🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna
Winterhuid en winterjeuk

Last van een winterhuid of winterjeuk? Dit kun je er tegen doen!

Inhoudsopgave

De temperaturen beginnen te zakken en de kerst reclames vliegen je om de oren. Je voelt de bui al hangen: je gaat weer last krijgen van een droge huid. Als je dit elke winter ervaart, is de kans groot dat je last hebt van een winterhuid of zelfs winterjeuk.

In deze blog leggen we je uit wat een winterhuid en winterjeuk precies is, wat de oorzaak is en natuurlijk wat je er tegen kunt doen.

Wat is een winterhuid?

Wanneer je in de winter last hebt van een droge huid, noemen we dit een winterhuid. Ook kun je dan last krijgen van losse huidschilfers, rode plekken of huidirritaties. Dit is een veel voorkomend probleem.

Een winterhuid kan overal optreden. Meestal komt dit voor in het gezicht, maar ook op andere delen van je lichaam kun je er last van krijgen. Veel mensen hebben daarbij ook last van droge handen (winterhanden).

Oorzaak van een winterhuid

In de winter zakken niet alleen de temperaturen buiten, maar ook de luchtvochtigheid zakt. Koude lucht kan namelijk minder goed vocht vasthouden. Je krijgt dan te maken een lage luchtvochtigheid.

Deze droge lucht zal vocht uit je huid onttrekken en op deze manier zal je huid ook uitdrogen. De centrale verwarming thuis heeft hier ook invloed op.

Wanneer je je verwarming aanzet, zal de koude lucht warmer worden. Maar de luchtvochtigheid zal helaas laag blijven. Zodoende blijf je ook droge lucht binnen hebben. Later in deze blog geven we je een tip om dit te voorkomen.

Een andere oorzaak van een winterhuid is het feit dat je talgklieren minder productief zijn bij een lagere temperatuur. Talgklieren maken talg aan. Talg is ook wel bekend als huidvet. Deze stof vormt een laagje over je huid heen. Dit laagje beschermt je huid en het zorgt ervoor dat je vocht kunt blijven opslaan.

Zodra je minder talg gaat produceren, zal dit laagje dunner en minder sterk worden. Hierdoor kun je minder vocht opslaan en zal je een droge huid krijgen.

Huidtype

Als je in de winter last hebt van een droge of jeukende huid, betekent dit niet meteen dat je ook een droge huid als huidtype hebt. Je hebt 4 verschillende huidtypen:

  • Droge huid
  • Vette huid
  • Normale huid
  • Gecombineerde huid

Elk huidtype heeft een eigen manier waarop de huid verzorgd moet worden. Dit is dan ook de reden waarom dermatologen de huidtypen in het leven hebben geroepen.

Benieuwd wat jouw huidtype is? Doe hier de huidtype test en kom er direct achter!

Wat is winterjeuk?

Zodra deze droge huid ook nog eens gaat jeuken, heb je last van winterjeuk. Dit is een gevolg van een winterhuid. Vaak gebeurt dit bij mensen met een gevoelige huid.

Als je gaat krabben aan jeukende plekken, kun je je huid beschadigen. Pas hier dus goed mee op, hoe moeilijk het ook is. Mogelijke gevolgen hiervan kan zijn dat je een craquelé huid (een gebarsten huid) krijgt.

Wat kun je er tegen doen?

  • Hoewel lang en warm douchen in de winter erg verleidelijk is, kan het erg schadelijk zijn voor je huid. Dit is ook meestal de reden waarom mensen last hebben van een winterhuid op de schouders, armen of rug. Heet water kan je bovenste huidlagen beschadigen, waardoor je minder vocht kunt vasthouden. Douche daarom maximaal 5 minuten met een temperatuur van 38 graden.
  • Hou de luchtvochtigheid hoog in je huis. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een waterbakje op te hangen naast je verwarming. Het water zal verdampen waardoor de lucht minder droog wordt en uiteindelijk je huid ook minder zal uitdrogen.
  • Vermijd verzorgingsproducten die sulfaten bevatten. Sulfaten zijn stoffen die je huid reinigen. Ze zitten in bijna elke shampoo, gezichtsreiniger of bodywash die je in de supermarkt kunt krijgen. Echter zijn sulfaten zo sterk in het reinigen, dat ze ook je bovenste huidlagen beschadigen. Dit resulteert vaak in een droge huid. Probeer ook deze 4 ingrediënten te vermijden in de verzorgingsproducten.
  • Drink voldoende water. Aangeraden wordt dagelijks z’n 2 liter te drinken. Wel is belangrijk dat je je huid daarbij goed verzorgd door de andere tips op te volgen. Als de conditie van je huid er slecht aan toe is, kun je zoveel water drinken als je wilt maar zal je het niet kunnen opslaan.
  • Gebruik in de winter een vocht inbrengende moisturizer. Zulke crèmes hydrateren je huid waardoor je minder last zult krijgen van een droge huid. Ook herstelt het je huidlagen en beschermt het je tegen de kou in de winter. Als je een moisturizer gaat uitzoeken, kies dan een iets wat vette crème. Deze zullen je beter beschermen in de winter.
Skincare Guide banner

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…
Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Heb je ook vaak last van droge handen? Veel mannen hebben te maken met een droge, schrale of geïrriteerde huid…