Voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf €30
30 dagen Niet Goed = Geld Terug

Schilfers op hoofdhuid: oorzaak en wat kun je er tegen doen?

Inhoudsopgave

Het hebben van schilfers op je hoofdhuid kan erg vervelend en soms zelfs wel een beetje gênant zijn. In deze blog gaan we kijken naar wat de precieze oorzaak van schilfers op hoofdhuid is en wat je er tegen kunt doen.

Waardoor krijg je schilfers op je hoofdhuid?

Als je last hebt van schilfers op hoofdhuid kan het aan 3 verschillende oorzaken liggen:

 1. Droge huid
 2. Eczeem
 3. Roos

Hieronder worden de oorzaken verder beschreven.

1. Droge huid

De meest voorkomende oorzaak van huidschilfers is simpelweg het hebben van een droge huid. Bij een droge huid houd je niet genoeg vocht vast.

De bovenste laag van je huid bestaat uit huidvet, ook wel bekend als talg. Talg wordt geproduceerd door talgklieren. Dit bovenste laagje huidvet beschermt je huid tegen factoren van buitenaf. Ook zorgt het ervoor dat je onder je huid vocht kunt opslaan.

Bij een droge huid werkt dit bovenste laagje huidvet niet goed. Hierdoor kan je huid minder vocht vast houden en zal de huid droog worden.

Een droge huid is aan de volgende symptomen te herkennen:

 • Schraal gevoel
 • Geïrriteerde en rode vlekken
 • Jeukende huid
 • Witte losse huidschilfers

Deze huidschilfers ontstaan doordat dode huidcellen samenklonteren. Je huid is niet in staat zich te beschermen en daardoor laten huidcellen een stuk makkelijker los.

Denk je dat je last hebt van een droge huid? Doe hier onze huidtype test en kom er binnen 1 minuut achter wat je huidtype is!

2. Eczeem (Seborroïsche Dermatitis)

Naast het hebben van een droge huidtype, geeft huisarts.com ook aan dat het een huidaandoening kan zijn. Een van die huidaandoeningen die ook schilfers op hoofdhuid veroorzaakt, is eczeem. Eczeem op de hoofdhuid heet officieel Seborroïsche Dermatitis. Deze vorm van eczeem is een combinatie van roos en ontstekingen op de hoofdhuid.

Typische symptomen van deze vorm van eczeem zijn:

 • Gele dikkere schilfers
 • Rode vlekken
 • Jeukende huid

Eczeem kan op verschillende plekken voorkomen op je hoofdhuid. Deze meest voorkomende plekken zijn:

 • Rondom je wenkbrauwen en oogkasten
 • Op en achter je oren
 • Je voorhoofd
 • Je neus

3. Roos (Pityriasis Capitis)

Bij roos heb je last van schilfers die zich vormen tussen je haren. Wel kunnen deze schilfers zich verder verspreiden. Zo kunnen ze over het hele gezicht voorkomen of op je schouders vallen.

Zowel roos als eczeem is gelukkig niet besmettelijk en overdraagbaar. Bij kinderen komt dit ook vaker voor, maar daar gaat het meestal na een paar jaar weer over.

Wat kun je er tegen doen?

 • Zowel een droge huid, eczeem als roos worden vaak veroorzaakt door het volgende: het gebruik van een verkeerde shampoo. De meeste shampoos die je in de supermarkt kunt kopen bevatten sulfaten. Sulfaten zijn de stoffen die je huid en haren reinigen. Echter zijn deze stoffen zo sterk dat ze niet alleen vuil verwijderen, maar ook delen van je bovenste huidlagen. Dit is dan ook de reden waarom shampoos met sulfaat losse huidschilfers kunnen veroorzaken. Het beschadigt letterlijk je huidvet. Dit geldt trouwens ook voor gezichtsreinigers. Daarom raden wij aan om een milde sulfaatvrije shampoo of gezichtsreiniger te gebruiken. Als je last hebt van roos is een anti-roos shampoo ook verstandig om te gebruiken.
 • Douche niet te lang en te warm. Een lange tijd onder een hete douche staan is erg slecht voor je huid. Dit hete water kan je bovenste huidlagen beschadigen. Dit vergroot weer de kans dat je last kunt krijgen van losse huidschilfers.
 • Verf je je haren? Als je last hebt van schilfers is de kans groot dat je een allergie hebt voor haarverf. Stop een tijdje met het gebruik van haarverf om te kijken of dit de oorzaak is.
 • Zowel het hebben van een droge huid, eczeem of roos kan erfelijk bepaald zijn. Echter betekent dit niet dat je er ook last van hoeft te hebben. Bij het hebben van een ongezonde levensstijl kunnen deze huidproblemen meer tot uiting komen. Denk hierbij aan het hebben van veel stress, weinig slaap en ongezond eten. Probeer daarom zo gezond mogelijk te leven. Je huid zal er ook beter op worden.
 • Hier hebben wij nog een artikel geschreven waar we nog 12 extra tips geven voor het verzorgen van een droge huid.
 • Verder is de conditie van je huid erg belangrijk bij het voorkomen van schilfers. De makkelijkste manier om deze te verbeteren is om gebruik te maken van een vocht inbrengende crème of moisturizer. Een gezicht crème hydrateert, beschermt en verbetert de staat van je huid.

Mochten bovenstaande oplossingen niet werken en denk je dat je toch last hebt van eczeem of roos, dan raden wij altijd aan om contact op te nemen met een dokter of dermatoloog.

De juiste verzorgingsproducten

Zoals hierboven beschreven is, zijn een aantal producten belangrijk om deze klachten te voorkomen en te verminderen.

Wij van Rossberck ontwikkelen verzorgingsproducten met een basis van natuurlijke ingrediënten en zonder schadelijke ingrediënten zoals: sulfaten, parabenen, PEG’s, siliconen, parfum en microplastics. De producten zijn 100% Cruelty-Free en Vegan.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Je baard verzorgen in 5 stappen

Je baard verzorgen in 5 stappen

Een baard is meer dan alleen een stukje gezichtsbeharing. Het is een manier om je persoonlijkheid, stijl en zelfvertrouwen uit…
Je baard wassen: hoe en hoe vaak moet het?

Je baard wassen: hoe en hoe vaak moet het?

Als je een baard hebt, weet je waarschijnlijk wel dat je hem regelmatig moet verzorgen om hem er goed uit…
Exfoliatie en baardverzorging; wat heeft het met elkaar te maken?

Exfoliatie en baardverzorging; wat heeft het met elkaar te maken?

Als je een baard hebt, of van plan bent om er een te laten groeien, dan weet je waarschijnlijk wel…