Nagelverzorging wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Gezonde nagels geven aan dat je jezelf goed verzorgt. Maar veel mensen weten niet precies wat er allemaal bij nagelverzorging komt kijken. Daarom hebben wij deze complete nagel gids geschreven, om jou precies uit te leggen wat nagelverzorging allemaal inhoudt.
In dit artikel gaan we eerst kijken naar wat nagels precies zijn. Dit zal uiteindelijk helpen om sommige problemen beter te begrijpen. Daarna behandelen we vele verschillende nagelproblemen. Tot slot leggen we je uit wat jij zelf kunt doen om gezonde nagels te krijgen.
1. Wat zijn nagels eigenlijk?
Nagels zijn niets meer dan beschermplaatjes voor het uiteinde van je vingers en tenen. Elke nagel is bol opgebouwd en bestaat uit de hoornplaat, de nagelplaat en de nagelwortel.
Waar zijn nagels precies voor?
We weten allemaal wel wat nagels zijn, iedereen heeft ze tenslotte. Maar wat is precies het nut van nagels?
De belangrijkste functie van nagels is bescherming bieden aan de zenuwuiteinden in de toppen van de vingers. In de toppen van onze vingers hebben we onwijs veel gevoel en dit was in het verleden ook erg belangrijk om bepaalde dingen te herkennen. Door de nagels komt er geen eeltvorming op de vingertoppen. Het eelt zou er namelijk voor zorgen dat je minder kunt voelen. Tijdens de evolutie kwam er ook nog eens het voordeel bij dat je met nagels kunt krabben, wat handig was om bijvoorbeeld wortels uit de grond te halen en eet klaar te maken.
Hoe snel groeien nagels?
Nagels groeien bij mensen gemiddeld gezien 2 tot 3 millimeter per maand. Een hele nagel opnieuw laten groeien duurt ongeveer 6 tot 8 maanden. Er is ook een relatie tussen de lengte van je kootje en de snelheid waarmee je nagel groeit. Zo groeien vingernagels sneller dan teennagels en groeit de nagels van je middelvinger sneller dan die van je pink.
Waar bestaat een nagel uit?
Voordat we gaan kijken naar specifieke nagelproblemen, kijken we naar hoe een nagel is opgebouwd. De nagel zelf noemen we het nagelbed, dit is het roze gedeelte van de nagel. Het huidrandje onder aan je nagel heet de nagelriem. Het maanvormige witte gedeelte onderaan je nagel heet de lunula.
Waar zijn nagels van gemaakt?
Een nagel bestaat uit 3 lagen
- Hoorn laag
- Keratine laag
- Epitheel laag
De hoornlaag is de bovenste laag van de nagel. Deze is erg hard en zorgt voor de bescherming van de nagel. De keratine laag zit onder de hoornlaag en deze bevat voornamelijk keratine en voedingsstoffen en houdt vocht en vet vast. De onderste laag heet de epitheel laag. Deze zorgt ervoor dat de nagel vast zit aan je nagelwal.
2. Broze nagels
Waar normale nagels hard zijn en wel tegen een stootje kunnen, zijn broze nagels dat niet. Broze nagels worden ook wel zachte of zwakke nagels genoemd. Het probleem bij dit soort nagels is dat ze snel dun worden. Soms kunnen deze nagels ook geheel los laten. Broze nagels kunnen daarom ook best pijn doen. Als je een dunne nagel hebt, zijn de zenuwen minder goed beschermd en gevoeliger voor contact. Ook kunnen ze een stuk witter zijn dan gezonde nagels.
De oorzaak van broze nagels
Broze nagels kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan het simpelweg genetisch bepaald zijn. Toch zijn er ook oorzaken waar je iets aan kunt doen.
- Stress en te weinig slaap is een van die oorzaken. Hierdoor kan je lichaam zich moeilijker herstellen en dit kan ten koste gaan van de stevigheid van je nagels.
- Zoals we eerder zagen, bevatten je nagels ook vocht. Als je nagels minder vocht kunnen vasthouden, worden ze broos en kunnen ze gaan afbrokkelen. Een veelvoorkomende oorzaak van uitdroging is je handen wassen met sulfaat houdende producten. Sulfaat wordt namelijk gebruikt in reinigers zoals handzeep, gezichtsreiniger en douchegel. Deze stof zorgt ervoor dat je huid en nagels dan ook schoon worden. Maar sulfaten zijn zo sterk, dat ze niet alleen je huid en nagels schoonmaken, maar ook beschadigen.
- Ook kan het zijn dat je niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt, maar dat behandelen we zo. Vaak zie je dat het een combinatie is van de eerder genoemde oorzaken.
Voeding voor sterke nagels
Nagelverzorging begint bij de voeding. Het is belangrijk om je af te vragen of je dagelijks wel de goede voedingsstoffen binnenkrijgt. De belangrijkste voedingsstoffen zijn biotine (vitamine B8), vitamine D, seleen en zink. Deze stoffen dragen bij tot de instandhouding van je nagels. Bij een gezond en gevarieerd dieet zou je deze stoffen voldoende moeten binnen krijgen. Denk je dat je onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt? Dan zou je supplementen speciaal voor je nagels kunnen overwegen.
Gespleten en ingescheurde nagels
Een ingescheurde nagel kan bij iedereen voorkomen. Maar als je broze of zwakke nagels hebt, is de kans een stuk groter. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je ergens blijft hangen. Soms kan het ook pijnlijk of irriterend zijn. Gelukkig kun je dit wel met nagelverzorging oplossen.
Wat te doen bij een gespleten nagel?
Hoe verzorg je een ingescheurde nagel? Als je een scheur in je nagel krijgt, kan het zijn dat het bloedt. Verzorg dan eerst het wondje dat is ontstaan. Aangezien de nagel nu gedeeltelijk open is, moet je het goed schoonmaken.
Vervolgens moet je de nagel bijknippen. Doe dit zo kort mogelijk, zonder dat het pijn doet. Plak vervolgens de nagel af met een pleister totdat de nagel vanzelf weer herstelt. Het is belangrijk dat je tijdens het herstel proces de nagel goed in de gaten houdt en eventueel bijknipt mocht dit weer nodig zijn. Anders kan de nagel mogelijk scheef gaan bijgroeien.
3. Verkleurde nagels
Binnen de nagelverzorging kunnen je nagels ook soms verkleuren. Hieronder hebben we meest voorkomende verkleuringen van de nagels op een rijtje gezet.
Witte nagels
Bij sommige mensen zijn stukken van de nagel erg wit. Als de uiteinden van je nagels wit zijn en ook makkelijk afbreken, dan kun je last hebben van broze nagels (hierboven genoemd).
Heb je witte puntjes, vlekjes of helemaal witte nagels? Dan zou je Leukonychia kunnen hebben. Hierbij is het nagelbed niet meer zichtbaar en zie je alleen het witte keratine. Dit klinkt als een nare ziekte, maar is onschuldig. Het is namelijk een milde verhoorningstoornis. Er zijn geen andere bijwerkingen van bekend.
Denk je dat je dit hebt? Dan raden wij altijd aan om advies te vragen aan je dokter.
Blauwe nagels
Blauwe nagels zijn een beetje hetzelfde als blauwe plekken. Door een stoot of klap kunnen bloedvaten in je nagel kapot gaan en zo kan een bloeduitstorting ontstaan. De nagel kan zo blauw worden, maar soms ook paars of zwart.
Dit kan niet alleen gebeuren als je je een keer stoot, maar ook als je langdurig druk uitoefent op de nagel. Denk bijvoorbeeld aan lang wandelen of rennen met te strakke schoenen.
Wat kun je hier tegen doen? Als je je net hebt gestoten, kun je de nagel het beste koelen. Dit kan de bloeduitstorting verminderen. Vervolgens is het een kwestie van wachten voordat het bloeden afneemt en de bloedvaatjes hersteld worden door je lichaam. De rest van de verkleuring zal er vanzelf uitgroeien.
Heb je er erg veel last van? Als er te veel bloed blijft ophopen, kan de druk onder je nagel toenemen. Dit kan pijn gaan doen. Als dit te veel pijn doet, kun je hiervoor naar de dokter gaan. De dokter kan bloed verwijderen onder je nagel en zo de druk verlichten.
Gele nagels
Naast witte en blauwe nagels, kun je ook last hebben van gele nagels. Dit kan meerdere oorzaken hebben:
- Als je regelmatig nagellak draagt, zou de gele kleur daar vandaan kunnen komen. Het pigment van je (donkere) nagellak kan zich mengen met de keratine in je nagels. Dit kan een gele kleur geven.
- Rook je? Net zoals je gele tanden van roken kunt krijgen, kun je hiervan ook gele nagels krijgen. Door de rook kun je teer en nicotine op je nagels krijgen, wat een gele kleur geeft.
- De gele kleur kan ook komen door kalk- of schimmelnagels. In het volgende kopje behandelen we dit onderwerp.
4. Kalknagels
Een andere oorzaak van gele nagels kan dus een schimmel zijn. Je spreekt dan over kalknagels of schimmelnagels. Beide zijn in principe hetzelfde. Bij kalk nagels worden de nagels niet alleen geel, maar ook broos, dik en kunnen ze van textuur veranderen. Een schimmel kan een nagel zelfs zo erg aantasten dat je nagel kan loslaten.
Goed om te weten is dat deze schimmel nagels niet gevaarlijk zijn. Het ziet er alleen niet zo fraai uit helaas. Goede nagelverzorging is daarom erg belangrijk om te zorgen dat de nagel er zo gezond mogelijk blijft uitzien.
Oorzaak van kalknagels
Schimmel nagels krijg je meestal als je ergens een schimmel infectie hebt opgelopen. Schimmels bevinden zich overal en zijn erg besmettelijk. Daarom is het niet raar dat veel mensen last hebben van kalknagels. Als bepaalde schimmelsporen bij je nagels komen, werkt je immuunsysteem dit normaal tegen. Maar is jouw immuunsysteem (tijdelijk) minder goed actief, dan kan een schimmel zich toch gaan settelen in de nagel.
Schimmel heeft vocht nodig om de groeien. Bij mensen met zweetvoeten komen kalknagels bijvoorbeeld dus ook meer voor. Ook mensen via veel in bad gaan of veel zwemmen hebben een hogere kans om een schimmelnagel te krijgen.
Wat te doen tegen kalknagels?
Een schimmelinfectie begint vaak op een klein plekje in de nagel. Hierdoor kun je het nog makkelijker behandelen. In de drogisterij vind je veel producten hiertegen, maar of deze ook daadwerkelijk werken valt te betwijfelen.
Bij een beginnende kalknagel is het belangrijk om te zorgen dat het niet overslaat op je andere nagels. Zoals je eerder zag, kunnen kalknagels erg besmettelijk zijn. Het is daarom erg belangrijk om je nagels schoon en steriel te houden.
Ook is het belangrijk je nagels droog te houden. Probeer hier droge, schone en vooral luchtige sokken te dragen.
Mocht je toch last krijgen van je schimmelnagels, raden wij altijd aan om naar je dokter te gaan. De dokter kan je adviseren wat je hier tegen kunt doen. Er zijn ook bijvoorbeeld medicatie- en laserbehandelingen beschikbaar om schimmelnagels te bestrijden. Een dokter kan je hier meer over vertellen.
5. Hoe stop je met nagel bijten?
Een ander veel voorkomend probleem is nagel bijten. Veel mensen hebben niet in de gaten dat ze het doen. Het laat vaak korte, ribbelige en onverzorgde nagels achter. Ook is het niet echt hygiënisch, aangezien onder je nagels erg veel bacteriën zitten. Reden genoeg om er mee te stoppen dus. Maar kom je van nagel bijten af?
Het belangrijkste is om je nagels goed te verzorgen. Vaak worden mensen getriggerd door een loshangend velletje of een haakje in je nagel. Hierdoor ben je sneller geneigd om aan een nagel te bijten om dit te corrigeren. En als je eenmaal begint, dan is het moeilijk te stoppen.
Ook is het gewoon zonde om aan mooi verzorgde nagels te bijten. Lang nagelbijten maakt de nagel namelijk erg kort, dunner en onregelmatig. Als je echter mooie nagels hebt, wil je dit liever zo houden. Goede nagelverzorging is dus essentieel.
Werken deze tips niet? Dan kun je altijd nog een anti-nagelbijt product. Dit is meestal een nagellak die erg vies smaakt. Als je die op je nagels hebt en je wilt aan een nagelbijten, krijg je een enorm vieze smaak in je mond. Hierdoor zal je het vanzelf afleren.
6. Wat te doen bij een ingegroeide nagel?
Nog een probleem wat iedereen kan overkomen is een ingegroeide nagel. Bij een ingegroeide nagel groeit de zijkant van de nagel je huid in. Dit kan erg pijnlijk of irriterend zijn. Vaak herken je dit als de huid naast je nagel dik en rood wordt. Als je hier niet op tijd bij bent, kan dit zelfs gaan ontsteken.
De oorzaak van een ingegroeide nagel kan erg verschillend zijn. Zo kan het zijn dat je schoenen te krap zijn. Dit komt vaak voor bij het sporten. Dit in combinatie met zweetvoeten zorgt ervoor dat je tenen opgekropt zitten en de nagel scheef gaat groeien.
Een beschadiging van een nagel kan er ook voor zorgen dat het scheef gaat groeien. De nagel kun je bijvoorbeeld zelf beschadigd hebben door eraan te peuteren of misschien heb je er wel een flinke stoot op gehad. Te kort en rond afknippen zorgt ook voor een niet rechte nagelgroei.
Wat kun je tegen een ingegroeide nagel doen? Als je er vroeg bij bent, zou je zelf het probleem nog kunnen verhelpen met wat nagelverzorging. Probeer de nagel te scheiden van de huid. Vervolgens kun er een wattenbolletje onder proberen te leggen. Zo zorg je ervoor dat de nagel niet in maar langs de huid zal groeien. Vervolgens is het belangrijk om het wondje goed te verschonen en schoon te houden.
Heb je veel last van je ingegroeide nagel of krijg je het zelf niet opgelost? Dan kan een medische ingreep nodig zijn helaas. Neem hiervoor contact op met je huisarts.
7. Hoe moet je je nagels knippen?
Het belangrijkste van nagelverzorging is het knippen van de nagel. Het lijkt iets makkelijks wat iedereen wel kan, maar nog genoeg mensen doen dit fout. Je wilt ervoor zorgen dat je nagels niet te lang en niet te kort zijn. Lange nagels raken sneller beschadigd en zijn ook moeilijker om schoon te houden. Te korte nagels kunnen pijn doen en gaan ontsteken. Ook heb je dan een grotere kans op een ingegroeide nagel.
Wij leggen hieronder uit met 4 tips hoe je het beste je nagels kunt knippen.
1. Het beste moment om je nagels te knippen is na een (voet)bad of na het douchen. Je nagels zijn dan een stuk zachter en kunnen makkelijker geknipt worden.
2. Zorg ervoor dat je nagelschaar schoon en scherp is. Een bot nagelschaartje kan je nagel zelfs beschadigen. Ook kunnen veel nagelscharen gaan roesten. Dus controleer altijd eerst of je iets van roest ziet.
3. Als je begint met het knippen van je nagels, zorg er voor dat je je nagels recht afknipt. Probeer ook met veel kleine sneden te knippen in plaats van één snede de hele rand weg te halen. Knip ook alleen in het witte gedeelte van de nagel. Meestal wordt het aangeraden om niet de gehele witte rand weg te halen.
4. Hoe vaak moet je je nagels knippen? Wij raden je aan 1 à 2 keer per week. Hierdoor hoef je elke keer maar een klein beetje te knippen. Dit verkleint de kans op te korte nagels.