Sulfaten zijn stoffen die steeds meer ter discussie komen te staan de laatste tijd. Overal op internet is te vinden hoe slecht sulfaten wel niet voor je zijn. Maar hoe slecht zijn deze stoffen nou eigenlijk echt voor je en waarom worden deze stoffen nog steeds als ingrediƫnt gebruikt? Lees meer over sulfaten in deze blog!
1. Wat zijn sulfaten (SLS & SLES)?
Om te beginnen komt sulfaat in vele vormen voor, waarvan de bekendste Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES) zijn.
Sulfaten zijn detergenten (ontvetters). Deze stoffen komen daarom ook veel voor in reinigende producten, die je bijvoorbeeld in de supermarkt of drogisterij kunt kopen. Het is een oppervlakte-actieve stof en zorgt ervoor dat je huid of haar goed gereinigd wordt. Sulfaten zijn vooral terug te vinden in producten zoals: shampoo, zeep, douchegel en zelfs tandpasta.
Het voordeel van sulfaat is dat het een zeer krachtige werking heeft en dat het een erg goedkope stof is.
Deze stof wordt veel gebruikt als ingrediƫnt in producten voor persoonlijke verzorging. Hierdoor zou je denken dat het geen schadelijke stof is, maar helaas is het tegendeel waar
Om een voorbeeld te geven: deze stof wordt ook gebruikt in je afwasmiddel of in autoreinigers. Dit geeft maar aan hoe sterk deze stof is.
2. Wat is het effect van SLS en SLES op de huid?
Sulfaat heeft een uitdrogend en daardoor irriterend effect. Zoals eerder genoemd, zijn deze stoffen erg krachtig. Zelfs zo krachtig dat het niet alleen vuil verwijderd, maar ook gedeelten van je opperhuid.
De opperhuid beschermt jouw lichaam tegen o.a. ziektes en (slechte) bacteriƫn.
Sulfaat zorgt ervoor dat dit gedeelte van de huid een bepaalde bescherming verliest. Dit resulteert in uitdroging en irritatie van de huid.
Ook zal het lichaam hierdoor meer talg aanmaken. Het gevolg hiervan is dat je huid vettiger wordt en dat de kans op puistjes verhoogd wordt.
3. Kunnen de stoffen SLS en SLES door de huid worden opgenomen?
Een andere āgevaarlijkeā eigenschap van deze stoffen is de grootte. Deze stoffen zijn redelijk klein. Zo klein zelfs, dat de stoffen door de huid heen kunnen gaan.
Bij veel gebruik van producten die SLS of SLES bevatten zal je huid door de negatieve lading uitdrogen en gaan irriteren.
4. Hoe herken je sulfaten op een verpakking?
Als je sulfaat wilt ontwijken in je verzorgingsproducten, is het belangrijk dat deze stoffen herkent op de verpakking. Op elk verzorgingsproduct staat een zogenaamde INCI. Een INCI is in principe gewoon een ingrediƫntenlijst. Op deze lijst vind je alle ingrediƫnten die het product bevat. Deze lijst is vaak te vinden op de verpakking van het product of op een bijgevoegde folder. Zoek hierbij naar stoffen die eindigen op -sulfate. Veel voorkomende zijn: Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate.
En nog een tip: des te hoger een ingrediƫnt op de lijst staat, des te meer erin zit.
5. Is sulfaat kankerverwekkend?
Er bestaat een gerucht dat SLS en SLES kankerverwekkend (carcinogeen) zouden zijn, maar klopt dit? In theorie zou dit kunnen kloppen.
Bij de productie van SLES en SLES wordt ook een bijproduct geproduceerd, namelijk 1,4-dioxaan.
1,4-dioxaan is inderdaad kankerverwekkend. Echter, in de vervolgstappen tot het uiteindelijke product wordt zoveel mogelijk hiervan eruit gefilterd.
De hoeveelheid 1,4-dioxaan dat overblijft in de stof, is duizend keer te weinig om kankerverwekkend te worden.
Het dagelijks gebruiken van producten met SLS of SLES als ingrediƫnt, is dus niet kankerverwekkend.
6. Is Disodium Laureth Sulfosuccinate ook een vorm van sulfaat?
In onze Deep Mint Face Wash zal je in de ingrediĆ«ntenlijst de stof Disodium Laureth Sulfosuccinate vinden. Veel mensen denken dat dit ook een vorm van sulfaat is. Dit is echter niet waar. Het is een veel voorkomende stof in ānatuurlijkeā en āgroeneā verzorgingsproducten en wordt ook veel gebruikt als alternatief voor sulfaten. Disodium Laureth Sulfosuccinate is een stuk milder voor haar en huid dan sulfaten.
Meer over Disodium Laureth Sulfosuccinate lees je in deze blog.
7. Conclusie over sulfaten
Sulfaten zijn stoffen die kunnen zorgen voor een droge en geĆÆrriteerde huid. Dit komt omdat deze stoffen de opperhuid kunnen aantasten. Uiteraard zal dit niet meteen merkbaar zijn zodra je een product gebruikt met SLS of SLES als ingrediĆ«nt. Dit hangt ook af van de concentraties, frequentie van gebruik en je huidtype.
Bekijk hier welke stoffen wij nog meer vermijden in onze producten.
De juiste verzorgingsproducten
Opzoek naar sulfaatvrije producten? Wij van Rossberck ontwikkelen verzorgingsproducten met een basis van natuurlijke ingrediĆ«nten en zonder schadelijke ingrediĆ«nten zoals: sulfaten, parabenen, PEGās, siliconen, parfum en microplastics. De producten zijn 100% Cruelty-Free en Vegan.
Onze gezichtsreiniger en scrub zijn dus 100% vrij van sulfaten. Gebruik de kortingscode: SULFAAT10 en krijg direct 10% korting op je bestelling!