Gratis verzending vanaf €30

Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden

Achteraf betalen met Klarna

Een onderhuidse puist?

onderhuidse puist
Inhoudsopgave

Een onderhuidse puist is net zo vervelend als normale puistjes en mee-eters. Je kunt je er onzekerder door voelen (wat helemaal niet nodig is trouwens), maar het kan ook nog eens pijn doen. Maar wat is een onderhuidse puist precies? En hoe kom je hier van af? Dat bespreken we in deze blog.

1. Wat is een onderhuidse puist?

Veel mensen hebben nog nooit van een onderhuidse puist gehoord of weten niet hoe deze eruit ziet. Niet zo gek natuurlijk.

Zoals de naam al zegt eigenlijk, is een onderhuidse puist is een ontsteking dat zich bevindt onder het huidoppervlakte. Een onderhuidse puist wordt ook wel een cystische acne of een onderhuidse ontsteking genoemd.

Je herkent deze vorm van puistjes een een kleine, harde bult op de huid. Vaak is de huid ook rood en doet het pijn. Dit type puistje ontstaat onder de huid, omdat de verstopte talgklier onder de huid is opengebarsten. In tegenstelling tot gewone puistjes, zit een onderhuidse puist dieper in de huid en kan het pijnlijk zijn.

De puistjes ontstaan vaak op de kin, neus, voorhoofd (T-zone), rug en borst.

De huid erboven is vaak rood en gezwollen. Ook kan er een harde knobbel of bult voelbaar zijn. Het kan enkele dagen tot weken duren voordat de onderhuidse puist uitbreekt of verdwijnt, afhankelijk van de ernst van de ontsteking.

Het is belangrijk om onderhuidse puistjes niet uit te knijpen, omdat dit kan leiden tot meer ontsteking en littekens. Daarom is het altijd verstandig om een dermatoloog of schoonheidsspecialist te benaderen voor een behandeling.

2. Wat is de oorzaak?

Onderhuidse puistjes of ontstekingen ontstaan eigenlijk op dezelfde manier als alle andere puistjes.

Er wordt meer talg aangemaakt dan normaal. Hierdoor kunnen de talgklieren verstopt raken. Talg is weer een belangrijke voedingsbron voor bacteriën in en op onze huid. Hierdoor komen bacteriën in de talgklieren terecht. Hierdoor ontstaat een ontsteking.

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van puistjes, waaronder hormonale veranderingen, genetica, stress, voeding en bepaalde cosmetica of medicijnen.

Puistjes kunnen dus vele oorzaken hebben. Het is vaak lastig om te achterhalen wat er nou precies toe geleid heeft. Vaak is het ook een samenspel van oorzaken.

3. Onderhuidse puist uitknijpen?

Is het verstandig om een onderhuidse puist uit te knijpen? Het antwoord daarop is nee.

Het beste wat je kunt doen, is het met rust te laten. Het is belangrijk dat je het plekje niet aanraakt. Wanneer je een puistje gaat uitknijpen, kan het een litteken worden. Ook kan de ontsteking nog erger worden, waardoor je nog langer last hebt van het puistje.

Daarnaast bevatten je vingers ook vaak veel vuil en bacteriën. Deze kunnen weer terecht komen op de huid of in het puistje. Hierdoor wordt het als maar erger. Daarom is het ook belangrijk om altijd goed je handen te wassen, voordat je je huid gaat verzorgen.

Als een onderhuidse puist openbarst, is de kans dat er een infectie ontstaat. Ook is de kans dan groot dat het een litteken wordt. Begint het zich te vormen tot een harde knobbel? Dan kan het zijn dat het een atheroomcyste of een talgkliercyste is geworden. Dit zijn veel voorkomende en goedaardige huidaandoeningen.

Heb je erge pijn? Dan kan je de pijn een beetje verlichten door er een ijsklontje tegen aan te houden. Wikkel het ijsklontje wel eerst in

4. Onderhuidse puist voorkomen

Is het mogelijk om een onderhuidse puist te voorkomen? Het is in zekere zin zeker mogelijk om puistjes, mee-eters en dus ook onderhuidse puisten te verminderen of te voorkomen.

4.1. Huid reinigen

Je huid reinigen is een belangrijke stap in het voorkomen van puistjes. Deze handeling helpt bij het verwijderen van talg, vuil, dode huidcellen en andere onzuiverheden die de poriën kunnen verstoppen en zo puistjes kunnen veroorzaken.

Als de poriën verstopt raken, kan talg moeilijk naar buiten komen. Dit kan leiden tot ontstekingen en uiteindelijk tot puistjes.

Door je huid regelmatig te reinigen, verwijder je niet alleen vuil en talg, maar ook bacteriën die ontstekingen kunnen veroorzaken. Bovendien kan het gebruik van specifieke reinigingsproducten helpen om overtollig talg te verminderen en de balans van je huid te herstellen.

Het is verstandig om dagelijks een gezichtsreiniger te gebruiken. Ook kan het verstandig zijn om 1 tot 2x per week je huid te scrubben met een gezichtsscrub.

Het is belangrijk om te onthouden dat overmatig reinigen of het gebruik van te agressieve producten de huid kan irriteren en uitdrogen, waardoor de talgklieren juist meer talg gaan produceren om de huid te hydrateren.

Hierdoor kan het risico op het ontstaan van puistjes juist toenemen. Kies daarom voor milde reinigingsproducten die speciaal zijn ontworpen voor jouw huidtype en gebruik ze niet te vaak.

4.2. Huid hydrateren

Naast je huid reinigen is ook je huid hydrateren een belangrijke stap in het voorkomen van puistjes. Wanneer je huid uitdroogt, kan dit leiden tot overmatige productie van talg om de huid te hydrateren. En deze overmatige productie van talg, leidt weer tot puistjes.

Door een hydraterende crème te gebruiken, wordt je huid gehydrateerd en blijft het vochtgehalte van je huid op peil. Dit helpt bij het verminderen van de productie van talg en het voorkomen van verstopte poriën.

Een goede hydratatie kan ook helpen om de huidbarrière te versterken, wat essentieel is voor een gezonde huid. Gebruik daarom altijd een bodylotion of een hydraterende gezichtscrème.

Bovendien kan het gebruik van de verkeerde producten, zoals agressieve reinigingsmiddelen of medicijnen tegen acne, je huid uitdrogen. Het is daarom belangrijk om een hydraterende crème te gebruiken die speciaal is ontworpen voor jouw huidtype en die niet-comedogeen is, wat betekent dat het de poriën niet zal verstoppen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat een overmatige hydratatie ook niet goed is voor de huid en dat het gebruik van te veel oliehoudende producten de poriën kan verstoppen en zo het risico op het ontstaan van puistjes kan verhogen. Gebruik daarom alleen de aanbevolen hoeveelheid en kies voor een lichte, niet-vette formule.

4.3. Overige dingen om puisten te voorkomen

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om puistjes te verminderen of te voorkomen. Hieronder zetten we een aantal dingen op een rijtje.

  • Volg een gezichtsverzorgingsroutine. Dit hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Je gezicht reinigen en hydrateren is eigenlijk al genoeg.
  • Verminder de inname van zuivelproducten, enkelvoudige koolhydraten, suikers, producten met veel zout en alcohol.
  • Drink genoeg water. Probeer dagelijks zeker 2 tot 2,5 liter water te drinken.
  • Slaap voldoende. Tijdens je slaap herstelt je huid. Niet alleen je huid herstelt, maar eigenlijk je hele lichaam krijgt zijn kans om zich te herstellen tijdens je slaap. Daarom is het belangrijk om zeker 7 tot 8 uur per nacht te slapen.
  • Vermijd of verminder stress. Een beetje een algemene tip, maar zeker niet onbelangrijk. Stress is vaak een belangrijke oorzaak van toenemende onzuiverheden, zoals een onderhuidse puist, op de huid.

Hoe kom je van puistjes af? Wil je meer tips over hoe je ook van bovenhuidse puistjes afkomt. Lees dan onze blog waarin wij dit onderwerp behandelen!

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Wat voor een puistjes heb ik?

Wat voor een puistjes heb ik?

Puistjes, we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Ze kunnen frustrerend zijn en onze huid ontsieren. Maar…
Alles wat je moet weten over puitjes uitknijpen

Alles wat je moet weten over puitjes uitknijpen

Veel mannen besteden vandaag de dag steeds meer aandacht aan hun uiterlijk en willen fris en stralend voor de dag…
Hoe krijg je blackheads weg op je neus?

Hoe krijg je blackheads weg op je neus?

Blackheads, oftewel mee-eters, zijn kleine zwarte puntjes op je neus die ontstaan wanneer talg en vuil zich ophopen in je…