Stress puisten? Bestaan ze echt of is dit een fabeltje? Het ontstaan van puisten kan veel oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken voor puistjes zijn veranderingen in de hormoonhuishouding. Maar is stress hier ook een oorzaak van? Of is er een verband tussen schommelingen van hormonen, stress en puistjes? Dit wordt verder beschreven in deze blog.
1. Invloed van stress op de huid
Er zijn veel zaken die in een invloed hebben op de huid. Ook stress kan een negatieve invloed hebben op de huid. Dit komt voornamelijk omdat stress ervoor zorgt dat de hormoonhuishouding uit balans raakt. Dit heeft weer veel invloed op de huid.
Zo zorgen hormonen voor de talgproductie. Een verhoogde talgproductie zorgt er weer voor dat poriën verstopt kunnen raken. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot puistjes en mee-eters.
Ook zorgt het stresshormoon, cortisol, voor een verzwakt immuunsysteem. Hierdoor is het lichaam minder goed in het aanpakken van slechte bacteriën en virussen. Dit heeft ook invloed op de huid, omdat de huid zich hierdoor minder goed kan herstellen. Hierdoor krijgen bacteriën vrij spel. Dit heeft weer invloed op het ontstaan van puistjes en mee-eters.
2. Stress puisten, kan dat?
Stress puisten, feit of fabel? Bestaat dit wel of niet? Om maar direct met de deur in huis te vallen, ja, stress kan een indirecte oorzaak zijn van puisten. Wanneer iemand gestrest is, kan dit de productie van cortisol, een stresshormoon, verhogen. Cortisol kan de talgproductie verhogen. Hierdoor wordt er meer talg aangemaakt en dit kan weer leiden tot verstopte poriën. Dit leidt uiteindelijk tot puisten.
Ook blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken dat het lichaam tijdens perioden van stress meer testosteron aanmaakt. Bij een vergrote productie van testosteron komt het enzym 5-alfa-reductase vrij. Dit enzym zorgt ervoor dat testosteron wordt omgezet in een agressievere vorm. Dit wordt dihydrotestosteron (DHT) genoemd. Dit hormoon zorgt bij verhoogde waarden ook voor minder sterk haar en haaruitval. Dihydrotestosteron verhoogt ook de talgproductie.
Zo zie je dat hormonen veel invloed hebben op de talgproductie van de huid. Hierdoor ervaren vrouwen ook vaak meer puistjes tijdens menstruatie of zwangerschap.
Stress kan ook het immuunsysteem verzwakken (vanwege de aanmaak van cortisol) en de groei van bacteriën bevorderen, wat ook tot puisten kan leiden. Het is daarom belangrijk om stress te beheersen en een gezonde levensstijl te handhaven om de huid gezond te houden en de ontwikkeling van puisten te voorkomen.
Stress puisten komen iets meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft vooral te maken met de hormonale schommelingen tijdens de menstruatie of bijvoorbeeld de zwangerschap.
3. Hormonale acne
Eigenlijk zijn stress puisten een vorm van hormonale acne. Hormonale acne is acne die voornamelijk wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam. Deze hormonale veranderingen kunnen gerelateerd zijn aan de puberteit, menstruatiecyclus, zwangerschap, menopauze of hormonale disbalans.
Zoals je hierboven hebt gelezen, ontstaan stress puisten voornamelijk door een schommeling in de hormoonhuishouding. Dit heeft weer invloed op de talgproductie.
4. Tips tegen stress
Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het moderne leven. Gelukkig zijn er tal van manieren om stress te verminderen of te voorkomen.
Hieronder 7 tips om stress in je leven beter te beheersen:
- Ontspanningsoefeningen: Probeer regelmatig ontspanningsoefeningen te doen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga of tai chi. Dit kan helpen om de spanning in je lichaam te verminderen en je geest te kalmeren.
- Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en je humeur te verbeteren. Probeer dagelijks minstens 30 minuten te wandelen, joggen, fietsen of een andere vorm van fysieke activiteit te doen zoals padel of fitness.
- Gezonde voeding: Een gezond dieet met veel groenten, fruit, volle granen en eiwitten kan helpen om je energieniveau op peil te houden en stress te verminderen.
- Slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor het verminderen van stress. Probeer elke nacht 7-8 uur te slapen en zorg voor een rustige, donkere en comfortabele slaapomgeving.
- Tijd voor jezelf: Neem regelmatig tijd voor jezelf om te ontspannen en dingen te doen waar je van geniet. Dit kan helpen om je stressniveau te verlagen en je geest te kalmeren.
- Sociale steun: Praat met vrienden of familie over je stressvolle situaties en vraag om steun. Het hebben van een ondersteunend sociaal netwerk kan helpen om stress te verminderen en je humeur te verbeteren.
- Grenzen stellen: Stel grenzen voor jezelf en leer “nee” te zeggen tegen verzoeken die je overweldigen. Het is belangrijk om je eigen grenzen te respecteren en niet te veel hooi op je vork te nemen.