Hoe kom je van puistjes af? Dit is een vraag die er veel gesteld wordt. Iedereen heeft wel eens last van puistjes. Dit kan erg vervelend zijn en veel mensen willen hier ook zo snel mogelijk van af komen. Vooral tijdens perioden van schommelingen in je hormoonhuishouding, zoals puberteit of zwangerschap, komen puistjes veel voor.
In deze blog geven wij je 5 tips om van puistjes af te komen.
1. Hoe ontstaan puistjes?
Voordat we beginnen aan de tips om van puistjes af te komen, is het goed om te weten hoe puistjes ontstaan.
Het ontstaan van puistjes kent vaak vele oorzaken. Puistjes ontstaan meestal als gevolg van een combinatie van verschillende factoren, waaronder overmatige talgproductie, verstopte poriën en ontsteking van de huid.
Hormonen spelen hierin een belangrijke rol, omdat de talgproductie wordt gereguleerd door hormonen. Daarom hebben veel mensen ook last van puistjes tijdens de puberteit en zwangerschap.
De huid heeft veel talgklieren. Deze klieren produceren talg, een olieachtige stof die onze huid vochtig houdt en beschermt tegen uitdroging. Talg zorgt dus voor een soort van natuurlijke hydratatie.
Als de talgproductie te hoog is, kan de overtollige talg de poriën verstoppen. Dit kan worden verergerd door hormonale veranderingen, stress, bepaalde medicijnen, en het gebruik van verkeerde cosmetica.
Voeding heeft geen directe invloed op het krijgen van puistjes. Voeding heeft wel invloed op je hormoonhuishouding. Hierdoor is er een indirecte link tussen voeding en het ontwikkelen van puistjes.
Wanneer een porie verstopt raakt, kan er zich een ophoping van dode huidcellen en bacteriën vormen, die leidt tot de vorming van een puistje. Dit kan leiden tot ontsteking van de huid, waardoor het puistje rood en gezwollen wordt.
2. Wat is een onderhuidse puist
De meest bekende vorm van puistjes zijn de bovenhuidse puistjes. Deze zijn ook gemakkelijk te herkennen.
Een onderhuidse puist bestaat ook. Een onderhuidse puist is een ontsteking onder de huid. Een onderhuidse puist wordt ook wel een cystische acne of een onderhuidse ontsteking genoemd.
Dit type puistje is te herkennen aan een kleine, harde bult op de huid. Vaak is de huid ook rood en doet het pijn.
3. Hoe kom je van puistjes af? 5 tips!
Puistjes zijn erg vervelend en iedereen heeft er wel eens last van. De een wat meer dan de ander. Vaak willen mensen er zo snel mogelijk van af komen. Hieronder geven wij 5 tips om van je puistjes af te komen.
3.1. Reinig je gezicht
De eerste en vaak meest belangrijke tip, is om dagelijks je gezicht goed te reinigen. Dit kan in veel gevallen puistjes voorkomen.
Dit zorgt ervoor dat dode huidcellen, bacteriën en ander vuil van de huid verwijderd worden en dat de poriën goed schoon blijven.
Daarom is het verstandig om een gezichtsreiniger te gebruiken. Gebruik tijdens het reinigen van je gezicht lauwwarm water en dep je huid droog na gebruik. Het is belangrijk om je huid droog te deppen en niet te wrijven. Dit kan irritatie opleveren.
Pas ook op dat je je huid niet te vaak gaat reinigen. Reinig je gezicht maximaal 2x per dag. Vaak is 1x per dag al voldoende.
3.2. Gebruik een gezichtsscrub
Een goede gezichtsscrub kan in veel gevallen helpen bij het voorkomen en verminderen van puistjes.
Een gezichtsscrub wordt gebruikt om de gezichtshuid te exfoliëren. Het bevat vaak kleine korreltjes of deeltjes die zachtjes over de huid wrijven om dode huidcellen en andere onzuiverheden te verwijderen.
Een gezichtsscrub kan helpen om de huid te vernieuwen en te verjongen. Dit komt omdat een gezichtsscrub dode huidcellen verwijderd. Dit zorgt voor een schonere en gladdere huid.
Door het verwijderen van de dode huidcellen kan een gezichtsscrub ook helpen om de huid te verjongen en de textuur te verbeteren.
Een gezichtsscrub kan ook helpen bij het voorkomen en verminderen van puistjes en andere vormen van acne, doordat het de poriën diep reinigt en de huid glad en egaal maakt.
Het is belangrijk om een gezichtsscrub niet te vaak te gebruiken, omdat overmatig scrubben de huid kan beschadigen en irriteren. Het wordt meestal aanbevolen om een gezichtsscrub niet meer dan 2 tot 3x per week te gebruiken.
3.3. Vervang vaker je kussensloop
Dit is een tip die misschien niet heel vaak voorkomt. Het vaker vervangen van je kussensloop kan een hoop huidirritaties, waaronder puistjes, voorkomen.
Op je kussensloop komt veel vuil terecht. Zo kan zich na een tijdje een laagje opbouwen van dode huidcellen, zweet en andere onzuiverheden. Daarom is het belangrijk om regelmatig een wasje te draaien.
Heb je veel last van puistjes? Probeer dan eens om je kussensloop om de 3-4 dagen te wassen en kijk of dit een verschil maakt.
3.4. Niet aanraken of uitknijpen!
Veel mensen willen puistjes gaan uitknijpen of gaan er aan peuteren. Dit is niet heel slim om te doen.
Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Ga geen puistjes uitknijpen of aanraken. Je vingers en handen bevatten vaak ook veel vuil. Dit kan door aanraking weer terecht komen op je huid. Dit kan puistjes verergeren of voor nieuwe puistjes zorgen.
Daarom is het ook belangrijk om altijd eerst je handen te wassen, voordat je begint aan je gezichtsverzorging.
Verder is het ook slim om sowieso niet vaak je gezicht aan te raken met je handen.
3.5. Let op je voeding
Hoewel uit veel onderzoeken is gebleken dat voeding niet direct voor acne of puistjes zorgt, is er zeker wel een indirecte link tussen voeding en puistjes.
Van welk eten krijg je puistjes? Er zijn een aantal voedingsmiddelen die wellicht een indirecte link vormen met puistjes.
De onderstaande voedingsmiddelen kunnen een indirecte oorzaak zijn van puistjes en mee-eters:
- Zuivelproducten zoals: melk, kwark, yoghurt, vla, roomijs, boter, kaas en eiwitpoeders
- Enkelvoudige koolhydraten en producten met veel suikers zoals: wit brood, witte rijst, pasta’s die niet volkoren zijn, aardappelen, frisdranken, koekjes, snoepjes, zoet broodbeleg etc.
- Producten met veel zout zoals: kant-en-klare maaltijden en snacks
- Alcohol
Heb je veel last van puistjes en mee-eters? Let dan eens op of het wordt verergerd of je meer van een van bovenstaande producten eet of drinkt.
4. Conclusie
Hoe kom je van puistjes af? Hierboven hebben we meerdere tips gegeven om van puistjes af te komen.
Begin met het reinigen en scrubben van je gezichtshuid. Maar pas op, doe dit niet te vaak. Vervang vaker je kussensloop, raak je puistjes zeker niet aan en probeer eens op je voeding te letten.
We hopen dat bovenstaande tips jou helpen om puistjes te verminderen of te voorkomen. Helaas kunnen puistjes heel veel oorzaken hebben. Heb je hier veel last van? Neem dan eens contact op met je huisarts of dermatoloog.