Gratis verzending vanaf €30

Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden

Achteraf betalen met Klarna

Oorzaak puistjes. Volledig overzicht

oorzaak puistjes
Inhoudsopgave

Oorzaak puistjes? Puistjes kunnen vele oorzaken hebben. Deze redenen lopen uiteen van voeding tot hormonale veranderingen. In deze blogpost gaan wij verder in op de oorzaken van puistjes. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan welke zaken puistjes juist kunnen verergeren.

1. Overmatige talgproductie

Talg (sebum) is een olieachtige substantie die op je huid aanwezig is. Deze substantie wordt geproduceerd door de talgklieren.

De functie van talg is vooral om de huid te beschermen tegen uitdroging en infecties. Daarnaast zorgt het ook voor hydratatie van de huid. Talg is dus eigenlijk goed voor je huid.

Helaas kan je ook last krijgen van een overmatige talgproductie. Hierbij maken de talgklieren meer talg aan dan nodig is. Hierdoor gaat je huid vet aanvoelen en kunnen poriën verstopt raken.

Deze talgophopingen worden ook wel mee-eters genoemd. Wanneer een talgklier openscheurt, omdat deze te verstopt is geraakt, kunnen er puistjes ontstaan.

De talgproductie wordt gereguleerd door de hormonen in je lichaam. Hierdoor hebben hormonale veranderingen dus veel invloed op je talgklieren. Dit is ook een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen last hebben van acne in de puberteit. Hierdoor kunnen veel vrouwen ook tijdens de zwangerschap last krijgen van acne.

2. Verstopte poriën

Hierboven is beschreven dat een overmatige talgproductie kan leiden tot verstopte poriën. Ook als je geen overmatige talgproductie hebt, kunnen je poriën verstopt raken.

Je poriën raken verstopt wanneer talg, dode huidcellen en bacteriën zich ophopen in je poriën. Wanneer de poriën verstopt raken, kan de talg niet meer normaal naar buiten stromen en ontstaan er puistjes.

Verstopte poriën komen vaak voor bij mensen met een vet huidtype.

Veel mensen hebben last van verstopte poriën. Het is dan ook een veelvoorkomend probleem. Verstopte poriën kunnen leiden tot mee-eters, maar ook acne.

3. Bacteriën

Bacteriën spelen ook een rol bij het ontstaan van acne. De bacterie p.acnes (Propionibacterium acnes), die van nature in onze huid voorkomt, is hier een van. Deze bacterie is eigenlijk een goede bacterie. Samen met het talg op je huid, vormt deze bacterie een beschermlaag.

Toch heeft een overmatige talgproductie ook hier weer een negatieve invloed op. De P.acnes bacterie leeft als het ware van talg. Doordat er veel talg geproduceerd wordt, komt deze bacterie uiteindelijk terecht in de talgklier. Zo dringt deze bacterie je huid binnen.

De bacterie die van oorsprong eigen goed is, kan op deze manier toch vervelende huidirritaties en -ontstekingen veroorzaken.

4. Hormonen

Hormonen en onzuiverheden op je huid zijn nauw met elkaar verbonden. Hormonale veranderingen kunnen de oorzaak zijn van puistjes bij zowel mannen als vrouwen. Het is vooral bekend als een probleem dat voorkomt bij meisjes in de puberteit of bij zwangerschap.

Puistjes en andere onzuiverheden als gevolg van hormonale veranderingen wordt ook wel hormonale acne genoemd.

Hormonale acne is een huidaandoening waarbij je last krijgt van onder andere: mee-eters, puistjes en onderhuidse ontstekingen.

Hoe komt het dat hormonen zoveel invloed hebben op je huid? De voornaamste reden hiervoor is dat hormonen de talgproductie stimuleren. Zo kan een hormonale verandering er voor zorgen dat je teveel talg gaat aanmaken. Dit leidt uiteindelijk weer tot de problemen die hierboven staan beschreven.

Daarnaast kunnen hormonale veranderingen er ook voor zorgen dat je huid te weinig talg gaat aanmaken. Ook dit kan weer voor huidirritaties en -problemen zorgen. Dit leidt dan voornamelijk tot een droge en jeukende huid.

Omdat hormonen hier een grote invloed op hebben, komen puistjes en mee-eters vaak voor tijdens de volgende momenten:

  1. Tijdens de puberteit
  2. Voor of tijdens de menstruatie
  3. Bij het slikken van de anticonceptiepil
  4. Tijdens de zwangerschap
  5. Tijdens de menopauze

Hormonale acne herken je vooral aan de volgende eigenschappen:

  • Je hebt vaak last van onzuiverheden op dezelfde plekken
  • De acne ontstaat rond dezelfde periode in de menstruatiecyclus
  • De acne is begonnen tijdens een van de 5 bovenstaande momenten
  • Puistjes bevinden zich vooral op de kin en kaaklijn
  • De acne is niet blijvend

5. Voeding

Vaak wordt er beschreven dat voeding ook een belangrijke trigger kan zijn voor acne. Toch is tot op heden nog weinig echt bewijs gevonden dat voeding een directe link heeft met acne.

Voeding is dus niet de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van puistjes, mee-eters en acne. Toch kan voeding er wel voor zorgen dat je meer last krijgt van onzuiverheden op de huid.

Voedingsmiddelen die een slechte invloed op de huid kunnen hebben zijn onder andere:

  • Geraffineerde koolhydraten en suiker
  • Dierlijke producten met veel zuivel
  • Verzadigde vetten

Het zijn dus vooral de voedingsmiddelen zoals zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals witbrood, pasta en suiker, dit kunnen leiden tot een verhoogde talgproductie en dus tot acne.

Het is daarom altijd belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.

6. Cosmetica

Hoewel huidverzorgingsproducten juist moeten helpen om puistjes en mee-eters te verminderen, kunnen deze producten ook de oorzaak zijn.

Dit kom vooral voor bij mensen met een vet huidtype of een gecombineerd huidtype.

Vooral producten zoals gezichtscrèmes of andere producten die veel oliën bevatten, kunnen bij mensen met een vet of gecombineerd huidtype problemen veroorzaken.

Heb jij hier snel last van? Dan is het belangrijk om producten te kiezen die niet-comedogeen zijn en die geen ingrediënten bevatten die bekend staan om het veroorzaken van acne.

7. Stress

Kan je puisten krijgen van stress? Zoals je hierboven al kunt lezen, zijn er veel verschillende oorzaken voor puistjes. Vaak wordt stress ook genoemd als een belangrijke oorzaak van puistjes. Maar is dat wel zo?

Stress doet veel met je lichaam. Het klopt inderdaad dat stress ook kan zorgen voor huidproblemen.

Zo heeft stress bijvoorbeeld invloed op je stofwisseling. Ook produceert een gestrest lichaam meer cortisol, neuropeptiden en kleine proteïnen die kunnen zorgen voor meer ontstekingen in het lichaam. Dit alles kan weer het gedrag van de talgklieren beïnvloeden.

De reden waarom stress dus kan zorgen voor meer onzuiverheden is dus dat stress de talgklieren activeert. En zoals bekend zorgt een overmatige talgproductie weer tot meer puistjes en mee-eters.

8. Overige oorzaken puistjes

De 7 hierboven genoemde oorzaken van puistjes zijn de meest voorkomende oorzaken. Toch zijn er nog heel veel andere zaken die puistjes en mee-eters kunnen veroorzaken en acne kunnen verergeren.

De meeste van deze overige oorzaken van puistjes worden hieronder beschreven.

  • Erfelijkheid – Acne en andere huidproblemen kunnen in de genen zitten
  • Druk en wrijving – Denk maar eens terug aan maskne (acne door het dragen van een mondkapje) tijdens de coronaperiode.
  • Medicijngebruik
  • Vochtige lucht – Vochtig weer kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van puistjes en mee-eters
  • Gebrek aan voldoende nachtrust
  • Je raakt je gezicht te vaak aan met je handen
  • Je wast te gering je kussenslopen
  • Je doucht niet na het sporten

Zoals je in deze blog zit, kunnen puistjes heel veel oorzaken hebben. Iedereen krijgt wel eens te maken met puistjes of mee-eters. Vaak is het nog al knap lastig om de precieze oorzaak te achterhalen. Gelukkig is er tegenwoordig veel te doen aan puistjes. Heb je hier veel last van? Neem dan zeker eens contact op met je huisarts of dermatoloog.

Hoe kom je van puistjes af? Bekijk dan deze blog waarin wij 5 tips geven om puistjes te voorkomen of te verminderen.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Wat voor een puistjes heb ik?

Wat voor een puistjes heb ik?

Puistjes, we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Ze kunnen frustrerend zijn en onze huid ontsieren. Maar…
Alles wat je moet weten over puitjes uitknijpen

Alles wat je moet weten over puitjes uitknijpen

Veel mannen besteden vandaag de dag steeds meer aandacht aan hun uiterlijk en willen fris en stralend voor de dag…
Hoe krijg je blackheads weg op je neus?

Hoe krijg je blackheads weg op je neus?

Blackheads, oftewel mee-eters, zijn kleine zwarte puntjes op je neus die ontstaan wanneer talg en vuil zich ophopen in je…