Droge huid in de winter: wat kun je er tegen doen?

Droge huid winter

Veel mensen krijgen in de winter last van hun (gezichts)huid. Jeuk, droge plekken, losse huidschilfers of rode vlekken kunnen allemaal gevolgen zijn van het koude weer. Maar hoe komt dit precies?

In deze blog leg ik je uit wat er anders is aan de winter en hoe dit ervoor zorgt dat je een droge huid krijgt. Ook kijken we naar het effect van verschillende huidtypen en geef ik je 5 tips om deze winter een droge huid te voorkomen. Tenslotte geef ik je nog een extra tip voor als je op wintersport gaat.

Wat is er anders in de winter?

We zijn het er allemaal over eens dat de temperaturen een stuk lager zijn in de winter. Sommige dagen zal de temperatuur zelfs overdag onder de nul zakken. Je kunt je voorstellen dat dit niet fijn is voor je huid. Hoe komt dit?

Doordat je temperatuur erg laag is, kan de lucht minder vocht vasthouden. Dit noemen we een lage luchtvochtigheid. Daarnaast werken je talgklieren ook minder goed bij een lage temperatuur. Je talgklieren maken dan minder talg aan. Talg wordt ook wel huidvet genoemd. Talg zorgt normaal ervoor dat je huid een kleine laagje vet heeft. Dit laagje beschermt je huid (tegen de kou) en zorgt ervoor dat je beter vocht kunt vasthouden.

Waarom krijg je dan een droge huid in de winter?

Als de lucht een lage luchtvochtigheid heeft, zal de lucht vocht onttrekken uit je huid. Hierdoor zal je huid uitdrogen. Daarbij komt ook nog eens bij dat je minder talg aanmaakt. Op dat moment is je huid minder goed beschermt tegen de kou en kan het minder goed vocht vast houden.

Het resultaat kan niet alleen een droge huid zijn, maar ook kun je last krijgen van rode plekken, een jeukende huid of losse huidschilfers. In het ergste geval kan je huid zelfs gaan barsten, dit noemen we een craquelé huid.

Huidtype

Er zijn 4 soorten huidtypen:

  • Droge huid
  • Vette huid
  • Gecombineerde huid
  • Normale huid

Als je normaal een droge huid hebt, moet je in de winter extra goed oppassen als je naar buiten gaat. Het koude weer kan dit huidtype versterken.

Maar ook als je een van de andere huidtypen hebt, kun je last krijgen van droge huid plekken in de winter. Dus als je een normale huid hebt gedurende het jaar is het belangrijk dat je in deze koude periode je huid goed blijft verzorgen.

Ben je benieuwd wat jouw huidtype is? Doe onze huidtype quiz en kom er binnen 1 minuut direct achter welke huidtype jij hebt!

5 tips wat je tegen een droge huid in de winter kunt doen

Nu weten we de oorzaken van een droge huid in de winter. Maar wat kun je er tegen doen? Hieronder geef ik je 5 tips om een droge huid te voorkomen en verzorgen:

  1. Vermijd sulfaten in je douche- en verzorgingsproducten. Sulfaten zijn stoffen die je huid schoonmaken. Deze komen veel voor in shampoos, douche gels en gezichtsreinigers die je in de supermarkt of plaatselijke drogisterij kunt kopen. Sulfaten zijn echter zo sterk, dat ze niet alleen schoonmaken maar ook je huid beschadigen. Hierdoor droogt je huid uit.
  2. Verander je douche routine. In de winter is het heel verleidelijk om een lekkere lange en warme douche te pakken. Maar dit is heel slecht voor je huid. Warm water zorgt er ook voor dat je huid uitdroogt en dit kan leiden tot losse huidschilfers. Probeer daarom altijd te douchen met lauw water en niet langer dan 5 minuten. Als je last hebt van een droge gezichtshuid, probeer je gezicht dan niet te wassen onder de douche.
  3. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid in je huis. In de winter zetten we massaal de verwarming aan. Maar door het verwarmen van je huis zal de luchtvochtigheid ook afnemen. En eerder zagen we dat je huid uitdroogt door een lage luchtvochtigheid. Wat kun je hier tegen doen? Een waterbakje (luchtbevochtiger) hangen bij elke verwarming kan helpen, maar ook planten kunnen hier tegen helpen.
  4. Drink voldoende water. Hoe vaak lees je wel niet dat je veel water moet drinken voor een gezonde huid. Het is echter niet belangrijk dat je veel water drinkt, maar wel genoeg. Doorgaans zeggen ze dat je 2 liter vocht op een dag moet binnen krijgen. Water drinken zorgt er niet alleen voor dat je meer vocht binnen krijgt, maar ook dat je huid gezonder wordt doordat lichaam beter gezuiverd wordt van afvalstoffen.
  5. Gebruik een goede moisturizer of een vocht inbrengende crème. Moisturizers zorgen er niet alleen voor dat je huid vocht binnenkrijgt, maar het herstelt ook je huid barrière. Hierdoor kan je huid ook makkelijker meer vocht vasthouden. Voornamelijk als je in de winter voor een langere tijd naar buiten moet, raad ik je een iets wat vette crème te gebruiken ter bescherming.
“Een dagcrème hydrateert, herstelt en beschermt je huid.”

Extra tip voor de wintersport

Tijdens de wintersport begeef je je vaak in hogere gebieden. In de bergen is de lucht nog kouder en droger. Ook is de zon hier een stuk sterker. Ik hoef je vast niet te vertellen om hier een zonnebrand hier te gebruiken. Maar wat ik je wel als tip wil meegeven, is om een hydraterende crème te gebruiken. Deze producten kunnen uitstekend samen gebruikt worden met een zonnebrand. Gebruik wel een vette crème. Als je een dun product gebruikt (zoals een lotion) is er kans dat je huid sneller bevriest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *