Wat is een zwarte puist?

Wat is een zwarte puist?

Inhoudsopgave

Puisten zijn een veelvoorkomend probleem voor mensen van alle leeftijden. Of het nu gaat om een ongewenste uitbraak tijdens de puberteit of om huiduitslag op latere leeftijd, puisten kunnen vervelend zijn en ons zelfvertrouwen flink aantasten. We maken onderscheid tussen verschillende soorten puisten, zoals jeugdpuistjes, steenpuisten, whiteheads, papels, pustels en comedonen. In deze blog besteden we aandacht aan comedonen, verstopte haarzakjes die kunnen leiden tot zwarte puisten. Maar wat zijn zwarte puisten eigenlijk en waarom zijn ze zo moeilijk weg te krijgen? En is het doorprikken van zwarte puisten een slimme zet of is het beter om ze met rust te laten? In dit blogartikel gaan we dieper in op de oorzaken van zwarte puisten en geven we je handige tips om ze voorgoed te verjagen.

Wat is een zwarte puist?

Een “zwarte puist” is een soort acne die wordt veroorzaakt door verstopte haarzakjes. De zwarte kleur komt door de aanwezigheid van oxidatie van bloedcellen in de puist. Het is belangrijk om zwarte puisten niet uit te knijpen of uit te drukken, omdat dit het risico op infectie verhoogt. Het is beter om een arts te raadplegen voor een speciale behandeling.

Wat is het verschil tussen zwarte puisten en mee eters?

Zwarte puisten en mee-eters zijn beide verstopte haarzakjes, maar er is toch een duidelijk verschil. Zwarte puisten zijn verstopte haarzakjes die zwart kleuren doordat ze in contact komen met lucht. Deze puisten zijn gevuld met talg, dode huidcellen en bacteriën. Mee-eters daarentegen zijn verstopte haarzakjes die zich juist bevinden op plaatsen waar weinig of geen lucht bij kan komen. Voorbeelden hiervan zijn de neus en de kin. Deze puisten zijn vaak wit of gelig van kleur en bevatten net als zwarte puisten talg, dode huidcellen en bacteriën.

Beide vormen van verstopte haarzakjes kunnen leiden tot ontstekingen, roodheid en onzuiverheden op de huid. Het is belangrijk om ze regelmatig te reinigen en te behandelen om verdere complicaties te voorkomen. Overleg altijd met een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Wat zijn de oorzaken van zwarte puisten?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van zwarte puisten. Hieronder bespreken we de belangrijkste oorzaken:

  • Overproductie van talg: dit kan leiden tot verstopte poriën en puisten.
  • Hormonale veranderingen: veranderingen in de hormonale balans kunnen bijdragen aan de productie van talg en de ontwikkeling van puisten.
  • Ongezonde voeding: een dieet met veel suiker, verzadigde vetten en verwerkte voedingsmiddelen kan bijdragen aan de ontwikkeling van puisten.
  • Stress: stress kan leiden tot hormonale veranderingen en een toename van talgproductie.
  • Onjuiste verzorging van de huid: het gebruik van producten die de poriën verstoppen, zoals te vette crèmes, kan bijdragen aan de ontwikkeling van puisten.

Het is belangrijk om te weten dat er ook erfelijke factoren een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van zwarte puisten. Overleg daarom altijd met een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Hoe kom je het snelst van zwarte puisten af?

Wij begrijpen dat zwarte puisten erg vervelend zijn en dat je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf wilt komen. Speciaal voor jou hebben we hieronder een aantal tips op een rijtje gezet.

  • Goede huidverzorging is de sleutel tot succes. Reinig de huid dagelijks met een milde gezichtsreiniger en hydrateer de huid vervolgens met een licht, niet-comedogeen product.
  • Exfolieer de huid één tot twee keer per week met een milde exfoliant om de dode huidcellen en verstopte haarzakjes te verwijderen.
  • Gebruik producten die salicylzuur, benzoylperoxide of retinol bevatten om onzuiverheden op de huid te bestrijden.

Zie jij niet of nauwelijks effect na het toepassen van de bovenstaande tips? Dan raden wij aan om een dermatoloog te bezoeken. Deze kan een speciale behandeling voorschrijven zoals een peeling, microdermabrasie of een antibioticum om de puisten te verwijderen. Houd daarnaast in gedachten dat de behandeling van zwarte puisten tijd nodig heeft en dat het proces verschillend is voor iedereen. Overleg altijd met een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Hoe kunnen zwarte puisten voorkomen worden?

Ben jij eindelijk af van jouw zwarte puisten en wil je voorkomen dat ze terugkeren? Dan is het belangrijk om naast de verzorging van jouw huid rekening te houden met een aantal andere factoren, zoals een gezonde levensstijl, stressbeheersing en een goede hygiëne. Vermijd bijvoorbeeld voedingsmiddelen met veel suiker, verzadigde vetten en verwerkte producten. Ook is het belangrijk om voldoende te drinken en regelmatig te bewegen. Ook stress kan bijdragen aan de ontwikkeling van puisten. Het is dus belangrijk om voldoende te ontspannen. Wat betreft hygiëne raden wij aan om kussenslopen en handdoeken regelmatig te verwisselen en om het gezicht gedurende de dag zo weinig mogelijk aan te raken.