Droge huid? Lees hier alles wat je er over moet weten!

Inhoudsopgave

Een droge huid komt erg vaak voor. Dit kan door verschillende oorzaken ontstaan en kan zich ook op verschillende manieren uiten. Veel mensen zien een droge huid als huidaandoening. Echter is dit ook een huidtype. Veel mensen hebben van zichzelf dus al een droge huid. In deze blog lees jij alles wat jij moet weten over een droge huid.

1. Wat is een droge huid?

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Het heeft veel belangrijke functies. Een van deze functies is om een bescherming laag te creëren tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan ziekteverwekkers, zonlicht, vuil en luchtvervuiling.

Om de huid beter te begrijpen, kijken we hieronder naar de opbouw van de huid.

De huid bestaat uit 3 huidlagen:

  • De epidermis (opperhuid)
  • De dermis (lederhuid)
  • De hypodermis (onderhuidse bindweefsel)

Normaal wordt vocht opgeslagen in je bovenste huidlagen. Vocht verstevigt je huid en zorgt ervoor dat je huid er gezond uit ziet. De bovenste laag van je epidermis noemen we je huidbarrière. De huidbarrière bestaat vooral uit vetten. Dit wordt ook wel talg genoemd. Talg wordt aangemaakt door de talgklieren. Wanneer deze vetten worden aangetast, kan de huid minder vocht vasthouden. Hierdoor verliest de huid teveel vocht en droogt de huid uit. De zogenoemde waterhuishouding van de huid is dan ontregeld.

Een droge huid kan over de gehele huid tot uiting komen. Vaak komt een droge huid alleen op bepaalde plekken van het lichaam voor. Je gezicht, handen, elleboog, armen, knieën en voeten zijn de plekken waar een droge huid het vaakst voorkomt.

2. Hoe herken je een droge huid?

Een droge huid is vaak goed te herkennen. De meest voorkomende symptomen bij een droge huid zijn:

  • Een strak en trekkerig gevoel op de huid
  • Jeuk
  • Roodheid of rode vlekken op de huid
  • De huid voelt ruw aan
  • Schilfers
  • Rimpels
  • Zichtbare kloven in de huid. Dit wordt ook vaak een craquelé huid genoemd.

Bovenstaande symptomen hoeven niet allemaal voor te komen. Een strak en trekkerig gevoel, jeuk en roodheid zijn de meest voorkomende symptomen. Hieraan is een droge huid ook goed te herkennen.

Het is vaak afhankelijk van de ernst van de uitdroging en de daar bijkomende ontsteking hoe erg deze symptomen tot uiting komen.

Door goed te kijken en te voelen herken je een droge huid snel. Een huisarts hoeft hier bijvoorbeeld nooit een aanvullend onderzoek voor te doen.

In het geval van een extreem droge huid is het verstandig om naar een huisarts of dermatoloog te gaan. De huid doet dan ook vaak pijn en er zijn zichtbare diepe kloofjes ontstaan in de huid. Deze kloofjes kunnen ook gaan bloeden.

3. Waar komt een droge huid vaak voor?

  • Droge huid op het gezicht

Droge huid komt vaak voor op het gezicht. Dit komt omdat je gezicht het dagelijks zwaar te verduren krijgt door de zon, het weer, luchtvervuiling en ziekteverwekkers. De symptomen bij een droge huid op het gezicht zijn vaak hetzelfde als bij de andere plekken op de huid.

Heb je last van een droge huid op je gezicht? Dan is het verstandig om een hydraterende dagcrème te gebruiken.

  • Droge plekken lichaam

Droge huid op je lichaam komt meestal voor in de vorm van droge plekken. Zo kun je last hebben van plaatselijke droge plekken op je armen, elleboog, benen of schouders.

  • Droge huid handen

Het hebben van droge handen is ook een veelvoorkomend problemen geworden in de afgelopen jaren. Dit komt vooral doordat we vanwege de Coronapandemie massaal onze handen zijn gaan wassen en desinfecteren. Hoewel het belangrijk is voor onze gezondheid en onze bescherming, zorgt dit er ook voor dat onze handen enorm uitdrogen.

  • Droge lippen

Lippen hebben een erg dun bescherm laagje. Dit komt omdat lippen geen eigen talgklieren (die klieren die huidvet aanmaken, weet je nog?) hebben. Hierdoor drogen lippen dus ook een stuk sneller uit dan je huid.

Alvast een kleine tip tegen droge lippen: het likken van je droge lippen zal je ze alleen maar droger maken. Het speeksel dat je op je lippen aanbrengt, zal verdampen. Tijdens dit verdampen, zal het vocht van in de lippen meenemen. Dus ook al is het verleidelijk tegen drogen lippen, niet likken!

4. Oorzaken van een droge huid

Nu we weten wat een droge huid precies is en hoe je het herkent, kunnen we gaan kijken naar de oorzaken. Het is belangrijk om te weten wat je droge huid precies veroorzaakt, want dan kun je ook een passende oplossing ervoor kiezen.

De 8 meest voorkomende oorzaken op een rijtje:

  1. Genetisch bepaald
  2. Het gebruiken van verkeerde verzorgingsproducten
  3. Fysische factoren (koude lucht, wind)
  4. Allergieën zoals een contactallergie of hooikoorts
  5. Te lang en te warm douchen of badderen
  6. Te lang in de zon zitten
  7. Stress en veranderingen in hormoonhuishouding
  8. Ouderdom

4.1. Genetisch bepaald

Het hebben van droge huid kan in je genen zitten. In je DNA staat al vast wat voor een huidtype je hebt. Maar dit betekent niet dat je huidtype niet kan veranderen. Naarmate je ouder wordt, kan je huidtype ook nog een aantal keer veranderen. Dit is vrij normaal. Daar is het altijd belangrijk om te blijven controleren wat je huidtypen is.

Ook aangeboren huidziekten kunnen een rol spelen bij het hebben van een droge huid. Dit kan bijvoorbeeld komen door eczeem. Deze huidziekte kan door de erfelijke aanleg al op jonge leeftijd beginnen.

Denk je dat je droge huid kan komen door een erfelijke ziekte? Dan kan je altijd contact opnemen met je huisarts. Deze kan gemakkelijk onderzoeken of een huidziekte hiervan de aanleiding is.

4.2. Het gebruiken van verkeerde verzoringsproducten

Verzorgingsproducten die de huid doen reinigen, kunnen vaak ook iets te agressief zijn. Deze producten reinigen dan bijna letterlijk je hele huidvet weg. Hierdoor wordt de huidbarrière aangetast. Dit zorgt er weer voor dat de huid geen vocht kan vast houden. Hierdoor droogt de huid uit.

Heb je last van een droge huid? Kijk dan uit met krachtige reinigers. Vermijd bijvoorbeeld sulfaten. Ook is het slim om producten met parfum te vermijden.

Daarnaast is het verstandig om nieuwe verzorgingsproducten te testen in de binnenkant van je elleboog. Hier is de huid vrij dun en gevoelig. Mocht de binnenkant van je elleboog rood worden, gaan jeuken of trekkerig gaan aanvoelen? Dan weet je dat je dit verzorgingsproduct beter niet kunt gebruiken. Je huid kan er dan blijkbaar niet tegen. Dit kan te maken hebben met een allergie tegen bepaalde ingrediënten.

4.3. Fysische factoren

Ook het weer speelt een grote rol bij het krijgen van een droge huid. Tijdens de winter is de kans hierop een stuk groter. Dit komt vanwege het koude weer. Ook de verwarming speelt in de winter een rol. Deze zorgt vaak voor droge lucht, waardoor de huid ook kan uitdrogen.

Daarnaast kan gure wind ook een rol spelen. Deze kan ervoor zorgen dat de huid snel gevoelig wordt en trekkerig gaat aanvoelen.

4.4. Allergieën

Ook allergieën kunnen ervoor zorgen dat je een droge huid krijgt. Een van de bekendst is contactallergie. Bij contactallergie ontstaan er huidirritaties nadat je in contact geweest bent met een bepaalde stof. Er ontstaat dan een rode huid met bultjes of blaartjes. Deze allergische reactie kan er uitzien als ontstoken huid.

Hieronder een lijstje van bekende stoffen die een contactallergie kunnen veroorzaken:

  • Onedele metalen zoals nikkel en cobalt
  • Cement
  • Leer
  • Geurstoffen/parfum
  • Conserveermiddelen zoals parabenen
  • Rubber
  • Lijm of lijmresten
  • Planten

Door goed te kijken waar de contactallergie plaatsvindt, is vaak al snel te achter halen welk voorwerp/stof deze allergie heeft veroorzaakt. Het kan voorkomen dat je opeens allergisch voor een stof kunt worden. Ook als je hier jarenlang geen last van gehad hebt.

Er is wel een verschil tussen een allergie en een reactie op irritatie. Bij herhaaldelijke of langdurig contact met irriterende stoffen of zwak giftige stoffen kan een irritatie reactie optreden. Ook dit kan een droge huid veroorzaken.

Daarnaast kan ook hooikoorts zorgen voor een droge huid. Bij hooikoorts wordt vaak gedacht aan droge ogen, tranende ogen en niesbuien. Echter heeft hooikoorts ook een groot effect op je huid. Deze kan door hooikoorts gaan irriteren. Hierdoor kan je last krijgen van een branderig en jeukerig gevoel, droogte en huiduitslag.

Denk je dat je last hebt van een contactallergie of hooikoorts? Neem dan contact op met je huisarts.

4.5. Douchen en badderen

Een lange douche of een warm bad kan natuurlijk heel lekker zijn. Echter is dit niet zo heel goed voor je huid.

Veel mensen douchen eigenlijk veel te warm of blijven te lang in bad zitten. Het warme water zorgt ervoor dat onze beschermende huidbarrière in functie afneemt. Hierdoor houdt de huid minder vocht vast en gaat het uitdrogen. Ook het gebruik van reinigende verzorgingsproducten douche of bad kunnen de huid uitdrogen en irriteren.

Voor mensen die last hebben van een gevoelige huid is vaak ook het advies om maar 2 tot 3 keer per week te douchen.

Lees hier meer over een droge huid na het douchen.

4.6. Te lang in de zon zitten

Ook de zon kan voor een droge huid zorgen. Dit komt doordat UVA en UVB-stralingen de huid aantasten. Deze Uv-stralingen zorgen ervoor dat je sneller last kunt hebben van rimpels, pigmentvlekken en een droge huid.

Daarnaast verliest de huid sneller vocht op warme en zonnige dagen.

4.7. Stress en veranderingen in hormoonhuishouding

Je hormoonhuishouding is erg belangrijk. Wist je dat een schommeling in deze huishouding ook van invloed is op je huid? Hormonen hebben namelijk invloed op de talgproductie van de huid. Een schommeling in de hormoonhuishouding kan er dus voor zorgen dat de huid minder talg gaat produceren. Met als resultaat, inderdaad, een droge huid.

Zowel het mannelijke geslachtshormoon testosteron, als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen hebben invloed op de huid. Een daling van het oestrogeen hormoon kan ervoor zorgen dat de huid dunner wordt, minder stevig en minder elastisch. Daarnaast zorgt een daling van het oestrogeen hormoon er ook voor dat er minder hyaluronzuur aanwezig is. Hyaluronzuur is een waterbindende stof. Als deze aanwezigheid daalt, kan de huid droger worden.

Ook stress heeft een grote impact op de huid. Bij stress zal de cortisolspiegel in je bloed toenemen. Een te hoge cortisolspiegel zorgt ervoor dat er sneller huidveroudering op kan treden. Wanneer de huid ouder wordt, zal het in elasticiteit afnemen. Verder zal ook de huidbarrière minder sterk worden, waardoor de huid sneller vocht zal verliezen.

4.8. Ouderdom

Ouder worden heeft een grote impact op je huid. Naarmate je ouder wordt, krijg je meer rimpels. Dit is natuurlijk niets nieuws. Echter wordt de huid ook steeds “zwakker” dit heeft met de volgende zaken te maken.

Vanaf je 20e levensjaar neemt de talgproductie van je huid af. Verder gaat vanaf je 30ste levensjaar ook de cel vernieuwing een stuk achteruit. De huid van een jongvolwassenen herstelt ongeveer binnen 1 tot 3 dagen. Wanneer je 50+ bent, zal je huid herstellen binnen 3 tot 6 dagen.

Huidveroudering heeft zowel met interne als met externe factoren te maken. De interne factoren hebben betrekking op je genen. Bij sommige mensen is het genetisch bepaald dat zij minder gevoelig zijn voor huidveroudering.

Bij de externe factoren hebben betrekking op bijvoorbeeld zonlicht en luchtvervuiling. Is je huid door de jaren heen veel blootgesteld aan zonlicht zonder bescherming? Dan is de kans groot dat je huid sneller tekenen van huidveroudering gaat tonen.

Maar hoe kan ouderdom nou voor een droge huid zorgen? Dit heeft meerdere oorzaken:

  • Talgproductie neemt af. Hierdoor gaat de huid minder talg aanmaken, waardoor de huid minder vet wordt en vaker droog gaat aanvoelen.
  • De huidbarrière verzwakt. Dit zorgt ervoor dat de huid minder goed vocht kan vasthouden. Verder zorgt dit ervoor dat de huid zich minder goed kan beschermen.
  • De stofwisseling in cellen vertraagd. Het stofwisselingssysteem in ons lichaam vertraagd, naarmate wij ouder worden. Dit heeft ook impact op de huid. De huid verliest hierdoor sneller en meer vocht en wordt minder elastisch.

5. Hoe kan jij een droge huid het beste verzorgen?

Nu je weet wat een droge huid is en hoe deze ontstaat, kunnen we gaan kijken naar hoe we dit huidtype het beste kunt verzorgen.

Omdat een droge huid dus veel verschillende oorzaken kan hebben, proberen we hieronder zoveel mogelijk tips te geven om een droge huid te voorkomen en te verzorgen.

Hieronder een lijst van tips hoe jij het beste een droge huid kunt verzorgen:

  1. Drink voldoende water. Deze tip zal een droge huid niet direct oplossen, maar het is belangrijk om dagelijks 2 tot 2,5 liter water te drinken. Wanneer je een langere tijd te weinig drinkt, kan dit invloed hebben op je huid.
  2. Pas je douche of bad ritueel aan. Warm en lang douchen of badderen heeft een enorme impact op je huid. Probeer maximaal 5 minuten in de douche te staan of in bad te zitten. Zorg ervoor dat het watertemperatuur niet boven de 37 graden Celsius uitkomt. Kijk daarnaast uit met sterk reinigende shampoos, bodywashes en douchegels. Vermijd waar mogelijk ingrediënten als sulfaten, parabenen, alcohol, PEG’s, parfum en microplastics.
  3. Wrijf je huid niet droog, maar dep deze droog. Het hard wrijven over de huid, kan er voor zorgen dat de huidbarrière verzwakt. Je huid droog deppen is een stuk fijner voor je huid.
  4. Bescherm je goed tegen het weer. In de winter is het verstandig om je huid goed te beschermen tegen de kou. Gebruik een hydraterende dagcrème, lippenbalsem of handcrème. In de zomer is het verstandig om niet naar buiten te gaan zonder een zonnebrandcrème met minimaal SPF 15. Tevens is het dragen van een zonnebrand tijdens alle jaargetijden slim om te doen.
  5. Gebruik een hydraterende gezichtscrème, bodylotion of handcrème. Het is goed om je huid te hydrateren met een crème of lotion. Doe dit minimaal 2x per dag. Het is slim om deze producten te gebruiken na het douchen of badderen.
  6. Gebruik een milde scrub. Soms kan het helpen om je huid 1x per week mild te scrubben. Dit zorgt ervoor dat alle dode huidcellen van de huid verwijderd worden en het stimuleert de huid om nieuwe huidcellen aan te maken. Bij een extreem droge huid is het niet verstandig om je huid te scrubben. Ook bij verschillende huidaandoeningen is het niet verstandig om je huid te scrubben.
  7. Zorg ervoor dat je lucht thuis vochtig genoeg is. Ruimtes kunnen vaak een droge lucht hebben. De verwarming speelt hier een grote rol in. Heb je vooral last van een droge huid, wanneer je je bevindt in ruimtes met een droge lucht? Zorg dan voor een luchtbevochtiger.

6. Dagcrème voor een droge huid

Heb je last van een droge huid? Dan is het slim om dit te verzorgen met een hydraterende dagcrème of bodylotion. Hierdoor kan de huid weer meer vocht opnemen en zal de huidbarrière weer versterken. Een dagcrème of moisturizer zorgt ervoor dat de vochtbalans van je huid op peil blijft. Daarnaast heb je ook nog nachtcrèmes. Wil je weten wat het verschil tussen een dagcrème en nachtcrème is? Lees dan deze blog.

Een goede dagcrème vormt vaak de basis van een goede en gezonde huidverzorging. Bij een droge huid is het altijd verstandig om de volgende ingrediënten absoluut te vermijden in een dagcrème:

  • (Harde) alcohol
  • Parfum

De volgende ingrediënten zijn goed voor een droge huid:

  • Ceramide
  • Glycerin
  • Niacinamide (vitamine B3)
  • Panthenol (vitamine B5)
  • Shea butter (butyrospermum parkii butter)
  • Plantaardige oliën zoals jojoba en zonnebloemolie
  • Urea
  • Vitamine C

Probeer daarom een dagcrème te zoeken met een van bovenstaande ingrediënten en die geen (harde) alcohol of parfum bevat.

Het is vaak lastig om een goede dagcrème te vinden. Ben je opzoek naar een goede dagcrème/gezichtscrème? Bekijk dan eens onze Defense Plus Face Moisturizer. Deze gezichtscrème hydrateert, beschermt, verjongt en gaat de strijd aan met irritatie na het scheren.

Voordelen van deze gezichtscrème:

  • 3-in-1 effectief product. Neemt de taken van een dagcrème, aftershave lotion en anti-rimpel serum op zich.
  • Trekt snel in en niet vettig. Smeert gemakkelijk uit, trekt snel in en laat geen vettig gevoel achter.
  • Lange gebruiksduur. Klanten doen gemiddeld 4 tot 5 maanden met dit product bij dagelijks gebruik.
  • Vrij van sulfaten, parabenen, PEG’s, siliconen, parfum en microplastics
  • Bevat Jojoba, Kokos, Blauwe Bosbes, Aloë Vera, Vitamine B3, Vitamine E en belangrijke mineralen

7. Meer weten? Doe de Huidtypentest!

Wil je weten of jij een gecombineerde huid hebt? Doe dan de Huidtypentest van Rossberck. Via deze test kom jij erachter welk huidtype je hebt. Dit kan een droge huid zijn, maar ook een vette huid, gecombineerde huid of een normale huid.

Meer lezen? Bekijk onze nieuwste blogs!

Gezichtsverzorging mannen: de ultieme handleiding

Gezichtsverzorging mannen: de ultieme handleiding

Gezichtsverzorging mannen: hoe verzorg jij het beste je gezicht?Gezichtsverzorging mannen? Tuurlijk wel! Gezichtsverzorging is ook voor mannen erg belangrijk. Hier…
Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare Routine Mannen: 5 handige stappen

Skincare routine mannen? Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom skincare routines vaak als ‘alleen voor vrouwen‘ worden beschouwd? Wij…
Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging voor mannen: waarom het belangrijk is en hoe je het doet

Gezichtsreiniging is al lang niet meer alleen voor vrouwen. Ook mannen hebben baat bij een goede gezichtsreiniging routine om hun…

BLACK FRIDAY!🖤

Profiteer nu van hoge kortingen dankzij Black Friday!

  • Bestelwaarde €0 – €30 – 10% korting
  • Bestelwaarde €30 – €75 – 15% korting
  • Bestelwaarde €75 – €100 – 20% korting
  • Bestelwaarde €100+ – 25% korting

Bestellingen van €75 of meer ontvangen ook een gratis Konjac Spons.

De kortingen worden automatisch toegepast in de winkelwagen. Je hebt dus geen kortingscode nodig 😁