis genoemd.

In de lederhuid bevinden zich vele en weefsels. De lederhuid bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Bloedvaten, zorgen voor de aanvoering van zuurstof en bloed
 • Lymfevaten, zorgen voor de afvoer van afvalstoffen
 • Zenuwen, herkennen prikkels van bijvoorbeeld kou of warmte
 • Talgklieren, zorgen voor een vettig laagje op de huid die beschermt en soepel houdt

De lederhuid wordt niet vernieuwd zoals bij de opperhuid wel gebeurd. De belangrijkste taken van lederhuid is het voeden van de opperhuid en het zorgen voor stevigheid en elasticiteit.

Daarnaast heeft deze laag ook een grote verdedigende rol. Virussen en bacteriën worden in de lederhuid herkent en zoveel als mogelijk onschadelijk gemaakt.

2.3. Onderhuids bindweefsel

Het onderhuids bindweefsel scheidt de huid van de spieren en pezen. Deze laag zorgt voor extra bescherming en bevat: vet, bindweefselschotten, bloedvaten, talgklieren en haren. 

Het vet zorgt voor isolatie van het lichaam en is daarnaast ook een belangrijke energiebron.

Bindweefsel is als ware het lijm tussen allerlei andere weefsel. Dit zorgt voor structuur en stevigheid in je lichaam. Het dient ook als bescherming voor onze organen en bepaalt ook de vorm van deze organen. 

Andere functies van bindweefsel zijn: transporteren van informatie aan onze hersenen en ons zenuwstelsel, en opslag van energie.

3. Welk huidtype heb ik?

Je hebt misschien al een vermoeden dat je een droge, vette of gevoelige huid hebt, maar weet je eigenlijk wel echt welk huidtype je hebt?

Kennis van je huidtype kan je veel opleveren. Zo weet je in de toekomst welke producten het meest geschikt zijn voor jou en op welke manier je het beste je gezicht kunt verzorgen.

Er bestaan pakweg 4 verschillende soorten huidtypes. Dit zijn:

 1. Droge huid
 2. Vette huid
 3. Gecombineerde huid
 4. Normale huid

Wil je weten welk huidtype jij hebt? Test het dan hier!

3.1. Droge huid

Droge huid produceert minder talg dan een normale huid. Als gevolg van het gebrek aan talg mist de droge huid de lipiden die nodig zijn om vocht vast te houden. Ook de beschermende functie van de huid neemt dan af.

Een droge huid is meestal dof en kan ruw of zelfs schilferig worden. De huid voelt vaak trekkerig of minder elastisch aan en kan meer zichtbare tekenen van huidveroudering tonen.

Bovendien kan de huid jeuken of snel geïrriteerd raken. Schilfers op de hoofhuiddroge lippen en droge handen kunnen gevolgen zijn van een droge huid.

Kenmerken droge huid:

 • een droge en ruwe textuur
 • trekkerig gevoel
 • minder elasticiteit
 • dof uitzien
 • mogelijke jeuk en irritatie
 • schilfers

Lees hier meer over de droge huid.

3.2. Vette huid

Een vette huid produceert teveel aan talg waardoor de huid er glimmend uitziet en vet aanvoelt – vooral in de T-zone (voorhoofd, neus en kin).

Bij een vette huid zijn de poriën vaak grof en goed zichtbaar.

De kans op acne en puistjes is bij deze huidtype ook groter dan bij een normale huid.

Kenmerken vette huid:

 • vergrote, duidelijk zichtbare poriën
 • een glans
 • dikkere, bleke huid: de bloedvaten zijn vaak niet zichtbaar

Lees hier meer over de vette huid.

3.3. Gecombineerde huid

Een gecombineerde huid is, zoals de naam al zegt, een huid die bestaat uit een mix van huidtypes.

Bij de gecombineerde huid verschillen de huidtypes in de T-zone (voorhoofd, neus en kin) en op de wangen. Vaak bestaat de T-zone uit een vette huid en de wangen uit een droge huid.

Kenmerken gecombineerde huid:

 • een vette T-zone (voorhoofd, kin en neus)
 • vergrote poriën en onzuiverheden in de T-zone
 • normale tot droge wangen

Lees hier meer over de gecombineerde huid.

3.4. Normale huid

De normale huid is evenwichtig en voelt noch droog noch vet aan.

De huid is niet gevoelig voor puistjes, schilfertjes, een glad of trekkerig gevoel. De poriën zijn over het algemeen klein, de huidtextuur is glad.

Verder is de huid ook minder gevoelig en heeft minder kans op acne en puistjes.

De T-zone (voorhoofd, kin en neus) kan wat vet zijn, maar over het algemeen zijn talg en vocht in balans en is de huid niet te vet of te droog.

Kenmerken normale huid:

 • fijne/kleine poriën
 • een goede doorbloeding
 • zachte en gladde textuur
 • geen onzuiverheden

Lees hier meer over de normale huid.

4. 6 tips voor de best mogelijke gezichtsverzorging mannen

Hieronder volgen nog een aantal tips, die helpen om de conditie van je gezichtshuid zichtbaar te verbeteren. 

 1. Voldoende nachtrust. Een korte nacht heeft een flinke impact op je lichaam. Dit is ook al snel te zien aan je gezichtshuid. Zorg ervoor dat je voldoende nachtrust hebt. 
 2. Vermijd suiker. Wanneer je je suikerinname vermindert, zal dit een positief effect hebben op de huid. Suiker kan huidirritaties zoals acne veroorzaken. 
 3. Weet wat je huidtype is. Het is belangrijk om te weten welk huidtype je hebt. Op deze manier weet je welke verzorgingsproducten het beste bij je huid passen.
 4. Drink voldoende water. Water zorgt voor een vermindering van huidirritaties. Het reinigt het lichaam en verbetert de vochtopslag.
 5. Bekijk altijd de ingrediënten van een product. Probeer zoveel mogelijk ingrediënten als sulfaten, parabenen, PEG’s en microplastics te vermijden.
 6. Smeer in je in met zonnebrandcrème. Ga je langer dan 10-15 minuten de zon in? Smeer je dan altijd in met zonnebrandcrème.

5. Veelgestelde vragen gezichtsverzorging mannen

Hieronder geven wij antwoord op de veelgestelde vragen omtrent gezichtsverzorging mannen.

5.1. Hoe krijg je een mooie huid man?

Ook mannen kunnen een mooie huid krijgen. Het is niet moeilijk. Het is belangrijk om dagelijks een goede verzorgingsroutine voor je gezichtsverzorging te hebben.

Stappenplan: hoe krijg je een mooie huid man?

 • Was je gezicht dagelijks
 • Gebruik een hydraterende gezichtscrème
 • Gebruik een Face Scrub 1 tot 2x per week
 • Bescherm je huid dagelijks tegen de UV-straling
 • Volg een gezond en gevarieerd dieet
 • Drink voldoende water
 • Krijg genoeg slaap. Terwijl je slaapt, herstelt en vernieuwt je huid zich. Zorg ervoor dat je minimaal 7-8 uur slaap per nacht krijgt, want dit is genoeg voor huidherstel.
 • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden (vaak gemakkelijker gezegd, dan gedaan)
 • Scheer met zorg.
 • Rook niet en drink met mate

De combinatie van alle bovenstaande stappen kunnen ervoor zorgen dat je huid er een stuk gezonder en energieker uit gaat zien.

5.2. Hebben mannen gezichtscrème nodig?

Ja, ook mannen hebben baat bij een gezichtscrème. Je gezichtshuid krijgt het dagelijks zwaar te verduren door bacteriën, het weer, de zon en negatieve externe factoren zoals luchtvervuiling. Al deze zaken hebben best een grote impact op je gezichtshuid. Ook bij mannen. Daarom is het ook voor mannen verstandig om dagelijks een goede gezichtscrème te gebruiken.

Het wordt vaak aangeraden om een hydraterende gezichtscrème te gebruiken. Deze crèmes beschermen en hydrateren de gezichtshuid langdurig. Dit kan vervelende huidproblemen en -irritaties voorkomen.

5.3. Wat is de juiste volgorde van gezichtsverzorging?

De juiste volgorde van gezichtsverzorging is alsvolgt:

 1. Reinigen
 2. Exfoliëren/scrubben
 3. Toner (eventueel, dit is geen must)
 4. Serum (eventueel, dit is geen must)
 5. Oogcrème (eventueel, dit is geen must)
 6. Hydraterende gezichtscrème
 7. Zonnebrandcrème of dagcrème met SPF

Doe het consequent – maak er een gewoonte van en doe het dagelijks.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Gezichtsverzorging mannen: de ultieme handleiding

Gezichtsverzorging mannen: de ultieme handleiding

Gezichtsverzorging mannen: hoe verzorg jij het beste je gezicht? Gezichtsverzorging mannen? Tuurlijk wel! Gezichtsverzorging is ook voor mannen erg belangrijk.…
Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…