puistjes mannen

Puistjes mannen? Dit moet je weten!

Inhoudsopgave

Puistjes mannen, wat kan je er aan doen? Puistjes, ze komen altijd op het moment dat je ze beter niet kunt gebruiken. Niet alleen in de pubertijd komen puistjes bij mannen voor, ook na deze fase kunnen puistjes terugkomen. De meeste mannen hebben last van puistjes tot hun 25e levensjaar. Hierna wordt dit een stuk minder.

Hoe puistjes bij mannen ontstaan en hoe je er weer zo snel mogelijk vanaf komt, lees je in deze blog.

1. Hoe ontstaan puistjes bij mannen?

Net zoals bij vrouwen, ontstaan ook bij mannen de meeste puistjes door hormoonschommelingen. Daarom krijgen ook de meeste mensen last van puistjes tijdens de puberteit.

Dit komt doordat de hormoonhuishouding de talgproductie reguleert. Hierdoor kunnen hormonale schommelingen ervoor zorgen dat er meer talg aangemaakt wordt. Door een verhoogde talgproductie wordt de huid ook een stuk vetter. Hierdoor kunnen ook weer poriën verstopt raken.

Naast hormonale schommelingen heeft het ontstaan van puistjes nog vele andere oorzaken.

Bij mannen hebben puistjes vaak de volgende oorzaken:

  • Hormonen
  • Genetische bepaling
  • Het hebben van een vet huidtype
  • Verkeerde manier van scheren
  • Het eten van veel eiwitten, oftewel eiwit puistjes
  • Verkeerde huidverzorging

Wist je dat verkeerde voeding vaak niet de directe oorzaak is van puistjes bij mannen? Wel kan voeding ervoor zorgen dat puistjes verergert worden.

Hieronder gaan we dieper in op alle oorzaken van puistjes bij mannen.

1.1. Overmatige talgproductie

Net zoals bij vrouwen, is overmatige talgproductie ook bij puistjes mannen een van de grootste veroorzakers. Talg (sebum) is een olieachtige substantie die op je huid aanwezig is. Deze substantie wordt geproduceerd door de talgklieren.

De functie van talg is vooral om de huid te beschermen tegen uitdroging en infecties. Daarnaast zorgt het ook voor hydratatie van de huid. Talg is dus eigenlijk goed voor je huid.

Helaas kan je ook last krijgen van een overmatige talgproductie. Hierbij maken de talgklieren meer talg aan dan nodig is. Hierdoor gaat je huid vet aanvoelen en kunnen poriën verstopt raken.

Deze talgophopingen worden ook wel mee-eters genoemd. Wanneer een talgklier openscheurt, omdat deze te verstopt is geraakt, kunnen er puistjes ontstaan.

De talgproductie wordt gereguleerd door de hormonen in je lichaam. Hierdoor hebben hormonale veranderingen dus veel invloed op je talgklieren. Dit is ook een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen last hebben van acne in de puberteit. Hierdoor kunnen veel vrouwen ook tijdens de zwangerschap last krijgen van acne.

1.2. Verstopte poriën

Hierboven is beschreven dat een overmatige talgproductie kan leiden tot verstopte poriën. Ook als je geen overmatige talgproductie hebt, kunnen je poriën verstopt raken.

Je poriën raken verstopt wanneer talg, dode huidcellen en bacteriën zich ophopen in je poriën. Wanneer de poriën verstopt raken, kan de talg niet meer normaal naar buiten stromen en ontstaan er puistjes.

Verstopte poriën komen vaak voor bij mensen met een vet huidtype.

Veel mensen hebben last van verstopte poriën. Het is dan ook een veelvoorkomend probleem. Verstopte poriën kunnen leiden tot mee-eters, maar ook acne.

1.3. Bacteriën

Bacteriën spelen ook een rol bij het ontstaan van acne. De bacterie p.acnes (Propionibacterium acnes), die van nature in onze huid voorkomt, is hier een van. Deze bacterie is eigenlijk een goede bacterie. Samen met het talg op je huid, vormt deze bacterie een beschermlaag.

Toch heeft een overmatige talgproductie ook hier weer een negatieve invloed op. De P.acnes bacterie leeft als het ware van talg. Doordat er veel talg geproduceerd wordt, komt deze bacterie uiteindelijk terecht in de talgklier. Zo dringt deze bacterie je huid binnen.

De bacterie die van oorsprong eigen goed is, kan op deze manier toch vervelende huidirritaties en -ontstekingen veroorzaken.

1.4. Hormonen

Hormonen en onzuiverheden op je huid zijn nauw met elkaar verbonden. Hormonale veranderingen kunnen de oorzaak zijn van puistjes bij zowel mannen als vrouwen. Het is vooral bekend als een probleem dat voorkomt bij meisjes in de puberteit of bij zwangerschap.

Puistjes en andere onzuiverheden als gevolg van hormonale veranderingen wordt ook wel hormonale acne genoemd.

Hormonale acne is een huidaandoening waarbij je last krijgt van onder andere: mee-eters, puistjes en onderhuidse ontstekingen.

Hoe komt het dat hormonen zoveel invloed hebben op je huid? De voornaamste reden hiervoor is dat hormonen de talgproductie stimuleren. Zo kan een hormonale verandering er voor zorgen dat je teveel talg gaat aanmaken. Dit leidt uiteindelijk weer tot de problemen die hierboven staan beschreven.

Daarnaast kunnen hormonale veranderingen er ook voor zorgen dat je huid te weinig talg gaat aanmaken. Ook dit kan weer voor huidirritaties en -problemen zorgen. Dit leidt dan voornamelijk tot een droge en jeukende huid.

Hormonale acne herken je vooral aan de volgende eigenschappen:

  • Je hebt vaak last van onzuiverheden op dezelfde plekken
  • De acne ontstaat rond dezelfde periode in de menstruatiecyclus
  • De acne is begonnen tijdens een van de 5 bovenstaande momenten
  • Puistjes bevinden zich vooral op de kin en kaaklijn
  • De acne is niet blijvend

1.5. Voeding

eden nog weinig echt bewijs gevonden dat voeding een directe link heeft met acne.

Voeding is dus niet de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van puistjes, mee-eters en acne. Toch kan voeding er wel voor zorgen dat je meer last krijgt van onzuiverheden op de huid.

Voedingsmiddelen die een slechte invloed op de huid kunnen hebben zijn onder andere:

  • Geraffineerde koolhydraten en suiker
  • Dierlijke producten met veel zuivel
  • Verzadigde vetten

Het zijn dus vooral de voedingsmiddelen zoals zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals witbrood, pasta en suiker, dit kunnen leiden tot een verhoogde talgproductie en dus tot acne.

Het is daarom altijd belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.

1.6. Verzorgingsproducten

Hoewel huidverzorgingsproducten juist moeten helpen om puistjes en mee-eters te verminderen, kunnen deze producten ook de oorzaak zijn.

Dit kom vooral voor bij mensen met een vet huidtype of een gecombineerd huidtype.

Vooral producten zoals gezichtscrèmes of andere producten die veel oliën bevatten, kunnen bij mensen met een vet of gecombineerd huidtype problemen veroorzaken.

Heb jij hier snel last van? Dan is het belangrijk om producten te kiezen die niet-comedogeen zijn en die geen ingrediënten bevatten die bekend staan om het veroorzaken van acne.

1.7. Stress

Kan je puisten krijgen van stress? Zoals je hierboven al kunt lezen, zijn er veel verschillende oorzaken voor puistjes. Vaak wordt stress ook genoemd als een belangrijke oorzaak van puistjes. Maar is dat wel zo?

Stress doet veel met je lichaam. Het klopt inderdaad dat stress ook kan zorgen voor huidproblemen.

Zo heeft stress bijvoorbeeld invloed op je stofwisseling. Ook produceert een gestrest lichaam meer cortisol, neuropeptiden en kleine proteïnen die kunnen zorgen voor meer ontstekingen in het lichaam. Dit alles kan weer het gedrag van de talgklieren beïnvloeden.

De reden waarom stress dus kan zorgen voor meer onzuiverheden is dus dat stress de talgklieren activeert. En zoals bekend zorgt een overmatige talgproductie weer tot meer puistjes en mee-eters.

1.8. Overige oorzaak puistjes

De 7 hierboven genoemde oorzaken van puistjes zijn de meest voorkomende oorzaken. Toch zijn er nog heel veel andere zaken die puistjes en mee-eters kunnen veroorzaken en acne kunnen verergeren.

De meeste van deze overige oorzaken van puistjes worden hieronder beschreven.

  • Erfelijkheid – Acne en andere huidproblemen kunnen in de genen zitten
  • Druk en wrijving – Denk maar eens terug aan maskne (acne door het dragen van een mondkapje) tijdens de coronaperiode.
  • Medicijngebruik
  • Vochtige lucht – Vochtig weer kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van puistjes en mee-eters
  • Gebrek aan voldoende nachtrust
  • Je raakt je gezicht te vaak aan met je handen
  • Je wast te gering je kussenslopen
  • Je doucht niet na het sporten

2. Waarom hebben mannen vaker een vette huid?

Een vet huidtype is een van de belangrijkste oorzaken waarom mannen vaker last krijgen van puistjes.

Een vette huid kenmerkt zich door een dikke en ruwe structuur. De huid heeft een soort glans. Deze glans ontstaat doordat de huid teveel talg aanmaakt. Deze verhoogde talgproductie zorgt uiteindelijk weer voor puistjes.

Een mannenhuid is vaak vetter dan een vrouwenhuid. Hierdoor hebben mannen over het algemeen vaker last van onzuiverheden op de huid dan vrouwen. Dit komt doordat de mannenhuid meer talgklieren bevat.

3. Puistjes na het scheren

Mannen kunnen vaak last krijgen van puistjes na het scheren. Dit komt vooral veel voor bij mannen die een vet huidtype hebben.

Tijdens het scheren van een vette huid, kan er overtollig talg en bacteriën in de poriën of wondjes terecht komen. Deze gaan dan ontsteken. Hierdoor krijgen veel mannen last van huidproblemen na het scheren.

Daarom is het verstandig om je huid eerst goed te reinigen met een gezichtsreiniger voor het scheren. Hierdoor wordt vuil, overtollig talg en bacteriën van de huid verwijderd. Dit kan na het scheren een hoop vervelende huidirritaties voorkomen.

4. Wat voor puistjes heb ik?

Puistjes komen voor in alle soorten en maten. Maar welke soort puistjes zijn er allemaal? We krijgen vaak de vraag: wat voor een puistjes heb ik? De soorten puistjes hebben we hieronder uitgewerkt.

4.1. Mee-eters

Mee-eters zijn een van de bekendste en mees voorkomende puistjes en worden veroorzaakt door verstopte poriën.

Mee-eters komen voor in 2 soorten: microcysten oftewel gesloten mee-eters en open mee-eters.

Gesloten mee-eters (2 tot 3 mm) zijn puistjes met een wit puntje. Hierin wordt talg, bacteriën en keratine opgestapeld. Vaak veranderen gesloten mee-eters naar open mee-eters. Ze kunnen ook ontstoken raken en dan ontstaan er bobbeltjes of pustels.

Open mee-eters zijn te herkennen aan een zwart puntje. Dit puntje kleur zwart doordat er oxidatie van de talg optreed. Deze mee-eters raken niet snel ontstoken. Dit kan wel gebeuren, nadat ze worden uitgeknepen.

4.2. Steenpuist

Wat is een steenpuist nou precies? Een steenpuist is een ontsteking van een haarzakje diep in de huid. De medische naam hiervan is: furunkel. Deze ontsteking is vaak het gevolg van een bacteriële infectie.

Soms kan het voorkomen dat er meerdere steenpuisten naast elkaar ontstaan. Dit wordt ook wel een negen-oog of karbonkel genoemd.

Bij een karbonkel vormen meerdere steenpuisten vaak één grote steenpuist.

Een steenpuist is vaak zo hard als steen. Vandaar ook de naam. Omdat een steenpuist ontstaat als gevolg van een ontsteking van een haarzakje, komt het vaak voor op behaarde lichaamsdelen.

Het komt voornamelijk voor op de volgende lichaamsdelen:

  • Hoofd
  • Schaamstreek
  • Billen
  • Neus
  • Nek
  • Oksels
  • Liezen

de bovenstaande lichaamsdelen komen deze soort van puistjes dus het meeste voor. Maar hoe herken je ze nou precies. Een steenpuist is te herkennen aan de onderstaande symptomen:

  • Begint als een pijnlijke plek op de huid
  • Plek wordt vaak dikker en gaat meer pijn doen
  • Huid wordt roder
  • Huid kan vaak warm aanvoelen
  • Middenin de bult is vaak een gele of zwarte punt te zien.

Meestal gaat de bult na een week vanzelf open. Dan komt de pus eruit en geneest de huid in de meeste gevallen vanzelf weer.

Bij de dokter wordt een diagnose van een steenpuist vaak met het blote oog vastgesteld. Er hoeft in de meeste gevallen geen aanvullend onderzoek te worden gedaan.

4.3. Onderhuidse puist

Veel mensen hebben nog nooit van een onderhuidse puist gehoord of weten niet hoe deze eruit ziet. Niet zo gek natuurlijk.

Zoals de naam al zegt eigenlijk, is een onderhuidse puist is een ontsteking dat zich bevindt onder het huidoppervlakte. Een onderhuidse puist wordt ook wel een cystische acne of een onderhuidse ontsteking genoemd.

Je herkent deze vorm van puistjes een een kleine, harde bult op de huid. Vaak is de huid ook rood en doet het pijn. Dit type puistje ontstaat onder de huid, omdat de verstopte talgklier onder de huid is opengebarsten. In tegenstelling tot gewone puistjes, zit een onderhuidse puist dieper in de huid en kan het pijnlijk zijn.

De puistjes ontstaan vaak op de kin, neus, voorhoofd (T-zone), rug en borst.

De huid erboven is vaak rood en gezwollen. Ook kan er een harde knobbel of bult voelbaar zijn. Het kan enkele dagen tot weken duren voordat de onderhuidse puist uitbreekt of verdwijnt, afhankelijk van de ernst van de ontsteking.

Het is belangrijk om onderhuidse puistjes niet uit te knijpen, omdat dit kan leiden tot meer ontsteking en littekens. Daarom is het altijd verstandig om een dermatoloog of schoonheidsspecialist te benaderen voor een behandeling.

4.4. Gistpuistjes

Gistpuistjes lijken erg veel op acne. Echter hebben ze een andere oorzaak. Gistpuistjes ontstaan, zoals de naam al verklapt, door een teveel aan gist. Dit zorgt voor een infectie.

Deze infectie leidt weer tot kleine en harde bultjes. Deze bultjes kunnen jeuken.

Ook zweet en warmte spelen een grote rol in het ontstaan van gistpuistjes. Hierdoor ontstaan gistpuistjes meestal op het gezicht, bovenarmen, borst of rug.

Daarom is het belangrijk om na een sportsessie of na een warme dag goed te douchen.

4.5. Papels

Papels zijn te herkennen als rode bobbels op de huid. Ze ontstaan als gevolg van een ontsteking in een haarzakje. Het haarzakje raakt dan gevuld met talg en dode huidcellen. Zodra dit haarzakje scheurt, komt in het contact met witte bloedcellen. Hierdoor ontstaat de ontsteking.

Een papel bevat vaak geen pus. Hierdoor kan een papel ook niet uitgeknepen worden.

4.6. Pustels

Pustels zijn ontstekingen gevuld met pus en zijn vaak groter dan 5mm. Deze puistjes hebben vaak een etterende inhoud. Vaak verdwijnen pustels weer, maar komen ze ook weer snel terug.

Ze ontstaan vooral op plekken waar zweet zich snel opstapelt. Zoals rug, oksels of het gezicht.

Pustels ontstaan doordat talgklieren teveel talg aanmaken, waardoor poriën uiteindelijk verstopt raken.

5. Puistjes mannen uitknijpen?

Is het goed om een puistje uit te knijpen? Nee, het wordt niet aanbevolen om een puistje uit te knijpen. Hiermee kan je de huid beschadigen en kan er een infectie ontstaan. Het puistje wordt dan meestal nog erger.

Vooral voor mannen is het niet verstandig om puistjes uit te knijpen. Mannen hebben vaker last van een vet huidtype. Hierdoor kan een uitgeknepen puistje sneller ontstoken raken.

6. Wat te doen tegen puistjes mannen?

Wij krijgen vaak de vraag: hoe kom je van puistjes af? Wil jij zo snel mogelijk van puistjes afkomen en wil je ook vooral de oorzaken aanpakken. Bekijk dan hieronder 5 tips om puistjes bij mannen te verwijderen.

6.1. Reinig je gezicht

De eerste en vaak meest belangrijke tip, is om dagelijks je gezicht goed te reinigen. Dit kan in veel gevallen puistjes voorkomen.

Dit zorgt ervoor dat dode huidcellen, bacteriën en ander vuil van de huid verwijderd worden en dat de poriën goed schoon blijven.

Daarom is het verstandig om een gezichtsreiniger te gebruiken. Gebruik tijdens het reinigen van je gezicht lauwwarm water en dep je huid droog na gebruik. Het is belangrijk om je huid droog te deppen en niet te wrijven. Dit kan irritatie opleveren.

Pas ook op dat je je huid niet te vaak gaat reinigen. Reinig je gezicht maximaal 2x per dag. Vaak is 1x per dag al voldoende.

6.2. Scrubben kan helpen

Een goede gezichtsscrub kan in veel gevallen helpen bij het voorkomen en verminderen van puistjes.

Een gezichtsscrub wordt gebruikt om de gezichtshuid te exfoliëren. Het bevat vaak kleine korreltjes of deeltjes die zachtjes over de huid wrijven om dode huidcellen en andere onzuiverheden te verwijderen.

Een gezichtsscrub kan helpen om de huid te vernieuwen en te verjongen. Dit komt omdat een gezichtsscrub dode huidcellen verwijderd. Dit zorgt voor een schonere en gladdere huid.

Door het verwijderen van de dode huidcellen kan een gezichtsscrub ook helpen om de huid te verjongen en de textuur te verbeteren.

Een gezichtsscrub kan ook helpen bij het voorkomen en verminderen van puistjes en andere vormen van acne, doordat het de poriën diep reinigt en de huid glad en egaal maakt.

Het is belangrijk om een gezichtsscrub niet te vaak te gebruiken, omdat overmatig scrubben de huid kan beschadigen en irriteren. Het wordt meestal aanbevolen om een gezichtsscrub niet meer dan 2 tot 3x per week te gebruiken.

6.3. Vervang jij wel eens je kussensloop?

Dit is een tip die misschien niet heel vaak voorkomt. Het vaker vervangen van je kussensloop kan een hoop huidirritaties, waaronder puistjes, voorkomen.

Op je kussensloop komt veel vuil terecht. Zo kan zich na een tijdje een laagje opbouwen van dode huidcellen, zweet en andere onzuiverheden. Daarom is het belangrijk om regelmatig een wasje te draaien.

Heb je veel last van puistjes? Probeer dan eens om je kussensloop om de 3-4 dagen te wassen en kijk of dit een verschil maakt.

6.4. Raak je gezicht niet aan

Veel mensen willen puistjes gaan uitknijpen of gaan er aan peuteren. Dit is niet heel slim om te doen.

Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Ga geen puistjes uitknijpen of aanraken. Je vingers en handen bevatten vaak ook veel vuil. Dit kan door aanraking weer terecht komen op je huid. Dit kan puistjes verergeren of voor nieuwe puistjes zorgen.

Daarom is het ook belangrijk om altijd eerst je handen te wassen, voordat je begint aan je gezichtsverzorging.

Verder is het ook slim om sowieso niet vaak je gezicht aan te raken met je handen.

6.5. Let op je voeding

Hoewel uit veel onderzoeken is gebleken dat voeding niet direct voor acne of puistjes zorgt, is er zeker wel een indirecte link tussen voeding en puistjes.

Van welk eten krijg je puistjes? Er zijn een aantal voedingsmiddelen die wellicht een indirecte link vormen met puistjes.

De onderstaande voedingsmiddelen kunnen een indirecte oorzaak zijn van puistjes en mee-eters:

  • Zuivelproducten zoals: melk, kwark, yoghurt, vla, roomijs, boter, kaas en eiwitpoeders
  • Enkelvoudige koolhydraten en producten met veel suikers zoals: wit brood, witte rijst, pasta’s die niet volkoren zijn, aardappelen, frisdranken, koekjes, snoepjes, zoet broodbeleg etc.
  • Producten met veel zout zoals: kant-en-klare maaltijden en snacks
  • Alcohol

Heb je veel last van puistjes en mee-eters? Let dan eens op of het wordt verergerd of je meer van een van bovenstaande producten eet of drinkt.

7. Conclusie puistjes mannen

Puistjes komen ook bij mannen voor. Mannen hebben over het algemeen vaker een vet huidtype, waardoor de kans op puistjes groter wordt.

Mannen kunnen last krijgen van verschillende soorten puistjes zoals: mee-eters, steenpuisten, onderhuidse puisten, gistpuistjes, papels en pustels.

Gelukkig kan je als man zijnde ook weer snel van je puistjes afkomen. Daarom is het slim om te beginnen met een goede gezichtsverzorging voor mannen.

8. Veelgestelde vragen over puistjes mannen

In deze blog hebben wij het al veel beschreven over puistjes mannen. Toch kan het zijn dat je na dit artikel nog met vragen zit. Hieronder geven wij antwoord op de veelgestelde vragen omtrent puistjes mannen.

8.1. Wat helpt tegen puistjes jongens?

Puistjes, ook wel acne, komt ook bij jongens voor. Dit komt voornamelijk voor tijdens de puberteit. Hormonen spelen hier een grote rol. Acne komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 tot 24 jaar. In veel gevallen geneest acne spontaan rond het 25e levensjaar. Bij een klein percentage jongens en mannen blijft de aandoening helaas langer aanwezig.

Een aantal zaken is belangrijk om te doen bij acne.

  • Een goede huidverzorgingsroutine (reinigen, scrubben, hydrateren)
  • Gebruik maken van behandelingsproducten, zoals producten met: benzoylperoxide, salicylzuur of retinoïden
  • Je gezicht zo min mogelijk aanraken
  • Zorg voor zo min mogelijk stress
  • Slaap voldoende
  • Kijk kritisch naar je dieet. Alhoewel voeding vaak niet de daadwerkelijke oorzaak voor acne is, kan voeding acne wel verergeren. Probeer voedsel met veel suikers of vetten.
  • Ga naar de huisarts of dermatoloog. Bij erge acne is het erg belangrijk dat er een specialist nakijkt. Deze kunnen een goede behandeling voorschrijven.

Helaas moet je bij een behandeling tegen acne veel geduld hebben. Acne of puistjes zullen niet heel snel verdwijnen. Vaak gaat hier wel een tijdje overheen, voordat alle klachten daadwerkelijk opgelost zijn.

In veel gevallen helpt een goede huidverzorgingsroutine al een hele eind. Heb je puistjes? Dan is het verstandig om te beginnen met het dagelijks reinigen van je huid. Ook is het dan slim om 1 tot 2 keer per week je huid licht te scrubben. Raak je gezicht ook zo min mogelijk aan en vervang vaker je kussensloop.

Heb je erge last van acne? Raadpleeg dan altijd je huisarts of dermatoloog.

8.2. Waardoor krijg je veel puistjes?

Zoals we in deze blog beschreven hebben, kunnen puistjes verschillende oorzaken hebben.

  • Hormonale veranderingen – hormonen spelen een grote rol bij de talgproductie. Hierdoor hebben de meeste mensen ook last van puistjes in periodes waarbij de hormoonhuishouding schommelt, zoals: puberteit, menstruatie en zwangerschap.
  • Overmatige talgproductie – een overmatige talgproductie zorgt ervoor dat de poriën van de huid sneller verstopt raken. Hierdoor kunnen puistjes ontstaan.
  • Verstopte poriën – eigenlijk een gevolg van overmatige talgproductie. Een verstopte porie kan leiden tot een ontsteking en puistjes.
  • Bacteriën – Propionibacterium acnes (P. acnes) is een bacterie die op de huid aanwezig is. Wanneer de poriën verstopt raken, kunnen deze bacteriën zich vermenigvuldigen en ontstekingen veroorzaken.
  • Genen – sommige mensen hebben vanuit de genen een grotere kans op puistjes en acne.
  • Voeding – hoewel voeding vaak niet de directe oorzaak is, kunnen bepaalde voedingsmiddelen puistjes en acne wel verergeren. Zo kunnen voedingsmiddelen die veel suiker of vet bevatten acne of puistjes verergeren. Ook zuivelproducten kunnen puistjes of acne verergeren.
  • Stress – stress kan een schommeling in de hormoonhuishouding veroorzaken. Hierdoor neemt de talgproductie toe en kan dit acne veroorzaken.
  • Gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten – het gebruik van verzorgingsproducten die niet geschikt zijn voor je huid of die je poriën snel doen verstoppen, kunnen bijdragen aan het verergeren of ontstaan van puistjes.
  • Weersomstandigheden – een hoge luchtvochtigheid kan puistjes en acne verergeren.
  • Wrijven of druk op de huid – strakke kleding, helmen of andere kledij die tegen de huid wrijft, kan acne verergeren, vooral op plaatsen zoals de rug en schouders.

Zoals je ziet kunnen er dus veel redenen zijn waardoor je veel puistjes kunt krijgen. Het is vaak lastig te bepalen wat de precieze oorzaak van puistjes is.

8.3. Waar zitten puistjes van stress?

Stress kan acne veroorzaken of verergeren door hormonale veranderingen in het lichaam, vooral door een toename van cortisol, het zogenaamde stresshormoon. Schommelingen in de hormoonhuishouding zijn vaak een van de oorzaken van acne. Deze vorm van acne wordt ook wel eens stressacne genoemd.

Hoewel puistjes door stress overal op het lichaam kunnen voorkomen, zijn er enkele gebieden waar deze vaker voorkomen:

  • Gezicht, voornamelijk voorhoofd, T-zone (voorhoofd, neus, kin) en kaaklijn
  • Rug, schouders en voornamelijk aan de bovenkant van de rug
  • Borst
  • Achterkant van de nek

Stressacne uit zich vaak als een combinatie van mee-eters, whiteheads, puisten en rode bultjes. Vaak blijft het bij deze vorm niet bij één puistje, maar ontstaan er meerdere.

Soms worden stressbultjes ook gezien als stressacne. Stressbultjes, ook bekend als stressuitslag, zijn niet direct een vorm van acne. Dit is een soort uitslag dat ontstaat als directe reactie op stress.

Stressbultjes kenmerkt zich als kleine, rode bultjes op de huid. Vaak kan dit ook tot uiting komen als netelroos of eczeem.

8.4. Hoe puistjes op het gezicht van mannen genezen?

Hoe puistjes op het gezicht van mannen genezen? Puistjes op het gezicht van mannen hebben eigenlijk geen andere aanpak dan puistjes op het gezicht bij vrouwen.

Hier beschrijven we in deze blog hoe jij het beste puistjes op het gezicht van mannen kunt aanpakken.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Gezichtsverzorging mannen: de ultieme handleiding

Gezichtsverzorging mannen: de ultieme handleiding

Gezichtsverzorging mannen: hoe verzorg jij het beste je gezicht?Gezichtsverzorging mannen? Tuurlijk wel! Gezichtsverzorging is ook voor mannen erg belangrijk. Hier…
Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…