Ingrediënten vermijden? Veel ingrediënten in huidverzorging en cosmetica kunnen irriterend werken op de huid. De Europese Unie heeft zelfs een lijst samengesteld van meer dan 1.300 ingrediënten die verboden zijn in huidverzorging en cosmetica.
Hieronder lichten wij een aantal ingrediënten uit die je het liefst te allen tijde wilt vermijden in je huidverzorgingsproducten. Deze ingrediënten zijn:
- Sulfaten (SLS en SLES)
- Parabenen
- PEG’s (Polyethyleneglycol)
- Siliconen
- Parfum
- Microplastics
De bovenstaande 6 ingrediënten zijn ingrediënten die je echt moet vermijden. Hieronder lees je per ingrediënten meer informatie.
1. Sulfaten (SLS en SLES)
Sulfaten zijn ingrediënten die worden gebruikt vanwege hun reinigende en schuimende functie. Het is een van de meest voorkomende ingrediënten in verzorgingsproducten tegenwoordig. Dit komt ook vanwege het feit dat dit een vrij goedkope stof is. Voor veel fabrikanten zijn sulfaten dus een ideaal ingrediënt voor shampoos, gezichtsreinigers en zeep.
Echter is de reinigende functie van sulfaten zo sterk, dat het ook de huid kan beschadigen. Vooral de SLS (Sodium Lauryl Sulfate) is een vrij krachtige stof.
Sulfaat heeft een uitdrogend en daardoor irriterend effect. Zoals eerder genoemd, zijn deze stoffen erg krachtig. Zelfs zo krachtig dat het niet alleen vuil verwijderd, maar ook gedeelten van je opperhuid.
De opperhuid beschermt jouw lichaam tegen o.a. ziektes en (slechte) bacteriën.
Sulfaat zorgt er dus voor dat de beschermende functie van je huid minder zal worden. Dit zorgt ervoor dat de huid zal gaan irriteren.
Daarnaast lees je vaak dat sulfaten kankerverwekkend zouden zijn. Dit komt omdat er bij de productie van SLS en SLES een bijproduct bijkomt. Dit bijproduct heet 1,4-dioxaan.
1,4-dioxaan is inderdaad een kankerverwekkende stof. Echter wordt deze stof voor zover mogelijk bijna geheel uit het uiteindelijke product gefilterd. De hoeveelheid 1,4-dioxaan dat overblijft in de stof, is duizend keer te weinig om kankerverwekkend te worden.
Het dagelijks gebruiken van producten met SLS of SLES als ingrediënt, is dus niet kankerverwekkend.
Lees hier meer over sulfaten in verzorgingsproducten.
2. Parabenen
Parabenen zijn conserveermiddelen. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat het product niet bederft en dus langer te gebruiken zijn. Deze conserveermiddelen doden bijvoorbeeld schimmels, zodat ze geen kans hebben om zich te verspreiden binnen een cosmetisch product.
Ook bij parabenen wordt vaak vermeld dat het kankerverwekkend zou zijn. Hier is tot op heden al veel onderzoek naar gedaan. De resultaten uit deze onderzoeken zijn wisselend. Echter komt uit een groot deel van deze onderzoeken wel naar voren dat parabenen in theorie een relatie hebben bij de vorming van tumoren. Daarnaast zouden parabenen een negatieve impact hebben op endocriene systeem (hormoonstelsel).
Een directe link tussen parabenen en kanker is nooit bewezen. Daarom kunnen parabenen niet als kankerverwekkend beschouwd worden. Toch adviseren medische onderzoekers om zo min mogelijk in aanraking te komen met parabenen.
Bepaalde soorten parabenen zijn al verboden, en het lijkt erop dat deze selectie alleen maar groter zal gaan worden in de toekomst.
De meest voorkomende parabenen herken je door de volgende namen: Methyl-, Ethyl-, Propyl-, Butyl- en Isobutylparaben.
Lees hier meer over parabenen in verzorgingsproducten.
3. PEG’s (Polyethyleneglycol)
Dit ingrediënt kun je vinden in de ingrediëntenlijst met de naam PEG + een nummer. Bijvoorbeeld: PEG-40, PEG-100 etc. Binnen de cosmetica wordt deze stof vaak gebruikt als oplosmiddel.
PEG heeft twee negatieve effecten:
- Het zorgt ervoor dat andere stoffen gemakkelijker door de huid kunnen binnenkomen
- Het kan de vochtbalans van de huid aantasten
Uit vele onderzoeken is gebleken dat PEG irriterend op de huid kan werken.
Net zoals bij sulfaten komt bij de productie, 1,4-dioxaan vrij. Ook hier wordt dit bijproduct zoveel gefilterd, dat PEG niet als kankerverwekkend gezien kan worden.
Daarnaast worden sommige PEG’s gezien als microplastics.
Lees hier meer over PEG’s in verzorgingsproducten.
4. Siliconen
Dit ingrediënt staat niet letterlijk op de ingrediëntenlijst. Daarom is het soms lastig te zien of producten nu siliconen bevatten of niet. Siliconen staan meestal onder de volgende namen op de lijst: dimethicone, cyclomethicone en simethicone.
Siliconen hebben drie belangrijke negatieve effecten op je huid:
- Poriën kunnen ervan ontsteken
- Je huid kan hiervan gaan uitdrogen
- Huid kan gaan irriteren en er kan zelfs acne ontstaan
In verzorgingsproducten zorgen siliconen er vaak voor dat er een dun laagje ontstaat op de huid. Een positieve eigenschap hiervan is dat vuil en bacteriën de huid niet meer binnen kunnen dringen. Echter het grote nadeel hiervan is, is het feit dat vuil en bacteriën die al in de poriën zitten er niet meer uit kunnen.
Doordat vuil in de poriën achter kan blijven, kunnen de poriën gaan ontsteken. Hierdoor kan de huid gaan irriteren en kunnen er vervelende puistjes en mee-eters ontstaan.
Lees hier meer over siliconen in verzorgingsproducten.
5. Parfum
Parfum is een zeer belangrijke stof geworden binnen de cosmetica. Producten horen vaak een lekker geurtje te hebben. Dit wordt meestal gedaan door parfum toe te voegen aan het product.
Ondanks dat parfum een zeer voordelig effect (de lekkere geur) heeft, is het toch een van de schadelijkste ingrediënten die in een verzorgingsproduct kan bevatten. Dit komt vooral doordat veel mensen een parfumallergie hebben.
Een allergie voor parfum is veelvoorkomend. Veel mensen weten niet eens dat ze een allergie voor parfum hebben. Gevolgen van een dergelijke allergie zijn voornamelijk rode en jeukende vlekken op de huid. Echter is dit een symptoom van vele huidproblemen, waardoor vaak niet direct wordt gedacht aan een parfumallergie.
Een ander bijkomend nadeel van parfum is, is het feit dat vaak alleen het woordje parfum op de ingrediëntenlijst staat. Hierdoor weet je niet precies waar de geurstoffen vandaan komen. Hierdoor is het dus ook, zelfs voor mensen die weten dat zij een parfumallergie hebben, moeilijk te zeggen voor welke geurstof je nou precies allergisch bent.
Ook bestaat parfum voor een groot deel uit alcohol. Dit kan de huid uitdrogen en irriteren.
Lees hier meer over parfum in verzorgingsproducten.
6. Microplastics
Microplastics zijn kleine stukjes plastic van niet meer dan 5 millimeter groot. Hierdoor zijn deze stukjes met het blote oog vaak lastig te zien. Vaak vallen deze stukjes steeds verder uiteen in kleinere stukjes.
Microplastics komen op veel plekken voor. Het komt voor in oceanen, in rivieren, in de grond en zelfs in de lucht.
In de natuur richten microplastics al veel schade aan. Voor de gezondheid van de mens zijn voor nu nog geen acute zorgen. Toch zijn er wel zorgen voor het lange termijn effect van microplastics. Dit komt voornamelijk doordat plastic uit veel soorten stoffen bestaan, waarvan er ook veel schadelijk zijn voor de mens. Deze stoffen kunnen de hormoonhuishouding in de war schoppen en daarnaast ook een negatief effect hebben op het immuunsysteem.
Zoals je hierboven kunt lezen zijn er een aantal ingrediënten die je echt wilt vermijden in verzorgingsproducten.