Meer dan 2000 mannen gingen jou voor!💪

Droge handen, wat kun je er tegen doen?

Droge Handen

Droge handen, wat kun je er tegen doen?

Droge Handen

Er is een groot verschil tussen de huid van je handen en de rest van je lichaam. Het is erg belangrijk om dit verschil te weten en aan de hand hiervan je handen ook anders te verzorgen. Eerst bespreken we wat droge handen precies zijn, vervolgens behandelen we alle mogelijke oorzaken. Tenslotte leggen we uit wat je allemaal kunt doen tegen droge handen.

Wat zijn droge handen?

Het hebben van droge handen is niet hetzelfde als het hebben van een droge huid. De huid van je handen verschilt namelijk erg met de huid van je lichaam.

Zo is de huid op je handen een stuk dunner en daarvoor ook gevoeliger. Daarbij komt ook nog eens dat je handen veel meer te voorduren krijgen op een dag. Denk hierbij aan alles wat je vast houdt of bij het tillen van spullen. Al deze handelingen kunnen de huid op je handen beschadigen, ook al is het maar licht. Een gevolg hiervan kan ook eelt vorming zijn.

“Je handen krijgen veel te verduren op een dag. Dit kan leiden tot droge handen of eelt vorming.”

Ook hebben je handen relatief veel zweetklieren en weinig talgklieren. Talgklieren maken talg aan. Talg is beter bekend als huidvet. Huidvet speelt een grote rol bij uitdroging van de huid.

De bovenste huidlaag van je handen bestaat uit een laagje huidvet. Dit laagje heeft je huid barrière. Je huid barrière beschermt je huid en zorgt ervoor dat je vocht vast kunt houden.

Als je huid barrière beschadigd is of niet optimaal werkt, kunnen je handen minder goed vocht vast houden en kunnen ze uitdrogen. Zo krijg je droge handen.

Zoals eerder genoemd, is de huid van je handen erg gevoelig. Hierdoor kan je huid barrière sneller beschadigd raken. Dit is dan ook de reden dat het hebben van droge handen een veel voorkomend probleem is.

Hoe herken je droge handen?

Droge handen herken je aan de volgende symptomen:

 • Droog en schraal gevoel
 • Je handen zijn erg gevoelig
 • Losse huidschilfers
 • Rode plekken
 • Ruwe huid
 • Kleine scheurtjes

Wat is de oorzaak van droge handen?

 • Wassen en desinfecteren

Afgelopen jaar hebben onze handen het zwaar te verduren gekregen. Hoewel het erg belangrijk is om je handen te wassen en desinfecteren tegen het corona virus, kan het ook je handen beschadigen. Hoe zit dat precies?

Als je zeep gebruikt om je handen schoon te maken, maken je in feite gebruik van een ontvetter. Deze ontvetter zorgt ervoor dat vuil van je handen verwijderd wordt.

De meest voorkomende ontvetters zijn sulfaten. Sulfaten zijn echter zo sterk, dat ze niet alleen het vuil verwijderen, maar ook delen van je huidlagen (je huid is bestaat ook vet). Door deze beschadigen kunnen je handen uitdrogen.

Doe je trouwens de afwas met de hand? Dan krijg je hetzelfde effect. In afwasmiddel zitten vaak nog hogere concentraties van deze sulfaten.

Maar niet alleen sulfaten zorgen hiervoor, ook de alcoholen die in een desinfecterende hand gel zitten. De uitdrogende eigenschappen van alcohol zijn algemeen bekend.

Toch raden we niet aan om te stoppen met het wassen en desinfecteren van je handen. Deze handelingen blijven belangrijk voor je gezondheid. Later in deze blog geven we je tips hoe je dit toch kunt blijven doen, zonder je handen te beschadigen.

 • Winter

Veel mensen krijgen last van droge handen in de winter. Je spreekt dan ook wel van ‘winterhanden’.

Zodra de temperatuur zakt in de winter, wordt de lucht ook een stuk droger. Koude lucht kan namelijk minder goed vocht vast houden. Je krijgt dan een lage luchtvochtigheid.

Droge lucht onttrekt vocht uit je huid. Dit resulteert in uitdroging van je handen. Ook zal je huid een stuk stroever en schraler voelen.

De talgklieren, waar je al weinig van hebt in je handen, werken ook nog eens minder goed bij lage temperaturen. Hierdoor kan je huid zich minder goed beschermen tegen het koude weer.

 • Verkeerde handverzorgingsproducten

Als je last krijgt van droge handen, is de kans groot dat je al een handcrème hebt geprobeerd. Het is erg belangrijk om te kijken welke ingrediënten je handcrème bevat. Veel van deze producten bevatten namelijk stoffen die het probleem alleen maar groter maken.  Voorbeelden van deze ingrediënten zijn alcoholen, PEGs, parabenen, slechte oliën en siliconen.

Hier bespreken we 5 stoffen die je ten alle tijden wilt vermijden in je handcrème en andere verzorgingsproducten.

 • Overmatig zweten (hyperhydrosis palmaris)

Zoals we eerder besproken hebben, bevatten je handen erg veel zweetklieren.

Duizenden jaren geleden was dit erg handig voor de eerste mensen. Als je handen zweet produceren, krijg je meer grip. Dit kon je vroeger helpen als je in moeilijke situaties terecht kwam. Maar nu heeft het alleen nog maar een negatief effect helaas.

De officiële term voor overmatig zweten van de handen is hyperhydrosis palmaris. Sommige mensen is dit erfelijk bepaald. Ook kun je veel gaan zweten door intensief sporten of door stress te ervaren.

Zodra het zweet zich op je huid bevindt, zal het verdampen. Het verdampen van je zweet zorgt er uiteindelijk voor dat ook je handen uit kunnen drogen.

 • Ongezonde levensstijl

Verder is een gezonde levensstijl ook erg belangrijk. Ze zeggen niet voor niets ‘een gezonde huid begint van binnenuit’. Ongezond eten, weinig slaap en veel stress zorgen hebben veel invloed op de staat van je huid.

 • Eczeem

Droge handen kunnen ook een gevolg zijn van een huidaandoening. Hierbij denk je al gauw aan eczeem. Atopische eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem. Het heeft bij de handen de zelfde symptomen als die we eerder besproken hebben.

De precieze oorzaak is helaas nog niet bekend. Er zijn wel een aantal factoren die invloed hebben. Zo spelen ergerlijkheid, geslacht en leeftijd een rol hierin.

Als je denkt dat je hier misschien wel last van hebt, raden we je ten alle tijden aan contact op te nemen met een dokter of dermatoloog.

Wat kun je er tegen doen?

Nu we weten wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van een droge huid, kijken we nu naar wat je er tegen kunt doen:

 • Gebruik sulfaat-vrije handzeep. Je handen wassen blijft erg belangrijk voor je gezondheid, maar probeer daarom een sulfaat-vrije handzeep te gebruiken. Deze zal nog steeds al het vuil verwijderen, maar je huid zelf niet beschadigen.
 • Draag handschoenen in de winter. Handschoenen kunnen in de winter nog enige bescherming bieden, vooral als je voor een langere tijd buiten blijft.
 • Zorg voor een hoge luchtvochtigheid thuis. Zoals we eerder besproken hebben, is de luchtvochtigheid in de winter een stuk lager. Dit zal ook thuis zo zijn. Daarom raden wij aan om een luchtbevochtiger in huis te brengen om dit tegen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld al door een bakje water op te hangen aan de verwarming.
 • Doe je de afwas met de hand? Gebruik schoonmaakhandschoenen om je handen te beschermen tegen de sulfaten in het afwasmiddel.
 • Gebruik een gezonde en vette handcrème. Dit is vooral aan te raden als je in de winter naar buiten gaat of na het desinfecteren van je handen. Wij raden vooral aan om een iets wat vette crème te gebruiken. Deze beschermt en hydrateert de huid beter dan een handlotion.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Wil jij meer informatie over de zelfzorg van de man? Volg ons dan op Instagram of TikTok!

Bekijk de laatste berichten: