Je hebt net lekker gefitnest of een flink stuk hardgelopen. Je bent bedekt in het zweet en je spieren voelen verzuurd en vermoeid aan. Op dit moment zal je waarschijnlijk niet veel aan je huid denken. Niet alleen je spieren, maar ook je huid (het grootste orgaan van je lichaam) krijgt het zwaar te verduren tijdens en na het sporten.
Lees hieronder wat je huid doet en hoe jij beter voor je huid kan zorgen tijdens en na het sporten.
1. Wat doet je huid tijdens het sporten?
Niet alleen je lichaam, maar ook je huid is veel bezig tijdens het sporten. Dit is meestal te merken aan het feit dat je gaat zweten, wanneer je intensief gaat bewegen.
Als je gaat sporten dan spannen je spiercellen zich aan. Hiervoor is energie nodig. Deze energie wordt gehaald uit de verbranding van voedingsstoffen. Doordat je lichaam voedingsstoffen gaat verbranden, krijg je het warm. Hierdoor ga je zweten en gaan de poriën in je huid openstaan.
1.1. Zweten
Zoals hierboven beschreven staat, ga je zweten wanneer je het warm krijgt. Zweet bestaat voornamelijk uit water, zout en afvalstoffen. Tijdens het sporten verdampt het water, waardoor het zout en de afvalstoffen achterblijven op je huid.
Zweten is een manier van het lichaam om af te koelen. Dit komt omdat warmte van je lichaam gebruikt wordt om het water uit je zweet te verdampen.
1.2. Open poriën
Poriën zijn kleine openingen in je huid, die verbonden zijn met zweet- of talgklieren. Mannen hebben meer talgklieren dan vrouwen. Hierdoor hebben mannen sneller een vette huid. Overtollig talg veroorzaakt huidirritaties, zoals acne. Daarnaast bevat het gezicht over de meeste talgklieren in het lichaam.
De poriën van je huid gaan openstaan, omdat je het warm krijgt. Doordat de poriën van je huid gaan openstaan, kun je onder andere gaan zweten.
2. Wat is het gevolg van sporten voor je huid?
Zout en afvalstoffen blijven na het sporten op je huid achter en zullen zich gaan nestelen in de poriën. Door het zout kan je huid gaan uitdrogen, met nare huidirritaties als gevolg. De afvalstoffen die vrij komen kunnen weer zorgen voor puistjes en andere onzuiverheden.
Doordat de poriën tijdens het sporten helemaal open komen te staan, kan vuil zich hierin gemakkelijker gaan ophopen. Wanneer de poriën in de huid weer kleiner worden (dit gebeurt na het sporten), kan het vuil hierin blijven zitten. Met als resultaat ontstekingen in de huid.
3. Hoe kan jij je huid goed verzorgen na het sporten?
Het is belangrijk dat je na het sporten zo snel mogelijk gaat douchen of je gezicht gaat wassen. Het is goed om tijdens het wassen gebruik te maken van een gezichtsreiniger en/of douchegel. Dit omdat deze producten zich binden met vuil op de huid.
Gebruik niet alleen water. Het gebruik van alleen kan ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Vuil op/in de huid zijn vaak hydrofoob. Dit betekent dat het niet of nauwelijks zal binden met water. Hierdoor kan water moeilijk al het overgebleven zout en afvalstoffen verwijderen.
Gebruik altijd milde reinigers. Producten met de oppervlakte-actieve stof sulfaat (SLS, Sodium Lauryl Sulfaat & SLES, Sodium Laureth Sulfaat) kunnen de huid enorm uitdrogen. Dit komt omdat deze producten te veel talg verwijderen. Hierdoor kan de huid minder vocht vast houden.
4. Heeft sporten ook een goed effect op de huid?
Jazeker, sporten is ook heel goed voor de huid. Sporten heeft meerdere gunstige effecten op de huid.
Sporten stimuleert de doorbloeding. Dit is een goed proces. Door het stimuleren van de doorbloeding verbetert de aanvoer zuurstof en voedingsstoffen naar lichaamscellen. Dit heeft een positief effect op de huid.
Daarnaast is sporten gewoon goed voor je algehele gezondheid. Aan je huid zal je vaak het eerst zien of je gezond of ongezond leeft. Denk maar eens aan een periode waarin je iets vetter gegeten hebt dan normaal. Vaak zal dit snel resulteren in wat puistjes. Door te sporten zal je huid er zuiverder uitzien.
5. Tips voor een betere verzorging van je huid tijdens en na het sporten.
- Draag goed ventilerende en lichte kleding tijdens het sporten
- Drink genoeg water tijdens en na het sporten
- Ga zo snel mogelijk douchen en gebruik een gezichtsreiniger of douchegel.
- Vermijd producten met SLS (Sodium Lauryl Sulfaat) of SLES (Sodium Laureth Sulfaat)
- Gebruik na het douchen een moisturizer of crème voor je gezicht en lichaam.