In het rijtje van stoffen die je zou moeten ontwijken in verzorgingsproducten, worden voornamelijk sulfaten en parabenen genoemd. De stoffen die zeker ook in dit rijtje voorkomen, zijn grondstoffen die afgeleid zijn van de stof PEG. Wat het precies is en waarom het ook in dat rijtje thuis hoort, lees je in dit artikel.
Wat is PEG?
PEG is een afkorting voor de stof: Polyethylene Glycol. Deze stof is een keten van meerdere eenheden ethyleenglycol. Het getal dat vaak achter de stof staat, zoals bijvoorbeeld PEG-100 Stearate, geeft de gemiddelde ketenlengte aan. Hoe hoger het getal dus, des te langer de stof is.
Deze stoffen worden op veel gebieden toegepast, ook binnen de cosmetica. Het wordt voornamelijk gebruikt als oplosmiddel of als vochtdrager.
Wat zijn de negatieve gevolgen van PEG?
Kort samengevat zorgt de stof PEG voor 2 negatieve gevolgen:
- Het laat andere stoffen gemakkelijk je huid binnen komen
- Het kan de vochtbalans van je huid aantasten
Deze 2 negatieve gevolgen kunnen zorgen voor een beschadigde en geĆÆrriteerde huid.
Is PEG schadelijk voor de huid?
Uit onderzoeken blijkt dat deze stof irriterend op de huid kan werken. Dit komt omdat deze stoffen je huid kunnen binnen dringen.
Deze eigenschap brengt de volgende risicoās met zich mee:
- Doordat deze stoffen gemakkelijk je huid binnendringen en ook goed oplosbaar zijn, kunnen er ook andere stoffen mee je huid binnen komen. Dit kunnen stoffen zijn zoals bepaalde bacteriƫn.
- Ook kan het de vochtigheid van je huid aantasten. Dit kan negatieve gevolgen hebben zoals uitdroging of juist een vette huid.
Deze gevolgen zijn echter wel afhankelijk van twee factoren: het soort PEG waarmee je te maken hebt en de staat van je huid.
Bij een beschadigde of zeer droge huid is de kans een stuk groter dat deze stof de huid kan binnendringen.
Is PEG kankerverwekkend?
Dit is een vraag die veel wordt gesteld op het internet. Soms wordt er geclaimd dat producten die polyethylene glycol bevatten kankerverwekkend kunnen zijn. Al is het antwoord op de vraag hierboven: nee. PEG is niet kankerverwekkend.
Net zoals bij sulfaten komt bij de productie van PEG, 1,4-dioxaan vrij. 1,4-dioxaan is een organische, licht ontvlambare stof. Deze stof wordt gebruikt als oplosmiddel in verschillende industrieƫn.
Uit onderzoeken is gebleken dat een langdurige blootstelling aan 1,4-dioxaan kan leiden tot kanker. Op basis van deze onderzoeken is deze stof ingedeeld als vermoedelijk kankerverwekkend voor de mens.
Kortstondige blootstelling kan leiden tot irritatie van de ogen, neus en keel.
Over de jaren zijn uitstekende manieren gevonden om 1,4-dioxaan eruit te filteren en dit is dan ook verplicht. Daarvoor zijn producten die PEG bevatten dus niet kankerverwekkend.
Conclusie
Wanneer mogelijk is het slim om PEG te vermijden in je persoonlijke verzorgingsproducten. Zo voorkom je dat er ongewenste stoffen je huid binnen dringen en dat de vochtbalans van de huid verstoord wordt. Hiermee voorkom je ook huidirritaties.