🚀 Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
🚚 Gratis verzending vanaf €30
🔄 30 dagen Niet Goed = Geld Terug
🔐 Veilig betalen met o.a. iDeal & Klarna
Wat is msm

Wat is MSM (methylsulfonylmethaan) en waar is het goed voor?

Inhoudsopgave

In de afgelopen jaren is MSM een steeds bekender voedingssupplement geworden. Maar wat is MSM precies en waar is het goed voor? In deze blog gaan we deze vragen beantwoorden en kom je erachter of een MSM supplement ook iets voor jou is!

Wat is MSM?

MSM is een afkorting voor methylsulfonylmethaan. Dit is een organisch complex waarin zwavel opgeslagen zit. In de natuur komt zwavel meestal in deze vorm voor. In het lichaam kom je veel zwavel tegen in eiwitrijk weefsel, zoals bindweefsel en spieren. In deze blog gebruiken we zowel de term zwavel als MSM, maar we bedoelen hier hetzelfde mee.

Bronnen van MSM

Zwavel is een essentieel mineraal, of eigenlijk een spoorelement. Dit betekent dat je het moet binnen krijgen via je voeding, aangezien je het niet zelf kunt aanmaken. Het is ook erg belangrijk voor de vitale functies in je lichaam.

Zwavel kun je via je volgende bronnen binnenkrijgen:

  • Fruit
  • Groente
  • Dierlijke producten (melk, eieren, etc.)
  • Vlees
  • Vis
  • Noten

Hoewel zwavel dus in veel voedingsbonnen voorkomt, blijft het moeilijk om veel zwavel binnen te krijgen. Dit ligt voornamelijk aan de stabiliteit van deze stof. In vers fruit en groente zitten bijvoorbeeld het meeste zwavel. Echter is het een vrij onstabiele stof. Dit betekent dat zodra je groente kookt veel van deze stof verloren gaat. Ook bewerkt voedsel bevat een stuk minder zwavel.

Ook naarmate je ouder wordt, kan je lichaam minder goed zwavel opnemen. Mede door deze redenen kan het interessant zijn om extra MSM in te nemen.

Wat zijn de voordelen van MSM?

Zwavel is een belangrijk bouwstof voor je lichaam. Zoals eerder gezegd komt het veel voor in eiwitten, enzymen, bindweefsel en spieren. Hieronder hebben we de belangrijkste toepassingen op een rijtje gezet.

Huid, haar en nagels

Collageen & Keratine zijn de meest voorkomende eiwitten in je lichaam. Beide zijn ze erg belangrijk voor de structuur van je huid, haar en nagels. Ze bestaan uit verschillende aminozuren, waarvan zwavel een bestanddeel is. Zonder zwavel kunnen deze eiwitten niet aangemaakt worden. Collageen heeft veel invloed op de structuur van je huid, terwijl Keratine meer een invloed heeft op de sterkte van je haar en nagels.

Bescherming van het lichaam

Zwavel is ook onderdeel van Glutathion, misschien wel het belangrijkste antioxidant van het lichaam. Glutathion komt in zowat alle lichaamscellen voor. Doordat het een van de sterkste antioxidanten in je lichaam is, beschermt het je tegen radicale deeltjes van buitenaf. Ook is Glutathion belangrijk voor de afgifte van schadelijke stoffen in je bloed. Kortom, het heeft je immuunsysteem een flinke boost.

Herstel van spieren

MSM zit ook veel opgeslagen in je spieren. Dit doet je lichaam omdat het ervoor zorgt dat je spieren goed kunnen ontspannen en herstellen. Dit is dus erg belangrijk voor het behouden van gezonde spieren.

Vermindering van allergieën

In recente onderzoeken wordt aangetoond dat MSM ook mogelijk een invloed kan hebben op het verminderen van allergieën. Dit heeft ook weer te maken met het feit dat MSM een beschermende functie heeft in je lichaam. Echter is hier nog niet veel onderzoek naar gedaan om echte conclusies te trekken.

Hoeveel MSM heb je nodig?

Officieel gezien is er geen ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor zwavel. Echter weten we dat zwavel wel erg belangrijk is voor veel processen in je lichaam.

Ook uit onderzoek blijkt dat MSM supplementen een positief effect hebben op de eerdergenoemde voordelen (1). Uit deze analyse blijkt ook dat er geen verschil is in het opnemen van MSM uit voeding of uit supplementen.

Heb ik een zwavel tekort?

Hoe kom je nou erachter of je een zwavel tekort hebt? Wij raden je aan om goed te kijken naar de eigen voedingspatroon. Als je dit een week bijhoudt, kun je kijken hoeveel zwavel bevattend voedsel je consumeert. Aan de hand hiervan kun je gaan kijken of je extra zwavel wilt binnen krijgen via de voeding of via supplementen.

Omdat MSM vele mooie voordelen heeft, hebben we dit ingrediënt meegenomen in onze Vital Skin Caps. Dit supplement hebben wij ontwikkeld om een gezonde huid, haar en nagels te ondersteunen.

In plaats van een wirwar aan verschillende supplementen te nemen, hebben wij alle belangrijke ingrediënten in 1 capsule gestopt. Hierdoor hoef je niet elke dag 6 verschillende pillen te slikken.

Met maar 1 capsule per dag krijg je al 100 mg methylsulfonylmethaan binnen! Daarnaast bevatten de Vital Skin Caps ook belangrijke actieve stoffen zoals Q10, Biotine, Hyaluronzuur, Kelp en nog veel meer.

Vital Skin Caps in hand

Is MSM veilig?

MSM is een van de veiligste stoffen die we tot op heden kennen. Hoewel er dus geen ADH voor is, is wel veel onderzoek naar de veiligheid gedaan. Hieruit bleek dat MSM net zo veilig is als water. Daarom is er ook geen bovengrens bepaald van hoeveel MSM je maximaal op een dag mag binnenkrijgen.

Sommige mensen kunnen wel gevoelig zijn voor zwavel bevattende producten. Darmklachten kunnen hier een gevolg van zijn.

Bronnen

  1. Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017; 9(3):290. https://doi.org/10.3390/nu9030290

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…
Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Zo hydrateer je als man je droge handen gedurende de dag

Heb je ook vaak last van droge handen? Veel mannen hebben te maken met een droge, schrale of geïrriteerde huid…